Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Tartaletki z mandarynkowym Crème Brûlée

"  Droga mandarynko,
jak to możliwe, że dopiero kilka dni temu odkryłam Twoje możliwości?! Gdzie ukryłaś swój potencjał? Niepozorna, w cieniu pomarańczy i cytryn królujących w deserach, masz swoje krótkie pięć minut w ciągu roku podczas Bożego Narodzenia. Jednak czuję, że główna rola jaką zagrałaś w kremie do tartaletek sprawia, że będę sięgała po ciebie częściej. Tak, zdecydowanie. Przyjemny, nienarzucający się choć mocno wyczuwalny smak oraz zapach wspaniale komponują się z czekoladowo-kardamonowym kruchym spodem i skorupką z karmelizowanego cukru. Jak w Crème Brûlée. I żaden inny cytrus nie zastąpi cię tak dobrze - w tym przepisie jesteś numerem jeden.
Do zobaczenia wkrótce.."

przepis znaleziony na blogu Tartelette, są to składniki na 6 tartaletek

składniki na kruche ciasto:

  • 100g masła, w temp. pokojowej
  • 50g cukru pudru
  • 125g mąki
  • 1/2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie)
  • duża szczypta soli

Mąkę przesiać z kakao, kardamonem i solą. Masło ubić z cukrem na lekki, jasny krem. Dodać żółtko. Stopniowo dosypywać sypkie składniki aż wszystko się połączy, teraz dodać wodę jeśli to konieczne. Uworzyć z ciasta dysk. Owinąć w folię i schłodzić 2h. Foremki na tartaletki posmarowac masłem i oprószyć mąką. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na cienki placek i wyłożyć nim foremki. Spody nakryć papierem do pieczenia, obciążyć suchym ryżem/fasolą. Zmrozić 15 minut. Piec 12 minut w 175-180st.C, ściągnąć papier do pieczenia i dopiec jeszcze ok. 5 minut. Ostudzić.

składniki na mandarynkowy krem:

  • 120g cukru
  • 2 duże jajka
  • 6 żółtek
  • 30g mąki
  • 120g masła, stopionego i ostudzonego
  • 160ml (2/3 szkl) soku mandarynkowego
  • skórka starta z 2 mandarynek
  • 2 łyżeczki Grand Marnier (opcjonalnie) - ja pominełam

W dużej misce ubić cukier, jajka, żółtka na lekką, jasną pianę. Dodać masło i mąkę, delikatnie wymieszać. Nastepnie sok i skórkę z mandarynek. Krem przelać do garnka i mieszając ręczną trzepaczką podgrzewać az zgęstnieje ok. 8-15 minut - masy nie należy zagotować. Dodać alkohol, nakryć folią spożywczą by nie powstał kożuch i ostudzić do temp. pokojowej. Kruche spody napełnić kremem, schłodzić.

dodatkowo:

  • 1/4 szklanki cukru brązowego
  • 1/4 szklanki cukru pudru

Cukry połaczyć, posypać każdą tartaletkę i stopić cukier z pomocą palnika. Cukier karmelizujemy przed podaniem.

Buon Appetito! :)


piątek, 06 maja 2011, viridianka

Polecane wpisy

Komentarze
2011/05/06 21:47:36
Jakie to było pyyyszne... :D
Chyba się pokuszę o powtórkę z rozrywki za tydzień:)
-
2011/05/06 21:48:48
:*
-
2011/05/06 21:54:08
Jejuśku, wyglądają po prostu obłędnie Viridianko! Cudowne zdjęcia i cudowne smaki !:)
Pozdrowienia :)
-
2011/05/06 21:56:26
Baaardzo lubię dodatek mandarynek w deserach. Tartaletki wyglądają bosko!
-
2011/05/06 21:57:50
Ale wypasiony deser. Pycha:)
-
2011/05/06 22:30:07
Nie przepadam za kremem brulee ale pomysł super...troszke zmodyfikuję krem i pójdzie jak nic!
-
2011/05/06 22:45:26
U mnie czuć jak obłędnie pachną!
-
2011/05/06 22:49:37
Viri, oblędny ten krem mandarynkowy :)
-
2011/05/06 22:51:46
Viri wierzę Twojej siostrze, że było cudowne. Mandarynki odkryłam już jakiś czas temu, ale tylko w jednym przepisie. Muszę do nich wrócić.
-
2011/05/06 23:13:56
Tartaletki wyglądają po prostu czadersko!:)
-
2011/05/06 23:30:33
wygląda powalająco :) muszę koniecznie zrobić, bo inaczej się zaślinię :)
-
2011/05/06 23:43:04
po pierwsze... zachwycający przepis! już czuję ten smak... och!
a po drugie, te zdjęcia. cudowne fotografie.
-
2011/05/06 23:44:43
Piekne kolory!
-
2011/05/06 23:51:03
wiosna w pełni przynajmniej na twojej desce:)
-
2011/05/07 00:02:49
O rany, kobieto! Co Ty wyprawiasz?! Przecież to wygląda absolutnie przesmacznie !

ps. jak to dobrze, że jest coś takiego jak tłumacz google - dzięki temu odszyfrowałam te peany ku mandarynkom ;)
-
2011/05/07 00:22:54
Oh! Fantastyczne!
-
2011/05/07 07:21:15
Prezentują się rewelacyjnie - prawdziwy rarytas!
-
2011/05/07 07:55:51
nigdy jeszcze nie robiłam deseru czy ciasta z mandarynkami, a przecież to taki pyszny owoc, Twoje tartaletki cudownie wyglądają, pozdrawiawiam
-
2011/05/07 09:03:10
małe smakowitości :)
-
Gość: Jswm, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/05/07 09:48:47
przepiękne zdjęcie!
-
Gość: Justynka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/05/07 09:51:14
kolejny super wypiek... ;)
może założysz bloga typowo fotograficznego? robisz świetne zdjęcia!
-
2011/05/07 10:20:38
Przyznamy że nie robiłyśmy jeszcze żadnej słodkości z kremem brulee, z mandarynkami również nie...:P Więc teraz jest okazja żeby spróbować :) Świetny przepis
-
2011/05/07 10:43:22
fantastyczny deser! Mandarynki faktycznie jakoś słabo docenione są również w mojej kuchni..
-
2011/05/07 13:35:58
Trzcinowisko przepis na krem dość znacznie różni się od popularnego Crme Brlée. Konsystencja podobna, ale mandarynkowego nie pieczemy, pomijamy ten punkt, tylko schładzamy - jest naprawdę pyszny. Ciężko mi sobie wyobrazić, że może komuś nie posmakować :))

Oczku :D Mam nadzieję, że większość odebrała te moje 'peany mandarynkowe' tak jak Ty - żartobliwie ;)

Justynko ojjj nie :) Jeden blog jak najbardziej mi wystarczy! zresztą nie miałabym dla niego czasu ;) ..ale bardzo Ci dziękuję za miłe słowa!

Dziękuję pięknie i bardzo ciepło pozdrawiam,
Viri
-
2011/05/07 14:32:02
czyste szalenstwo Viri, piekne! :-)
-
2011/05/07 17:51:43
Pyszności ! I ładne, i smaczne ! :))
-
2011/05/07 19:19:27
Bardzo jestem ciekawa tego kremu. Już dawno miałam ochotę na Orange Curd, a tu nowe cudo...
Viri, z artykułu w gazecie dowiedziałam się, że pochodzisz z Gorlic. Miło mi, bo jestem Krośnianką :)
-
2011/05/07 22:46:34
o mniam mniam
-
2011/05/08 09:23:41
Viri, nabrałam natychmiastowej ochoty, żeby spróbować twoich tartaletek! Chcę zrobić w przyszłym tygodniu. Tylko sobie przepis wydrukuję :) Obłędnie wygladaja!
-
2011/05/08 14:16:39
Mikimamo również mi miło :)

Asiu bardzo się cieszę, ciekawa jestem jak Tobie posmakują :)

dziękuję i pozdrawiam!
-
2011/05/08 14:52:28
Trafiłam na Twojego bloga z gazety. Przejrzałam już większość stron i znalazłam masę przepisów, które z chęcią wypróbuję! :)
Podziwiam za pomysłowość i wytrwałość w gotowaniu :)
-
2011/05/08 20:13:03
o matko jakie one piękne! :o
-
Gość: lo, *.adsl.inetia.pl
2011/05/08 20:19:11
Uwielbiam takie małe formy ciastek (u mnie na blogu też dzisiaj maluchy). Czekolada i cytrusy to doskonałe połączenie. Prześlicznie je zrobiłaś (jak zawsze zresztą). Pozdrawiam. Lo (pistachio-lo.blogspot.com)
-
2011/05/08 21:17:35
Cudnie wyglądają!
Chętnie bym się skusiła na taki deser :)

Za mną już dłuuugo chodzi creme brule, czy taki jak Twój, czy po prostu klasyczny... czekam aż dorobię się porządnego piekarnika - i tak! Zrobię! :))
/PS/ Świetne foty :)

pozdrawiam serdecznie!
-
2011/05/09 12:58:22
Cudnie rozpustne ;)
-
2011/05/10 16:08:31
Wygladają jak milion dolarów!
-
2011/05/11 17:59:58
Lubię mandarynki. Ale często o nich zapominam. Zresztą, jak widać, nie tylko ja. Może rzeczywiście warto częściej zwracać na nie uwagę i oddać należną im... cześć? ;) Tartaletki obłędnie smakowite!
-
2011/05/11 18:23:46
Asia, ja za tobą nie nadążam
Jesteś fajna , nakręconą pozytywnie młoda kobietą i do tego cholernie zdolną
Te babeczki sa zjawiskowe
-
2011/05/12 17:38:54
Openanimo dziękuję pięknie! Bardzo się cieszę, że do mnie trafiłaś. Mam nadzieję, że moje wypieki przypadną Ci do gustu :))

Kini :)

Lo wpadnę w weekend!

Nat dobry piekarnik to coś co tygryski lubią najbardziej na świecie :D dziękuję!

Evitaa może odrobinę :)

Moniko ;)

Oliwko za odpowiednio wysoką cześć - odwdzięczą CI się smakiem i zapachem :D

Alcia :*

Mam nadzieję, że w weekend uda mi się zaprosić Was na kawałek pysznego ciasta :)
Pozdrawiam ciepło!
-
2011/05/15 12:50:37
Piękne talaretki. Z pewnością je wypróbuję. Przypominają popularny poprugalski deser :-)
-
2011/05/16 10:57:25
Bardzo ciekawe połączenie smaków, chętnie bym spróbowała:)
-
Gość: gwiazdka.w.kuchni, *.fastbit.se
2011/05/16 23:52:56
muszą być nieziemskie, jestem pewna. ściskam mocno!
-
2011/07/09 08:26:49
no.. ale pychota!
wyglądaja tak niewinnie;)
-
Gość: Andrzej, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/02/16 19:28:02
Wydaje mi się że mandarynki - są bardziej wdzięczne -bo intensywniej pachną niż popularna pomarańcza - są też chyba słodsze --sam ich widok kusi -