Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Czekoladowy torcik z kremem limonkowym


Niezwykły torcik! Czekoladowy z limonkowym kremem i zaskakującym dodatkiem - kto by pomyślał, że pomidory sprawdzą się idealnie również w deserach? Tymczasem na wielu zagranicznych blogach znaleźć można pomysły na słodkie wypieki np. z kultową zupą Cambell’s w zastępstwie maślanki, mleka czy jogurtu. Przecier nadaje blatom wilgotności, a jednocześnie nie zmienia cudownie czekoladowego smaku. Ciasto można zaserwować zaraz po upieczeniu - to trochę taki murzynek - lub podać jako tort przekładając pysznym kremem na bazie serka, limonek oraz białej czekolady. Orzeźwiający i bardzo smaczny deser na słoneczne dni. Naprawdę warto się przekonać - myślę, że efekt końcowy zadziwi i zachwyci każdego!

Pewnie jest już trochę późno na zakupy i pieczenie... ale jeśli dzisiaj nie macie nic więcej w planach to może przygotujecie czekoladowy torcik z kremem limonkowym dla swojej Mamy z okazji Jej jutrzejszego Święta. Niebanalna i bardzo smaczna niespodzianka. Na pewno się spodoba - wiem z własnego doświadczenia :)

wzorowałam się na przepisie na moje idealne ciasto czekoladowe z truskawkami

składniki na ciasto:

  • 200g gorzkiej czekolady
  • 120g masła
  • 50g cukru białego
  • 150g cukru jasnego brązowego
  • 4 jajka
  • 200g przecieru pomidorowego
  • 200g mąki pszennej
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody
  • szczypta soli

składniki na krem:

  • 500g sera twarogowego, mielonego trzykrotnie jak na sernik (lub mascarpone)
  • 100ml śmietanki kremówki 30%
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 200g białej czekolady
  • skórka otarta z 4-6 limonek, posiekana (jak lubicie, do smaku)
  • sok z 3-4 limonek (jak lubicie, do smaku)

składniki na poncz:

  • 3/4 szklanki herbaty
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soku z limonki

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotować ciasto. Tortownicę o średnicy 22-23 cm posmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia, a boki oprószyć mąką. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól przesiać. Masło i biały cukier umieścić w garnuszku i podgrzewać do rozpuszczenia, dodać posiekaną czekoladę, całość zestawić z ognia i po kilku minutach zamieszać by pozbyć się ewentualnych grudek czekolady. Jajka ubić z brązowym cukrem na lekką, jasną i puszystą pianę. a następnie połączyć z maślano-czekoladową masą. Kolejno dodać przesiane suche składniki i przecier pomidorowy i zmiksować do uzyskania gładkiej masy, ale nie za długo. Piec w temperaturze 170st.C przez około 35-45 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić i przekroić na 3 równe blaty.

Przygotowanie kremu i ponczu. W gorącej herbacie rozpuścić cukier, dodać sok limonkowy, ostudzić. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Serek zmiksować z kremówką i cukrem pudrem. Do masy serowej dodać roztopioną, lekko ciepłą czekoladę oraz sok i skórkę z limonek. Krem podzielić na 4 części.

Pierwszy blat ciasta przełożyć do tortownicy. Nasączyć. Na wierzchu rozsmarować 1/4 kremu, przyłożyć drugim blatem, nasączyć, rozsmarować 1/4 kremu, przykryć 3 blatem, nasączyć i lekko docisnąć. Schłodzić 30 minut. Ściągnąć obręcz i ozdobić wierzch oraz boki pozostałym kremem. Schłodzić przed krojeniem.

Buon Appetito! :)

środa, 25 maja 2011, viridianka

Polecane wpisy

Komentarze
2011/05/25 19:36:06
Skoro można buraka, marchewki i inne pasternaki, to dlaczego by nie pomidory? Mnie ten pomysł w pełni odpowiada. A limonkowy krem... obłędna sprawa! :))

Uściski, Asiu!
-
2011/05/25 19:46:50
Wspaniały tort:) Jestem pod mocnym wrażeniem i mam straszną ochotę na taki kawałek:)
-
2011/05/25 20:09:00
no nie mogę :D ciasto z pomidorami ?!! Wygląda pysznie :)
-
2011/05/25 20:15:56
Mniam, jak on pysznie wygląda :)
-
2011/05/25 20:16:50
Z pomidorami? Viri cudowności. Zamawiam sobie taki na urodziny. Może być?
-
2011/05/25 20:26:36
Jest on naprawdę godny podziwu.
Zauroczył mnie.
Cudowny :)
-
2011/05/25 20:28:25
Czekolada z limonką ? Brzmi pysznie i tak samo wygląda :)

O pomidorach w cieście słyszałam , chociaż jeszcze nie miałam okazji spróbować :)
W sumie skoro można dodawać ziemniaki albo marchewkę, to czemu nie pomidory ... ;)
-
2011/05/25 20:30:48
Ohhh..., czekolada !!!! i limonka !!!! Cos cudownego, chcialabym dostac taki i jesc bez opamietania i oczywiscie nie tyc :)
-
2011/05/25 21:05:30
Faktycznie zaskakujący składnik! Tort wygląda nieziemsko!
-
2011/05/25 21:13:04
Zaskakujesz tymi pomidorami :) Wygląda obłędnie
-
2011/05/25 21:16:53
tego jeszcze nie było :P Jestem mocno zaskoczona tymi pomidorami. Niesamowite :)
-
2011/05/25 21:27:51
Aż ślinka do niego cieknie i uszy się trzęsą! Zabójczo wygląda:)
-
2011/05/25 21:30:37
z przecierem pomidorowym? to dla mnie ciekawe i patrząc na efekt i wyobrażając sobie ten smak... pyszny:)
-
2011/05/25 22:39:45
jestem nim oczarowana!
cóż więcej mam napisac?
-
2011/05/25 23:39:21
Z przecierem ciasta jeszcze nie widziałam-bardzo ciekawa sprawa, ciasto wygląda na jadalne, co więcej..na bardzo smakowite:)
-
2011/05/25 23:41:16
Viri, no musi być też niebanalny w smaku:) Limonki w wypiekach bardzo lubię:) A wiesz, ze moja mama robiła dżemik z pomidorów?
Serdeczności, Droga Viri!
-
2011/05/26 00:25:38
piekny! to ja jestem ciekawa jaki w tym roku mi Viri wymyslisz torcik na lipiec?? :-))
-
2011/05/26 06:09:20
Absolutnie rewelacyjnie cudowny!
-
2011/05/26 06:57:57
Piękny torcik! Po prostu wspaniały!:)
-
2011/05/26 07:45:56
Bajeczny z chęcią bym uczknęła kawalontek :)
-
2011/05/26 08:23:12
Viri torcik piękny ....a wykorzytstanie pomidorów to rewelacyjny pomysł ...w końcu są one takie słodziutkie:) pozdrawiam
-
2011/05/26 08:27:10
Pomidory to naprawdę ciekawy dodatek, ja już wiem że na wakacjach upiekę coś ciekawego z nimi raz jeszcze, i jeszcze, i.. :)
Fajnie, że jesteście odważni i nikt nie mówi błeee :D

Kabuś dla Ciebie zawsze, tylko proszę zamówić się kilka dni wcześniej ;)

Berrypunch ja wychodzę z założenia, że domowe wypieki nie tuczą :D ......nie tuczą tak bardzo jak sklepowe ;))
ps. jak mi się uda wprowadzić mój pomysł w życie to następna notka będzie zdrowa i na słodko :)

Ewelajno to teraz Ty zrób i nam go zaprezentuj, bo jestem bardzo ciekawa :) Widziałam już taki z zielonych i to było coś!

Wianuszku coś się wymyśli!

Pozdrawiam Wszystkich bardzo ciepło i życzę miłego dnia!
-
2011/05/26 09:58:48
Szalenie intrygujacy przepis! Widzialam juz w ciastach majonez, ocet, oliwe - ale przecieru pomidorowego jeszcze nie. A polaczenie czekolady i cytrusow uwielbiam.
-
2011/05/26 10:08:38
limonka i czekolada? zapowiada się intrygująco :)
-
2011/05/26 12:21:22
Z przecierem pomidorowym to nie wiedziałam, że jest też w użyciu przy wypiekach słodkich. Ciekawa sprawa.
A torcik wspaniały, pyszny ten krem, uwielbiam zapach limonki :)
-
2011/05/27 19:44:53
pysznie! no i myślałam że coś Ci się omsknęło w treści z tymi pomidorami a tu proszę... fiu fiu :)
-
2011/05/27 22:59:15
Mama by się ucieszyła. I nie tylko mama. Mój brzuch też ;-)
-
2011/05/28 14:47:25
Faktycznie niebanalny torcik. Jak wszystko u Ciebie wygląda cudownie!
-
2011/05/28 15:51:24
Pomidory lubię bardzo, więc nawet w cieście mi nie straszne :)
-
2011/05/30 20:03:32
przepysznie wygląda, mój B na pewno by sie oblizywał na sam widok (:
-
2011/05/31 11:37:47
To musi być pyszne, bo czekoladowe i orzeźwiające zarazem - dzięki limonce :)
-
2011/06/28 20:08:45
wygląda przepysznie, kolejny przepis do wypróbowania :) piękne zdjęcia :)
-
2011/07/09 08:24:46
pięknie się udał
-
Gość: axana, *.bestgo.pl
2011/10/31 13:46:26
zrobiłam go ukochanemu na urodziny w miniony piątek. Efekt? Ukochany zachwycony, a tort przepyszny! polecam!
-
2011/10/31 13:48:00
Super! Bardzo się cieszę! Dziękuję za informację i wszystkiego dobrego dla Ukochanego :)))
-
Gość: Evy, 91.90.73.*
2012/09/01 10:19:07
Mam pytanie: czy użycie brązowego cukru to mus czy jednak mogę go zastąpić białym. I jeszcze jedno, czy jeżeli krem będzie cytrynowy, a nie limonkowy to czy zepsuje to jakoś ogólny efekt?
-
2012/09/01 13:40:38
Brązowy cukier jest moim zdaniem mniej słodki, często używam go w czekoladowych ciastach bo nadaje im ładniejszego koloru, no i ma taki fajny karmelowy smak i aromat.
Możesz go oczywiście zastąpić białym, tylko dodałabym go mniej.

Cytryny to dobry pomysł. Nie zepsują efektu, ale musisz dodać soku i skórki do smaku - nie jak w przepisie bo to moim zdaniem będzie za dużo.
-
2012/09/30 13:11:55
Musi być niesamowity, ten dodatek limonki...rozmarzyłam się :)))
-
Gość: domi, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/06/05 17:22:08
Witam, wspaniały torcik. Mam pytanie odnośnie kremu, czy śmietanka ma być wcześniej ubita i wtedy mieszamy z twarogiem? Z góry dziękuję za odpowiedź:)
-
2013/06/05 17:44:42
Możesz ją wcześniej ubić, ale nie jest to konieczne :) Pozdrawiam!
-
Gość: domi, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/06/06 11:16:52
Dziękuję za odp. Chcę go zrobić na Roczek mojej Córci. Tiramisu z malinami już wypróbowany, pychota!:)
-
2013/06/06 15:34:19
To się bardzo cieszę i dziękuję :) Mam nadzieję, że podzielisz się swoją opinią w komentarzu jak już upieczesz ten torcik ;) Pozdrawiam!
-
2013/09/30 22:55:29
Mam pytanie odnośnie przecieru pomidorowego. Jak robisz przecier, który wykorzystujesz do tego przepisu? Obrane pomidory miksujesz blenderem i przecedzasz? Czy gotujesz pomidory, a potem przecierasz, odrzucając pestki i skórki?
-
2013/10/01 13:33:17
Tu akurat użyłam kupnego przecieru w kartoniku firmy Podravka, domowym sposobem robię w maszynie która oddziela skórki i pestki, a potem pasteryzuję. Do ciasta tak przygotowany pogotowałbym trochę by go jednak zagęścić.
-
Gość: edit, *.play-internet.pl
2014/09/02 21:29:22
Viri czy brązowy cukier ubija się z jajkami, bo mi jakoś nie chciał. Wyszedł mi jakiś zakalec i na biszkopcie się skończyło:-(
-
2014/09/03 08:27:44
Ubija jak najbardziej! Zawsze mam ten sam efekt, tylko piana ma inny kolor, nie wiem dlaczego tak. Stawiałabym bardziej na jajka, cukier raczej nie powinien być winien.
-
Gość: edit, *.play-internet.pl
2014/09/03 10:54:15
może za gruby albo za szybko wsypałam, bo sypło misię na jeden raz:-( W sumie trochę się ubiło ale chyba za słabo. Ciasto było za gęste, choć odmierzałam dobrze wszystko.
-
2014/09/03 11:41:47
Ehh nie wiem, ja piekłam to ciasto raz, ale moje koleżanka z grupy na studiach dwukrotnie i była bardzo zadowolona. Jeszcze zapytam przecier taki gęsty czy bardziej jak sok pomidorowy?
-
Gość: edit, *.play-internet.pl
2014/09/03 11:52:35
ej przecieru nie było wcale, po prostu było za gęste ciasto. Dlatego,że przecieru nie dałam?
-
2014/09/03 11:54:37
Ale jak nie było jak jest w przepisie? :)
-
2014/09/03 11:56:50
W tym cieście kręci się właśnie o tym, że zabawnie zamiast jogurtu/mleka/maślanki dodajesz przecier pomidorowy! Dlatego ciasto wyszło za gęste, bo brakowało mu płynu.
-
Gość: edit, *.play-internet.pl
2014/09/03 12:56:31
o ja durna...jakoś zasugerowałam się koncentratem pomidorowym, że jest bardzo mały. I jak nie dodam to nic nie będzie. A to całkiem sporo tego przecieru ma być. Oj głowa już nie ta...poza tym często robię w pośpiechu i nie doczytam, nie pomyślę:-(
-
Gość: edit, *.play-internet.pl
2014/09/03 13:01:11
Ale kiedyś chciałam zrobić zdrowe zabaglione z cukrem trzcinowym i też kiepsko mi się ucierało. Nie mówiąc o fatalnym kolorze:-)
-
2014/09/03 13:17:31
Nie ma to tam to, wczoraj nie był najlepszy dzień - może Cię pocieszę jak napiszę co przydarzyło się moim tartaletkom, które wczoraj opublikowałam! Najpierw jedna koncertowo zsunęła mi się z patery (dobrze, że na blendę, więc nie miałam wielkich oporów by potem zjeść te okruchy, a kruszy się strasznie!), a potem jak robiłam zdjęcia to aparat spadł na mnie ze statywem i wiadomo, że najpierw jego ratowałam więc kolejna tarta pooooszła :D
Morał tylko taki, że człowiek uczy się na błędach i kolejnym razem będziesz wiedziała, że jak jest to trzeba :)
Fatalny kolor jest jak połączysz żółtka z różowym winem, tak burego nigdy nie widziałam, więc tylko barwnik spożywczy mnie wtedy poratował.

Pozdrawiam!
-
Gość: edit, *.play-internet.pl
2014/09/03 14:04:54
to jeszcze powiem Ci jakie mnie nieszczęście spotkało ostatnio. Zrobiłam Pawłową, wyszła pięknie, byłam zachwycona. Wprawdzie nie udało mi się ubić tak żeby wyszła stojąca, ale na placki. Jednego pożarłam z miejsca. Ubiłam śmietanę z kartonika firmy TESKO. Zaniosłam deser koleżance. Sama nie skosztowałam tej... śmietany. U koleżanki nie zjadłam, bo byłam po obiedzie. Wróciłam do domu i posmarowałam sobie śmietaną ostatniego bezika, posypałam owocami i....śmietana stęchła:-)
-
2014/09/03 16:28:48
O najgorzej!! :D