Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Tarta z musem z białej czekolady i borówkami amerykańskimi

Zrobiła FURRRORĘ w naszym domu. Tarty już nie ma, a moja Siostra wciąż do niej wzdycha :) Kruche ciasto, delikatny i słodki mus z białej czekolady oraz borówki.. duuużo borówek. Czekoladowy mus polecam również przygotować w szklankach lub pucharkach, dodać dowolne owoce lata i ozdobić listkiem mięty. Będziecie zachwyceni!

przepis własny

składniki na kruche ciasto:

  • 160g mąki
  • szczypta soli
  • 80g masła, w temp. pokojowej
  • 40g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka wody

Mąkę przesiać z solą. Masło ubić z cukrem. Dodać żółtko, zmiksować. Stopniowo dosypywać sypkie składniki i wodę aż wszystko się połączy. Utworzyć z ciasta dysk. Owinąć w folię i schłodzić 1h. Foremkę na tartę (moja jest dość specyficzna, górny wymiar to 24cm a dolny 19; klasyczna ok. 22cm ) posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na cienki placek i wyłożyć nim formę. Zmrozić ok. 30 minut. 

Spód obciążyć papierem do pieczenia z wysypanym suchym ryżem/fasolą. Podpiec 9 minut w 180st.C. Ściągnąć papier z ryżem, podpiec kolejne 8-9 minut. Ostudzić.

składniki na mus czekoladowy:

  • 150g białej czekolady, posiekanej
  • 300ml śmietanki kremówki 30-36%

Zagotować 50ml kremówki. Zdjąć z ognia i wsypać posiekaną czekoladą. Odczekać ok. 30 sekund, energicznie mieszać ręczną trzepaczką by cała czekolada się rozpuściła. Odstawić do lekkiego przestudzenia. W tym czasie ubić na bardzo sztywno pozostałą kremówkę (250ml). Czekoladę dodać w kilku częściach do ubitej kremówki i za każdym razem mieszać delikatnie łopatką. Mus przełożyć na całkowicie ostudzony spód. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

dodatkowo:

  • ok. 400g borówki amerykańskiej

Przed podaniem tartę ozdobić borówkami.

Buon Appetito! :)


czwartek, 21 lipca 2011, viridianka

Komentarze
2011/07/21 09:01:23
Wygląda bardzo kusząco. Tez planuję kruchy wypiek z tymi owocami:)
-
2011/07/21 09:04:20
Wzdycham.. To jest jedna z najlepszych rzeczy jakie jadłam - a to coś znaczy bo jadłam większość asortymentu z tego bloga! ;D
-
2011/07/21 09:22:13
wspaniała! Ja doadaję do takiego musu troszkę soku z cytryny. Nieco neutralizuję słodycz i nadaje fajnego aromatu :)
Zjadłabym kawałeczek do kawy :)
-
2011/07/21 09:24:31
U mnie też zrobi furorę, coś czuję! :)
Śliczna foremka, gdzie można takie spotkać?
-
2011/07/21 09:26:07
fantastyczna jest z tymi borówkami, które nawiasem mówiąc są moimi ulubionymi :)
-
2011/07/21 09:35:24
Wygląda pysznie:)
-
2011/07/21 09:39:02
Śliczności Viri! Cudowne smaki.

www.kuchennymidrzwiami.blogspot.com/
-
2011/07/21 10:00:17
fajna ta słodka furora:-)
-
2011/07/21 10:44:37
mm...
biała czekolada, borówki...
o rany!
co za rozkosz.
-
2011/07/21 10:51:21
nie dziwię się, że Sis wzdycha... robiłam bardzo podobne tartaletki i były obłędne!
jak się ogarnę to w weekend wstawię :)
-
2011/07/21 10:53:18
Viri! Cudowna i zachwycające zdjęcia! Bardzo, bardzo mi się podoba! Uściski:)
-
2011/07/21 12:07:16
Nie dziwię się, że zrobiła furorę. No i jaka śliczna foremka :)
-
2011/07/21 12:07:40
Pewnie fajnie się uzupełniają: słodki mus i kwaskowate borówki :) Mniam :)
-
Gość: Iwi, ewk15.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/07/21 12:44:33
Witam! Chciałabym zrobić tą tartę w weekend. Zastanawiam się tylko czy ten mus nie jest zbyt luźny? Zawsze robiłam podobny tylko jeszcze z dodatkiem mascarpone.Może lepiej dodać trochę żelatyny? proszę o radę, bo ciasto wygląda smakowicie tylko nie chciałabym żeby mus rozpływał się na talerzykach;-) Pozdrawiam
-
Gość: ejndzel, 088156141053.radom.vectranet.pl
2011/07/21 13:10:24
wygląda cudownie :)
niedawno zakupiłam formę do tart i mam manię na ich punkcie!
na pewno niebawem ją upiekę! :)

pozdrawiam serdecznie
-
2011/07/21 13:31:15
Dziękuję! :)

Naczynie to oryginalna ceramika z Bolesławca. Z dwa miesiące temu w Krakowie organizowany był jarmark i tam kupiłyśmy kilka ich wyrobów. Podobnych produktów można poszukać tutaj: www.ceramikamillenashop.etpro.pl/ Genialne są foremki na babeczki :)

Iwi moja tarta spędziła całe popołudnie w lodówce, wieczorem kroiła się na zgrabne kawałki i nie rozpływała się - ale oczywiście możesz dodać żelatynę lub serek. Daj proszę znać co postanowiłaś i jak wyszła ! :)

Pozdrawiam!
-
2011/07/21 15:32:56
Nie tylko Ona wzdycha...

Pozdrawiam!
-
2011/07/21 16:13:52
Oj, ja tez wzdycham, choc nie mialam okazji posmakowac. Biala czekolada i owoce to swietne polaczenie - tak sobie mysle, ze z malinami tez smakowalaby niekiepsko...
-
2011/07/21 17:00:43
Cudowna! Wygląda tak letnio i wakacyjnie. Bardzo mi się podoba i chętnie bym wpadła na kawałeczek :)
Pozdrawiam:)
-
Gość: kuzynka, 94-192-154-44.zone6.bethere.co.uk
2011/07/21 18:25:22
Oj ja taka głodna, przed obiadem, a Ty tu takie pyszności serwujesz i w dodatku mówisz, że się skończyły! Chciałabym już wrócić, ale złapałam pracę, więc chęć pracowania pewnie będzie większa;)
-
2011/07/21 20:21:59
Same dobre rzeczy są w Twojej tarcie...
-
2011/07/22 00:36:12
ja się nigdy nie odchudzę,no powinno być karalne ,żeby takie pyszności robić i namawiać innych do robienia tego samego:)) kocham tarty:)
-
2011/07/22 08:19:38
no biała czeko i borówki to wspaniałe połączenie..
ps: dołączysz się w tym roku do III edycji Jagodowo Nam ?:)
waniliowachmurka.blogspot.com/2011/06/jagodowo-nam-iii-zapraszam.html

Pozdrawiam
-
2011/07/22 14:49:26
Ahh cudna tarta, myślę, że 2-3 godziny i już by jej nie było, a może nawet szybciej?:)
-
2011/07/22 16:38:49
Ania tęsknimy z kotem! :))) We wrześniu Ciem zasłodyczę :D

Olciaky a muszę? :P dla mnie borówki to borówki, a jagody to truskawki, maliny, borówki, czernice.. takam złośliwa :P

Bburczymiwbrzuchu oj znikała szybko, podobnie jak szarlotka z papierówek, jeden wieczór i jej nie było :)

Dzięki i pozdrawiam!
-
2011/07/22 17:53:51
wiem tyle, upiekę to cudo:) Uwielbiam Cię Viri za te cudeńka:)
-
2011/07/22 17:55:37
:*
-
2011/07/22 20:45:05
Bardzo apetyczna tarta - rozmarzyłam się:) Pozdrawiam:)
-
Gość: , d204-126.icpnet.pl
2011/08/14 15:31:40
Szkoda, ze nie ma wzmianki o tym jak ubić kremówkę.
Pierwsza 30% do kosza bo wyszło masło :/
piszą: nie za długo bo masło, tzn. ile bo po 10min ja cały czas mialam lejąca konsystencję?
-
2011/08/14 16:23:58
Myślę, że najważniejsza jest jakoś śmietanki - ja zawsze kupuję 30% firmy Łaciate, jeszcze się na niej nie zawiodłam. Druga rzecz to to że powinna być b. dobrze schłodzona (często robię tak że przed ubijaniem przelewam odpowiednią ilość do metalowej miski, jest chłodniejsza niż prosto z kartonika). Ubijanie zawsze rozpoczynam od najmniejszych obrotów miksera, gdy widzę że gęstnieje zwiększam prędkość ale tylko nieznacznie (najlepeij jednak ubiajć cały czas na małych obrotach i miec palec w pogotowiu by mikser wyłączyć w razie czego). Ubijam do momentu aż mikser tworzy wyraźne wzory na śmietanie, gotowa mimo przechylania miski się 'nie rusza' - cieżko czasowo powiedzieć jak długo miksuję. Ale przy 250ml u mnie trwa to na pewno krócej niż 10 minut.

Mam nadzieję, że mimo to nie zrazisz się i spróbujesz raz jeszcze.
Pozdrawiam ciepło.
-
Gość: , d204-126.icpnet.pl
2011/08/14 17:31:52
Kupiłam ponownie śmietanę (poprzednia nie była gorszej jakości) tym razem Rama do ubijania, włożyłam miskę, mieszadło i śmietanę na 10min do zamrażarki no i udało się. Tarta póki co się chłodzi. Pozdrawiam
-
Gość: lala, host_11_145.compower.pl
2011/08/22 12:53:38
upiekłam ostatnio tę tartę dla mojego ukochanego, a zrobiła taki szał, że wpadli do niego znajomi i zjedli ją wspólnie do ostatniego kawałka. wyszła naprawdę pysznie. dziękuję za przepis! : )
Ala
-
2011/08/23 17:41:21
Alu bardzo się cieszę !
Dziękuję za informację i wszystkiego dobrego dla Was :)
-
Gość: EwaZosia, 176-97-81-1.tvkslupsk.pl
2012/07/07 12:02:26
Zdecydowanie jedna z najlepszych jakie robiłam i jakie jadłam:)) Robiłam kilka razy z różnymi modyfikacjami np. zimą spód sarowałam (obficie) konfiturą jagodową, powidłami śliwkowymi. I jeszcze wiele innych modyfikacji, efekt zawsze ten sam, PYCHA:) Dziękuję za przepis:))
-
2012/07/07 13:43:20
Bardzo się cieszę :))) i polecam na przyszłość ;)
-
Gość: Ilona, 87-205-60-18.adsl.inetia.pl
2012/07/10 14:08:09
a jak zamienić proporcje jeśli chciałabym zrobić to w formie tartaletek o średnicy 9 cm ? :)
-
2012/07/10 16:07:46
A ile tych tartaletek miałoby być? :)
-
Gość: Ilona, 77-255-19-79.adsl.inetia.pl
2012/07/10 16:29:39
Chodzi mi o to ile wyjdzie z 1 porcji :)
-
2012/07/10 17:28:42
To pewnie z 4 :]
-
Gość: Ilona, 77-255-19-79.adsl.inetia.pl
2012/07/10 17:44:13
Dziękuję bardzo :*
-
2012/07/10 18:18:48
No problemo :) daj tylko znać jak smakowała ;)
-
Gość: paula, gcg90.internetdsl.tpnet.pl
2012/08/02 10:42:29
upiekłam wczoraj Twoją tartę - jest przepyszna!;)
dziękuję za przepis;)
pozdrawiam
-
2012/08/02 17:51:12
Cała przyjemność po mojej stronie :)
Cieszę się, że smakowała.
-
Gość: mona, 195.216.250.1*
2013/04/11 13:08:34
Ta tarta jest przepyszna ! Zrobiłam ją nie mając zupełnie talentu do ciast.. a tu prosze pychota .... mniam:) Polecam
-
2013/04/11 17:31:31
Super! Cieszę się, że wszystko się udało i tarta smakowała :)