Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Pączki luksusowe

Są takie typy przepisów, które mają u mnie swoje miejsce na przysłowiowym pudle. Pierwsze (kolejność przypadkowa :) ) są te nowoczesne, ekstrawaganckie, zaskakujące wyglądem i jednocześnie nie odstępujące smakiem. Takie które wymagają nieco zachodu, poświęconego im czasu i wysiłku. Tutaj pierwsze skrzypce gra francuski cukiernik Pierre Hermé, czasami z drobnymi ulepszeniami – tego co najlepsze. Drugie to te na których pomysł wpadnę sama. Może i Wy tak macie – nutka niecierpliwości przy odmierzaniu i mieszaniu składników, pieczenie, a następnie skrzętne notowanie na zwitku papieru prawidłowych proporcji jak tylko wszystko pójdzie po naszej myśli :) Takie słodkości smakują wspaniale, prawda? Trzecie mają często swoją historię, mogą być przekazywane z pokolenia na pokolenie, zapisane w starych zeszytach lub książkach, oczywiście najpyszniejsze przygotowane przez Babcie!
Dzisiejszy przepis na pączki luksusowe zalicza się do ostatniej grupy. Jak tylko zobaczyłam zdjęcie pożółkłej, starszawej kartki z książki ‘Ciasta, ciastka, ciasteczka' Jana Czernikowskiego wiedziałam, że muszę je zrobić! Zaproszenie do wspólnego gotowania od Polki z jednego z bardziej oryginalnych i niepowtarzalnych blogów w polskiej sieci kulinarnej Around the Kitchen Table przyjęłam z nieukrywaną przyjemnością (u Ewelinki pojawią się z drobnym opóźnieniem :) ). Po przestudiowaniu proporcji składników szybko zorientowałam się, że (poza drobnymi dodatkami) są prawie identyczne z tymi z przepisu mojej Mamy! Dlatego postanowiłam go nieco zmodyfikować.
Przede wszystkim chciałam by pączki pozostały choć odrobinę dłużej świeże – zastąpiłam więc część mleka jogurtem naturalnym. Miałam też nadzieję, że w czasie smażenia będą miały śliczne jasne obwódki tak charakterystyczne dla wypieków z cukierni – dodałam więc nie tylko same żółtka, ale i białko oraz pozwoliłam im wyrastać tak długo jak tego potrzebowały bez kontroli czasu. Ciasto jest również wzbogacone o kilka dodatkowych aromatów: jest to wanilia, skórka pomarańczowa oraz mahlab, którym zastąpiłam gorzkie migdały bo nic innego nie przychodziło mi do głowy..
Te pączki są naprawdę luksusowe: miękkie, pulchniutkie, delikatnie słodkie i różane, zdecydowanie do wypróbowania i polecenia!
Poleczko dziękuję za wspólne walentynkowe pączkowanie! :* A książkę znalazłam w Antykwariacie więc jak nic koniecznie do kupienia!

Zapraszam również Wszystkich do walentynkowego konkursu notkę wcześniej :)


Składniki powinny być w temp. pokojowej!

•    500g mąki
•    100g masła
•    75g cukru waniliowego (domowego, lub zwykłego i ziarenka z 1/2 laski wanilii)
•    6 żółtek
•    1 jajko
•    200ml mleka
•    4 łyżki jogurtu naturalnego
•    30g drożdży
•    1/2 kieliszka spirytusu
•    1 łyżeczka utłuczonych ziaren mahlabu lub 25g posiekanych gorzkich migdałów (opcjonalnie)
•    skórka otarta z 1 pomarańczy
•    płatki róży w cukrze
•    cukier puder
•    olej do smażenia
Ćwierć szklanki mąki zaparzyć połową szklanki gorącego mleka, ostudzić. Wlać drożdże rozdrobnione z połową szklanki mleka, wsypać połowę mąki i odstawić do podrośnięcia. Utrzeć żółtka i białko z cukrem waniliowym, dodać skórkę otartą z pomarańczy, mahlab, zaczyn, resztę mąki, spirytus, jogurt, rozpuszczone masło i wszystko dobrze wyrobić. Ciasto przełożyć do miski nasmarowanej olejem, przykryć czystą ściereczką - postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1,5h. Następnie rozwałkować na stolnicy na grubość 1,5cm i wykrawać krążki. Gdy podrosną smażyć je w gorącym oleju (u mnie 180st.C). Osuszyć na papierowym ręczniczku. Pączki nadziewać różą za pomocą rękawa cukierniczego ze specjalną końcówką. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Buon Appetito! :)

wtorek, 14 lutego 2012, viridianka

Polecane wpisy

  • Stollen - niemieckie ciasto z bakaliami, rumem i marcepanem

    Przepyszne tradycyjne, świątecznie ciasto niemieckie z mnóstwem bakalii. Maślane, aromatyczne, słodkie i takie moje ulubione, pełne suszonych i kandyzowanych ow

  • Rogale Św. Marcina

    Aby upiec prawdziwego świętomarcińskiego rogala trzeba się naprawdę postarać. Po pierwsze należy zdobyć najważniejszy składnik jakim jest biały mak, po drugie ż

  • Drożdżowe ciasto dyniowe z kruszonką

    Wspaniałe, mięciutkie ciasto dyniowe na drożdżach ze słodką, chrupiącą kruszonką. W prześlicznym, słonecznym kolorze i dodatkami do wyboru: skórką pomarańczową,

Komentarze
2012/02/14 07:56:49
Uwielbiam Twoje zdjęcia na ciemnym tle ....po prostu są urocze:) ...a za pączka czy to 2, czy 8 (bo nie do końca widzę) euro zapłacę:)
-
Gość: Ewa, *.limes.com.pl
2012/02/14 08:02:20
Super te Twoje pączki, wyglądają mega smakowicie!!!
-
2012/02/14 08:26:07
Viri! Przede wszystkim ogromnie się cieszę z Twojego powrotu!!!!
A pączki - co tu dużo mówić - cudowne po prostu! Biorę ten pierwszy z góry;)
Zdjęcie - genialne!
Uściski serdeczne:)
-
2012/02/14 08:33:25
Wyglądaja po prostu obłędnie! A zdjęcia genialne!
-
2012/02/14 08:41:18
zawiesiłam się patrząc na Twoje zdjęcie, genialne!
-
2012/02/14 08:57:04
mmm... jaka piramida smakowitości!
-
2012/02/14 08:59:42
Wspaniałe, bardzo luksusowe!
-
2012/02/14 09:22:12
oooo za takie pączki to się całuje rączki :))))
-
2012/02/14 09:40:22
Świetnie wyszły, fajne zdjęcie. Ja pączkuję jutro :)
-
2012/02/14 09:59:08
Cudo zdjęcie! Zrobię je!
-
2012/02/14 10:48:15
Idealne pączki, coś czuje, że zmienię plany co do tego czwartku :)
-
2012/02/14 10:57:41
Oj Asia, Asia, nawet nie wiesz ile mi sprawilas przyjemnosci tym wpisem i daje glowe, ze sie nie domyslasz dlaczego ;-) Otoz wczoraj dluzsza chwile rozmawialam z Mama o pewnym zagubionym przepisie, ze nei ma szans odnalezc, taki byl mniej wiecej wniosek. Dzisiaj, zupelnei nieprzepisowo, bo nigdy z rana nei przyjdzie mi chec odwiedzac blogi, jednak zerknelam, na samej gorze listy byly Twe paczki, i tak oto odnalazlam klucz do pewnego spisanego na straty przepisu. Wielkie dzieki Asia, mail sie smazy :D Buziak tez wielki sle.
PS. Paczki klasa, oj zeby byly blizej! Z mahlabem, alez to dobrze brzmi.
-
2012/02/14 11:05:44
piękne to pączkowanie.:-)
-
2012/02/14 12:49:57
Wspaniałe, jak z najlepszej cukierni...
-
2012/02/14 15:53:56
Piękne zdjęcie pączków!
-
2012/02/14 20:11:03
Viri rewelacja i już. A ja się starałam, żeby obwódki nie było, bo gdzieś wyczytałam, że to błąd w sztuce :) A czy tak jest?
-
2012/02/14 20:54:38
Bardzo ładne pączki ! Piękne zdjęcie Asiu!:)
-
2012/02/14 21:35:20
obłędne pączki! już się nie mogę doczekać czwartku i pączkowego obżarstwa! <3
-
2012/02/15 06:44:07
Aleś mi nakomplemenciła Viri :]
A ja się nawet nie wyrobiłam na czas!
Dzisiaj po pracy dziarsko biorę mąkę w dłoń i będę smażyć!
CUDNE zdjęcia! :*
-
2012/02/15 10:17:52
Jolu 2 ;)

Nobleva ekstra!

Basiu ha ha przeznaczenie jak nic :)))

Kabuś serio?? A ja właśnie myślałam, że jest odwrotnie - gdy nie ma obwódki to pączki niewystarczająco wyrosły ;) Moje są trochę krzywawe, ale ćwiczę tylko raz w roku więc i tak widzę postęp w porównaniu do wcześniejszych;) Jak dla mnie obwódka wygląda ślicznie na pączku!

Kini ja mam nadzieję, że w Austrii podobna tradycja obowiązuje;))

Poleczko sama prawda;) Luzik! Poczekam cierpliwie, choć niecierpliwie jestem bardzo ciekawa Twoich zdjęć i zmian w przepisie;)

Dziękuję pięknie za komplementy:)) Cieszy mnie bardzo, że Wam się podobają! Uznanie należy się również mojej Kuzynce i Siostrze, bo mi pomagały w sesji - zresztą nie tylko tej:))
Pozdrowienia!
-
2012/02/15 14:04:04
ale fajowskie fotki!!!
-
2012/02/15 22:28:55
przepiękne... i pączki i zdjęcia.... piękne...
-
2012/02/16 12:42:16
Moja mama ma tę książeczkę :D Od kiedy pamiętam, większość naszych domowych wypieków pochodziła właśnie z niej :] Pączki też i choć przepisu nie kojarzę, to jednak bardzo mi się podoba :D Nie mówiąc już o koncepcji na zdjęcie, w klimacie wczorajszej śnieżycy :D
-
2012/02/16 15:06:24
A kiedy ten jogurt i całe jajko? Mam nadzieję, że wtedy co spirytus etc?
Mam nadzieję bo tak dałam ...
-
2012/02/16 18:12:24
Super zdjęcie!
-
2012/02/17 07:41:55
Toczka a co polecasz? :)

Nobleva omg.. znów przepis niepoprawiony:/ odzwyczaiłam się trochę od blogowania i nie wszystko sprawdzam :]
Ja całe jajko ubiłam razem z żółtkami, a jogurt dodałam z całą resztą:) Więc tak jak zrobiłaś też może być! Dzięki za znak na fb jak smakowały :D

Dziękuję i pozdrawiam!
-
2012/02/18 16:28:10
Wspaniałe pączuchy :)
-
2012/02/18 21:37:56
Łaaa! Fantastycznie wygląda deszcz cukru pudru :)