Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Tarta śliwkowa z kremem frangipane

Jeśli lubicie śliwki i migdały to jest to idealna tarta dla Was. Kruche ciasto, czekoladowe powidło, krem frangipane oraz duże, soczyste, słodkie śliwy. Crème frangipane jest bardzo delikatnym kremem migdałowym (przypominającym smakowo marcepan), którego przygotowanie polega jedynie na zmiksowaniu kilku podstawowych składników: mielonych orzechów, cukru, jaj i masła. Ciasto jest smaczne i proste, prezentuje się również bardzo ładnie i apetycznie - doskonałe jeszcze lekko ciepłe z kulką lodów waniliowych.

przepis zainspirowany ciastem Ewelajny

składniki na kruche ciasto:

  • 160g mąki
  • szczypta soli
  • 80g masła, w temp. pokojowej
  • 40g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka wody

Mąkę przesiać z solą. Masło ubić z cukrem. Dodać żółtko, zmiksować. Stopniowo dosypywać sypkie składniki i wodę aż wszystko się połączy. Utworzyć z ciasta dysk. Owinąć w folię i schłodzić 1h. Foremkę na tartę (ok. 22cm ) posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na cienki placek i wyłożyć nim formę. Zmrozić ok. 20 minut. 

Spód obciążyć papierem do pieczenia z wysypanym suchym ryżem/fasolą. Podpiec 12 minut w 180st.C. Ściągnąć papier z ryżem, podpiec kolejne 5 minut. Ostudzić.

powidło czekoladowe:

  • 120g powidła śliwkowego
  • 40g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzoną wymieszać z powidłem i kakao.

krem frangipane:

  • 30g masła
  • 70g mielonych migdałów
  • 70g cukru
  • 2 jajka

Masło rozpuścić i ostudzić. Jajka ubić z cukrem i migdałami aż do uzyskania gładkiej pasty. Nie przerywając ubijania, cienką strużką dodać masło i wyłączyć kiedy masa frangipane będzie jednolita. 

dodatkowo:

  • 6 dużych śliwek, przekrojonych na połówki
  • mała garść płatków migdałowych

Ostudzony spód posmarować czekoladowym powidłem. Ułożyć połówki śliwek rozcięciem do góry. Wlać krem między owoce. Posypać migdałami. Piec ok. 35 minut w 160st.C - aż krem ładnie się zarumieni, a śliwki zmiękną.

Buon Appetito! :)

czwartek, 08 września 2011, viridianka

Polecane wpisy

Komentarze
2011/09/08 21:35:52
Ojej, fantastyczna tarta:)
-
2011/09/08 21:50:25
Dla mnie wymarzony deser!
-
Gość: Gosia, *.222.224-244.eturbo.pl
2011/09/08 21:56:02
Skusił mnie ten ciepły kawałęk tarty z kulką lodów:-) Rozkosz dla mojego podniebienia!
-
2011/09/08 22:04:18
pierwszy raz widzę krem franpigane, ale wygląda zachęcająco :)
-
2011/09/08 22:10:42
Pysznie wygląda taka tarta, ze śliwkami musi być pyszna. Pozdrowienia:)
-
2011/09/08 22:14:35
Viri Droga, ale się cieszę, że inspirowałaś się moim ciastem:). Ono jest pyszne! W okrągłej formie prezentuje się równie smakowicie:)
Pozdrawiam Cię gorąco!
-
2011/09/08 22:18:05
jak dla mnie perfecto
-
2011/09/08 22:19:16
piękna! musi smakować obłędnie!
-
2011/09/08 22:25:14
oooo, to dla mnie......uwielbiam sliwkowe ciasta i migdalowe kremy....pysznie wyglada :)
Pozdrawiam :)
-
2011/09/08 23:20:23
Viri ten krem to ja po prostu muszę zrobić i już.
-
2011/09/09 00:40:21
Pysznie się prezentuje. Moje zestawienie smakowe!
-
2011/09/09 08:23:23
O tak, takiego ciasta mi dzis trzeba Viri ! Koniecznie z galka waniliowych lodow. Wyglada rewelacyjnie. Skoro pogoda nas nie rozpieszcza to musimy zrobic to sami :))

Usciski.
-
2011/09/09 09:03:52
ciągle odwlekam pieczenie ze śliwkami... czaję się na wersję z malinami :)
-
2011/09/09 09:06:37
Zakochałam się, muszę upiec :)
-
2011/09/09 09:15:04
już sama nazwa brzmi apetycznie ,a do tego takie piękne zdjęcie ,ach Asia
-
2011/09/09 09:23:56
Oj, lubimy, i to nawet bardzo. W ogole uwazam, ze frangipane to jeden z najfantastyczniejszych wynalazkow w cukiernictwie :)
-
2011/09/09 09:32:02
Taka rustykalna,świetna;)
-
2011/09/09 10:20:40
Oh wyglada rewelacyjnie!
Musi byc pyszne, tym bardziej ze naprawde uwielbiam polaczenie kruchego z owocami :)
Kremu frangipane nigdy jeszcze nie jadlam, ale sadzac po skladnikach.. cudo!

Oj, narobilas mi smaka...

pozdrawiam cieplo!
=)
-
2011/09/09 12:44:06
Lubię ten migdałowy krem i nawet szykowałam się do takiego połączenia ze śliwkami, ale jakoś nie mogłam się przekonać.

wygląda pysznie. ; )
-
2011/09/09 13:20:58
Uwielbiam śliwki. Migdały troszkę mniej, ale chętnie spróbuje.
-
2011/09/09 14:10:24
to ja się chyba poczęstuję porcją takiej tarty! :) wygląda obłędnie :)
-
2011/09/09 19:26:52
Oj, Viri, jak to pysznie wygląda :)
-
2011/09/09 19:30:04
Ciasto wygląda obłędnie! Przecudnie!
Przyznam, że nie wiedziałam co to jest krem frangipane, teraz już wiem!
Kupiłam dziś super słodkie śliwy, niestety zanim doszłam do domu to już je zjadłam:) Teraz wiedziałabym co z nimi zrobić. Pozdrawiam!

ps. zapraszam do mnie na wrzosowy i książkowy konkurs!:)
-
2011/09/09 20:30:00
cudowne! i jak pięknie wygląda ;)
-
Gość: ania, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/09/09 21:26:24
w piekarniku siedzi sernikobrownie z malinami, ale już wiem jakie będzie następne ciasto w kolejce :)
-
2011/09/10 10:16:04
Bardzo ciekawie brzmi ten krem!
-
2011/09/10 19:11:41
oj tak to ciasto idealne dla mnie:) pięknie wygląda:) pozdrawiam ciepło Viri:)
-
2011/09/11 20:53:23
Ajjj...! Jakie cudne zdjecie!!! Siedze przyklejona do ekranu :)

Pozdrawiam serdezcnie!
-
Gość: ania, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/09/14 19:14:09
Jest cudowna, moja rodzina mnie zaskoczyła bo tarta zniknęła w mgnieniu oka, a rzadko tak szybko pałaszują tarty!
-
2013/09/10 12:28:18
Czy do kremu frangipane można dodać orzechów laskowych zamiast migdałów?
-
2013/09/10 14:08:38
Oczywiście tak!
-
2013/09/10 20:00:13
Dziękuję za odpowiedż , w weekend na pewno upiekę .
-
Gość: jolka, *.liczyk.com.pl
2013/09/23 17:44:03
tego szukałam - wyglada smakowicie. tylko jedno pytanie, tak z ciekawosci - jak sie wymawia "frangipane"? czy frandżipane?
-
Gość: Ann, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/09/03 19:48:55
Niedawno wróciłam z podróży po Francji, zachwycona i zainspirowana cudownościami w tamtejszych cukierniach postanowiłam wypróbować tą tartę. Wprawdzie nie smakuje tak jak tarta z morelami którą tam jadłam, ale muszę przyznać że jest równie pyszna, o ile nie lepsza :) użyłam mąki pełnoziarnistej i o dziwo świetnie się to komponowało z resztą składników. rodzina zachwycona, mówi że takie wypieki są dla nas największą zgubą ;)
Znalazłam na tym blogu na prawde wiele nietypowych, wykwintnych przepisów z różnych zakątków świata - właśnie takich jakie uwielbiam. Wielka szkoda że tak rzadko dodajesz nowe przepisy, codziennie odkrywam tutaj perełki, a apetyt rośnie w miarę jedzenia! :)
-
2015/09/07 09:57:30
Moje ciacho lepsze niż z francuskiej cukierni? :-) Cudownie! Dziękuję za komentarz i zachęcam do dalszego wypróbowywania przepisów i dzielenia się wrażeniami, a ja tu jeszcze wrócę kiedyś :-)

Pozdrawiam!