Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Tarte Infiniment Café Pierra Hermé - moja wersja

Cukiernie Pierra Hermé słyną z niesamowitych deserów. Uwielbiam Jego słodkie kreacje, najbardziej te o wielu warstwach i różnych konsystencjach. Ostatnio odkryłam blog Paris Patisseries (klik), gdzie przedstawiane są słodkie francuskie wypieki - ze zdjęciami, opisami, oceną, ale niestety bez przepisów. Od czego jednak mamy pomysłowość i wyobraźnię?
Nie znam dokładnego przepisu na Tarte Infiniment Café Pierra (klik). Dlatego postanowiłam stworzyć własną wersję - i nieważne czy zabrzmi to nieco samolubnie, jednak mam prawo być z tego deseru wyjątkowo dumna :) Będzie mi bardzo miło jeśli skusicie się na jego wykonanie, bo jest naprawdę bossski!

Tematem przewodnim musiała być oczywiście kawa, ale jest i gorzka czekolada, kakao oraz popularny irlandzki likier - Baileys. Kruchy kakaowy spód skrywa dwie części: mocno czekoladowy biszkopt nasączony kawowym syropem, okryty z każdej strony pysznym czekoladowym musem z mocno wyczuwalnym akcentem likieru Irish Cream. Górna warstwa deseru to krem o delikatnym smaku kawy, którego bazą jest jeden z lepszych wynalazków cukierniczych - angielski krem, wzbogacony o ser mascarpone, lekki i wspaniale rozpływający się w ustach.
Zawsze największy problem mam z wykończeniem deseru, głowię się nad nim zdecydowanie najdłużej. Oryginał u Pierra to zapewne karmelowy lub kawowy lukier pomadkowy z którym niestety nie możemy się polubić i kolejna próba jego przygotowania zakończyła się fiaskiem.. (3:1 dla lukru ;) ). W końcu zdecydowałam się na coś znacznie mniej absorbującego i wpadłam na pomysł polewy, którą można nazwać śmietankową kawą z mlekiem (bo tak właśnie smakuje) - moje małe-duże odkrycie. Pięknie się błyszczy, ma gładką konsystencję, jest smaczna, a przede wszystkim stanowi doskonałe wykończenie całości.

To nie jest raczej deser na co dzień - wymaga od nas kilku godzin przygotowania, porcja nie jest familijna, potrzebne jest kilka droższych składników, niemniej jednak jest doskonały na mniejsze lub większe uroczystości, albo gdy np. chcemy komuś zaimponować :) Bo obok takiego deseru ciężko jest przejść obojętnie - gwarantuję!

przepis na kruche ciasto, angielski krem z mascarpone i syrop jest modyfikacją tych przy waniliowych tartaletkach, biszkopt i mus czekoladowy z likierem Baileys po przeróbkach z magazynu 'Kuchnia', glazura moja

kruche ciasto:

  • 150g miękkiego masła
  • 75g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 240g mąki pszennej tortowej
  • 10g gorzkiego kakao
  • 1 łyżka mocnego espresso, schłodzonego

Masło ubić z cukrem i cały czas miksując dodać żółtko, następnie przesiane mąkę, sól i kakao. Na koniec wlać kawę. Z ciasta uformować dysk, owinąć go w folię i schłodzić minimum 1h. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wyłoży nim foremki do tartaletek lub obręcze cukiernicze - u mnie 6 obręczy po 9cm i 4 tartaleteki po 12cm. Spody obciążyć papierem do pieczenia z wysypanym suchym ryżem lub fasolą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec 14 minut. Zdjąć papier i fasolki/ryż i piec jeszcze 5 minut. Ostudzić.

biszkopt:

  • 6 jajek
  • 75g cukru
  • 20g kakao
  • 30g mąki ziemniaczanej
  • 150g gorzkiej czekolady

Jajka ubijamy z cukrem na puszysty i jasny krem. Czekoladę rozpuszczamy i studzimy w kąpieli wodnej. Kakao przesiewamy z mąką. Do jaj dodajemy powoli czekoladę - cały czas miksując na najmniejszych obrotach robota. Na koniec wsypujemy po trochę sypkich składników i mieszamy ręczną łopatką by masa nie opadła. Przelewamy do dwóch foremek (20x30cm) wyłożonych papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch. Piec ok. 7 minut w 180st.C. Wystudzić.

syrop kawowy:

  • 100g wody
  • 50g cukru
  • 30ml likieru kawowego
  • 1 mocne espresso

Zagotować cukier z wodą. Dodać espresso i likier - ostudzić.

krem czekoladowy z likierem Baileys:

  • 200ml śmietanki kremówki 30-36%
  • 150g czekolady gorzkiej
  • 125ml likieru Baileys

Czekoladę rozpuścić w śmietance. Ostudzić i schłodzić przez ok. 1,5 godziny. Dodajemy likier i ubijamy tak długo aż uzyskamy lekki krem.

krem kawowy:

  • 600ml śmietanki kremówki 30-36%
  • 100ml mleka
  • 2 mocne espresso
  • 6 żółtek
  • 140g cukru
  • 20g żelatyny w płatkach
  • 50ml likieru kawowego
  • 500g serka mascarpone

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Kremówkę zagotować z mlekiem. Dolać espresso. Żółtka wymieszać ręczną trzepaczką z cukrem (nie ubijać). Do żółtek wlewać powoli kawowo-śmietankowy płyn, mieszać by żółtka się nie ścięły. Mieszankę z powrotem wlać do garnka i podgrzewać na małym ogniu aż zgęstnieje. Garnek ściągnąć z ognia i dodać namoczoną, odciśniętą żelatynę. Mieszać aż się rozpuści. Całość przecedzić przez sitko i dodać likier. Krem przelać do miski, nakryć folią spożywczą by nie powstał kożuch i ostudzić. Do ostudzonego kremu dodać serek mascarpone.

glazura:

  • 200ml mleka
  • 100ml śmietanki kremówki 30-36%?
  • 1 mocne espresso
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki wody

Glazurę przygotowujemy, gdy tartaletki są już potencjalnie gotowe tzn. gdy krem kawowy zastygł. Żelatynę namoczyć w wodzie. Kremówkę zagotować z mlekiem, kawą i cukrem. Garnuszek ściągnąć z ognia i do gorącego płynu dodać napęczniałą żelatynę. Mieszać aż całkowicie się rozpuści. Glazurę nakryć folią spożywczą i ostudzić. Następnie chwilę schłodzić (uwaga by nie stężała, jeśli stężeje za bardzo ogrzać na malutkim płomieniu palnika).

dodatkowo:

  • ziarenka kawy

SKŁADANIE: Kruche spody nasmarować cienką warstwą kremu czekoladowego z likierem Baileys. Z biszkoptu wyciąć krążki pasujące do wnętrza spodów. Namoczyć je w syropie kawowym, docisnąć do kruchych spodów i przykryć pozostałym kremem czekoladowym z likierem. Schłodzić. Jeśli tartaletki przygotowujemy w cukierniczych obręczach zalewamy je tężejącym kremem kawowym i schładzamy całą noc (wyciągamy je ogrzewając boki suszarką), jeśli w typowych foremkach na tarty krem wlewamy do dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia i po nocy spędzonej w lodówce wycinamy koła z kremu. Układamy je na tartach. Schłodzone tartaletki polewamy glazurą w 2-3 partiach - polewamy pierwszy raz, schładzamy, polewamy drugi raz, schładzamy itd. Ozdabiamy ziarenkami kawy. Tartaletki przechowujemy pod przykryciem by nie obeschły.

Buon Appetito! :)



poniedziałek, 19 września 2011, viridianka

Polecane wpisy

Komentarze
2011/09/19 09:23:28
Viri, jak tylko zaczęłam czytać musiałam zrobić latte, bo nie dałabym rady skończyć... Pomiędzy jednym łykiem a drugim, zachwycałam się Twoją pomysłowością:).
-
2011/09/19 09:25:37
Ty się poważnie zastanów na tą medycyną!... W rękach masz lepszy fach :D Poza tym na lekarzy ludzie tylko narzekają, a na takiego cukiernika nikt by nie śmiał ;)
-
Gość: dodo, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/09/19 09:49:40
doriegreenspan.com/2010/06/pierre-hermes-cherry-pistachio-tart-the-recipe.html tutaj znalazłam przepis na kolejne cudo Pierre - tartę z wiśniami i kruszonką z pistacjami. Wysyłam na wypadek, gdybyś chciała wytwarzać więcej jego smakołyków.

Podziwiam Twój talent!
-
2011/09/19 10:01:54
Viridianko, powalające zdjęcia! deser musi być pyszny!

Pozdrawiam! :)
-
2011/09/19 10:05:31
Rewelacyjny ten deser!!!!..z pewnosia bedzie on smakowal Wlochom ;) Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do mnie...
-
Gość: EwaZosia, *.cable.pruszcz.turmak.pl
2011/09/19 10:06:33
Masz niesamowity talent! Poparty cierpliwością i pracowitością! To zupełnie niezwykłe! Chylę czoła i bardzo podziwiam! To prawdziwa przyjemność oglądaćTwoje dzieła i czytać o nich! Jaką przyjemność może sprawić jedzenie, mogę tylko sobie wyobrazić! Pozdrawiam serdecznie:)))
-
2011/09/19 10:24:45
Wygląda przepysznie ! będę musiała to kiedyś spróbować ! ;)
-
2011/09/19 10:38:15
młodziutka Królowo Wypieków I Deserów Wszelakich!
ja Cię podziwiam. jesteś moja idolką!
och, cuda, cudeńka spod Twych dłoni wychodzą!!
myślałaś może o własnej cukierni?


www.karmel-itka.blogspot.com
www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
-
2011/09/19 10:46:16
naprawdę zjawiskowy deser, pokłony
-
Gość: pepawkuchni, *.nsystem.pl
2011/09/19 10:47:30
Piękny deser!
-
2011/09/19 11:29:24
Viri! Miej litość! Przygarnij mnie do siebie, please!!!!
Cudne i w dodatku kawowe:)
Uściski!
P.S. Wybacz, że nie odpisałam, ale wciąż jeszcze nie przepędziłam wakacyjnego lenia;)
-
Gość: karolka400, *.tktelekom.pl
2011/09/19 12:28:55
Genialne! :) nie jestem zwolennikiem kawy więc to deser nie dla mnie, ale zachwyca wyglądem!
-
2011/09/19 13:48:42
Aż mnie skręca w żołądku na sam widok tych pyszności :)
-
Gość: e-migotka333, *.gdynia.mm.pl
2011/09/19 15:04:37
Chylę czoła :-D
dla mnie lepsze od oryginału :-D
Nie da się przerobić na większą foremkę, bardziej "familijną" ?
chociaż z takim cudem lepiej może się nie dzielić, tylko zjeść bez wyrzutów sumienia rozkoszując się każdym kęsem
migotka333
-
2011/09/19 15:11:18
cudenka:) bardzo eleganckie desery:)
-
2011/09/19 15:56:31
Przepiękny ten deserek i te zdjęcia!;))
-
2011/09/19 16:37:54
Ewelko ślicznie dziękuję :)

Pinkcejku gdybym mieszkała we Francji miałabym się gdzie uczyć, a w Pl? Wolę zostać przy medycynie i koniec! kropka! :D

Dodo dziękuję :) Mam ten smakołyk zapisany, dokładnie z tej samej strony.

Kini to zasługa lustrzanki mojej Kuzynki, ot co :)

Da leccarsi le dita... dziękuję za zaproszenie, ale ja.. nie umiem po włosku :D

EwaZosia bardzo dziękuję! Mam nadzieję, że w przyszłości ta pracowitość i cierpliwość przełożę na pracę ;))

Aluubaluu :)

Karmelku aż mi głupio :]
Wiesz jak już zarobię miliony to moooże... ;)

Nino odkłaniam się :)

Pepa dziękuję!

Ania wpadaj kiedy tylko chcesz :)
I nie ma za co przepraszać - wakacjuj się i leniuchuj ile wlezie :D
:*

Karolko i ja nie jestem! Kawy wcale nie pijam! Dlatego moje kawowe tartaletki są tylko delikatnie kawowe, i sporo w nich czekolady - mówię Ci, że by Ci posmakowały :))

Kuchenne Fascynacje :)

Migotka333 oczywiście, że się da :) Są na tyle sztywne, że łatwo się je kroi - a i przygotowanie byłoby znacznie szybsze. Ja jednak bardzo lubię takie mini wersje ciast :)

Kulinarne Spotkania :)

Megii dziękuję!

Pozdrawiam Wszystkich bardzo ciepło!
-
2011/09/19 16:48:21
Asiu kochana, Ty tę medycynę to rób, ale jako hobby, a poważnie otwórz swoją ,malą przytulną kawiarenkę, w której będziesz tworzyć własnymi rękami takie cuda.
Niepowtarzalne, jedyne :).
Masz talent i jesteś niesamowicie kreatywna.
Podziwiam.
To co stworzyłaś to po prostu mistrzostwo. Brawa!
:))
-
2011/09/19 17:07:39
Cudnie to wygląda viri! Równiutko, dostojnie... Bardzo lubię takie :)
-
2011/09/19 17:12:55
Chyba dosyć pracochłonne, ale warto poświęcić trochę czasu dla takiego efektu :)

-
2011/09/19 17:20:56
REWELACJA!! Jestem pod wrażeniem takiego deseru :)
-
Gość: ania, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/09/19 17:35:48
Mistrzyni!
-
2011/09/19 17:47:05
Viri, kolejne cudo ! I piękne zdjęcia :)
-
2011/09/19 19:04:14
Viri ja sie jeszcze z ziemi po poprzednich tartaletkach ne podniosłam, a ty tutaj mi takie cuda pokazujesz. Reczywiscie deser wart jest wypróbowania i tych kilku godzinek:) pozdrawiam cię kochana, a ja wracam wgapiac się w Twoje cudowne zdjęcia:)
-
Gość: karolka400, *.tktelekom.pl
2011/09/19 19:32:01
To w takim razie chętnie wypróbuje ale przy większej ilości czasu iii jako nie takie malutkie [choć one wyglądają cudownie] tylko jako jeden większy deser dla każdego gdyż nie dorobiłam się jeszcze foremek.
Póki co czekam na przepis na te ciastka z konkursu! :D
Pozdrawiam ;*
-
2011/09/19 19:35:16
Jeśli kiedykolwiek otworzysz cukierenkę z takimi wspaniałościami, będę twoim stałym klientem. Po prostu brak słów, można tylko pokłony przed Twoimi zdolnościami bić. :)
-
2011/09/19 19:51:48
No Kochana ... ślinka mi leci na te Twoje wspaniałości:) Jesteś WIELKA w słodkościach:)
-
Gość: kitsune, *.dynamic.chello.pl
2011/09/19 21:24:20
A..a..ale gdzie jest kot?? Czemu z głównego zdjęcia zniknął piękny rudy kot a pojawiły się.. jeżyny??! :(
-
2011/09/19 21:31:35
Bo zanim zrobię dobre zdjęcie mojemu kotu (tamten był toskański :) ) to zastąpią je przez pewien czas jeżyny - moje ukochane owoce :) Nie podoba się? :( ;)
-
2011/09/19 21:33:31
Majanko dziękuję ślicznie :) Wiesz to bardzo kusząca propozycja, ale wolę by to cukiernictwo pozostało moim hobby :)

Karolko miałam nawet w notce pisać o możliwości jednoforemkowej ;) ale już i tak jest dość długa więc stwierdziłam, że jak ktoś będzie chciał to zapyta i proszę :)

Dziękuję bardzo za komentarze, jest mi przemiło :))))!
-
2011/09/19 21:34:13
Króliczku wyglądają idealnie! Po przepisie jestem pewna, że są wyśmienite (ta kawa! Bayleys! aaaaa!) Kiedy otwierasz cukiernię? Kupuję bilet i przybywam!

ps. ładna zmiana na górze, tylko kota szkoda ;)
-
2011/09/19 21:46:55
Wieeem Oczku, ale to mój sierściuch musi być na górze a nie jakiś tam toskański:P I na razie będą czernice :) No i obok kota były bułki i bagietki.. a ja ostatnio mało w pieczywkowym temacie przebywam więc nie pasooowało :]

Jak się kiedyś zgadamy z Alcią to założymy ;)
-
2011/09/19 21:53:29
świetny blog i świetne przepisy. Te wszystkie desery wyglądają prześlicznie! Czekają w moim zeszycie na wypróbowanie :)
-
2011/09/19 23:57:11
Suszarką? Viri jesteś genialna! Cudo deser:)
-
2011/09/20 11:47:40
wspaniałości !
-
2011/09/20 12:23:08
co za piękne zdjęcia :) jestem zachwycona :)
-
2011/09/20 13:02:15
To wszystko wygląda tak cudownie, że idę sobie zaparzyć kawę:)
-
Gość: Dorka, *.cfw-a-gci.dublin.corp.yahoo.com
2011/09/20 14:32:27
Cos pieknego! Moim skromnym zdaniem Twoje cudenka wygladaja (i pewnie smakuja) lepiej od oryginalu. Gratuluje!
-
2011/09/20 15:27:34
mistrzostwo po prostu! ;)
-
Gość: ania, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/09/20 15:42:11
a wróci podział na kategorie : ?
-
Gość: ania, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/09/20 15:42:35
jestem gapą, przecież jest z boku ;d
-
2011/09/20 15:44:38
Tak spis treści jest jak zawsze z boku, są też tu tagi. A kategorie są teraz na samym dole :)
-
2011/09/20 15:54:36
Noblevo to nie mój pomysł ;) Gdzieś kiedyś o nim przeczytałam i teraz stosuję - sprawdza się fantastycznie, bo brzegi są idealne gładkie.

Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam!
-
2011/09/20 16:32:39
:)) Niesamowity deser! :)
Jestem naprawdę zachwycona - robisz w kuchni prawdziwe arcydzieła.... :)

pozdrawiam gorąco!
:*
-
2011/09/20 17:18:02
Imponujący deser, a jeszcze bardziej imponuje mi, że to autorska wersja. Przyrzekam, że na pewno go wypróbuję - może nieprędko, ale kiedyś, na specjalną okazję.

Mam tylko pytanie: czy dodatek żelatyny ma służyć temu, żeby "zrównoważyć" konsystencję kremu po dodaniu do niego tych dwóch porcji espresso i likieru? Robiłam krem angielski z innych przepisów m.in. Michela Roux, i żaden z nich nie zawierał żelatyny.
-
2011/09/20 17:42:42
Nat dzięki! :)))

Krystyno bardzo się cieszę!
Gdyby nie żelatyna to nawet bez dodatku likieru oraz espresso krem by i tak popłynął, no bo to taki sos nieco budyniowy, prawda? :)
-
2011/09/20 18:10:06
Twoje zdjęcia to już czysty profesjonalizm, naprawdę piękna robota! :) Świetny nowy szablon, blog się rewelacyjnie prezentuje!
-
2011/09/20 19:11:50
Z chęcią skusiłabym się nie tylko na skosztowanie, ale i przygotowanie :)
-
2011/09/20 19:55:46
Cóż za cudo! Wygląda fenomenalnie. Skusiłabym się chętnie na jedno.
-
2011/09/20 22:17:45
Kochana nawet nie czytam przepisu bo to nie na mój rozumek!
Ale popatrzę na piękne zdjęcia!!!
:*
-
2011/09/21 08:52:09
po prostu CUDOWNY jest!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Gosia (Pinkcake) ma racje....przemysl to jeszcze :)
usciski :)
-
2011/09/22 12:39:25
Idę z pokłonem... brak mi słów (z zachwytu, oczywiście...)
-
2011/09/23 08:31:15
Podobają mi się..

Pozdrawiam:)
-
2011/09/27 09:57:58
O matko!!! Jakie cudne - sama ich nie dam rady zrobić, niestety zbyt skomplikowane jak dla mnie, ale w ciemno mówię, że muszą być znakomite. Jejku, przygarnij mnie do swego domu. :)
-
2011/09/29 10:14:25
Szkoda, że nie jesteś starsza i nie możesz mnie adoptować. Twój przyszły mąż to powinien codziennie całować te zdolne rączki ;)))))
-
2011/09/29 19:20:38
Ja tak jak flambir, równie chętnie bym została Twoją podopieczną. :)
-
2011/11/10 16:47:30
Uwielbiam kawę, a te słodkości wyglądają bosko po prostu ;)
-
Gość: kate871021, *.play-internet.pl
2011/11/27 14:36:54
Te tartaletki wyglądają tak cudownie, że nie można od nich oczu oderwać. Zapewne sam Pierre Herme. Bardzo zachciałam je zrobić mimo tego, że potrzeba do nich czasu i składników ale niestety nigdzie nie mogę znaleźć takich obręczy cukierniczych a podane w zwykłych tartaletkach nie będą już takie cudowne. Nie wiesz może gdzie można je kupić?
-
2011/11/27 21:54:31
Kate niestety nie wiem, mi udało się je dorwać daaawno temu na Allegro. Na zagranicznych stronach jest ich mnóstwo..
-
Gość: Waleria, *.adsl.inetia.pl
2012/07/07 21:52:26
Witam, uwielbiam wypieki i desery Pierra- jest fenomenalny. Chciałabym zrobić tę tarte jednak zastanawiam się czy równie dobra byłaby w wersji jednej dużej tarty, oczywiście zrobiłabym ją w obręczy cukierniczej. Co Pani myśli o tym pomyślę? :) Jeśli tak, to czy zmniejszyć podane składniki czy pozostawić tak jak jest?
Serdecznie pozdrawiam i życzę miłego wieczoru
Waleria
-
2012/07/07 23:24:33
To nie jest przepis Pierra Herme, a moja wersja tartaletek jakie u niego zobaczyłam ;)
Można przygotować jedno ciasto. Ale nie wiem jak dużą masz tą obręcz, więc proporcji dokładnych Ci nie podam. Na pewno zmniejszyłabym ilość kruchego ciasta.
-
Gość: Waleria, *.adsl.inetia.pl
2012/07/08 13:03:20
Oj przepraszam..wygląda to tak pięknie jak u Pierra:) mam zamiar zrobić w rancie 28 cm. czyli zmniejszyć porcje na kruche a co Pani myśli o reszcie ?
-
2012/07/08 15:18:37
Przepis na oryginał nie jest dostępny, a przynajmniej w internecie nie znalazłam. Ale możesz poszukać :)
A co do proporcji to ciężko powiedzieć tak na 100% dobrze, bo to ciastka bardzo złożone, ale ja najpewniej piekłabym z połowy porcji :)

-
Gość: madzienkaaa, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/09/09 18:38:01
powiedz mi, proszę gdzie kupiłaś obręcze???? :)
-
2012/09/09 19:07:31
No niestety Ci nie powiem, bo nie pamiętam :/ Jak ja kupowałam to były dość ciężko dostępne.. Teraz nadal nie w każdym je kupisz, jednak na pewno je znajdziesz w jakimś internetowym sklepie. Jak sama zobaczę to Ci tu napiszę :)
-
Gość: madzienkaaa, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/09/09 19:42:44
dzieki:) w ogóle to ja Cię pytałam kiedys o bloga, ale jednak pisanie nie jest dla mnie:( znalazłam Cię na pinterest, możesz rzucik okiem jakbys znalazła chwilkę:) pozdrawiam:)
-
2012/09/09 20:54:22
A gdzie konkretnie mam rzucić oczkiem? ;)
-
Gość: madzienkaaa, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/09/10 10:24:33
Ups..tutaj -
pinterest.com/madzienka/
Oczywiście spora część to Twoje przepisy....:) pozdrawiam:)
-
Gość: ulcia_70, *.internetdsl.tpnet.pl
2013/09/17 10:28:27
Witam serdecznie. Faktycznie deser powala na kolana. Mam tylko jedno pytanie - nie jestem kawoszką i nie mam ekspresu, więc może mi powiesz jak zrobić jedno espresso z normalnej kawy?
-
2013/09/17 18:00:12
Przyznaję sama, że i ja nie pijam kawy więc nie znam się i przygotowuję ją jedynie do deserów ;) Mogę posłużyć się wiedzą z internetu, znalazłam że na 7g kawy 25ml wody.
-
Gość: ulcia_70, *.internetdsl.tpnet.pl
2013/09/18 08:45:53
Serdeczne dzięki. To teraz mogę przystąpić do działania. ;) Może zrobię ciasto na imieniny (jak mi wystarczy cierpliwości).