Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Emotion Ispahan

Ispahan to nazwa połączenia malin, owoców liczi oraz kwiatów róży nadana przez francuskiego cukiernika Pierra Hermé. Słynne trio to nie tylko deser jaki widzicie na zdjęciach – Pierre serwuje również makaroniki, serniki oraz Bûche de Noël w podobnej tonacji. Mam nadzieję, że kiedyś uda mi się spróbować oryginałów Mistrza, tymczasem pozostaje mi własna kuchnia na co wcale nie narzekam!

Jak widzicie to deser kilkuwarstwowy. Na spodzie jest mus z egzotycznych liczi. Po otwarciu puszki z zanurzonymi w syropie owocami stwierdziłam, że to chyba nie dla mnie.. ten smak, wygląd, zapach. Jednak dzięki zapewnieniom Mamy i Lo postanowiłam zaryzykować mając nadzieję, że końcowy efekt będzie zaskakująco dobry.. (optymizm to podstawa!). Okazało się, że jest to jedno z przyjemniejszych doświadczeń, a smak liczi wcześniej dominujący stał się jedynie delikatny. Następna warstwa ma głęboki karminowy kolor, malinowy smak i aromat. Trzecia najbardziej puszysta, słodka, lekka jak chmurka. Z białą czekoladą i różą. To chyba moja ulubiona, już sama może stanowić bazę do prostego i szybkiego deseru z dodatkiem dowolnych owoców np. truskawek lub borówek amerykańskich. Każdą część oddzielają krążki migdałowego biszkoptu. Jeśli nie macie ochoty na włączanie piekarnika ciasto można pominąć bez szkody dla całości, a przygotowanie deseru wcale nie zajmie wiele czasu.

Emotion Ispahan to kolejna genialna kreacja Pierra. Cudowności.

przepis w większości Pierra Hermé znaleziony u Lo, mus z liczi przygotowałam wg. tego przepisu; poniższe proporcje na 5-7 naczynek w zależności od ich wielkości

biszkopt Joconde:
  • 165 g jajek (waga bez skorupek)
  • 125 g zmiksowanych na mąkę migdałów
  • 3 g glukozy w płynie (dałam w proszku)
  • 100 g cukru
  • 10 g cukru inwertowanego (pominełam)
  • 35 g mąki
  • 25 g roztopionego masła
  • 110 g białek
  • 30 g cukru
Zmiksować razem migdały, cukier zwykły i inwerowany, glukozę i połowę ilości jajek przez 5 minut. Dodać resztę jajek i masło i miksować przez kolejne 6 minut. W drugiej misce zmiksować białka. Pod koniec miksowania dodać 30 g cukru. Na masę jajeczną wyłożyć pianę i wsypać przesianą mąkę. Wymieszać wszystko delikatnie trzepaczką (nie miksować). Na dużej blasze (takiej z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papier do pieczenia. Wylać na to ciasto i wygładzić powierzchnię na grubość około 0,5 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 205 stopni C i piec przez 8 minut. Wystudzić. Z ciasta wyciąć (foremką, obręczą do ciast, szklanką) krążki wielkości naczynia, w którym będzie podawany deser. Biszkopt można upiec 1-2 dni wcześniej.

różany ganache:
  • 125 g białej kuwertury (lub białej czekolady)
  • 125 g śmietanki kremówki
  • 8 g syropu z płatków róży*
  • 1 g likieru różanego*

*zastąpiłam wodą różaną do smaku

Zagotować w rondelku śmietankę. Zdjąć z ognia i dodać do niej połamaną kuwerturę (czekoladę). Energicznie mieszać do rozpuszczenia i połączenia się składników. Dodać syrop i wymieszać. Do wystudzonej masy dodać likier i wymieszać. Trzymać w temperaturze pokojowej.

krem różany:
  • 225 g różanego ganache
  • 150 g śmietanki kremówki
Ubić kremówkę na bitą śmietanę. Cały czas miksując wlewać wąskim strumieniem różany ganache. Odstawić.

mus malinowy:
  • 250 g malin
  • 38 g cukru
  • 5 g żelatyny w płatkach (3 płatki)
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Maliny zmiksować z cukrem. Przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. Przelać do rondelka, dodać odciśniętą z wody żelatynę .Podgrzewać, cały czas mieszając do rozpuszczenia się żelatyny.

mus z liczi:
  • 1 puszka liczi w syropie (475g)
  • 30g białka
  • 30g cukru
  • 70g śmietanki kremówki
  • 50g jogurtu naturalnego
  • 10g żelatyny

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Owoce przebrać, w razie potrzeby wyciąć twarde części. Liczi zważyć i dolać tyle syropu by całość ważyła 350g. Zmiksować na puree (ja swoje dodatkowo przetarłam na sitku). Wymieszać z jogurtem. Białka ubić na sztywno, pod koniec dosypując cukier. Kremówkę ubić w osobnym naczyniu. Do owoców dodać ubite białka i kremówkę. Kilka łyżek musu dodać do żelatyny, zamieszać i przelać do reszty, dokładnie wymieszać.

dodatkowo:
  • maliny
  • płatki róży
Na dnie szklanek ułożyć po trzy maliny. Zalać je musem z litchi. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Na wierzchu musu położyć po jednym krążku biszkoptu. Zalać musem malinowym i wstawić do lodówki do stężenia. Na wierzchu ułożyć po krążku biszkoptu i na to wyłożyć różany ganache. Schłodzić. Udekorować malinami i płatkami róży. Podawać prosto z lodówki.

Buon Appetito! :)


piątek, 01 lipca 2011, viridianka

Polecane wpisy

  • Limonmisu (limoncello tiramisu)

    Moja pyszna cytrynowa wersja włoskiego deseru tiramisu: z cytrynowymi sokiem i skórką oraz limoncello. ♥ składniki: skórka i sok z 1 dużej cytryny* 1/2 s

  • Suflet malinowy

    Te urocze maluchy uchodzą zupełnie niepotrzebnie za jedne z trudniejszych wypieków. Spróbujcie, a przekonacie się że to nieprawda! :) Poniżej znajdziecie bardzo

  • Pavlova z czereśniami, rumem i pistacjami

    Subtelna i delikatna, jak baletnica na której cześć została nazwana. Z czereśniami, rumem i pistacjami. składniki na bezę: 4 białka, średnie 240g cukru pudru 1

Komentarze
2011/07/01 14:38:38
wow! jakie zdjęcia!!!!
-
2011/07/01 14:44:56
Ten deser jest mega boskI! Ale... patrzę tylko na aranżację zdjęć, na modelkę ,bo odlotowe fotki!:)))
A ostatnia z kotem koło Twoich nóg - cuuuuudna!!!:))))))))))
Uściski:*
-
2011/07/01 14:46:46
usunęłam niedopatrzenie i czym prędzej polubiłam Cię na fejsie :) pzdr
-
2011/07/01 14:47:16
I Twoja kolejna cudna propozycja:)
-
2011/07/01 15:02:49
Modelka cudo, kot też :) A deser? IDeał
-
Gość: lo, *.adsl.inetia.pl
2011/07/01 15:24:32
Cudownie się prezentujesz z tą tacą pełną delicji Pierra. Cieszę sie bardzo, że ci posmakowało to połączenie. Ja je uwielbiam. Niezmiernie mi miło, że kolejny raz przepis ode mnie wywołał u Ciebie potrzebę jego wypróbowania. Pozdrawiam serdecznie. Lo (pistachio-lo.blogspot.com)
-
2011/07/01 15:46:52
Pierre byłby z Ciebie dumny! Jesteś stworzona do takich rzeczy - eleganckich, wyszukanych.. ile bym dała, żeby tego spróbować!
-
2011/07/01 16:27:16
To moja Siostra, Aga nie nadaje się do robienia zdjęć:D ale jako modelka sprawdza się wyśmienicie :) Ja jestem zawsze po drugiej stronie aparatu :))
Dziękuję pieknie za pochwały, niesamowicie cieszę się że się Wam podoba!

Lo gdybym mogła to bym każdy jeden przepis z Twojej strony wypróbowała, bo masz nosa do wynajdowania cudeniek :)) :*

Pozdrawiam i miłego popołudnia.
-
2011/07/01 16:35:49
wspaniale! przepieknie sie prezentuje i na pewno wybornie smakuje:)
-
2011/07/01 16:53:22
Cudne te zdjęcia! I sam deser też! Pozdrawiam deszczowo niestety:(
-
2011/07/01 17:08:59
Piekny deser! Ja robilam sorbet Ispahan pana Hermé, tez pyszny :)

Pozdrawiam!
-
2011/07/01 17:21:24
Ale,ale,ale.. ale piękne! Ciekawy pomysł na liczi, które sawsze jadłam na surowo... ps. chciałabym mieć pokojówkę, która by mi to tak ładnie przyniosła. Sorry za uwagę;)
-
2011/07/01 17:48:07
Kot jest cudowny :D

Deser wygląda doskonale. Cieszę się, że go dodałaś, bo od dłuższego czasu mam puszkę liczi, z których nie wiedziałam co zrobić :)
-
Gość: chlebomaniaczka, *.internetia.net.pl
2011/07/01 18:07:53
Hej, dłuższy czas zaglądam na Twojego bloga, bo jest przecudowny :) Dużo przepisów wypróbowałam i były pyszne.
Ten na pewno też wypróbuję :)

Ostatnie zdjęcie mnie rozwaliło :D a dokładnie kotek, który jest cudowny! Zamieszczaj czasami jego zdjęcia :D
-
2011/07/01 18:20:47
wspaniałe delicje, aż slinka leci. A zdjęcia cudowne. Przepiękna prezentacja:)
Pozdrawiam:)
-
Gość: Marta, *.netcominternet.pl
2011/07/01 20:07:34
3 już się za nią stęskniłam :( a deser wygląd przepysznie! pozdrowienia z Częstochowy
-
Gość: Marta, *.netcominternet.pl
2011/07/01 20:09:40
3
-
Gość: Marta, *.netcominternet.pl
2011/07/01 20:11:46
hmm nie wiem dlaczego ale ucina moje komentarze ;/ na początku było jeszcze : kicia (z serduszkiem;])
-
2011/07/01 20:17:09
Viri pozostaje mi tylko powiedzieć wow .... a i jescze dodam: piękna sukienka:) pozdrawiam
-
2011/07/01 21:31:26
wiedziałam ,że tak będzie w wakacje, cudo!!!!
-
2011/07/02 00:51:42
muszę to powiedzieć, bo nie wytrzymam!
ta sukienka! zakochałam się, wygląda przecudnie.

a o tych ślicznych pysznościach w ogóle nie mówię...
;)
-
2011/07/02 04:35:53
Zachwycający deser! Zazdroszcze kota, nie mniej fotogeniczny :-)
-
2011/07/02 09:01:27
Smakowite połączenie!
-
2011/07/02 11:30:02
Bardzo efektowny deser :)
-
2011/07/02 11:56:37
Atria :D

Chlebomaniaczka kicuś niedługo będzie obchodziła pierwsze urodziny, postaram się wtedy przygotować notkę z nią samą :)) bo faktycznie ostatnio mało jej u mnie..

Marta kicuś też tęskni :))
A co do komentarzy to nie wiem czemu tak :]

Jolu i Słodkosłona sukienka jest firmy Camieu, ale ona ma już z 3 lata ;)

Dziękuję (także w imieniu kota:D)!

-
2011/07/02 14:06:03
Też muszę popracować nad nazwami;)
Piękny deser i stylizacja!
Co do różanego ganache - to w pełni się zgadzam:)
-
Gość: chlebomaniaczka, *.internetia.net.pl
2011/07/02 16:55:58
Super :D czekam na zdjęcia kici :D
-
2011/07/02 21:47:53
Rajski deser i pięknie podany :)
-
2011/07/02 23:38:37
piękne zdjęcia!
i baardzo kusząca propozycja ;]
-
2011/07/03 03:25:22
Viridianko, deser cudowny.
Ale jest jeszcze coś co mi się nieziemsko spodobało. Otóż są to zdjęcia i przepiękna biała sukienka na nich :)

Pozdrawiam ciepło! :)
-
2011/07/03 08:27:03
Pan Kot-podglądacz jest uroczy :) I deser też! Przefajnie wyglądają białe warstwy z czerwonym paskiem w środku.
-
2011/07/03 13:08:09
Deser fantastyczny, myślę, że moja babcia określiłaby go słowem - elegancki :) Zdjęcia chyba jeszcze bardziej poruszające, szczególnie to ostatnie piękne i tajemnicze :)
-
2011/07/03 16:54:23
Czarujesz Viri..jak zwykle zresztą;)) Cudowny ten deser.. Tyle warstw, a każda jedna jeszcze apetyczniejsza od następnej.. Wspaniały!
-
2011/07/03 19:46:35
Dzięki!!!

:)
-
Gość: gotująca, *.adsl.inetia.pl
2011/07/03 20:08:12
niesamowite zdjęcia i przepis !!
tylko skąd ja takie składniki wezmę ? ;)
-
2011/07/03 20:26:12
Cukier inwertowany i glukozę można pominąć.
Syrop i likier można podmienić na wodę różaną, ja tak zrobiłam - do kupienia w internecie (koszt około 10 zł).
Liczi trzeba szukać, ja kupiłam w najmniej spodziewanym sklepie ;)
Reszta to już chyba podstawowe składniki.
-
2011/07/04 07:01:11
Deser zmysłowy, zdjęcia przepiękne, a kicia słodka. Przypomina mi się Śniadanie u Tiffany'ego...
-
2011/07/04 21:02:14
Niesamowite... :)
-
2011/07/04 23:34:03
cudny deser,ale i sliczna sukienka :) Zapisuje pomysl,bo maliny z roza to jedno z moich ulubionych poloczen,na ktore wpadlam niezaleznie od Pierre'a,bo jestem rozomaniakiem :D . Sprobuje z liczi-takze je lubie,choc dotychczas z roza go nie laczylam.
-
2011/07/05 10:40:20
jeden deser piękniejszy od drugiego i jaka piękna aranżacja podania
-
2011/07/05 16:20:49
Cudowny deser .... a kotek jest super !:)

Pozdrawiam ;)
-
2011/07/05 19:20:44
Wspaniały deser Viri i piękne zdjęcia ! I tem kotek wyglądający z ostatniego mnie rozczulił :)
-
2011/07/05 22:10:10
Niezwykła pychota, niezwykła sukienka, niezwykłe zdjęcia, a oczy kota wywołały szeroki uśmiech na mojej twarzy:)
-
2011/07/06 17:37:04
Wspaniałe zdjęcia, a deser niesamowicie efektowny, na pewno wyśmienity chociaż również nie jestem fanką liczi.
-
2011/07/07 16:03:26
Ojej, każdy opis, jaki bym tu nie wymyśliła chyba będzie zbyt banalny///Nic nie napiszę;)
-
2011/07/09 08:22:04
ten kot na samym dole jest świetny!;P
ps: na zdjęciu wyglądasz jak Panna Młoda (nie wiem czemu skojarzyłam- pewnie przez białą sukienkę)
-
Gość: fainless, *.dsl.dyn.forthnet.gr
2011/08/02 16:48:47
Male cudenka... :D Jak myslisz czy te deserki maja szanse jako jedna calosc, tzn w wiekszej blaszce, foremce, cos ala cheesecake? Pozdrawiam
-
2011/08/02 23:23:57
Myślę, że tak ale pod jednym warunkiem - krem różany jest bardzo, bardzo delikatny i musiałabyś go wzmocnić żelatyną. Z resztą powinno być oki. Daj znać jak wyszło!
-
2011/08/10 18:17:51
Hihihi! Ostatnie zdjęcie podoba mi się najbardziej - i pewnie wiesz dlaczego ;)
-
2012/02/15 21:42:01
a kotek też pozował ? :) ale cudo zdjęcie <3
-
2012/02/17 07:45:13
Tak, choć nieproszona przyszła i sobie usiadła ;) Zawsze towarzyszy mi w sesji, i często ładuje się przed obiektyw :)
-
2012/02/20 23:34:24
haha, no chyba dobrze wie co robi ;) nie mogę !! poprostu zakochałam się w tym zdjęciu ^^ mogę je wrzucić na swój fanpage ? oczywiście otaguję :)
-
2012/02/21 12:31:43
Proszę bardzo :)
-
Gość: nowaa, *.cable.dyn.petrus.com.pl
2013/01/27 18:21:23
serniczek czekoladowy wyszedl super:D na spodzie dalam wisnie gotowane w cherry :) a na wierzch owocki ulozylam na roztopionej czekoladzie, tesciowka zdecydowala:D a jesli chodzi o ten deserek to mozna go zrobic w foremce 23cm?:) pozdrawiam
-
2013/01/27 18:57:50
Cieszę się :)
Polecam jednak w pucharkach. Warstwa na wierzchu jest zbyt delikatna, po otwarciu tortownicy popłynie..