Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Snow cake (marchewkowy torcik z kremem twarożkowym)

Zimowe ciasto, dla Wszystkich którzy czekają na mój powrót (na dobre jeszcze nie wracam, ale niech będzie to taki przedsmak:) ). W ciepłym marchewkowym kolorze, z rozgrzewającą nutą przyprawy piernikowej, delikatnym jak śnieżny puch kremem twarożkowym. Bardzo smaczne i rozbrajająco urocze dzięki słodkim makaronikowym bałwankom oraz kokosowym śnieżnym zaspom. Polecam!

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

Ciasto marchewkowe :

  • 325g mąki pszennej
  • 40g mielonych orzechów (włoskich, laskowych lub migdałów)
  • 2 łyżeczki sody, płaskie
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, płaskie
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • duża szczypta mielonych goździków
  • duża szczypta soli
  • 4 duże jajka
  • 225ml miodu, płynnego
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 szklanki ubitej startej na drobnych oczkach marchwi
  • 180ml oleju (lub pół na pół z rozpuszczonym masłem)

Krem twarogowy :

  • 750g twarogu mielonego trzykrotnie, jak na serniki
  • 100g masła
  • 50g cukru pudru (lub do smaku)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka soku limonkowego
  • wiórki kokosowe

Makaroniki bałwanki (proporcje od Felluni):

  • 70 g białek, wysuszonych przez min. 12-24h na blacie (białka przelewamy do miseczki i odstawiamy w temp. pokojowej na cały dzień, polecam odstawić ok. 10g więcej ponieważ po nocy/dobie suszenia początkowa ilość maleje dość znacznie)
  • 170 g cukru pudru, w proporcji 35:135
  • 100 g mąki migdałowej (zmielonych migdałów)
  • 1 łyżeczka białego barwnika w proszku (opcjonalnie, przy dobrym piekarniku makaroniki bez barwnika pozostaną białe)
  • 100g białej czekolady
  • 50g twarogu mielonego trzykrotnie, jak na serniki
  • srebrne kuleczki, gorzka i biała czekolada, żelki lub białe drobinki czekoladowe pomalowane na pomarańczowo

Ciasto marchewkowe: Dwie tortownice 21cm posmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki oprószyć mąką. Piekarnik nagrzać do 190st.C. Mąkę przesiać z orzechami, sodą, proszkiem, przyprawami i solą. Do dużej miski miksera wbić jajka, dodać cukier, wlać miód i ekstrakt waniliowy. Ubijać tak długo aż masa pojaśnieje, zgęstnieje i zwiększy swoją początkową objętość trzykrotnie. Następnie zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i wsypać 1/4 suchych składników, 1/4 startej marchewki itd. - do wykorzystania obu składników. Na koniec wlać olej, wymieszać. Ciasto podzielić na pół i przelać do przygotowanych wcześniej tortownic. Piec ok. 25 minut do suchego patyczka. Oba blaty wystudzić na kuchennej kratce.

Krem twarogowy: Miękkie masło utrzeć z cukrem aż masa zbieleje. Dodawać po dwie łyżki sera za każdym razem dokładnie miksując. Na koniec wlać ekstrakt waniliowy i sok z limonki. Jeśli krem jest rzadki (zależy od sera jaki użyjemy) schować go na 15-30 minut do lodówki.

Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze (polecam pod krawędzie ciasta podłożyć paski z papieru do pieczenia, po dekoracji boków wystarczy tylko - po wyjęciu pasków - delikatnie przetrzeć paterę szmateczką, bo większość kremu zostanie na paskach a nie paterze) rozsmarować część kremu, nakryć drugim blatem i schłodzić ok. 15 minut. Następnie pozostały krem rozsmarować na wierzchu i bokach ciasta. Całość obsypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić ok. 15-30 minut w lodówce. Ozdobić makaronikowymi bałwankami (najlepiej przy pomocy wykałaczek nadziać bałwanki do połowy długości wykałaczek, a pozostałą ich część wbić do ciasta). Przechowywać w lodówce.

Makaroniki bałwanki: Białka ubić na sztywno, dodać 35g cukru pudru i ubić maksymalnie na średniej szybkości miksera przez ok. 3 minuty. 135g cukru pudru przesiać z mąką migdałową. Wmieszać sypkie składniki do białek. Przełożyć do rękawa cukierniczego, wyciskać bałwanki - główka mniejsza (np. 3 cm), tułów większy (np. 5cm) na blachę wyłożoną pergaminem - można pod spód pergaminu narysować szablon na papierze. Blachą należy delikatnie, ale stanowczo uderzyć o miękką powierzchnię jeśli masa sama się nie rozpłynie, najlepsze jest do tego łóżko lub tapczan, by masa równomiernie się rozłożyła, a ewentualne czubeczki pochowały. Połowę bałwanków dekorujemy srebrnymi kuleczkami. Potem odkładamy blachy na ok. 30-60 minut, by makaroniki podeschły i utworzyła się na nich cienka skorupka (będzie można bez przyklejenia dotknąć je delikatnie palcem). Piec w 140 stopniach przez ok. 15 minut. Czas pieczenia w każdym piekarniku może być różny. Makaroniki nie powinny się zbrązowieć! Po około 10 minutach przekładamy ostrożnie ciasteczka na kratkę. Ostudzone makaroniki dekorujemy rozpuszczoną gorzką czekoladą (oczy, usta), noski przyklejamy za pomocą białej czekolady. Krem do makaroników przygotowujemy mieszając rozpuszczone 100g białej czekolady z 50g twarożku. Dwa bałwanki zlepiamy za pomocą kremu.

Buon Appetito! :)

Przepis własny, pomysł na ciasto znaleziony w serwisie Pinterest.

 


czwartek, 29 grudnia 2011, viridianka

Polecane wpisy

Komentarze
2011/12/29 13:03:07
piękny tort, no piękny! :)) i te bałwanki, aaaa ja też chcę takie bałwanki! :)))
-
2011/12/29 13:08:33
Ja czekałam na Ciebie i spełniło się moje przednoworoczne marzenie ;)
:*
Piękne zdjęcia, wiesz?
-
2011/12/29 13:13:07
Paulinko zrób, mnóstwo z nimi frajdy :)

Poleczko na dobre jeszcze nie wracam, ale cieszę się że spełniłam choć trochę Twoje życzenie! Ogromnie mi miło, że o mnie myślałaś :) :*
Dziękuję pięknie, pożyczyłam aparat od Kuzynki:))
-
Gość: Patis, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2011/12/29 13:19:57
Śliczny torcik! Chyba już wiem co zrobię na Sylwestra... ;)
Czekamy z utęsknieniem na Twój ostateczny powrót!
-
2011/12/29 13:23:03
Jejku, ależ cudeńko. A bałwanki przeurocze. Jakoś tak zimowo się zrobiło od razu :)
-
2011/12/29 13:46:34
wreszcie!:)

witaj poświątecznie:)
-
2011/12/29 13:54:13
Ciastu marchewkowemu nie umiem się nigdy oprzeć :)
Witaj ponownie, choćby i na chwilę. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku.
-
upl
2011/12/29 13:54:18
sliczny przede wszystkim :-)
-
2011/12/29 13:58:28
Hurraa. Viri ja Cię wywołałam po prostu. Właśnie piekę Twoje brownie z solą pomarańczową. A tort jak zwykle pierwsza klasa
-
2011/12/29 14:16:21
o mamo, ja chcę takie makaronikowe bałwanki... bossssskie!
-
2011/12/29 14:40:53
Cudny tort, cudne bałwanki, cudne zdjęcia - cudnie, że jesteś - chociaż na chwilę ;) Pozdrawiam!
-
2011/12/29 14:56:13
C-U-D-O!
-
Gość: Marta, *.netcominternet.pl
2011/12/29 15:38:48
Chociaż na Twoim torcie jest trochę śniegu ;) guziczki - przeurocze, oczka i nosek - przeslodkie, całość - przecudna :)) małe dzieło sztuki Ci wyszło:* buziaki prosto z Częstochowy
-
2011/12/29 15:49:28
Cudowny :))
-
2011/12/29 16:35:23
Jest boski! Viridianko, Ty to masz talent! :)))
Cieszę sie,ze jesteś, choc z tym jednym postem raz na jakiś czas.
Ściskam ciepło:*
Majana
-
2011/12/29 16:36:58
Oj, Viri, powrót w Twoim stylu nawet jeśli jeszcze nie na stałe:)
-
2011/12/29 16:55:36
Patis mam nadzieję, że Wszystkim posmakuje i się spodoba :)

Usagi od razu lepiej, prawda? :)

Pauluś :)))

Fidrygauka oryginalnie to było red velvet cake - ale Sis podsunęła mi świetny pomysł na marchewkowca. Też uwielbiam i nie potrafię się oprzeć :)
Dziękuję i również wszystkiego dobrego!

Upl dziękuję :)

Kabuś :D przepis nie mój, a z Kuchni ale i tak się cieszę, że pieczesz - ciekawa jestem jak Ci posmakuje :) :*

Bake and cook mam jeszcze sporo, podrzucić? ;)

Flusso też się cieszę! I dziękuję! :)))

Olciak :)))

Marta u mnie na stokach jest śniegu całkiem sporo, można już jeździć, ale koło domu to nie ma nic :( Buziaki ode mnie i Kota :*

Wedelko :)

Majanko oczkami, noskiem i buzią zajęła się Siostra - ja w tym czasie piekłam tort urodzinowy :D Ona ma większy talent to takich szczegółów niż ja :D Też ściskam:*

Wiosenko jeszcze nie, ale może już bliżej jak dalej? ;)

Wszystkich bardzo gorąco pozdrawiam i życzę samych radosnych chwil w Nowym Roku!!! :)
-
2011/12/29 17:17:48
Jej, ale te bałwanki są urocze! Kompletnie podbiły moje serce :D A torcik marchewkowy wygląda iście zimowo - szkoda tylko, że na zewnątrz aura nie jest równie zimowa ;)
-
2011/12/29 17:23:37
ah ah!!! tort wygląda przepięknie!!! naprawde!! aż nie wiem czy było by mnie stać na zrobienie takiego :)jest boski. i te bałwanki :))))) tak na pocieszenie ze zimy nie ma ;D
piękny!
pozdrawiam:)
-
2011/12/29 17:53:46
Jak miło, że jesteś!
Ciasto obłędne!
-
2011/12/29 19:41:29
No i fajnie! rozgrzewka w pięknym stylu choć w scenerii zimowej :) buziak
czekam cierpliwie...
-
2011/12/29 20:03:29
powrót w wielkim stylu! :)
-
2011/12/29 20:24:09
Już się zakochałam w tym cieście. Ciasta marchewkowe z twarożkowym kremem to chyba moje ulubione połączenie;)
-
2011/12/29 20:25:03
Cieszę się,że dałaś znak. bardzo piękny wpis i niesamowite ciasto! Pozdrawiam serdecznie i życzę wspaniałych chwil w nowym roku!
-
2011/12/29 21:04:42
Po prostu obłęd w oczach mam:) to ciacho jest cudne, a te bałwanki ...żebyś widziała jak mój Synko piszczał z uciechy jak je zobaczył:) ...i cieszę się, ze powoli do nas wracasz:)
-
2011/12/29 21:15:18
widziałam takie bałwanki na jakimś zagranicznym.. zamarzyłam.. i spełniłaś moje marzenie!
Jak wspaniale, że wróciłaś! :)))

Buziaki!
-
Gość: atynusia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/12/29 23:01:25
Wierzyłam, że wrócisz! ;* trzymajmy jeszcze kciuki za śnieg ;) pozdrawiam! Jutro biegnę po przyprawę do pierników i biorę się za to cudo!
-
2011/12/29 23:02:22
Niezmiennie podziwiam, Asiu, Twoje chęci i to, że Twoje wypieki zawsze są małymi dziełami sztuki. Taaaaki ślicznie-pyszny ten tort, że napatrzeć się nie mogę. ;)
-
Gość: kasia, slodkiefantazje, *.home.aster.pl
2011/12/29 23:31:17
Cudowny! Wprost nie mogę się napatrzeć! :) pozdrawiam serdecznie
-
2011/12/30 11:37:07
jej, jaki piękny... :)
te bałwanki są przeurocze!!!

wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
-
2011/12/30 15:00:03
Pięknie udekorowany torcik! Wygląda nieziemsko, a pomysł na bałwanki makaronikowe genialny :] W dodatku marchewkowy, więc całkiem zdrowy ^^
-
2011/12/30 16:32:34
Rewelacyjny!
Życzę szczęśliwego Nowego Roku i natchnienia do dalszego prowadzenia bloga, pozdrawiam ciepło :)
-
2011/12/30 20:05:29
A jednak Cię ciśnie ;)
-
2011/12/30 20:18:50
Niesamowite :D
-
2011/12/31 11:47:34
Szczęśliwego, uśmiechniętego i pysznego Nowego Roku! :)
-
Gość: ania, *.sds.uw.edu.pl
2011/12/31 15:33:44
Stanowczo rekompensuje brak śniegu za oknem!
Szczęśliwego i pełnego inspiracji Nowego Roku !!!
-
2012/01/01 08:33:13
Absolutnie cudowny tort! Zauroczył mnie!
Szczęśliwego Nowego Roku Viri!
-
2012/01/01 17:51:49
Makaronikowe bałwanki są the best!! :D Może spróbuję coś takiego wyczarować, ich nie da się chyba zrobić w odwrotną stronę..;)
-
Gość: atynusia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/01/01 20:27:41
Powiem tak. Ten tort jest przepyszny! Można go jeść na śniadanie i na kolację poza deserem rzecz jasna. Jeżeli chcecie go robić, nie pomijajcie limonki, która dodaje ciastu wyjątkowego smaku. Samo ciasto marchewkowe jest nieprawdopodobnie lekkie i jakieś takie inne niż wszystkie. Gratuluje cioccolatogatto. Stworzyłaś kulinarne arcydzieło. Znajomi wczoraj mruczeli z zachwytu. Idę wyjadać resztki. A jest jeden minus- nie smakuje dzieciom.
-
2012/01/01 21:10:41
napatrzeć się nie mogę :)
-
2012/01/01 21:51:23
Praline Raspberri Cupcakes? Pokochałam ten blog, jest tam cała masa inspiracji ! Gdybym miała na tyle czasu to wszystko bym upiekła we własnych lub oryginalnych odsłonach :P

Pinkejku heh nie ;) Muszą się spełnić 3 punkty na mojej liście powrotnej do blogowania i wtedy myślę, że wrócę na stałe lub prawie stałe ;)

Kasia raczej nie da się zepsuć, choć możesz próbować ;)

Atynusiu wspaniale! Dziękuję, że podzieliłaś się swoimi wrażeniami i uwagami :)) U nas nie ma już niestety dzieci jako takich:P.. chociaż na prezent poszły dwa bałwanki dla przedszkolaka i one smakują ;)

Dziękuję pięknie za tak miłe słowa :)
Jak czas pozwoli to postaram się o jedną/dwie notki na miesiąc dopóki nie wrócę na stałe i może z Sis wykombinujemy w lutym jakiś słoikowy konkursik... :) Snow cake wliczam za styczeń:P
-
2012/01/02 13:47:40
Zjawiskowy ten torcik Viri ! Miło znów Cię zobaczyć :)
-
2012/01/02 15:35:41
o matko! jaki piękny tort! i te bałwanki takie cudne! zakochałam się w nim :)
-
2012/01/03 13:28:16
Niezwykle urocze zdjęcia :)

Pozdrawiam serdecznie!
-
2012/01/03 16:52:26
Tak dokładnie ;)
-
Gość: Iga, *.ghnet.pl
2012/01/03 20:52:30
Hurrra! Wróciłaś! To prawie jak prezent na Nowy Rok :) Welcome back! :D
-
Gość: Anika, *.connectic.pl
2012/01/03 21:03:06
Na Twój blog trafiłam miesiąc temu i jestem pod wrażeniem - pomysłów, świetnych zdjęć, przyjętej formy! Gratuluję! Kilka przepisów już czeka w kolejce... a ten z bałwankami do nich dołączy, moja córeczka będzie zachwycona. Pozdrawiam i życzę Dobrego Nowego Roku!!!
-
2012/01/04 11:41:00
Dziękuję !

Anika mam więc nadzieję, że ze mną zostaniesz:)

Pozdrawiam ciepło !
-
2012/01/04 16:49:41
liczymy na szybki powrót, a tort to po prostu dzieło sztuki! :)
-
2012/01/04 19:43:49
Jesteś całkowicie boska!!1 Jak i ten tort! Wierzę mocno w powrót i czekam z utesknieniem:)
-
Gość: Agnieszka, *.dop.krakow.pl
2012/01/06 11:31:38
Wlasnie przypadkiem trafilam na Twojego bloga, przejrzalam dwie strony i po prostu - WOW! Bede tu na pewno stalym gosciem i mam nadzieje, ze wrocisz do blogowania :) Pozdrawiam i zycze powrotu mocy tworczej! :)
-
2012/01/08 20:52:06
Agnieszko mam nadzieję, że ze mną zostaniesz jak najdłużej :)
-
Gość: ka.no, *.ip.netia.com.pl
2012/01/08 21:46:05
Zawsze chciałam umieć robić taki ładny efekt wizualny! Uwielbiam wszelkie ciasta marchewkowe, a to wygląda prześlicznie :)

lovepastries.blogspot.com
-
2012/01/09 16:50:35
To nic trudnego, musisz tylko trochę poćwiczyć piekąc makaroniki - reszta to pestka! :)
Pozdrawiam.
-
2012/01/09 20:55:01
cudny! zabrakło mi słów.
-
Gość: padma, *.red-88-11-222.dynamicip.rima-tde.net
2012/01/09 21:26:16
pomysl super, ale wprowdzilabym wiecej balwankow na tort, znaczy sie na tylach balwankow ( plecach), udekorowalbym balwankami...moze trzymaly by sie za raczki, albo z miotelkami.......inspirujacy tort jak widac!
-
2012/01/10 00:59:44
Hurrrraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! No i jaki piękny torcik!!!
-
2012/01/10 17:24:56
Coś pięknego! Bałwanki rządzą :D że też tak równiutko Ci wyszły ^^
-
2012/01/11 22:10:34
Bernadeto, Flambir dzięki! :) :)

Padma podoba mi się pomysł z miotełkami, chociaż wydaje mi się że gdyby bałwanków dać jeszcze kilka to byłoby ich za dużo, tort mógłby stracić na swoim uroku - ale ja wolę prostotę, porządek i ład przede wszystkim ;) Liczę, że wprowadzisz swój pomysł w życie i pochwalisz się, na pewno byłoby super!

Katie to zasługa szablonu, a szablon to zasługa Sis którą uprosiłam by narysowała ;)

Pozdrawiam!
-
2012/01/12 14:26:16
Nieprawdopodobny tort! I te bałwanki. Podziwiam z rozdziawionymi ustami :)
-
2012/01/16 20:33:01
Widzę, że wielki powrót w wielkim stylu!
Tort jest przeuroczy, ja niestety nie potrafię takich cudeniek robić.. ale w sam raz na zimę, właśnie spadł pierwszy puch:)

Pozdrawiam z Krakowa:)
-
2012/01/18 11:27:11
Evitaa dzięki, cieszę się że Ci się podoba!

Atria wielki powrót może lutym-marcem, to taki przedsmak;)
A ja myślę, że potrafisz - trzeba tylko trochę poćwiczyć!
Pozdrawiam!
-
2012/01/30 22:52:18
Asiu, trzymam mocno kciuki za powrot! O ile tylko Ciebei to nadal bawi, a mysle ze to wazne, bo wyedy lzej i chyba latwiej, to wracaj szybko :* PS. Balwanki tak jak Ci juz wspomnialam: czapka w dol :-)
-
2012/02/01 12:01:51
Kochana no dobra koniec już tych żartów ...myy czekamy:)
-
2012/02/01 16:30:19
Basiu bawi, bawi. Dziękuję:*

Joluś ja wieeem... już niedługo, obiecuję! :*
-
Gość: atynusia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/02/05 19:43:35
Liczymy, że przerwa między semestralna wpłynie na Ciebie korzystnie!
-
2012/02/18 21:38:52
:))) Ależ kreatywne bałwanki ;)
-
Gość: Uniaa :, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/02/27 20:27:48
KOCHAM CIĘ KOBIETO! JESTEŚ MOIM ŻYCIEM SAMA ROBIE TE WYPIEKI I DAJE ZNAJOMYM ( NIE ZNAJĄ STRONY ^^ ) KOCHAM CIĘ A JESTEM DZIEWCZYNĄ :)
-
2012/02/28 20:37:14
Uniaa :D najlepszy komentarz ever!
:*
-
Gość: Nick, 115.187.253.*
2012/03/09 12:00:14
-
2012/03/09 12:58:34
Dokładnie zdjęcie z tego bloga było moją inspiracją, o czym w notce i komentarzach powyżej napisałam.. :)
-
Gość: Mała, 91.207.184.*
2014/10/13 21:08:50
Mam małe pytanko... Czy zamiast miodu mogę dać brązowego cukru? Jeśli tak, to w jakiej ilości i czy może dodać coś płynnego do ciasta?
I jeśli chciałabym zrobić z tego tort o większej ilości warstw, to jest szansa, żeby upiec to jako całość, a po wystudzeniu przekroić?
-
2014/10/14 07:37:30
Nie wydaje mi się, to jednak zupełnie inna konsystencja i słodycz, nie wiem niestety, łatwiej by było pewnie skorzystać z przepisu na cukrowe marchewkowe ;) u mnie też jest taki przepis na marchewkowe Cudawianki.
Te blaty ładnie się piekły, jeśli chcesz upiec całość to wzięłabym jednak większą tortownicę.
-
Gość: Mała, 91.207.184.*
2014/10/14 08:26:21
Dziękuję za odpowiedź :)
I właśnie mam dużą tortownicę - ok. 27cm, więc chyba powinno być dobrze? :)
-
2014/10/14 12:30:57
Tak, ale zależy też ile chcesz blatów, a 27cm to już raczej duża forma. Jednak myślę, że na 3 części ciasto przekroisz.
-
2014/10/14 13:33:38
Ach i poproszę o późniejszą recenzję smaku ;-)
-
Gość: Mała, 91.207.184.*
2014/10/15 15:50:47
Tort będę piekła dopiero na przyszłą sobotę, ale od razu dam znać jak wyszło :)
-
Gość: Mała, 91.207.184.*
2014/10/30 19:38:37
Tort wyszedł super, aczkolwiek miałam spore obawy, czy się uda, bo samo ciasto musiałam piec aż godzinę, żeby było dobre! Ale wszystko się udało, trochę mojej kombinacji z kremem (przekładałam kremem z wykorzystaniem lemon curdu) i efekt był niesamowity! Całość świetnie się kroiła, trzymała razem i co najważniejsze smakowala :)
-
2014/11/03 13:33:23
Widziałam zdjęcia na fb i tego ciasta trochę było jak na jedną foremkę, więc godzina pieczenia to właściwy czas :-) i nie wiem na jakiej funkcji piekarnika piekłaś, ale z termoobiegiem piecze się znacznie szybciej ale i gwałtowniej ;-)
Wspaniałe połączenie i pomysł z cytrynowym kremem, mniam!

Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!
-
2017/03/30 08:36:23
Jak ja szukałam czegoś takiego! I te bałwanki, a moje córki akurat mają zimą urodziny:) Dzięki!