Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Domowy ser mascarpone

Coraz bardziej znany i lubiany. Z jego dodatkiem można wyczarować wiele deserów, ciast, sosów oraz potraw. Zawsze staram się mieć w lodówce pudełko - tak na wszelki wypadek :) Ale czasami się to nie udaje, dlatego warto jest mieć w zanadrzu przepis na domowe mascarpone. Serek dostaje ode mnie plusy za gęstość, kremowość i kolor, w smaku tylko odrobinę odbiega od oryginału. Przygotowanie wymaga jedynie chwili i dwóch składników, a sprawdza się równie idealnie co ten ze sklepu.

Więcej przepisów z serkiem mascarpone znajdziecie tutaj.

przepis znaleziony tutaj, na 250g serka

składniki:

  • 500ml śmietany 30-36%, pasteryzowanej (z UHT też się uda)
  • 1-2 łyżeczki soku cytrynowego

Śmietanę wlewamy go garnka. Podgrzewamy na średnim ogniu. Mieszamy drewnianą łyżką by się nie przypaliło oraz by nie powstał kożuch. Gdy osiągnie 85-90st.C dodajemy sok cytrynowy. Podgrzewamy jeszcze ok. 5-10 minut aż pojawią się malutkie grudki sera. Garnek zestawiamy z ognia, nakrywamy pokrywką i odstawiamy na min. 20 minut - w tym czasie wytrąci się więcej grudek i masa wyraźnie zgęstnieje. W tym czasie miskę nakrywamy pasującym do niej sitkiem, nakrywamy kilkoma warstwami ligniny albo cienką ściereczką kuchenną. Masę serową przelewamy na przygotowane sitko z ligniną/ściereczką. Ostudzone nakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na noc albo do 24h.

Buon Appetito! :)

środa, 27 lipca 2011, viridianka

Polecane wpisy

  • Przetwory z pigwy - marmolada, nalewka i pigwa do herbaty

    Lubię uzupełniać naszą spiżarnią o kolejne kilka słoiczków sprawdzonych i nowych - teraz już bardziej jesiennych smaków. Mam to po Mamie, bo odkąd pamiętam nasz

  • Ostatnie cytryny z Limone..

    ..skończyły w słoiku! ♥ Jak zamknąć słońce w słoiku: cytryny najlepiej ekologiczne, bez wosku i koniecznie z cienką skórką włożyć do garnka z zimną wodą,

  • Konfitura z wiśni - najlepsza!

    Nasza ulubiona konfitura! Już od trzech lat planuję się nią Wam pochwalić i mimo, że przewijała się już kilkakrotnie na blogu przygotowując z jej udziałem wypie

Komentarze
2011/07/27 22:41:45
I to naprawdę takie łatwe??! Nawet bym nie pomyślała... Koniecznie muszę spróbować.
Pozdrawiam
Asiek
-
2011/07/27 22:45:42
Tak, a myślę że można spróbować bez termometru. Tuż przed momentem wrzenia wlać sok i już :)
-
2011/07/27 22:49:31
przydałaby mi się porcyjka bo zapomniałam dzisiaj kupić...:)
-
2011/07/27 22:59:12
Genialne!!! Wypróbuje przy najbliższej okazji!!!
-
2011/07/27 23:19:05
Ale miła niespodzianka ;) Bardzo się cieszę, że wreszcie ktoś pokazał mi domowy sposób na mascarpone! ;)
-
2011/07/27 23:22:16
Domowe mascarpone, ale świetnie! Chętnie wykorzystam przepis. Lubię takie ciekawostki. ;))

Powiedz mi tylko, Asiu, jaką ilość serka z tego otrzymam? ;)

Ściskam!
-
2011/07/28 01:25:27
Ooo..też robiłem:) Bez termometru co prawda, ale i tak udał się koncertowo;)) Ale w przeciwieństwie do domowej ricotty, którą uwielbiam, i choć rzadko, ale jednak co jakiś czas robię, home-made mascarpone już sobie odpuściłem..tak jak piszesz..dobry, ale smak już nie ten..
-
2011/07/28 06:58:10
O, świetny pomysl ! :))
-
2011/07/28 07:34:34
Ojej, chyba nie przestaniesz mnie zadziwiać Viri:)
-
2011/07/28 08:07:48
Oliwko 250g.

Spencer fajnie, że piszesz. Może się ktoś skusi mimo braku termometru. A co do smaku to moim zdaniem bardzo nie odbiega od oryginału, no i sprawdził się świetnie w deserze, a to duży pozytyw bo chyba mało kto wyjada mascarpone wprost z pudełka :D

Pozdrawiam!
-
2011/07/28 08:51:50
aaaa, domowe mascarpone, Asia ja za toba nie nadążam ,ale nie przejmuj się , ty wrócisz kuc ,a ja powolutku wszystko zrobię , rób , rób te cuda :D
-
upl
2011/07/28 09:11:39
az sie chce kupic termometr ;-)
-
2011/07/28 09:13:34
Twój wspaniały blog został przez nas wyróżniony w One Lovely Blog Award. Pozdrawiamy i mamy nadzieję, że dalej będziesz się dzielić z nami takimi pysznościami! :)

A przepisem na serek nascarpone nas strasznie zaskoczyłaś! Nigdy nie myślałam, że to takie łatwe :)
-
2011/07/28 09:56:32
Super przepis, nie sądziłam, że to aż tak łatwe. Muszę kiedyś wypróbować zamiast wydawać fortunę na serek.

Przy okazji nominowałam Cię też do One Lovely Blog Award.
Pozdrawiam
-
2011/07/28 10:58:09
Nie myślałam, że zrobienie serka mascarpone jest takie proste :) Muszę kiedyś spróbować. Pozdrawiam
-
2011/07/28 13:20:08
O tak mascarpone jest uzależniający. Gdzieś mam ten przepis też będe próbowała między innymi z ciekawości czy smakuje jak ten sklepowy :)
-
2011/07/28 13:38:06
Joone i Usagi dziękuje pięknie!

Alcia a idź Ty! :P

Dzięki i pozdrawiam!
-
2011/07/28 18:19:50
Viri Kochana fundujesz nam takie cuda, że włos na głowie staje:) .... muszę kiedys wyprónbować to domowe mascarpone, ale dopiero jak wykorzystam te 1/2 kg, ktróra mi w lodówce leży:) pozdrawiam ciepło
-
2011/07/28 21:43:57
oo, to mi się bardzo podoba, bo za kupowanym mascarpone nie przepadam, za tłusty jak dla mnie, a ten zapowiada się super!
-
2011/07/29 09:41:53
Ten też jest tłusty :) ale i tak wydawał mi się nieco lżejszy w smaku niż ten kupny - spróbuj, może polubisz :)
-
Gość: goraleczka, *.abhsia.telus.net
2011/07/30 21:41:35
Smietana kwasna ma 14% czyli ma to byc smietana kremowka, ktora ma zwykle 33% ...Czy tak ?
-
2011/07/30 22:02:30
Użyłam śmietanki kremówki 30% w kartoniku - płynnej, mówi się o niej 'słodka', taka do deserów, a konkretnie np. do przygotowania bitej śmietany.
Oryginalnie w przepisie jest także kremówka, ale o zawartości 36% tłuszczu - dlatego podałam obie wartości. 33% też może być jak taką masz :)
-
2011/08/10 18:09:26
I już? Tak szybko? To dobra wiadomość przy okazji przygotowywania tyrajmisia ;)
-
Gość: lilium, *.ds.gumed.edu.pl
2012/11/14 21:53:29
słyszałam o tym przepisie, myślałam, że UHT sie nie nadaje, a tu prosze :), co do kosztów, to jeśli z 500 ml dostanę 250 g "serka", to wychodzi to drożej niż normalny mascarpone, bo bez żadnych promocji 250 g kupię za 4,50zł, a śmietanę kremówkę, jak złapię za 5 zł to się cieszę że mam tanio ;)
-
Gość: miauka, *.dsl.dynamic.simnet.is
2013/10/16 11:15:52
Robię właśnie. A jutro tort tiramisu. Biszkopt już w piekarniku stygnie.
Co do porównania cenowego z kupnym serkiem, to poczytajcie co jest na etykiecie takiego serka.
Wczoraj na zakupach przeliczalalam co bardziej mi sie opłaca. Odłożyłam nawet śmietanki i do koszyka wpakowałam mascarpone. A jednak dzis robię swój własny. Bo spojrzałam na skład kupnego mascarpone. I doszłam do wniosku, ze wole dopłacić a podać rodzinie coś bez EEE.
Dzięki za przepis :)
-
2013/10/16 15:20:53
Z mojego przepisu tort? :) Jak tak to daj znać jak smakował!
A co do serka to bardzo polecam ten z Lidla. W przystępnej cenie, nigdy mi się nie zważył, smakuje jak powinien i skład to tylko dwa składniki: śmietanka + regulator kwasowości kwas cytrynowy. Też może być oznaczony jako E-składnik, nie wiem czy traktowany jest jako szkodliwy konserwant, nie mam takiej wiedzy.
-
Gość: miauka, *.dsl.dynamic.simnet.is
2013/10/17 02:08:08
Do Lidla mam kilka tysięcy kilometrów ;) wiec nie spróbuje.
Jedyny mascorpone dostępny w Islandii napakowany jest chemia.
Tort z Twojego przepisu. Jutro rano będę robić. Dam znać i fotkę tez :)

Pozdrawiam ze spokojnej dzis Wyspy :)
-
2013/10/17 14:32:17
Aha ha ha ha ha :D To rzeczywiście może być to problem! :)))
Czekam na relację ;)
-
Gość: poza, 188.183.142.*
2013/12/30 20:14:20
Nie mieszkam w Polsce i kompletnie sie nie orientuje czy ta smietana ma byc kwasna czy slodka? Bardzo prosze o odpowiedz :)
-
Gość: poza, 188.183.142.*
2013/12/30 20:19:18
Pzeczytalam w komentarzach ze slodka. Zrobie jutro, dzisiaj niestety sklepy juz pozamykane. Pozdrowienia z Danii :)
-
Gość: olu, *.dynamic.chello.pl
2014/01/08 18:06:39
dlaczego robie 2 raz i 2 raz mi nie wychodzi? :( tyle smietaaanyyyyy
-
2014/01/08 18:15:57
Niestety nie wiem. Jeśli napiszesz coś więcej może razem uda nam się dojść do przyczyny.
-
Gość: lechlin, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/05/12 20:17:50
Napisz ile tego serka wyjdzie np. z pół litra smietanki.Na razie sam robię masło domowym sposobem i wychodzi 25 zł za kilo.Kupuję serek mascarpone za 4 ,5 zł za 250 gr. co daje 18 zł za kilo.Dpytuje się bo zonka robi w tygodniu trzy lub 4 bezy .Z żona dużo potraw robimy domowym sposobem.Nie chodzi o cenę tylko o te konserwanty itp.W tym serku co kupuję podają w składzie smietankę i kwas cytrynowy.Jestem niedowiarkiem bo w maśle podaja 82 procent ale nie zaznaczają jakiego tłuszczu.Masło które sam robię jest super.Jestem więc ciekaw czy ten Mascarpone własnej roboty jest też lepszy od kupnego( chociaż jest dobry w smaku),.będę monitorował watek bo podałem adres maila
-
2014/05/13 14:18:20
Proszę dokładnie przeczytać przepis ;) Proporcje są idealnie takie o jakie pytasz: z 500ml śmietanki ok. 250g serka.