Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

R.I.P. Cupcakes - przerażające i pyszne!

Czarna magia, życie pozagrobowe, czarownice, duchy, pająki, zjawy, szczerbate dynie, trupie czaszki i kości... nadchodzi przerażający czas Halloween! :) Choć samo święto w sobie mnie nie kręci.. to uwielbiam wypieki z tej okazji! Tego roku postanowiłam przygotować coś fajnego na własną rękę. Początkowo miał być to tort - wielki, dwupiętrowy i upiorny.. ale nie wiem kto by to wszystko zjadł? no i nie miałam na tyle czasu. Ostatecznie padło na grobowe babeczki. Muszę przyznać, że efekt przerósł moje oczekiwania - nie dość, że wyglądają genialnie to dodatkowo są bardzo, bardzo smaczne.

Ciasto jest  wilgotne, aromatyczne i z mnóstwem dodatków: dynią (dla mnie najlepsza to odmiana hokkaido - idealna do wszelkiego rodzaju wypieków), żurawiną, białą czekoladą i orzechami włoskimi (mielonymi oraz posiekanymi). Delikatnie orzechowy smak babeczek to nie sama zasługa orzechów - podobny rezultat nadaje zrumienione masło. To babeczki idelane na drugie śniadanie, podróż czy spacer - długo zachowują świeżość, a nawet z każdym dniem stają się lepsze! Halloweenowa ich wersja tzw. R.I.P. cupcakes wymagają również podszycia (poniżej krem z białej oraz gorzkiej czekolady), ziemi (nie ma lepszej imitacji niż popularne Oreo Cookies) oraz grobowcowej płyty (kolor ciasteczkom zapewnia zmielony czarny sezam*). Mimo, że nieco straszliwe wszystkim bardzo się podobały i każdy zajadał ze smakiem. Gorąco polecam!

*do kupienia w Almie, Kuchniach Świata itp.

przepis na babeczki i krem - własny, na ciasteczka - zmodyfikowany + pomysł pochodzi z tej strony

składniki na babeczki (14-16 sztuk):

  • 75g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 75g zmielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka przyprawy do piernika (użyłam domowej, kupnej można dodać więcej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • duża szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • 100g cukru brązowego
  • 50g miodu
  • 50g masła
  • 100g serka ricotta (takiej z pojemniczka lub domowej)
  • 50g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 175g startej na małych oczkach dyni (z połowy bardzo małej sztuki)
  • 50g żurawin, posiekanych (można ją namoczyć dzień wcześniej w np. wiśniówce)
  • 50g białej czekolady, posiekanej
  • 50g orzechów włoskich, posiekanych

Przygotować foremkę na muffiny - wgłębienia wyłożyć papilotkami lub posmarować masłem i oprószyć mąką. Mąkę przesiać z przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, sodą i solą, wymieszać ze zmielonymi orzechami. Jajka ubić z cukrem i miodem na puszystą i jasną pianę - mają potroić początkową objętość. Masło zrumienić w garnuszku na małym ogniu, aż będzie jasnobrązowe i w smaku oraz zapachu lekko orzechowe - ostudzić. Ricottę wymieszać z jogurtem. Cały czas ubijając jajka - na najmniejszych obrotach miksera - dodawać po łyżeczce serka z jogurtem. Następnie na zmianę suche składniki, masło i dynię. Na koniec wlać ekstrakt. Wyłączyć mikser, dodać posiekane żurawiny, białą czekoladę i orzechy - wymieszać łopatką/drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do foremki do 3/4 wysokości dołków (z przepisu wychodzi 14-16 muffinek). Piec 12-14 minut w 180st.C do suchego patyczka. Ostudzić na kuchennej kratce.

składniki na krem:

  • 200g serka mascarpone
  • 45ml mleka
  • 40g białej lub gorzkiej czekolady, roztopionej i ostudzonej
  • 1 łyżka gorzkiego kakao - pominąć jeśli dodajemy białej czekolady
  • 1 łyżka cukru pudru - pominąć jeśli dodajemy białej czekolady
  • ok. 8 ciasteczek Oreo (bez kremu), bardzo drobno pokruszonych

Wszystkie składniki (poza Oreo) wymieszać ręczną trzepaczką na gładki krem. Babeczki posmarować równomiernie kremem. Okruszki ciasteczek wsypać do miseczki. Następnie trzymając za spód babeczki delikatnie dociskać krem do okruszków ciasteczek by jak najwięcej się przykleiło. W babeczki powciskać ciasteczka-grobowce.

składniki na ciasteczka-grobowce:

  • 85g mąki
  • 25g czarnego sezamu, zmielonego
  • szczypta soli
  • 40g masła, miękkiego
  • 25g cukru
  • 1 łyżka mleka
  • ok. 10g czekolady gorzkiej, rozpuszczonej w kąpieli wodnej

Mąkę przesiać z solą, wymieszać z mielonym sezamem. Masło ubić z cukrem, dodać mąkę i mleko. Mieszać aż uzyskamy duże okruchy. Z ciasta ulepić wałeczek - górną część pozostawić półokrągłą, boki i spód spłaszczyć. Całość owinąć folią spożywczą i schłodzić kilka godzin lub w zamrażarce ok. 1 godziny. Po tym czasie pokroić na tyle części ile mamy babeczek (14-16). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 5 minut w 180st.C - po tym czasie jeśli zmieniły kształt (moje za bardzo urosły) blaszkę wyciągnąć z piekarnika i za pomocą dwóch noży spłaszczać boki formując kształt nagrobka. Dopiec jeszcze ok. 4 minut aż zaczną się lekko rumienić. Zostawić do ostygnięcia na blaszkach. Czekoladę przelać do małych papierowych tutek i zrobić napisy R.I.P.

Buon Appetito! :)

wtorek, 25 października 2011, viridianka

Komentarze
2011/10/25 18:14:05
Świetne, pomysłowe i aż się boję zjeść!
-
2011/10/25 18:16:06
Zaniemówiłam!!! Jeśli założysz cukiernię przyjdę na rozmowę kwalifikacyjną, nawet do zamiatania podłogi;)
-
2011/10/25 18:22:31
Viri mam dokładnie takie samo podejście do tego święta. Dodatkowo to wspaniała zabawa dla dzieci. A Twoje babeczki są cudowne. Już pokazuję je moje córeczce.
-
Gość: QWERTY, adsh94.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/10/25 18:22:41
O CHOLERA!!! GENIALNE!!! Po prostu brak słów! Jestem w szoku! Gratuluję pomysłowości! Małe dzieła sztuki. Bardzo kreatywne! :-)
-
2011/10/25 18:26:37
Blech! :D
-
2011/10/25 18:39:55
Świetny pomysł ...po prostu brak słów...
-
2011/10/25 18:44:59
Zjadłabym WSZYSTKIE, absolutnie wszystkie, co do okruszyny!! :D
-
2011/10/25 18:45:23
No jak tak mozna Viri...grobowe cupcakes? Musza byc przerazajaco pyszne :))

Usciski.
-
2011/10/25 18:55:28
EJ, dopiero teraz wpadłam na to połączenie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

REQUIESCAT IN PACE, W NASZYCH BRZUSZKACH!! :D Hahahahahahhhhhhhhhhhhhh
-
Gość: Est-ouest, cht33-1-82-228-79-32.fbx.proxad.net
2011/10/25 18:55:56
swietne! kopiuje!
-
2011/10/25 19:05:39
Robiłam coś w tym stylu w zeszłym roku, ale Twoim do pięt dosięgały!
-
2011/10/25 19:11:23
Nooo, faktycznie nieco przerażające haha:)))
-
2011/10/25 19:17:07
Dziewczyno, wymiatasz! :D podziwiam!
-
2011/10/25 19:26:23
Ja się boję !!! Wierze na słowo, ze pyszne :)
-
2011/10/25 19:33:27
Genialne :)
-
2011/10/25 19:38:37
absolutnie cudowne, mroczne i dowcipne:))) pozdrawiam!
-
2011/10/25 19:45:41
Aż brak mi słów! Są rewelacyjne!!!
-
2011/10/25 20:13:58
GENIALNE!!!! :)))))))))))))))
-
2011/10/25 20:14:20
pomysł super :)
-
2011/10/25 20:39:57
haha;D Boskie Viri ! :))))))))))))
-
2011/10/25 20:41:23
Mocneee,robią wrażenie:)
-
2011/10/25 20:49:29
fantastyczne az brak mi słów.
-
2011/10/25 21:22:13
Czadowe!! Moja mama się wystraszyła ;)
-
2011/10/25 21:53:11
Powtórzę za innymi - genialne :)
-
2011/10/25 22:01:07
Odlotowe. Chyba zacznę obchodzić Halloween :)
-
2011/10/26 07:06:12
Tylko jak tu potem gościa zapytać , czy smakowało ? "Smakował Ci nagrobek?" ;))
Strrrrasznie fajny pomysł :))
-
Gość: aga, 82-160-131-213.tktelekom.pl
2011/10/26 07:56:56
"Małe dzieła sztuki", "Cudowne", "Wspaniałe" - dziękuję, nie skorzystam. Zobaczyłam i jedno, co przychodzi na myśl: brak smaku, i to nie tego, związanego z kubkami smakowymi.
-
2011/10/26 11:59:30
No wiesz, nie zakładam że każdemu muszą się podobać ;)
-
2011/10/26 16:58:18
'przerażająco' fajny pomysł :)
-
2011/10/26 21:25:48
w sam raz na halloween:) pewnie pysznie smakują:)
-
Gość: , bzb152.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/10/27 19:14:29
hmm,uwielbiam Twój blog,ale to chyba pierwszy przepis , który nie do końca przypadł mi do gustu, może jakieś zabawne dynki ?;p
-
2011/10/27 19:41:26
Zapewniam, że sam przepis na dyniowe babeczki jest wart wypróbowania - są bardzo pyszne :)
Nie mam nic do tego, że nie wszystkim muszą się podobać, no ale hej! to Halloween! Dobrze wiecie, że uwielbiam wyzwania, a te babeczki są doskonałym przykładem tego że lubię próbować nowego, bawić się w kuchni :) Obiecuję, że podobny wpis pojawi się dopiero za rok :D

Pozdrawiam ciepło i dzięki za opinie :) Dynia będzie, mam nadzieję że już wkrótce!
-
2011/10/27 22:42:07
Przerażające.
;-)
-
2011/10/28 09:19:01
Ha ha! Swietne po prostu! straszne w swym realizmie też;)
-
2011/10/31 12:05:47
genialne!!
-
2011/11/05 23:20:06
He he, dobre! Te płyty nagrobkowe są the best!
-
Gość: yone5, r4.limes.com.pl
2011/12/18 23:31:16
Cudowne w swej autentyczności. Tata to nawet sobie zażartował, że sobie zażyczy taki tort na stypę:) i takiż zapis zrobi w testamencie.
Szkoda że na nie trafiłam przed Helloween... :(, bo i tak nie wytrzymam i upiekę pewnie teraz na święta;).
Mam tylko 1 pytanie - żurawina ma być suszona?
-
2011/12/19 15:36:21
Ha ha dobrrre :D
Tak, suszona.
-
Gość: Parbati, 90.165.121.15*
2012/03/16 20:30:12
Witam genialne te grobowczyki.Masz talen kobieto.Dzis bede robic Twoje rewelacyjne ciasteczka Monster z czekolady koloru niebieskiego na urodziny dla 3 letniego synka.Mam nadzieje ze spodobaja sie mu tak samo jak mi.Dzieki za fajne przepisy
-
2012/03/17 08:34:15
Pięknie dziękuję :))
Ach jak Cookie Monstery to mam nadzieję, że dzieciaczki będą zadowolone - w końcu kto nie lubi Ulicy Sezamkowej? :D
-
Gość: miki, host-81-190-255-225.elk.mm.pl
2012/10/13 22:56:33
W zwiazku, ze zbliza sie Halloween mam zamiar zrobic te male dziela sztuki, i mam pytanie, czy moge czyms zamienic ser ricotta, ktorego nigdzie w moim miescie nie znajde? :) pozdrawiam
-
2012/10/14 09:55:04
Można zrobić domową, a można zastąpić mielonym twarogiem - takim jak na serniki :)
-
Gość: fiona, staticline-31-183-96-86.toya.net.pl
2012/10/27 18:35:42
Mam wielką ochotę zrobić te babeczki, wyglądają super! Tylko z czarnym sezamem mam problem. W mojej Almie akurat go nie ma a Kuchnie Świata trochę daleko... Czy mogę go zastąpić np. mielonym makiem? Czy nie zmieni to znacząco wyglądu "nagrobków"? Czy może lepiej nie ryzykować, zwalczyć lenia i jednak pofatygować się po ten czarny sezam?
-
2012/10/27 19:24:08
Myślę, że możesz zastąpić go makiem. Daj znać jak upieczesz!
-
2012/10/29 09:32:39
To fakt - są przerażające :)
-
Gość: Julaaa, afme50.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/10/30 19:35:46
Chce zrobić te babeczki i zanieść do pracy, bedą dobre rano jeżeli zrobię je wieczorem i posmaruje kremem?
-
2012/10/30 21:35:11
Idealnie byłoby gdybyś przygotowała sobie wszystko wcześniej (babeczki i ciasteczka zostawiła pod przykryciem na kuchennym blacie, krem w lodówce) a rano dokończyła przygotowania. Ale jak je zrobisz wieczór wcześniej, szczelnie przykryjesz w lodówce to też będą smaczne :)