Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Orkiszowe drożdżówki z czernicami

Zawsze co lato nie mogę doczekać się polskich borówek. Jednak w tym roku od początku wakacji szukam jeżyn (u nas nazywane także czernicami). W połowie lipca pojawiły się pierwsze, ale nie nasze polskie, więc postanowiłam odczekać jeszcze trochę. Kilka dni temu Babcia sprawiła mi przemiłą niespodziankę w postaci trzech małych, ale wypełnionych po brzegi pojemniczków owoców. Od dawna planowałam jak je wykorzystam więc szybko zagniotłam moje ulubione ciasto drożdżowe (na serku mascarpone) podmieniając połowę mąki pszennej na nieco zapomnianą, a bardzo zdrową - orkiszową.

Musiały być pyszne, ale nie spodziewałam się że aż tak. Odważę się nawet stwierdzić, że polubiłam je bardziej niż ukochane jagodzianki.. :) Pomimo mąki orkiszowej drożdżówki są nadal bardzo mięciutkie i puszyste. Jeśli lubicie jeżyny - zdecydowanie powinniście je upiec! Może na jutrzejsze śniadanie? - ja bardzo polecam.

EDIT: przepis edytowany. W cieście zwiększyłam ilość mleka do 100ml (wcześniej 70ml) oraz pominęłam cukier i mąkę ziemniaczaną w nadzieniu.

składniki na zaczyn:

  • 30g świeżych drożdży
  • 70ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka cukru

Drożdże pokruszyć, połączyć z mąką, cukrem. Rozpuścić w mleku. Odstawić do napuszenia w ciepłe miejsce na ok. 20-30 minut.

składniki na ciasto:

  • 300g mąki pszennej
  • 300g mąki orkiszowej, jasnej
  • 70g cukru pudru
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • duża szczypta soli
  • 250g serka mascarpone (możemy również wykorzystać mielony ser jak na serniki)
  • 50g masła
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 100ml mleka
  • zaczyn

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej!

Mąkę przesiać z solą i cukrami do dużej miski. Dodać w cząstkach masło i mascarpone. Ugnieść na kruszonkę. Dodać zaczyn, jajko i mleko. Zagnieść ok. 10-15 minut - ciasto ma być gładkie i elastyczne, powinno z łatwością odchodzić od ścianek miski. Ciasto przełożyć do nasmarowanej oliwą miski, przykryć czystym ręczniczkiem i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny.

dodatkowo:

  • ok. 400g jeżyn (vel. czernic)
  • 3 łyżki cukru pudru lub z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • lukier

Owoce delikatnie wymieszać z cukrem i mąką. Odstawić.

Ciasto podzielić na 16 kuleczek (po ok. 70g). Stolnicę oprószyć mąką, ułożyć kuleczki, przykryć wilgotną ściereczką, zapomnieć na 15 minut. Każdą cząstkę rozpłaszczyć dłonią na placuszek, nałożyć kopiastą łyżeczkę owoców, dokładnie zlepić (jak pieroga), podwinąć końce, zlepić, delikatnie aczkolwiek stanowczo zrolować w podłużne bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do napuszenia na 35-45 minut. Przed pieczeniem posmarować mlekiem. Piec w 180-190st.C przez ok. 15-20 minut lub zarumienienia się. Wystudzić na kuchennej kratce. Ozdobić lukrem.

Buon Appetito! :)

 

środa, 24 sierpnia 2011, viridianka

Polecane wpisy

  • Stollen - niemieckie ciasto z bakaliami, rumem i marcepanem

    Przepyszne tradycyjne, świątecznie ciasto niemieckie z mnóstwem bakalii. Maślane, aromatyczne, słodkie i takie moje ulubione, pełne suszonych i kandyzowanych ow

  • Rogale Św. Marcina

    Aby upiec prawdziwego świętomarcińskiego rogala trzeba się naprawdę postarać. Po pierwsze należy zdobyć najważniejszy składnik jakim jest biały mak, po drugie ż

  • Drożdżowe ciasto dyniowe z kruszonką

    Wspaniałe, mięciutkie ciasto dyniowe na drożdżach ze słodką, chrupiącą kruszonką. W prześlicznym, słonecznym kolorze i dodatkami do wyboru: skórką pomarańczową,

Komentarze
2011/08/24 10:56:50
Miałam zaplanowane śniadanie na jutro no ale od czego są plany?-zawsze można coś zmienić:)
Pozdrawiam:)
-
2011/08/24 11:12:13
Akurat ostatnio miałam coraz to większą ochotę na jagodzianki, ale bułeczki z Twojego przepisu chyba je zastąpią. Jutro będę miała pyszne śniadanko :D
-
2011/08/24 13:01:30
Koniecznie muszę wypróbować, bo moje ostatnie (i przy okazji pierwsze) drożdżówki wyszły idealne!
-
2011/08/24 14:03:33
Dla mnie jagodzianki są nr 1 ...ale moze dlatego, ze nie jadłam twoich bułeczek z jeżynami:) piene Viri ...a butelki z mlekiem cudne:)
-
2011/08/24 14:26:13
niestety u mnie jeżyny to towar wybitnie deficytowy... nigdzie ich nie widziałam... a szukam bo mam ogromną ochotę na małe co nieco :)
-
2011/08/24 14:46:02
U mnie popularna jest nazwa "ostrężyny". Wspaniałe drożdżówki, do tego orkiszowe. Mniam.
-
2011/08/24 15:49:24
No, chwalić Panią Babcię! Bułeczki wyszły wyśmienite! A ja pomyślałam"zabierz mnie ze sobą na ten piknik..." Teraz myślę - napompować rower i jechać NA JEŻYNY , czy... nie...
-
2011/08/24 16:09:32
Świetny pomysł i idealna alternatywa do jagodzianek:)
-
2011/08/24 17:31:32
Mmmmm, smakowicie. Słońce w pełni, więc jeżyny w moim ogródku dojrzewają w mgnieniu oka, ledwo je zbiorę, a tu juz kolejna tura ! Przepis już w ulubionych, a ja zapraszam do mnie na kawałek sernika :)

www.wanilia-i-przyjaciele.blogspot.com
-
2011/08/24 17:55:56
A u mnie w Krakowie mówi się "jezyny" :) Spotkałam się jeszcze z ostrężynami, ale to juz nie u siebie.
-
Gość: Iga, *.ghnet.pl
2011/08/24 18:14:54
W górach też mówią na nie właśnie ostrężyny. Tak czy inaczej, bułeczki wyglądają cudnie, a mąka orkiszowa to rewelacyjny pomysł. Taka ulga dla obciążonego słodkościami sumienia ;)
-
2011/08/24 18:38:32
W tym roku zjadłam jedynie malutką garstkę jeżyn. Ależ one były pyszne, czarnosłodkie! Wspaniale byłoby zamknąć je w takim idealnym, drożdżowym cieście i zajadać bez końca...

Uściski!
-
2011/08/24 20:41:09
Będzie mi ogromnie miło jeśli się skusicie, są mega pyszne - mam nadzieję że i Wam posmakują! :)

Ostrężyny.. ładnie!

Pozdrawiam i dziękuję!
-
2011/08/24 22:31:31
Viri podeślij mi kilka bo ja nie dojadam przez tę przeprowadzkę i remont. Już nawet nie pamiętam kiedy coś gotowałam (poza wodą na kawę).
-
2011/08/25 10:45:56
Piękne drożdżówki i do tego zdrowe :-) Nie robiłam jeszcze ciasta drożdżowego na serku mascapone ale chętnie spróbuję :-).
-
2011/08/25 12:07:54
Kabuś ja na ponad dwa tygodnie wyłączam się z kuchni i również w znacznym stopniu z życia blogowego. A co drożdżówek to dałabym Ci ale już nie ma..

Kasiu polecam!
-
2011/08/25 20:39:22
ja jak zwykle spóźniona!

ale powiem tak.
ze trzy razy przeczytałam - z czereśniami. a tu na zdjęciach jeżyny, jak nic. sezon czereśniowy dawno minął. rzut okiem raz jeszcze i no tak... z czernicami.

i jeszcze powiem - orkiszowe!

muszą być pyszne, a ja w tym roku coś nie mam chwili na drożdżówki i - żałuję bardzo.

pozdrawiam. ;)
-
2011/08/25 20:40:24
ja jak zwykle spóźniona!

ale powiem tak.
ze trzy razy przeczytałam - z czereśniami. a tu na zdjęciach jeżyny, jak nic. sezon czereśniowy dawno minął. rzut okiem raz jeszcze i no tak... z czernicami.
i jeszcze powiem - orkiszowe!

muszą być pyszne, a ja w tym roku coś nie mam chwili na drożdżówki i - żałuję bardzo.
pozdrawiam. ;)
-
2011/08/26 05:56:25
Piekności! Chętnie bym Ci podkradła kilka:)
-
2011/08/26 16:09:10
bułeczki z jeżynami to chyba moje ulubiona wersja. planuję jakieś upiec, ale na razie pogoda temu nie sprzyja ;)
-
2011/08/26 17:29:56
Ależ one pyszne Asiu! Cudownie wyglądają. Z chęcią bym sie poczęstowała.
Piękne zdjecia!
Pozdrawiam.
-
2011/08/26 22:36:30
A ja dociekam - co to te czernice, skojarzyłam z jakimiś owadami... ;-P a tu takie pychotki! :)
-
2011/08/28 08:50:14
muszę przyznać, że zamieniłabym je na maliny, bo nie przepadam za jeżynami :(
-
2011/08/28 10:02:48
to mogą być każde owoce :)
-
2011/08/29 09:39:57
u nas na jagody mówi się czernice, dlatego się zdziwiłam jak zobaczyłam jeżyny :) fajne drożdżówki
-
2011/08/29 20:27:01
Pyszności;)
-
2011/09/10 10:19:23
Nie wiedziałam, że tak się mówi na jeżyny.
A na zrobienie bułeczek drożdżowych Króliczku to chyba mnie zmotywowałaś - daaaaaawno nie robiłam i nie jadłam. Jagodzianki mi się właśnie zamarzyły.
-
2011/09/29 21:23:58
Piękne zdjęcia i bardzo pomysłowe stylizacje. Do tego fantastyczne przepisy. Jednym słowek rewelacyjny blog, który już dodałam do ulubionych :)
-
2011/09/29 21:48:30
Dziękuję za miłe słowa :) Bardzo się cieszę, że Ci się podoba!
-
2014/05/09 22:58:20

Znakomite bułeczki :))
-
2014/05/10 08:56:08
Bardzo się cieszę :) Obok jagodzianek to moje ulubione!