Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Miodowa tarta z orzechami

Tarta dla miłośników chrupania! Nieskomplikowana, choć wymagająca odrobiny więcej skupienia przy przygotowaniu miodowego karmelu z pomarańczą. Zanurzone w niej orzechy to genialna przekąska nawet bez pieczenia ;) Idealnie sprawdzą się migdały, orzechy laskowe, pistacje (także solone), oraz te bardziej egzotyczne jak makadamia lub brazylijskie. Orzechów nie polecam siekać - gotowa tarta bardzo dobrze się kroi, a przekrój wygląda naprawdę super. Polecam!

Kruche ciasto:

  • 250g mąki
  • 125g masła, w temp. pokojowej
  • 50g cukru pudru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 jajko, w temp. pokojowej (oddzielnie żółtko i białko)
  • 2 łyżki zimnej wody

Miodowy karmel:

  • 75g cukru trzcinowego
  • 75g miodu
  • 50ml wody
  • 1 łyżeczka glukozy
  • 50g masła, pokrojonego w kostkę
  • 150ml śmietanki kremówki 30%
  • skórka otarta z 1 pomarańczy

Dodatkowo:

  • 350g mieszanki orzechów (polecam migdały, orzechy laskowe, makadamia, pistacje i nerkowce)

Kruche ciasto. Foremkę na tartę (24cm) posmarować masłem i oprószyć mąką. Mąkę wsypać do miski, dodać masło w kawałkach. Rozcierać palcami aż powstaną grudki, dodać cukier i wymieszać. Wbić żółtko, wlać wodę. Zagnieść ciasto, uformować dysk, owinąć w folię spożywczą i schłodzić 30-60 minut. Ciasto podzielić na dwie części, obie rozwałkować: jedną wylepić foremkę i zmrozić ok. 15 minut, w drugiej wyciąć drobne kółka i również schłodzić na folii spożywczej. Ciasto w foremce wyłożyć papierem do pieczenia, obciążyć suchym ryżem lub fasolą i piec ok. 12 minut w 190st. C (aż się lekko zezłoci).

Miodowy karmel. Cukier wymieszać z glukozą w garnku o grubym dnie, dolać wodę i podgrzewać aż karmel się zarumieni. W osobnym garnuszku podgrzewamy kremówkę ze skórką pomarańczową (do zagotowania). Do zezłoconego cukru dodajemy masło, miód oraz gorącą śmietankę z pomarańczą. Całość gotujemy aż masa osiągnie temp. 125st.C (z braku termometru: kropla syropu wlana do zimnej wody tworzy miękką kulkę lub po prostu ma znacznie się zredukować i nabrać ładnego karmelowego koloru - uwaga by sosu nie przypalić!).

Zestawić z ognia, dodać orzechy. Podpieczone kruche ciasto posmarować białkiem jajka, następnie wstawić do piekarnika jeszcze na kilka minut. Następnie na podpieczonym spodzie delikatnie rozłożyć orzechy w karmelu, nakryć pozostałym ciastem. Piec ok. 15 minut aż ciasto się zezłoci. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.

Buon Appetito! :)

środa, 29 lutego 2012, viridianka

Polecane wpisy

Komentarze
2012/02/29 06:50:14
O,jaka fajna tarta! Miodowa z orzechami to takie jeszcze świateczne smaki, chętnie bym zjadła kawałeczek tego pachnącego ,chrupiącego ciasta.
Piękne!
Pozdrowienia Viri :*
-
Gość: Jswm, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/02/29 07:57:57
wyobrażam sobie jakie to pyszne!
-
2012/02/29 08:37:20
Orzeszki, miód ;) Wszystko co najlepsze;)
-
2012/02/29 08:37:56
Ale ładnie wygląda, z orzechowymi kropeczkami :)
-
Gość: kamilka-milka, *.olsztyn.mm.pl
2012/02/29 08:49:55
O nie, nie oprę się, a przecież post, miałam nie jeść pyszności!!!
Viri, trafiłaś w samo sedno :)
Pozdrawiam
-
2012/02/29 08:52:18
Ojj ten karmel z pomarańcza musi być boski!
-
Gość: , *.limes.com.pl
2012/02/29 10:43:56
Świetny i bardzo smakowity przepis! Jak zawsze pysznie, pięknie i kusząco u Ciebie;)
-
2012/02/29 10:58:19
Kupiłąś mnie tą tartą ...no i będę teraz o niej po nocach śnic ...boska:)
-
2012/02/29 11:20:33
Wygląda bardzo smakowicie, taka biedronkowa tarta :] Szkoda tylko, że nie pokazałaś nam tego przekroju, o którym piszesz, chociaż z drugiej strony to jeszcze bardziej przekonuje, żeby wypróbować przepis i przekonać się jak wygląda przekrój na żywo ;)
-
2012/02/29 11:36:19
Wyglada przepysznie! Na sama mysl o orzechach i miodzie slinka mi cieknie :)
-
2012/02/29 12:34:55
Wygląda dobrze!
-
2012/02/29 14:05:31
Cud, miód i orzeszki... Wygląda przepysznie :)
-
2012/02/29 17:54:40
Viri przepiękna. NO i oczywiście jak u Ciebie nie ma łatwo :)
-
2012/02/29 20:09:37
Świetne połączenie!
-
2012/02/29 20:20:49
Coś dla mnie. Orzechy uwielbiam, a ta tarta wygląda po prostu obłędnie.
Dawno mnie u Ciebie nie było ;P
ściskam
M.
-
2012/02/29 21:04:36
Rewelacja! Muszę spróbować!
-
2012/03/01 05:22:40
Tarta wygląda przepysznie na Twoich fotkach:) Świetne!
-
2012/03/01 17:10:03
wygląda rewelacyjnie!
-
2012/03/02 19:20:19
Polecam, polecam, polecam ;)))
-
2012/03/03 18:28:04
Pyszności Viri ! uwielbiam takie smaki :)
-
2012/03/04 12:59:29
Miód i orzechy to doskonałe połączenie :)