Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Prosta tarta z borówkami

Pochwała prostoty - dwa słowa, które oddają charakter i smak tarty z borówkami. Mam do niej duży sentyment, ponieważ wersja z brzoskwiniami była moim pierwszym samodzielnie pieczonym ciastem. Pamiętam jak już po kilku minutach pieczenia mogłam wyciągnąć z pieca rumiane i słodko pachnące brzoskwiniami ciasto. Zazwyczaj znikało jeszcze lekko ciepłe, a ja po paru dniach piekłam kolejne ciesząc się, że tak bardzo smakuje rodzince.

Tak było kiedyś.. dziś powrót do przeszłości, która myślę że po części za sprawą tej tarty ukształtowała moje umiłowanie do kruchego ciasta :) Prosta tarta z borówkami jest idealna dla zaczynających swoją przygodę w kuchni. Na jej przykładzie można doskonalić się w pieczeniu, podmieniając borówki na połączenie nektarynek z malinami lub rabarbaru i truskawek. Sam spód z owocowym nadzieniem mógłby wyglądać dość smutno, dlatego dodatkowa porcja ciasta ułożona w zgrabną krateczkę na wierzchu prezentuje się bardzo przyjemnie. Można ją podać z kulką lodów waniliowych, łyżką serka mascarpone lub kwaśnej śmietany. Pyszna.

składniki na kruche ciasto (z przepisu P. Herme):

  • 1 strąk wanilii
  • 250g mąki
  • 125g masła, w temp. pokojowej
  • 100g cukru pudru
  • 1 żóltko
  • 2 łyzki zimnej wody

Wanilię rozciąć i wyskrobać ziarenka. Mąkę wsypać do miski, dodać masło w kawałkach i waniliowe ziarenka. Rozcierać palcami aż powstaną grudki, dodać cukier i wymieszać. Wbić żółtko, wlać wodę. Zagnieść ciasto, uformować dysk, owinąć w folię spożywczą i schłodzić 1h. Przygotować foremkę* - wysmarować masłem i oprószyć mąką.

składniki na nadzienie:

  • 500g borówek polskich, mogą być mrożone
  • 80g cukru
  • skórka z 1 cytryny, posiekanej
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Borówki wymieszać w dużym garnku z cukrem, skórką i sokiem z cytryny. Podgrzewać na wolnym ogniu. Pogotować ok. 7 minut, potem dodać mąkę rozpuszczoną w kilku łyżkach wody. W zależności od smaku można dodać więcej cukru lub soku z cytryny. Ostudzić.

2/3 ciasta rozwałkować na duży placek. Wyłożyć nim foremkę, nadmiar ciasta odciąć i połączyć z pozostałą 1/3. Spód obciążyć papierem do pieczenia z wysypanym suchym ryżem/fasolą. Podpiec 12 minut w 180st.C. Ściągnąć papier z ryżem, podpiec jeszcze 5 minut. W tym czasie resztę ciasta rozwałkować i pociąć na paski. Na podpieczonym spodzie rozsmarować nadzienie owocowe, rozłożyć paski z ciasta i zapiec jeszcze ok. 20 minut aż ciasto zarumieni się na złotobrazowo. Przed krojeniem ostudzić. Tartę można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. Najlepsza na drugi dzień :)

*u mnie kwadratowa foremka 24x24cm, może to być również okrągła forma na tartę o średnicy ok. 26cm.

Buon Appetito! :)


poniedziałek, 02 maja 2011, viridianka

Polecane wpisy

Komentarze
2011/05/02 18:37:41
jak z filmu;)
-
2011/05/02 18:42:57
Dokłądnie tak; pchwała prostoty, przyłaczam się:) Piękne!
-
2011/05/02 18:47:39
Cos takiego za mną "chodzi" właśnie. Cudne zdjęcie:)
-
2011/05/02 19:04:51
są już borówki?
Tarta wygląda niesamowicie! Zjadam z monitora ;)
-
2011/05/02 19:05:24
Tak sielsko i anielsko! Pozdrawiam.
-
2011/05/02 19:05:43
Zastanawiałam się co zrobić z puszką brzoskwiń. Teraz już wiem. A jagody też jeszcze w zamrażarce. :)
Pozdrawiam
tmach
-
2011/05/02 19:19:48
fajna tarta, a borówki uwielbiam :)
-
2011/05/02 19:32:14
Jaka piękna prezentacja i zapewne pyszna propozycja tarty:)
Pozdrawiam:)
-
2011/05/02 20:01:31
Bardzo lubię takie ciasta:)
-
2011/05/02 20:06:47
Fantastyczne ciasto! A jakie równiutkie :)
Fajne!

M.
-
2011/05/02 21:14:43
Pochwała prostoty zawsze się sprawdza. Ciasto wygląda obłędnie :) Bardzo chętnie je kiedyś wypróbuje.
-
2011/05/02 21:23:53
Viri cudna. Już się nie mogę doczekać i te niebieskie zęby i języki
-
2011/05/02 21:38:11
Oj, powiało latem :)
-
Gość: lo, *.adsl.inetia.pl
2011/05/02 22:07:00
U Ciebie już powiało latem. Borówki kojarzą mi się właśnie z tą porą roku i z wakacjami. Pięknie i pysznie. Jak zawsze. Lo (pistachio-lo.blogspot.com)
-
2011/05/02 22:12:25
alez to musi byc smaczne....
-
2011/05/02 22:13:07
Jest świetna! Wygląda pysznie i z wielka chęcią wzięłabym ją na piknik majówkowy :)
-
2011/05/02 22:52:17
odkopałam dzisiaj zapomniany woreczek zamrożonych jagód.... jutro też wylądują w czymś pysznym :)
-
2011/05/03 08:08:54
Takie proste, owocowe tarty lubie najbardziej...
-
2011/05/03 08:51:21
ależ ona musi być pyszna.... i ta butelka z mlekiem...piękna:) pozdrawiam
-
2011/05/03 08:54:31
Asia, jakie ciasto i jaka butelka na mleko
Dzieciaku kochany , ty się pakuj i przyjeżdżaj do mnie :))))
-
2011/05/03 09:18:36
Mleczna Czekoladko nie nie ma, utylizuje mrożone ;)

Myniu ciekawa jestem w czym :))

Alcia pakowałam się chwilę temu.. ale niestety mam gdzie indziej przystanek.. :(
;)

pozdrawiam i dziękuję!
-
2011/05/03 09:34:36
cudne nadzienie i pyszne smaki lata.
-
2011/05/03 11:52:29
w prostocie tkwi siła :)
-
2011/05/03 13:52:52
Oj, doskonale rozumiem takie sentymenty :) Prawie (bo brakuje jeszcze 2 miesięcy) rok temu podobnym przepisem wystartował mój blog ;) Pozdrowienia!
-
2011/05/03 16:00:14
Swietne ; )
bd musiała wypróbować
pozdrawiam

www.kuchniamalegokuchcika.blox.pl
-
2011/05/03 18:03:35
tarta może i prosta ale cudownie wygląda tak podana
-
2011/05/04 10:50:16
Taka najkochańsza, domowa.. Zatęskniłam za taką..
-
2011/05/04 17:22:23
Doskonała jest ta tarta. Lubię takie proste, pełne smaku przepisy...
-
2011/05/06 09:38:38
Ależ ona uroczo wygląda i tak nęci, że mam ochotę sięgnąć po kawałeczek :)
-
Gość: ka.wo, *.play-internet.pl
2011/05/06 10:58:43
Aabsolutnie idealna, aż ślinka cieknie :) Pozdrawiam :)
-
Gość: Justynka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/05/06 18:35:01
Z poprzednich babeczek na 5 blach 2 się spaliły;( ale te które jakimś cudem nie uległy zwęgleniu były naprawdę pyszne;)
Ta tarta wydaje się łatwiejsza więc może mi się jakoś uda.
mam 15 lat i nadzieję że jeżeli teraz zacznę regularnie piec to w Twoim wieku będę chociaż w połowie tak dobra;) nadzieja matką głupich niestety.
-
2011/05/06 20:42:58
Olać dwie babeczki, grunt że reszta się upiekła! Justynko jestem z Ciebie bardzo dumna :))
Jeśli zaczniesz regularnie piec to zobaczysz, że w krótkim czasie zrozumiesz o co tutaj chodzi, a każdy Twój wypiek będzie piękny i pyszny.
Co do tarty to jeśli masz jakieś wątpliwości pytaj śmiało a ja w miarę możliwości odpowiem.

Pozdrawiam Wszystkich bardzo ciepło!
-
2011/05/07 14:33:00
pewie, ze pyszna, bo na taka wyglada! :-)
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/05/09 21:31:15
Zrobiłam ale zamiast borowek połączyłam jakody i maliny.
Pychota, w 5 minut zniknęła ze stołu :)
W planach powtórka :)
-
2011/05/12 17:31:08
Bardzo się cieszę!
Dzięki, że dałaś znak.
Ja ją upiekę w sezonie na maliny w połączeniu z brzoskwiniami :)

ps. u mnie na jagody mówi się borówki ;)
-
2011/05/16 10:58:21
Fajny przepis i piękne zdjęcia. Weszłam na bloga i nie mogłam nie skomentować trzech notek pod rząd, bo w każdej coś cudownego! Pozdrawiam:)
-
Gość: atynusia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/06/21 20:50:44
Jest w piekarniku z truskawkami, pachnie cudnie!
Uwielbiam tarty!
Polecam zrobić na deser same truskawki z cukrem+ trochę cytryny, przyprawy do pierników i cukru waniliowego i mąka ziemniaczana. Trzy łyżki na pół kilo owoców pokrojonych wg tego przepisu- mi trochę znikło.
Tobie życzę takiego uspokojenia jakie ja mam podczas pieczenia;)
-
2011/06/21 22:39:12
Bardzo się cieszę, że pieczecie różne jej odmiany, jestem pewna że pachnie niebiańsko dobrze! Daj jeszcze znać jak smakuje ;))
Podoba mi się połączenie truskawek i przyprawy do piernika, super! muszę spróbować.

Atynusiu gdyby pieczenie mnie nie uspokajało (i nie sprawiało przyjemności) to nie sądzę bym piekła tyle ile piekę :D

Pozdrawiam ciepło!
-
Gość: atynusia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/06/23 22:00:10
Wyszła oczywiście cudowna.
Przyprawa do piernika dałą świetny zapach dodaję ją również do szarlotek od kiedy zdarzyło mi się to przypadkiem (pomyliłam opakowanie z cynamonem). Polecam- byle nie za dużo.
Podziwiam cie nie za to ile pieczesz (też piekę dużo), ale za to że masz siły jeszcze zrobić śliczne zdjęcia, opisać wszystko i na dodatek odpisywać tak serdecznie na wszystkie wpisy!
Cieszę się, że znalazłam Twój blog.
-
2011/06/24 22:11:03
:)))

Ostatnio bardzo mało piekę :) ale już za chwilę... oj chyba nie wyjdę z kuchni przez kilka dni :D Zdjęcia, notki i komentarze sprawiają mi tyle radości co i pieczenie, dlatego staram się każdą część dopracować na ile jestem w stanie :)
Atynusiu piszesz, że wiele pieczesz, może i Ty zastanowisz się nad prowadzeniem bloga? ;) To niesamowita frajda i bardzo wciąga!
-
2011/07/09 08:27:12
Ja to taką tartę o każdej porze dnia i nocy bym zjadła;)
-
2011/08/28 12:06:52
Wczoraj miałam gości i zrobiłam na żywca tą właśnie tartę. Trochę się bałam bo nie miałam przygotowanego żadnego planu B. I wyszło rewelacyjnie. Tarta jest wyśmienita i bardzo prosta. Goście się zajadali, poszło całe ciasto. Jest dobre szczególnie takie świeżutkie. Lekkie, delikatne i bez żadnych kremów. Polecam.
-
2011/08/28 13:37:10
Super! Prawda, że pyszna? :)
Dziękuję za informację i pozdrawiam.