Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Placek żydowski z agrestem (pleśniak)

Przez jednych nazywany pleśniakiem, czasem również skubańcem.. u nas to od zawsze placek żydowski. Dlaczego? Tego nie wiem, ale wiem że smakuje doskonale, zarówno z czerwonymi porzeczkami jak i agrestem. Dla mnie to nieco zapomniany owoc. Może uda mi się w tym roku przeprowadzić w domu małą agrestową reaktywację - bo warto! Bo mam na oku jeszcze kilka przepisów. Bo placek żydowski z agrestem jest pyszny. Polecam!

składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300g masła
  • 250g cukru pudru
  • 3 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 700g agrestu

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Dodać masło (pokrojone w kostkę), posiekać nożem lub rozetrzeć opuszkami palców. Dodać cukier puder (przesiany), wymieszać. Zrobić wgłębienie i dorzucić żółtka, posiekać. Zagnieść rękoma gładkie, miękkie ciasto. Podzielić na 3 części (jedna większa od dwóch pozostałych) formując z największej płaski dysk. Do jednej mniejszej części dodać kakao, zagnieść i z obu mniejszych części uformować wałeczki. Wszystkie trzy owinąć w folię spożywczą. Największą schować do lodówki, pozostałe do zamrażalnika na ok. 1-1,5h. Foremkę (21x29cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Białe ciasto z lodówki rozwałkować i przełożyć do blaszki. Posypać bułką tartą, wyłożyć równomiernie owoce, zetrzeć na dużych oczkach ciemne ciasto, ułożyć na agreście, posypać orzechami, ubić białka na sztywną pianę pod koniec dodając cukier, przełożyć na orzechy, na pianę zetrzeć jasne ciasto na dużych oczkach. Piec 35-45 minut w temp. 180st.C.

Boun Appetito! :)


sobota, 09 lipca 2011, viridianka

Polecane wpisy

  • Piernik z powidłami śliwkowymi

      Od kilku lat szukam przepisu na piernik, który mogłabym określić mianem ulubionego, ale do tej pory zawsze coś było nie tak. Nawet tak słynny piernik sta

  • Szarlotka z twarogowym ciastem

    Macie ochotę na jeszcze jedną wspaniałą szarlotkę? :-) To jedno z naszych ulubionych ciast, które od dawna jest już na blogu, ale teraz w ładniej zaprezentowany

  • Szarlotka gryczana z różą

    O połączeniu jabłek z różą przeczytałam po raz pierwszy u Basi , potem o nim zapomniałam by niedawno odkryć na nowo. A jest naprawdę pyszne, podobnie jak ciasto

Komentarze
2011/07/09 23:14:01
U Majanko pleśniak, u Ciebie też a ja nie mam :( No chyba trzeba będzie zrobić i już. Cudnie zaśnieżyło u Ciebie Viri :)
-
2011/07/10 00:07:39
Cudowny pleśniak Viridianko! :)) Ja robiłam w zeszłym roku ten zydowski z porzeczkami. Jeden z najpyszniejszych placków.
Cudne zdjęcia z tym cukrem pudrem. Jak śnieżek ;-)) . Dobrze,ze nie jest prawdziwy,bo mamy lato :D.

Uściki:**
-
2011/07/10 07:08:24
Nabrałam ochoty na to ciasto, z agrestem na pewno jest wyśmienite!
-
2011/07/10 07:51:01
Agrestu nie jadłam chyba z kilka lat i nie wiem czy w tym roku jeszcze mi się uda. Ale na przyszły sezon zatroszczę się o niego wcześniej:)
Cudownie to cisto wygląda:)
-
2011/07/10 08:12:17
U mojego Dziadka, który mieszka naprzeciwko, od dawna był agrest. Zawsze, co roku go zbierałam. Później posadziliśmy krzaczki też u nas... I wszystkie się zmarnowały, nawet ten u Dziadka! Szkoda mi strasznie było i od tego czasu dostępu do agrestu nie mam, a szkoda. Pozdrawiam :)
-
2011/07/10 08:26:24
wspaniale wygląda, kawałeczek takiego ciasta pasowałby do herbaty :)
-
Gość: , *.dynamic.mm.pl
2011/07/10 08:46:20
aa i tu ten pleśniak , mniam mniam i z agrestem , Asia , zostalo co jeszcze?Alci podeślij bo przepiękny na tych przepięknych zdjęciach jest
-
2011/07/10 08:46:44
aa i tu ten pleśniak , mniam mniam i z agrestem , Asia , zostało co jeszcze?Alci podeślij bo przepiękny na tych przepięknych zdjęciach jest
-
2011/07/10 08:56:58
Na taka agrestowa reaktywacje to ja sie pisze! Uwielbiam te kwasne, zielone owoce. A w takim ciescie musza smakowac oblednie :)
-
2011/07/10 09:25:55
rzeczywiście agrest jest dość niedocenianym owocem, ale może właśnie dzięki takim przepisom i pięknym, zachęcającym zdjęciom się to zmieni :)
-
2011/07/10 09:41:12
hihi, z takim sniezejacym cukrem pudrem juz raz robilam kiedys fotki,teraz niedawno tez,ale jeszcze nie ma ich na blogu,fajnie wychodza :)
Ten placek "chodzi" za mna od dawna, nie robilam go w sumie od lat....Podrzuc kawalatek please........ :) :)
MIlej niedzielki Ci zycze :)
-
2011/07/10 10:39:28
Wygląda pysznie! Ja w ogóle bardzo lubię takie ciasta w stylu pleśniaka z kwaśnymi owocami, a nigdy takiego pleśniaka jeszcze nie piekłam. Może skorzystam z przepisu na spróbowanie :) Pozdrawiam
-
2011/07/10 11:57:28
Viri przepiekny ....jeden z naszych ulubionych placków ...ale neistety w tym roku agrestu u nas jak na lekarstwo .... wiec już został zjedzony:) nie omieszkam jednak porwać małego kawałeczka od Ciebie:) pozdrawiam
-
2011/07/10 19:13:30
Jaki fajny deszcz cukru pudru :)
-
2011/07/10 20:48:14
Widzę, że u Ciebie śnieżek w wersji sweet :) Takim to bym nie pogardziła... :)
Szkoda, że nie ma już u nas agrestu...kiedyś mieliśmy kilka krzaczków ale najzwyczajniej w świecie się marnował bo nikt go nie chciał jeść. Wtedy jeszcze nie podchodziłam do miksera, garnków czy drożdży :P Teraz na pewno wiedziałabym jak go spożytkować :)
-
2011/07/10 22:04:11
Interesujący przepis, ciasta z agrestem są przepyszne!
-
2011/07/11 00:00:26
swietny przepis, u mnie agrest rzadko sie pojawia wiec tym bardziej chetnie go wykorzystam.
-
2011/07/11 08:49:46
Viri, jeszcze nie słyszałam tej nazwy... A pomysł z cukrem pudrem rewelacja!
Mam agrest od soboty i... nie zawaham się go użyć - nie wiem tylko czy to nie będzie tak po prostu do buzi...
To buziaki;*
-
2011/07/11 15:01:13
drugie zdjęcie super!
-
2011/07/11 16:09:56
Zapisałam sobie przepis bo bardzo mi się podoba:) Cudowny placuszek a zdjęcie śliczne:)
-
2011/07/11 19:07:54
Viri to może wymiana? u mnie wersja z porzeczkami :) zawsze (tzn. odkąd je pierwszy raz upiekłam...) otwiera u mnie sezon porzeczklowy :-))
-
2011/07/12 15:24:39
Chyba intuicyjnie zaopatrzyłam się dzisiaj w agrest.... świetne ciasto ! :)
-
2011/07/12 23:43:28
Jejciu..tak bardzo dobrze znam ten przepis..ze..az sie zaskoczylam..iz to zydowskie ciasto?
WOW!! ale niespodzianka!! :)

Sliczne zdjecie..zwlaszcza to z cukrem pudrem:) mistrzowstwo:)
-
2011/09/30 20:56:01
mam zamiar zrobić jutro :), myślisz, że śliwki pasują?
-
2011/09/30 21:21:37
Jasne! Ale może daj mniej cukru? :) Bo śliwki jednak nie są tak kwaśne jak porzeczki czy agrest, a zawsze lepiej potem posypać ciasto dodatkowo pudrem niż przesłodzić na wejściu.

Pozdrawiam!
-
2011/10/01 16:31:59
Zrobione :) i powiem szczerze, że jest pyyyszne! Bardzo ale to bardzo smakuje mi samo kruche ciasto, śliwki bardzo dobrze pasują :) a zamiast orzechów dałam rodzynki. Pychota!
-
2011/10/01 21:58:40
Super! Dzięki za znak - cieszę, się że smakuje :)