Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Kwartet truskawkowy/malinowy

Lubię smaki jesieni: słodkie śliwki i gruszki, kwaśne jabłka, różnorodne odmiany dyń, aromat rozgrzewających przypraw... jednak w mojej kuchni to jeszcze nie ten czas! Chcę cieszyć się przez ostatnią krótką chwilę owocami lata. Bo chociaż coraz ich mniej i prawdopodobnie za tydzień pozostanie na targach tylko jagodowe wspomnienie to wciąż zachęcają swą słodyczą, kolorem i zapachem...dlatego dziś proponuję deser będący doskonałym zwieńczeniem darów lata. Są to dwa kwartety: truskawkowy oraz malinowy.
Czas na degustację :) Na początku łyżeczkę zanurzycie w owocowymi coulis.. ładnie brzmi, prawda? ale to tylko.. lub aż (niepotrzebne skreścić) sos ze zmiksowanych owoców - ewentualnie odrobiny wody, cukru, soku z cytryny lub alkoholu.
Cudowna puszystość, delikatnie owocowy smak, całość rozpływająca się w ustach - to następna część - mus! Wzmocniona syropem cukrowym piana z białek oraz ubita na sztywno śmietanka sprawiają, że łyżeczka pozostawia charakterystyczny dla musu 'bąbelkowy' ślad (truskawkowa wersja łudząco przypomina popularny serek 'Bakuś', a przynajmniej jest podobna do tego sprzed kilku lat). 
Kolejno dwie warstwy (wybór od której zacząć pozostawiam Wam): galaretka (koniecznie domowa) z całymi kawałkami owoców oraz panna cotta - wspaniały włoski klasyk - której u mnie głównymi składnikami są jogurt naturalny oraz wanilia. Oba za swoją delikatność i nienarzucający się smak stanowią idealnie dobraną i lekką dla całości kompozycję.
I to już niestety koniec.. Smakowało? ;)

deser zainspirowany tym zdjęciem i opisem, przepis na mus od PH 'Desery', reszta moja; na 12 porcji

panna cotta waniliowa:

  • 400g jogurtu naturalnego
  • 250ml śmietanki kremówki 30-36%
  • 250ml mleka
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • 1 laska waniliowa
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki wody

Żelatynę namoczyć w wodzie. Laskę waniliową rozciąć wzdłuż i wyskrobać nasionka. Śmietankę i mleko zagotować z cukrem, laską i ziarenkami waniliowymi (polecam dzień wcześniej, śmietanka odpowiednio naciągnie aromatem wanilii, przed dodaniem żelatyny raz jeszcze podgrzać). Do gorącej śmietanki (zestawionej z ognia) dodać namoczoną żelatynę i mieszać aż się rozpuści - otudzić, następnie przelać przez sitko. Wymieszać z jogurtem (ewentualnie dosłodzić cukrem pudrem) i przelać do szklanek/pucharków. Schłodzić kilka godzin w lodówce lub do ok. godziny w zamrażarce.

galaretka z owocami:

  • 2 szklanki kompotu owocowego
  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku (z małym czubkiem)
  • 1,5 łyżki wody
  • ok. 300g owoców

Żelatynę namoczyć w wodzie. Kompot zagotować, zestawić z ognia, dodać napęczniałą żelatynę i mieszać aż się rozpuści. Ostudzić i odlać 200ml (będzie nam potrzebna do coulis). W szklankach ułożyć owoce (najlepiej drobno pokrojone, ponieważ dzięki temu więcej się ich zmieści) zalać je galaretką tak by się nie uniosły. Wstawić do lodówki do stężenia.

mus owocowy:

  • 200g purée owocowego (owoce z dużymi pesteczkami jak maliny można przetrzeć)
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka wody
  • 130g bezy włoskiej (przepis poniżej)
  • 250ml śmietanki kremówki 30-36%
  • 2 łyżki cukru

Żelatynę namoczyć w wodzie. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem. Purée owocowe podgrzać i do ciepłego dodać namoczoną żelatynę. Zestawić z ognia i mieszać ręczną trzepaczką aż się rozpuści. Wlać sok cytrynowy. Ostudzić. Następnie wymieszać z bezą włoską i ubitą kremówką (ewentualnie dosłodzić do smaku cukrem pudrem). Przelać do naczynek i schłodzić.

beza włoska:

  • 3 białka
  • 50ml wody
  • 170g cukru pudru

Cukier zagotować z wodą do temp. 126-135st.C. Białko ubić na niezbyt sztywną pianę. Mikser nastawić na średnio szybkie obroty i wlewać powoli gorący syrop - ubijać aż do ochłodzenia się masy. 

owocowe coulis:

  • 200g owoców
  • 200ml galaretki owocowej (odłożonej wcześniej)

Oba składniki zmiksować w blenderze. Nałożyć łyżeczką na stężały mus. Schłodzić 1h i ozdobić owocami oraz listkiem mięty.

Buon Appetito! :)

 

 

poniedziałek, 26 września 2011, viridianka

Polecane wpisy

  • Limonmisu (limoncello tiramisu)

    Moja pyszna cytrynowa wersja włoskiego deseru tiramisu: z cytrynowymi sokiem i skórką oraz limoncello. ♥ składniki: skórka i sok z 1 dużej cytryny* 1/2 s

  • Suflet malinowy

    Te urocze maluchy uchodzą zupełnie niepotrzebnie za jedne z trudniejszych wypieków. Spróbujcie, a przekonacie się że to nieprawda! :) Poniżej znajdziecie bardzo

  • Pavlova z czereśniami, rumem i pistacjami

    Subtelna i delikatna, jak baletnica na której cześć została nazwana. Z czereśniami, rumem i pistacjami. składniki na bezę: 4 białka, średnie 240g cukru pudru 1

Komentarze
Gość: kuzynka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/09/26 10:36:11
Zostało coś jeszcze z tych 12 dla mnie?^^
-
2011/09/26 10:37:42
poproszę po szklaneczce... bardzo letnie smaki... pasują do dzisiejszej pogody bo słońce grzeje aż miło :)
-
2011/09/26 10:45:35
Wyglądają profesjonalnie. Widzę że u Ciebie jeszcze lato się nie skończyło :)
-
2011/09/26 11:10:55
wow!!!!!!!!! ale "poszalalas" z tymi deserkami,tyle owocow lata jeszcze.....pychotki....

Pozdrawiam cieplutko :)
-
2011/09/26 11:25:36
kusisz kochana niesamowicie. ja już się przestawiam na jesienne klimaty, na jesienne klimaty.. orzechowe, cynamonowe, śliwkowe.. a tutaj.. tutaj ma się wielką ochotę na truskawki!
-
2011/09/26 12:53:33
Och, wiesz co Asiu, jesteś niemożliwa! ;-))
Wygląda przeeeeepysznie i tak pięknie :)
-
2011/09/26 13:59:34
To jest piękne. Mogę się tylko domyślać jak genialnie smakuje, ale sam wygląd powala, ten deser jest taki... estetyczny :).
Kiedy jesteś na studiach, też tak dopieszczasz współlokatorów? :D
-
2011/09/26 14:00:26
cudownie wyglądają
-
Gość: karolka400, *.pmcnet.pl
2011/09/26 14:16:05
O raaaaany... dostałam dosłownie ślinotoku mimo tego, że u mnie właśnie w piekarniku siedzi tarta z jabłkami. Zakochałam się w tym! Jesteś genialna i normalnie mnie zatkało bo nie wiem co o tym powiedzieć :D
Załapie się na chociaż jedną łyżeczkę? :D

Pozdrawiam ;*
-
2011/09/26 16:09:34
Ależ cudnie!
Jesteś prawdziwą Mistrzynią!
-
2011/09/26 17:30:52
Jak to cudownie wygląda! Te wariacje kształtów.. Wow!

Pozdrawiam :)
-
2011/09/26 18:26:34
śliczne rzeczy tworzysz!
na początku myślałam, że ta warstwa panny cotty to wzór na szklance. ; )

w każdym bądź razie ja zbieram wersję truskawkową z duuuużą ilością panny cotty, bo to jest to, co lubię najbardziej! ;)

ale pomysł genialny.
-
2011/09/26 19:14:00
Jak zwykle pokazalaś mistrzostwo Viri:)
-
2011/09/26 22:09:14
Jeden taki bym zjadła z przyjemnością:) Piękne... a słów mi brak. No to ja już czekam na kolejny wpis bo z każdym nowym coraz piękniejsze cuda wymyślasz:)
-
2011/09/26 22:19:17
Viri dlaczego Ty mi to robisz? Kolejny raz owoce, o których mogę już tylko pomarzyć. NO i zdjęcia, o jakich też mogę tylko pomarzyć.
-
2011/09/26 22:23:32
Witam
Chcę Panią zaprosić do współpracy przy portalu kulinarnym grandfooding.pl. Uważam, że Pani doświadczenie i fantazja w recepturach wniosą w nasz młody portal dożo pożytecznych i cennych przepisów. W zamian oferujemy przy każdym Pani przepisie wprowadzenie linku reklamowego do bloga.

Życzymy wielu udanych przepisów i serdecznie zapraszamy do współpracy.

Redakcja www.grandfooding.pl
-
2011/09/26 23:24:39
Viri, no nie mogę, u Ciebie nawet galaretka wygląda obłędnie :)))
-
2011/09/27 12:50:00
Wiesz jak kusić łasuchów...obłęd w oczach na ich widok gwarantowany :D
-
2011/09/27 12:59:19
Nie dość, że pyszne, to jeszcze wyglądają tak perfekcyjnie, że siąść i patrzeć. Ciekawe, ile bym wytrzymała ;)
-
2011/09/27 15:55:01
Bjedronaa szczerze powiedziawszy to ja najlepiej czuję się w kuchni w domu, tej w Łodzi nie lubię ;) Ale czasem coś robię, tylko nie jest to raczej nic pracochłonnego.

Kabuś co do owoców to nic nie poradzę, ale zdjęcia? Co Ty masz do swoich? Wiesz ja ostatnio podkradam aparat Kuzynce i dlatego to jego zasługa, że są takie ładne :))

GrandFooding dziękuję za zaproszenie.

Dziękuję i pozdrawiam!
-
2011/09/27 16:03:44
Kabuś miało być bez 'dlatego'
-
2011/09/27 17:57:05
Wygląda bajecznie.... Aż brak mi słów, a ślina cieknie... :) Pozdrawiam gorąco!
-
2011/09/27 18:24:51
Kochana zniewoliłaś mnie tym deserem ...... ja go pragnę ....
-
2011/09/27 20:58:06
ja bym na Twoim miejscu myslala o ksiazce kucharskiej..szacunek szacunek!:)
-
2011/09/28 09:30:52
wyglądają jak coś, czego człowiek może sobie życzyć na swój ostatni posiłek ;) cudowne! :)
-
2011/09/28 15:30:10
ale ślicznie zrobione;))!
-
2011/09/28 21:36:00
po prostu cudo! :) Naprawdę wygląda kapitalnie, pięknie dziękujemy za zdjęcie!
-
2011/10/05 20:07:42
Kusi, kusi :]
A tak z praktycznej ciekawości to jakiej wielkości (np. w ml) powinny być szklaneczki?
-
2011/10/05 20:16:52
Hmm.. wydaje mi się, że 300ml jak kiedyś sprawdzałam.. Nie mam jednak jak się w tym momencie upewnić, bo jestem poza domem do Wszystkich Świętych - ale poproszę Mamę na dniach to sprawdzi i dam znać :)
-
2011/10/05 20:31:27
Okej, nie proś zbędnie mamy - tyle mi wystarczy.
Chciałam wiedzieć czy to nie jest przypadkiem mniej niż 250ml, bo sa również na takie cuda małe plastkowe pojemniczki :)
-
2011/10/06 20:51:42
Jednak nie 300, a standardowo 250ml :)
-
Gość: Kitty, *.dsv.agh.edu.pl
2012/03/29 20:05:24
Najpiękniejszy deser jaki kiedykolwiek widziałam o.O <3 ^^
jest ... perfekcyjny
czemu jeszcze nie ma świeżych czerwonych owoców !?! :)
-
2012/03/29 20:42:41
Już niedługo! :))
I bardzo cieszę się, że Ci się podoba!
Ja w tym roku zrobię wersję borówkową i czernicową/jeżynową ;)
-
2012/03/29 20:43:08
Chociaż ta truskawkowa jest bezbłędna.. :)
-
Gość: Asia, *.zory.vectranet.pl
2013/01/13 22:35:16
Jak zrobiłaś to że panna cotta jest tak pochylona? :)
-
2013/01/14 16:57:10
Wykorzystałam opakowanie po jajkach ;)
-
Gość: edit, *.ssp.dialog.net.pl
2013/03/15 23:03:42
Viri ten deser jest obłędny, robię go od trzech tygodni na okrągło tak mi smakuje i chyba się uzależniłam. Przetestowałam na razie mango, jagodowy,niestety tylko w tercecie, ale też pycha, kwartet chyba zrobię dopiero latem, a może i wcześniej coś wymyślę na tę galaretkę.
Ależ to jest niebo w gębie!!!!!!!!!
-
2013/03/16 08:57:38
Miło mi to słyszeć :)
Mrożone owoce też możesz dodać do galaretki (np. borówki, maliny, truskawek nie polecam;)), zaczną się rozmrażać w galaretce a ona tężeć i zatrzyma wszystkie soki które po wyjadaniu łyżeczką będą tak fajnie 'tryskały' ;)
-
Gość: edit, *.ssp.dialog.net.pl
2013/03/16 10:35:03
dzięki za poradę, nie wiedziałam, że mrożone owoce się nadają. Kurcze masz takie duże doświadczenie nie mogę się nadziwić, że takie dziecko ma taką praktykę.
Niestety zostały mi już tylko wiśnie i żurawina. Z wiśni to wyszła mi świetna polewa do panna cotty, pochwalę się. Ale poczekam na truskawki marokańskie chyba niedługo będą w sprzedaży.
-
2013/03/16 15:06:22
Jakie tam dziecko :D 23 lata już mam na karku:)
Om nom nom owocowe polewy do deserów i ciast są super! Ja w tym roku postaram się spisać swój przepis na konfiturę wiśniową, naprawdę bombowa, bo smakuje wszystkim ale przede wszystkim mojemu Tacie, a On żadnych domowych nie je ;)) A może i Ty się skusisz:)
Mówisz, że marokańskie truskawki są dobre?
Aha i truskawkowa wersja tego deseru moim zdaniem jest najpyszniejsza!
-
Gość: edit, *.ssp.dialog.net.pl
2013/03/16 16:09:49
w Twoim wieku potrafiłam chyba tylko jajecznicę zrobić:-) Truskawki marokańskie z biedronki. Pojawiają się już czasem hiszpańskie, ale nie są takie słodkie.
Uwielbiam konfitury, również takie jak robią południowcy raczej są to owoce w syropach. W Grecji jest tego mnóstwo nie wiem jak we Włoszech. Jedzą to deserami z owoców z jogurtem.
-
2013/03/16 16:58:36
A ja tak sobie czasem myślę, że gdybym zaczęła wcześniej piec niż dopiero w klasie maturalnej to nie wiadomo gdzie bym teraz była :D może poszłabym w słodką, a nie medyczną stronę ha ha ;)
Dzięki za info co do truskawek, też będę szukała!
Byle do lata :)
-
Gość: edit, *.ssp.dialog.net.pl
2013/03/16 18:23:07
Na pewno nie brak Ci talentu kulinarnego, ale i artystycznego. Zdjęcia, aranżacje jak i wyczucie wszelkiego smaku naprawdę dalekie od amatorstwa. Wiele wysiłku, pasji i dobrego smaku widzę:-)
-
2013/03/17 08:46:40
Najczęściej 'tworzę' sama, ale Siostra też mi od czasu do czasu pomaga :)
Dziękuje Ci ślicznie za wszystkie miłe słowa i pozdrawiam ciepło!
-
Gość: Andrzej, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/04/04 21:27:22
Zdjęcia upajają -podwajają apetyt-Pani powinna być w 7 -niebie -bo tworzy takie cuda-dla siebie -dla znajomych -dla rodziny.