Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Razowe ciasto z rabarbarem

 

Rabarbar szybko schodzi na drugi tor, gdy na straganach i w sklepach pojawiają się łubianki pełne truskawek. Jednak ja - mimo coraz okazalszego truskawkowego boomu sięgam po rabarbarowe łodygi. Na nic zdadzą się przekonywania miłej Pani za ladą, że może jednak, może truskawki? Po truskawki przyjdę za kilka dni odpowiadam i biegnę do mieszkania by wykorzystać potencjalnie wolne popołudnie i zabrać się za pieczenie ciasta, na które pomysł siedział mi w głowie przez dobry miesiąc.

Założenie było tylko jedno - ma być zdrowo, a przynajmniej poniekąd. I tak mąkę pszenną zastąpiłam razową i tartymi orz
echami włoskimi, a biały cukier - miodem oraz brązowym trzcinowym... a co z masłem? Nooo.. nie daaajmy się zwaaariooować :)
Ciasto jest orzechowe, mocno rabarbarowe oraz delikatnie cynamonowe, ze słodką cukrową skorupką na wierzchu. Mąka razowa różni się od pszennej, więc ciasto smakuje inaczej niż te pieczone do tej pory - jest jednak bardzo dobre, wg. K. nawet pyszne, także razowe ciasta postaram się wpleść na stałe w blogowe menu.


przepis własny

składniki:

  • 150g mąki pszennej razowej
  • 100g tartych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • duża szczypta soli
  • 100g masła
  • 100g miodu
  • 75g drobnego brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 100g jogurtu naturalnego, typu greckiego
  • 1 łyżka orzechowego alkoholu, np. Amaretto
  • 300g rabarbaru, pokrojonego na 1-1,5 cm kawałki

dodatkowo:

  • 1-2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 garść posiekanych orzechów włoskich

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.



Tortownicę 21cm wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia, a boki oprószyć mąką. Mąkę przesiać z solą, proszkiem, sodą, cynamonem i gałką (otręby pozostałe na sitku wsypujemy z powrotem do mąki), wymieszać z orzechami. Masło rozetrzeć z cukrem oraz miodem aż cukier całkowicie się rozpuści. Wbić jajko, miksować 30 sek, dodać kolejne, zmiksować, kolejne, zmiksować :) Wsypać suche składniki w trzech partiach i na najmniejszych obrotach miksera wymieszać aż ciasto będzie gładkie. Dodać jogurt oraz alkohol, zmiksować. Dodać rabarbar i wymieszać łopatką. Ciasto przełożyć do foremki, wyrównać wierzch, posypać garścią orzechów włoskich i cukrem trzcinowym. Piec ok. 40 minut w 170st.C do suchego patyczka (w czasie pieczenia ciasto przykryć folią aluminiową jeśli za bardzo się rumieni).

Buon Appetito! :)



wtorek, 31 maja 2011, viridianka

Polecane wpisy

  • Piernik z powidłami śliwkowymi

      Od kilku lat szukam przepisu na piernik, który mogłabym określić mianem ulubionego, ale do tej pory zawsze coś było nie tak. Nawet tak słynny piernik sta

  • Szarlotka z twarogowym ciastem

    Macie ochotę na jeszcze jedną wspaniałą szarlotkę? :-) To jedno z naszych ulubionych ciast, które od dawna jest już na blogu, ale teraz w ładniej zaprezentowany

  • Szarlotka gryczana z różą

    O połączeniu jabłek z różą przeczytałam po raz pierwszy u Basi , potem o nim zapomniałam by niedawno odkryć na nowo. A jest naprawdę pyszne, podobnie jak ciasto

Komentarze
2011/05/31 21:09:33
rabarbar i amaretto, mniam! lubię to połączenie :)
-
2011/05/31 21:10:51
Bardzo zachęcająco wygląda to ciasto:)
-
2011/05/31 21:23:04
Uwielbiam razowe ciasta, to też zapowiada się znakomicie :D
-
2011/05/31 21:23:37
Z chęcią zjadłabym kawałek Twojego pysznego ciasta...
-
2011/05/31 21:36:54
Ostatnio zrobiłam muffiny z mąka razową...i owszem smakowały inaczj, ale pyszne były ....i zauważyłam, ze przy mace razowej mozna dać mniej cukru, a ciasto i tak swoją słodycz będzie miało:) ....Twoje ciasto wyglada pysznie, a jako, ze w domu mam pełne dwa worki maki razowej to sobie ten przepis wypróbbuję przy okazji kolejnego rabarbarowego szqaleństwa:) pozdrawiam ciepło
-
2011/05/31 21:49:41
Jakie sliczne ciasto :)
-
2011/05/31 21:51:50
Viri! Co za ciasto! Dla mnie! Jutro będę je sobie podjadać na tarasie w ilościach nielimitowanych - w końcu dzień dziecka do czegoś zobowiązuje;D
Uściski!
-
2011/05/31 21:52:09
Bardzo lubię razowe wypieki, również te słodkie :) Bardzo apetycznie wygląda to ciasto - wydaje się wysokie i pełne owoców :)
-
2011/05/31 22:07:09
Zdrowe, smaczne i efektowne :)
-
2011/05/31 22:11:11
nie ma jak sobie zdrowo dogodzić, bez wyrzutów sumienia :)
-
2011/05/31 22:13:32
ciasto idealne! Biegnę jutro po rabarbar :)
-
2011/05/31 22:35:23
i bardzo dobrze! ostatnio zakupilam bowiem make razowa i... ten przepis jest dla mnie stworzony! dziekuje Viri!
-
2011/05/31 22:47:48
Ciasto wyglada oblednie, a ze do tego jest zdrowe, to mozna zjesc dwa kawaleczki :)
A masla nie da sie zastapic, o.
-
2011/06/01 06:46:37
O proszę, widzę, że mąka razowa i rabarbar to modne połączenie ;) Zresztą wcale się nie dziwię. Viri ja też jeszcze zwlekam z truskawkami.
-
2011/06/01 07:35:18
Świetny przepis! Pychota!
-
2011/06/01 08:06:44
Jolu dwa worki?!?! Pewnie z młyna.. musi być pyszna :)

Kucharnio Aniu ha ha :D Mam nadzieję, że Ci posmakuje, bo to mój autorski przepis ;) żadne haj-waj ale smaczne.

Cucinadellafelicita pełne owoców tak, ale i niskie! Nawet 5cm nie ma :)

Wianuszku cała przyjemność po mojej stronie:* Wiesz mi ono smakuje dziś bardziej niż zaraz po upieczeniu :)

Maggie pewnie się da, ale bez przesady ;)))

Kabuś ja kupię dopiero na wakacje, teraz muszę się wysesjować :) :*

Dziękuję za miłe słowa i UWAGA ciasto jest lepsze na 2-3 dzień:D Przynajmniej tak mi się wydaje :)
Buziaki dla Wszystkich!
-
2011/06/01 08:14:54
uwielbiam razowe ciasta!!
-
2011/06/01 10:00:53
razowe ciasta od dawna mnie kuszą, a z rabarbarem wygląda wyjątkowo pysznie :)
-
2011/06/01 13:06:58
i zdrowe i pyszne... biore sobie kawalek:)
-
2011/06/01 13:30:21
też piekłam razowe ostatnio... i rzeczywiście na 2-3 dzień było o wiele lepsze :)
-
2011/06/01 17:03:29
takie ciasto razowe czy nie to ja bardzo lubię , bardzo nawet
-
2011/06/02 09:14:30
Składniki zapowiadają pyszne rabarbarowe (i zdrowe) szaleństwo :)
-
2011/06/03 07:42:06
Zapraszam Cię do mnie na bloga do konkursu, w którym do wygrania super piekarnik gotowaniecieszy.blox.pl/2011/05/Konkurs-z-firma-Amica.html
Pozdrawiam ciepło i życzę miłego dnia :)
-
2011/06/03 10:01:31
mmm.. pysznosci! Chetnie bym sie skusila na kawalwek tego cuda do porannej kawy :)
Piekne zdjecia!!

pozdrawiam!
-
Gość: beolhar, *.mmj.pl
2011/06/04 07:48:25
Ach jakie piękne i zdrowe!
-
2011/06/09 10:31:17
Widzę ,że postawiłaś na słodkie w zdrowym wydaniu :D Przedni pomysł :)
-
2011/06/17 13:48:01
musi bosko smakować, orzechy i rabarbar mniam
-
2011/06/20 23:20:03
Wypróbowałam - przepis jest rewelacyjny. Ciasto było bardzo dobre, smakowało każdemu (nawet mojemu mężowi, który nie lubi nic co jest z mąki razowej). Sądzę, że to "zasługa" dużej ilości orzechów.
-
2011/06/21 13:12:30
Jupi! Bardzo się cieszę!
Dzięki za informację :)))))

ps. mielone orzechy w ciastach sprawdzają się zawsze rewelacyjnie, dlatego bardzo lubię przemycać je w mielonej postaci :)
-
Gość: Ola, *.toya.net.pl
2011/06/22 18:20:14
Pychota. Dziękuję ci za inspirację... Robię już dziś drugie ciasto z rabarbarem. Pierwsze zbyt szybko zniknęło, a weekend dość długi przed nami. Myślisz, że można będzie zastąpić rabarbar jakimś innym owocem (porzeczka? agrest?)? Bardzo fajna strona, od samego czytania chce się piec! Pozdrawiam
-
2011/06/22 18:47:08
Olu oczywiście, że tak! Dodaj owoce na jakie tylko masz ochotę :) Porzeczki i agrest sprawdzą się doskonale.
Cieszę się przeogromnie, że tak Wam smakuje!
I dziękuję za miłe słowa.
-
Gość: agata, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/07/05 22:38:26
dziękuję Ci za najlepsze ciasto na świecie! w moim domu znika w pół godziny, jest absolutnie rewelacyjne również z morelami:) DZIĘKUJĘ!!!!!:*
-
2011/07/06 18:17:26
Agatko bardzo się cieszę!
A ja dziękuję za informację jak smakuje :))
-
2011/07/09 08:24:30
ulala.. ciasto razowe i rabarbar- mlask.!!!