Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Brownie z solą pomarańczową

Głównym atutem brownie jest ekstremalna czekoladowość.. i za to chyba najbardziej je kochamy. Zapewne części z Was wiadomym jest także, że już mała szczypta soli podkreśla smak czekolady - mówią o tym także moi ulubieni faceci :)) Jamie Oliver oraz Pierre Hermé. Najczęściej sól dodajemy do pozostałych składników ciasta, ale w magazynie 'Kuchnia' znalazłam przepis na brownie, które solą posypujemy - w dodatku morską.. i pomarańczową. Zestawienie ciekawe i nadzwyczaj dobre. Należy jednak pamiętać, by ciasta nie piec do suchego patyczka - nadziałam się na podany czas, dlatego moje uwagi zaznaczam poniżej.

Zachęcamy również do udziału w konkursie! Zostało jeszcze tylko kilka dni do zakończenia zabawy - mamy już bardzo smaczne zgłoszenia, ale wciąż czekamy na Ciebie :) 

przepis z magazynu 'Kuchnia' luty 2011r.

składniki:

  • 240g gorzkiej czekolady
  • 120g masła, w temp. pokojowej
  • 300g cukru
  • 5 małych jajek
  • 70g mąki pszennej
  • 70g gorzkiego kakao
  • 60g orzechów włoskich lub laskowych, posiekanych

dodatkowo:

  • sól morska
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • polewa czekoladowa

Piekarnik nagrzać do 180st.C. Foremkę 20x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę roztopić ze szczyptą soli w kąpieli wodnej. Masło ubić z cukrem na jasny, puszysty krem. Kolejno wbijać jajka, cały czas miksując. Rozpuszczoną czekoladę wlewamy do masy maślano-jajecznej. Wsypujemy przesianą mąkę z kakao, dodajemy posiekane orzechy. Przelewamy ciasto do foremki. Formę uderzamy kilka razy o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Pieczemy ok. 15-20 minut (choć oryginał podaje 30 - chyba ze to wina mojego piekarnika ponieważ dość mocno grzeje, więc szybko piecze ;) ) - upieczone jest jeszcze stosunkowo miękkie i trochę płynne. Kiedy ostygnie stanie się zwarte.

Przed podaniem można ozdobić czekoladową polewą, następnie kawałki posypujemy solą pomarańczową (przygotowujemy ją ucierając w moździerzu sól morską ze skórką pomarańczową).

Buon Appetito! :)

wtorek, 09 sierpnia 2011, viridianka

Polecane wpisy

  • Piernik z powidłami śliwkowymi

      Od kilku lat szukam przepisu na piernik, który mogłabym określić mianem ulubionego, ale do tej pory zawsze coś było nie tak. Nawet tak słynny piernik sta

  • Szarlotka z twarogowym ciastem

    Macie ochotę na jeszcze jedną wspaniałą szarlotkę? :-) To jedno z naszych ulubionych ciast, które od dawna jest już na blogu, ale teraz w ładniej zaprezentowany

  • Szarlotka gryczana z różą

    O połączeniu jabłek z różą przeczytałam po raz pierwszy u Basi , potem o nim zapomniałam by niedawno odkryć na nowo. A jest naprawdę pyszne, podobnie jak ciasto

Komentarze
2011/08/09 21:44:50
Wow! Cudne! Muszę zrobić, uwielbiam brownies...
Pozdrawiam
Asiek
-
2011/08/09 22:12:49
na mnie czekasz? :) a masz jeszcze kawałek brownie? :)

-
2011/08/09 22:13:43
Wspaniałe! Uwielbiam brownies, nie jadłam wprawdzie takiego, ale kusząco się prezentuje kochana Asiu :))
Uściski:*
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/08/09 22:26:24
a sól z innych cytrusów pasowałaby? limonka, cytryna?
-
2011/08/09 22:27:46
Asiek polecam!

Myniu też :))) nie mam, bo to sprzed 2 tyg ale mogę Ci zrobić kolejne.. albo sama sobie zrób :D

Majanka browniomaniaczka :D :*

Gościu miałam pisać o tym w notce i... skasowałam ! Oczywiście - czekolada i sól dogadają się zarówno z limonką, cytryną czy mandarynką.
-
2011/08/09 22:36:57
Nie mam moździerza...wiem, to marna wymówka:)
Przed chwila publicznie ogłosiłam, że przystępuję do Twojego konkursu, więc nie mam odwrotu:) a pomarańczową solą niezwykle mnie zaintrygowałaś (bo brownie, jako wieloletnia chekoladoholiczka, oczywiście znam)
-
2011/08/09 22:39:56
Można rozetrzeć czymkolwiek np. łyżką w miseczce albo posiekać nożem, a nawet po prostu razem wymieszać :))
I cieszę się barrrdzo!
-
2011/08/09 23:10:45
Sol pomaranczowa? Ciekawie! Bede musiala wyprobowac, bo brownie to jeden z moich ulubionych wypiekow :)
-
2011/08/09 23:18:54
ale ciekawe! ta sól jest niebywale intrygująca.
-
2011/08/09 23:20:46
Dołączam się do osób które muszą wypróbować ten przepis;)
-
Gość: Peonia, *.ftqn1.win.bigpond.net.au
2011/08/10 04:59:50
Bardzo ciekawy przepis, z pewnościa wypróbuje, piękne zdjęcie :)
-
2011/08/10 06:58:45
Mega czekoladowe cudo!
-
2011/08/10 07:19:08
cudne ciasto:)))
-
2011/08/10 08:03:41
ooo, jaka smakowita wersja brownies
I pięknie się prezentuje
-
2011/08/10 09:01:10
Viri zobaczyłam tylko sam tytuł u mnie z boku na blogu i wiedziałam, że to musi być od Ciebie :) Cudo i już.
-
2011/08/10 11:05:22
zakochałam się:)
-
2011/08/10 18:04:37
Wiesz co Króliczku? Przekonałaś mnie z tą solą, zanabędę i upiekę :)

buziaki
-
2011/08/10 18:13:30
Ta sól mnie nieco przeraża, ale skoro mówisz, że pasuje i że dobre... ;
-
2011/08/10 21:29:05
Czy wystarczy, jeśli powiem, że mam ślinotok? :D
-
2011/08/11 09:23:53
Niezwykle intrygująco musi smakować :) Lubię takie eksperymenty, które na pierwszy rzut oka mogą się wydawać "nie-do-zjedzenia" ;)
-
2011/08/11 12:17:56
Kabuś za dobrze mnie już znasz..? :)

Maniu wystarczy szczypta na jedną porcję! Ja mam ochotę teraz spróbować solonego karmelu, o! :D

Moniko dla mnie nie-do-zjedzenia była kanapka Elvisa Presleya a okazała się bardzo smaczna, to połączenie myślę że jest hmm.. proste do zaakceptowania ;))

Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam!
-
2011/08/11 12:39:16
Wygląda jak czekoladowa realizacja marzeń :) Zdjęcie jest po prostu przepiękne, dziękujemy za dodanie!
-
2011/08/11 16:51:30
Świetny pomysł, brownie jest pyszne samo w sobie, a z takim dodatkiem staje się jeszczee bardziej przyciągające uwagę :)
-
2011/08/11 19:16:54
rozmakaronikowałaś się dziewczyno droga;)
ps: a wiesz.. te truskawkowe to kuszą oj kuszą mnie (ale to nie tutaj).
Chciałam jednak też wspomnieć o brownie- bo nie wypada z solą pomarańczową na prawdę brzmi bardzo kusząco:)
-
2011/08/11 20:14:18
o matko! aż mi ślinka cieknie jak patrzę na te czekoladowe kostki!
-
2011/08/11 23:48:47
jak zwykle jak mnie tu nie ma dluzej, to potem nie moge sie napatrzec na te wszystkie pieknosci!!!! juz sama nie wiem Viri co lepsze: to brownie, makaroniki czy moze domowe mascarpone! uwielbiam jak tak szaljesz! buziaki
-
2011/08/14 12:32:18
Sama nazwa brzmi pysznie!
A co do konkursu, czemu ja o nim wcześniej nie wiedziałam?! lada chilwa wyjazd, a nagroda kusi.. może się uda!
-
Gość: atynusia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/08/14 22:57:14
Wiesz muszę to powiedzieć: uważam, że jesteś tak słodko nienormalna, że Ty jedna wiesz co zrobić z papierówek poza kompotem, prawda?
-
2011/08/14 23:34:24
:D

Chociażby najlepszą szarlotkę z ciasta serowego
cioccolatogatto.blox.pl/2011/07/Szarlotka-twarogowa-z-papierowek.html
albo czekoladową:
cioccolatogatto.blox.pl/2009/08/Czekoladowa-szarlotka-Komarki.html
lub placek żydowski:
cioccolatogatto.blox.pl/2011/07/Placek-zydowski-z-agrestem.html

To proste i bardzo popularne ciasta.. nie wiem czy tego oczekujesz ;) Jeśli to nie to, to pomyślę nad czymś bardziej oryginalnym.. :)
-
2011/08/14 23:36:51
Aha!
Ma też mega-smaczne drożdżówki z musem jabłkowym i budyniem cynamonowym:
cioccolatogatto.blox.pl/2010/09/Drozdzowki-z-cynamonowym-budyniem-i-jablkami.html
oraz ciastka jak z McDonaldsa
cioccolatogatto.blox.pl/2009/07/McDonald8217s-apple-pie.html
-
2011/08/14 23:52:45
EXTREMALNA CZEKOLADOWOŚĆ ! O TAK! Świetna aranżacja browniesowa!
-
Gość: atynusia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/08/15 19:27:47
Wrrrr... potrzebne ciasto francuskie! Sklepy zamknięte, ale plan na jutro jest ;)
Dziękuje Słodka Warriatko! Moja córka z mc lubi tylko te ciasteczka, wiec na pewno będzie smakowało ;)
-
2011/08/16 09:12:56
To tak jak ja :)
Nie ma za co!
Pozdrawiam.