Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik Tiramisu

...może dziś krótko i bez zbędnych słów.
Niech do upieczenia zachęcą Was zdjęcia,
moja najlepsza modelka (:*) i oczywiście sam przepis.
Dwa wspaniałe ciasta w jednym - sernikowa wersja klasyki włoskiego deseru Tiramisu.

przepis Asi z Kwestii Smaku, podaję z moimi drobnymi zmianami

spód:

  • 65g  gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 1 łyżka likieru Baileys
  • 65g miękkiego masła
  • 50g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 40g mąki
  • 14 - 16 podłużnych biszkoptów

do nasączenia biszkoptów:

  • 1 płaska łyżeczka żelatyny w proszku
  • 25ml wody
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 1 łyżka likieru Baileys

masa serowa:

  • 750g sera śmietankowego na serniki zmielonego trzykrotnie
  • 250g sera mascarpone
  • 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30% lub 36%
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki likieru Baileys

wierzch:

  • 300g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 3 płaskie łyżki drobnego cukru
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 2 łyżki likieru Baileys


Tortownica o średnicy 23 - 25 cm z odpinaną obręczą wysmarowana masłem

Przygotowanie:

Spód: Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Czekoladę połamać na kostki, roztopić, ostudzić (ma być lekko ciepła). Kawę rozpuścić w gorącym likierze Baileys, ostudzić. Miękkie masło ucierać z cukrem przez około 7 minut, aż będzie puszyste. W innej miseczce ubijać jajko przez 7 minut. Na zmniejszonych obrotach miksera połączyć utarte masło z ostudzoną czekoladą, następnie z przesianą mąką, a na koniec z ubitym jajkiem oraz rozpuszczoną kawą. Gładką masę przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię i ułożyć biszkopty (jak na zdjęciu na dole strony), wciskając je do połowy w masę. Wstawić do piekarnika, piec przez 8 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać aby spód zastygł.
Nasączenie biszkoptów: Żelatynę zalać 1 łyżką chłodnej wody i odstawić na 5 minut. W rondelku zagotować wodę (25 ml) i rozpuścić w niej kawę, zdjąć z ognia, dodać żelatynę i mieszać aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Wymieszać z likierem, ostudzić i odczekać około 15 minut, aż troszkę zgęstnieje (można wstawić w chłodne miejsce lub w międzyczasie przygotować masę serową). Nasączyć biszkopty (dzięki żelatynie nie przemoczy ona całych biszkoptów, stworzy tylko zewnętrzną powłokę).

Masa serowa: Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Do misy miksera włożyć ser twarogowy razem z serem mascarpone i mąką. Ucierać mieszadłem miksera przez około 2 - 3 minuty na średnich lub niskich obrotach miksera, aż masa będzie gładka. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując na małych obrotach miksera (starając się nie napowietrzać masy przez zbyt szybkie miksowanie). Wbijać kolejno jajka miksując przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku. Na koniec zmiksować ze śmietanką, ekstraktem z wanilii i likierem Baileys. Masę delikatnie wylać na spód, wyrównać powierzchnię i ustawić na kratce piekarnika w środkowej jego części. Piec przez 10-15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 90 minut, do czasu aż masa serowa się zetnie (środek może pozostać nieco luźniejszy).

Wierzch: Gęstą śmietanę wymieszać z cukrem. Kawę rozpuścić w gorącym likierze Baileys i ostudzić. Pozostawić około 2 łyżeczki kawy do zrobienia wzorków, resztę wymieszać ze śmietaną. Sernik wyjąć z piekarnika i rozprowadzić na nim śmietanę równą warstwą, nałożyć łyżeczką odłożoną kawę i rozsmarować ją na powierzchni śmietany tworząc fantazyjny wzór. Wstawić z powrotem do piekarnika na 15 minut. Sernik wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce, ostudzić. Gdy będzie całkowicie zimny, zdjąć obręcz i wstawić do lodówki na całą noc (nie wkładałam).

Buon Appetito! :)

sernik Tiramisu dodaję do akcji 'Sernikowo' prowadzonej przez Oliwkę:


środa, 18 maja 2011, viridianka

Polecane wpisy

Komentarze
2011/05/18 21:53:27
Piękne zdjęcia :))
-
2011/05/18 21:53:47
Zaniemówiłam... cudo!
-
2011/05/18 21:57:57
Wow...:) Wygląda niesamowicie :)
-
2011/05/18 22:01:00
Juz mnie zachęciłąś:) cudeńko:)
-
2011/05/18 22:02:30
Viri, cudowne i mój ulubiony smak w dodatku :) chętnie bym kawałek podkradła :)

p.s
Przeglądałam majowe wydanie Joya, świetny artykuł z Tobą w roli głównej :) miałam okazję zobaczyć Cię po raz pierwszy :) !!
-
2011/05/18 22:03:46
Tzn że ja.. To ja zachęcam również jako manager do spraw jakości;) Bo było przepysznie!
-
Gość: kamila, *.szczecin.mm.pl
2011/05/18 22:17:06
świetne zdjęcia !
www.nutmegandvanila.blogspot.com
-
2011/05/18 22:27:11
Viri szalejesz - rewelacja
-
2011/05/18 22:28:10
Ale mi się podoba!
-
Gość: lo, *.adsl.inetia.pl
2011/05/18 22:37:33
Zdjęcia są wystarczającą rekomendacją. Przepiękne. Pozdrawiam. Lo (pistachio-lo.blogspot.com)
-
2011/05/18 22:48:30
Wow!!! Ależ cudownie wygląda! Aż się chce porwać kawałeczek:) Ślicznie go udekorowałaś:)
-
2011/05/18 23:00:29
jaki piękny! zdjęcia działają na wyobraźnię, oj działają :)
-
2011/05/18 23:04:33
Wygląda niesamowicie, wręcz przepięknie! Mmm...koniecznie wypróbuję i to tak szybko jak się da ;)
-
2011/05/18 23:09:47
Jestem chyba jedną z niewielu osób, które nie przepadają za tiramisu, ale za to kocham serniki. A ten wygląda niesamowicie i bardzo mi się podobają te ziarenka kawy na nim:)
-
2011/05/19 01:24:26
piekny jest! i te ziarenka kawy do ozdoby, ktorych ja nigdy nigdzie nie moge dostac! cudo normalnie Viri! buziak
-
2011/05/19 05:47:39
Wygląda naprawdę pysznie i bardzo zachęcająco:)
-
2011/05/19 08:07:35
Fiolku ojj Kochana ja na co dzień tak się nie maluję :D

Sis :D :*

BurczyMiWBrzuchu moim zdaniem ten sernik zdecydowanie najbardziej smakuje kawą. Trochę daleko mu do oryginału, więc może byś go polubiła bo jest naprawdę pyszny :) Myślę, że jednak dopiero sernik na zimno o takim smaku może naprawdę przypominać klasyk.

Wianuszku to nie czekoladki tylko zwykła kawa do mielenia :) Ja ich też nigdy nie widziałam, choć moja Babcia ma ich zawsze sporo bo Jej Siostra przysyła ich zapasiki z Niemiec ;)

Dziękuję za przemiłe słowa!
Pozdrawiam bardzo ciepło i życzę miłego dnia :)
-
2011/05/19 08:33:37
Uwielbiam tiramisu w każdej postaci - sernik wspaniale wygląda, oj, zjadłabym kawałek :)
-
2011/05/19 08:34:58
sernik idealny! Kocham kawę i wszystko co ma w sobie kawę. Twój serniczek zapisuję do kolekcji tych do wypróbowania :)
-
2011/05/19 08:39:49
Wow jaki piękny sernik!! Z pewnością go upieczemy :)
-
2011/05/19 08:43:11
dobrego sernika nie trzeba ubierać w zbędne słowa... pysznie się prezentuje. no i te smaki...
-
2011/05/19 09:35:26
Jejku! - serniczek z tych zaprezentowanych zdjęciach jest po prostu idealny! Aż z tego trudno uwierzyć iż prawdziwy czy w ogóle możliwy do skosztowania - i tylko oczka nim sycić -^^-

Pozdrawiam ciepło,
AiS
-
2011/05/19 11:05:42
Ten wierzch jest niezmiernie zachęcający;) Cudeńko serniczek!
-
2011/05/19 12:57:24
o jaki piekny sernik :-)
-
2011/05/19 13:00:13
Zachwycający!
-
2011/05/19 13:33:06
Wygląda rewelacyjnie!
-
2011/05/19 13:46:35
wygląda obłędnie pysznie z tymi kleksami :)
-
2011/05/19 15:55:23
kuszaco pyszny!!! prezentuje sie wspaniale, a smakuje... juz sobie wyobrazam... pysznie:)
-
2011/05/19 16:26:42
Jaki piękny! Profesjonalnie udekorowany sernik - ta kawa fantastycznie się wkomponowała! :) No i te "ciapki" - mniam. Jak sernik smakuje tak, jak wygląda... już mi ślinka pociekła.. :P
-
2011/05/19 18:23:40
nie mogę oderwać wzroku od tego sernika!
-
Gość: bijana, *.b-ras1.bdt.dublin.eircom.net
2011/05/19 18:46:43
prawdziwe cudo- jesli tak smakuje jak wygląda to jest najlepszy!
-
2011/05/19 19:36:59
Po prostu piękny.
-
2011/05/20 11:56:52
Słowa rzeczywiście zbędne! Sernik to cudo i można go jedynie podziwiać bez końca!
Uściski:)
-
2011/05/20 16:12:54
wow, pyszności!
-
2011/05/20 19:26:23
Uwielbiam patrzeć na te Twoje słodkości, a ten sernik rzeczywiście nie potrzebuje słów :)
-
2011/05/20 22:12:51
No nie! To już jest złośliwość, żeby raz za razem pokazywać takie słodkie cuda! ;))))

buziak
-
2011/05/20 23:00:54
wyśmienicie wygląda (:
-
2011/05/21 00:33:22
wyglda bajecznie taki sernik to mistrzostwo świata.
-
2011/05/21 08:38:45
Łał. To może jutro upiekę.
Jest przepiękny!!!!!!

:*
M.
-
Gość: gwiazdka.w.kuchni, *.aster.pl
2011/05/21 17:38:43
Viri, ale elegancki sernik! piękny, wytworny, cudny po prostu - gratuluję!
-
2011/05/22 11:30:09
Niesamowicie pysznie wygląda ten sernik, Asiu. A że uwielbiam klasyczny włoski deser, tak jak i serniki (skądś akcja musiała wziąć źródło, prawda? ;)), to już w ogóle byłabym w niebie, mogąc tego cuda spróbować.

Ściskam!
-
Gość: kuzynka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/05/22 15:46:47
Wracaj do domu, bo tęsknię za wakacyjnymi przechadzkami przez podwórko do domu obok i degustacjami Twoich Dzieł ^^
-
2011/05/22 22:16:37
nawet nie wiesz jak bardzo bym chciała ;)
ale już niedługo..
-
2011/05/23 15:35:16
Wszystko co włoskie jest boskie ;) Wspaniały serniczek, wygląda bardzo elegancko :)

Pozdrawiam serdecznie!
-
2011/05/23 19:07:04
Jakie ładne zdjęcia!
-
Gość: Magdaa, *.toya.net.pl
2011/05/23 23:03:49
Czy likier mozna zastapic czyms innym?(czyms tanszym?)
-
2011/05/24 10:54:54
obłędny....
-
2011/05/24 13:14:18
Magdo likiery niestety mają to do siebie że są drogie, a myślę że nie ma sensu zastępować go smakowo gorszym alkoholem - ja bym po prostu go pominęła.
Z Baileyem czy bez niego sernik będzie jednakowo pyszny :)
-
2011/05/26 06:58:34
Uwielbiam serniki :) A ten tiramisu też robilam, przepyszny:) Wspaniale u Ciebie wygląda Viri !:)
-
2011/07/09 08:25:29
No modelka widać, że dobra;)
A sernik- poetyczny
-
2014/09/16 14:15:18
Skorzystałam z przepisu. Ciasto wyszło fantastyczne :) Dziękuję za inspirację i pozdrawiam :)
-
2014/09/16 19:41:53
Proszę bardzo! Cieszę się i dziękuję za komentarz :)