Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Bułeczki marcepanowe ze śliwkami

Przepyszne drożdżówki. Mięciutkie oraz bardzo puszyste za sprawą jogurtu naturalnego i serka ricotta. Z marcepanową śliwką w środku bułeczki oraz migdałową kruszonką.

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

składniki na zaczyn:

  • 16g drożdży świeżych
  • 30g mleka, ciepłego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mąki

Drożdże pokruszyć, połączyć z mąką, cukrem. Rozpuścić w mleku. Odstawić do napuszenia w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.

składniki na ciasto:

  • 350g mąki
  • 50g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli
  • 50g masła
  • 50g jogurtu naturalnego, np. greckiego
  • 100g serka ricotta (takiej z pojemniczka lub domowej)
  • 1 jajko
  • zaczyn

Mąkę, cukry i sól przesiać. Dodać jogurt, masło i serek. Rozetrzeć całość w palcach jak na kruszonkę. Dodać zaczyn i jajko, zagnieść aż będzie gładkie. Odstawić na 1-1,5 godziny do podwojenia objetości w misce posmarowanej oliwą.

nadzienie:

  • 16 śliwek węgierek
  • 100g marcepana

Śliwki rozciąć nie przecinając ich do końca, wyciągnąć pestki. Marcepan rozdzielić na 16 części, spłaszczyć na placuszki i powkładać między połówki owoców.

składniki na kruszonkę:

  • 10g masła
  • 25g marcepana
  • 25g mąki migdałowej (bardzo drobno zmielonych migdałów)
  • 10g cukru

Mąkę migdałową rozetrzeć w palcach z masłem i marcepanem. Dodać cukier i jeszcze chwilę rozcierać aż powstaną średnio-grube okruchy. Schłodzić.

Ciasto podzielić na 16 części, spłaszczyć na placuszki, na środku każdego ułożyć po marcepanowej śliwce, zlepić brzegi i uformować bułeczki. Kuleczki ułożyć w dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na ok. 30-45 minut do napuszenia. Posmarować mlekiem, posypać kruszonką i piec ok. 15-20 minut w 180st.C. Ostudzić na kratce kuchennej.

Buon Appetito! :)

niedziela, 18 września 2011, viridianka

Polecane wpisy

  • Stollen - niemieckie ciasto z bakaliami, rumem i marcepanem

    Przepyszne tradycyjne, świątecznie ciasto niemieckie z mnóstwem bakalii. Maślane, aromatyczne, słodkie i takie moje ulubione, pełne suszonych i kandyzowanych ow

  • Rogale Św. Marcina

    Aby upiec prawdziwego świętomarcińskiego rogala trzeba się naprawdę postarać. Po pierwsze należy zdobyć najważniejszy składnik jakim jest biały mak, po drugie ż

  • Drożdżowe ciasto dyniowe z kruszonką

    Wspaniałe, mięciutkie ciasto dyniowe na drożdżach ze słodką, chrupiącą kruszonką. W prześlicznym, słonecznym kolorze i dodatkami do wyboru: skórką pomarańczową,

Komentarze
2011/09/18 15:15:03
Muszą być pyszne z takim nadzieniem...
-
2011/09/18 15:21:35
u mnie dzisiaj też śliwkowo :) za to drożdżowo bardzo dawno nie było...
-
2011/09/18 15:46:37
Oj Viri przydałyby się jutro do pracy i szkoły :)
-
2011/09/18 15:52:44
Ha! No patrz Króliczku! I u mnie śliwki z migdałami :)


buziaki
-
2011/09/18 15:53:10
myślisz, że by mi wyszły?
-
2011/09/18 15:54:07
no,to ja poprosze o jedna ,pysznie wygladaja :)
Pozdrawiam cieplutko :)
-
2011/09/18 16:28:57
Boskie, na pewno smakują pysznie :)
-
2011/09/18 16:41:01
ale piękne!
śliwki i marcepan, zdecydowanie udana para!



www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
www.karmel-itka.blogspot.com
-
2011/09/18 17:49:11
cudownie wyglądają:) Muszą być przepyszne!
-
2011/09/18 18:48:51
Agatuś koncertowo by Ci wyszły! :)

Dzięki i pozdrawiam!
-
2011/09/18 20:38:26
Moi domownicy nie przepadają za marcepanem, ale ja bym nie pogardziła taką bułeczką na śniadanie. :)
-
2011/09/18 21:53:31
Boskie bułeczki , po prostu boskie :))
I ten marcepan ,mniaaam:)))
-
2011/09/19 00:28:05
O dzisiaj wyjątkowo małoskładnikowy przepis :D

Kochana Viri ściskam Cię najcieplej jak potrafię ;*
Lola też :D
-
2011/09/19 08:55:17
Uwielbiam przytulone bułeczki! Kojarza mi się bardzo dzieciowo, pozytywnie :)
-
2011/09/19 09:14:13
One były wczoraj :) Zaraz będzie coś wieloskładnikowego:P
-
2011/09/19 09:23:44
Bosko :)
-
2011/09/19 19:00:35
Wyglądają bardzo puszyście:) ...jednak ja nadziałabym je czymś innym bo marcepan to nie dla mnie ...przekonałam sie o tym piekąc placek śliwkowy z marcepanowym spodem ....wszyscy zajadają, mi nie smakuje:)
-
2011/09/22 15:01:47
O proszę!
Dawno u Cb nie byłam. A tu zmiany- nowy nagłówek.
Fajne bułaski.
-
2013/04/03 20:23:40
Z chęcią bym takie zjadł w pracy do porannej kawy