Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Suflet czekoladowy


Soufflé. Deser dla wielu niesłusznie oznaczający skomplikowane przygotowanie i strach przed porażką niewyrośniętego ciastka. Tymczasem to nic trudnego! Jeśli potraficie ugotować budyń - ale taki od podstaw :) na mleku, żółtkach, odrobinie mąki i z mnóstwem czekolady - oraz porządnie ubić białka, to wystarczy już tylko obie części delikatnie połączyć, zamknąć wszystkie okna by ustrzec się przeciągów, przyciszyć telewizor lub radio ( lepiej dmuchać na zimne.. ;) podobno hałas może sprawić, że suflet opadnie..! ) i przeczekać spokojnie te kilka minut przed szybką piekarnika obserwując jak prędko rośnie - a tuż po upieczeniu zanurzyć widelczyk w delikatnym i leciutkim, czekoladowym i niebiańsko rozpływającym się w ustach ciastku, by na długo zapamiętać TEN smak. Dawno żaden deser nie zaimponował nam tak bardzo! Rozkosz dla podniebienia! 

na podstawie przepisu M. Roux 'Jajka'

baza:

  • 5 białek, średniej wielkości
  • 20g drobnego cukru
  • krem cukierniczy (przepis poniżej)
  • miękkie masło i drobny cukier do wysmarowania foremek

krem cukierniczy czekoladowy:

  • 175ml mleka
  • 40g drobnego cukru
  • 2 żółtka, średniej wielkości
  • 15g mąki pszennej
  • 25g gorzkiego kakao, przesianego
  • 120g gorzkiej czekolady, posiekanej

dodatki do podania:

  • lody waniliowe
  • polewa czekoladowa
  • cukier puder

5-6 małych naczynek żaroodpornych nasmarować masłem i obsypać cukrem. Foremki schować do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temp. 200st.C., włożyć do niego blachę.

Przygotować krem cukierniczy. Mleko powoli doprowadzić do wrzenia w garnku o grubym dnie. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty, jasny krem. Następnie dodajemy mąkę, roztrzepując ją tak długo aż się wchłonie. Powoli dolewamy gorące mleko, cały czas mieszając trzepaczką. Całość przelewamy z powrotem do garnka. Wciąż ubijając krem podgrzewamy go kilka minut aż zgęstnieje. Do ciepłego kremu cukierniczego dosypujemy kakao oraz posiekaną czekoladę i mieszamy ubijaczką, aż otrzymamy gładki lśniący krem. Przykrywamy folią spożywczą (by nie powstał kożuch) i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Białka ubijamy na gęstą pianę, dodajemy 20g cukru i dalej ubijamy na sztywno. Dolewamy 1/3 kremu czekoladowego i delikatnie mieszamy trzepaczką. Resztę wmieszać za pomocą łopatki lub łyżki. Powinniśmy otrzymać niezbyt sztywna masę. Nakładamy ją do naczynek prawie aż po brzegi. Stawiamy na gorącej blasze i pieczemy 10 minut. Podajemy gorące z lodami waniliowymi i polewą czekoladową lub prościej - oprószone cukrem pudrem (pyszne także po ostudzeniu).

Buon Appetito! :)


czwartek, 23 lutego 2012, viridianka

Komentarze
2012/02/23 18:33:29
Piękny! Nigdy nie rozbiłam samodzielnie sufletu. Bałam się tych wszystkich rzeczy, o których piszesz ;) Ale może się zbiorę...
-
2012/02/23 18:36:01
mniam, przepięknie wygląda :)
-
Gość: mojetworyprzetwory, r2.limes.com.pl
2012/02/23 18:37:41
Piękny!!!!! Nigdy nie robiłam, a budyń od podstaw potrafię zrobić;)
-
2012/02/23 18:43:27
Ach Viri, ależ on jest boski! Cudownie wygląda.
Mniam,mniam :)Slinka cieknie :)
-
2012/02/23 18:49:18
Czekolada rządzi. W takim wydaniu nie jadłam jej ani nie robiłam. Kuszący deser!
-
2012/02/23 19:11:13
Musze sie w koncu zmierzyc z sufletem, skoro mowisz, ze nie taki diabel straszny. Ale dla pewnosci wylacze muzyke, zeby sie nie przestraszyl i nie opadl :) Twoj jest perfekcyjnie wyrosniety!
-
2012/02/23 20:19:32
Cudny. A ja się go boję. A budyń zrobię, białka biję idealnie. Tylko nie mam wysokich, suflecikowch kokilek :(

Viri nawet nie wiesz jak się cieszę, że jesteś już na stałe :)
-
2012/02/23 20:28:57
Robilam kilka dni temu suflet cytrynowy, niedlugo wstawie na bloga :) Suflety sa swietne, czekoladowy tez niedlugo musze zrobic :)
-
2012/02/23 20:35:23
Obłędnie czekoladowy ;) Pycha;)
-
2012/02/23 21:05:02
Polecam wszystkim gorąco! Ja w czasie mieszania nawet się ciut wystraszyłam, że chyba przemieszałam całą masę, ale wyszło jak widać, więc nie ma co się bać :))

Kabuś ale masz chyba takie zwyczajne (kojarzą mi się ze zdjąć od Ciebie, ale nie wiem jak rozmiarowo;))? Ja mam 3 mniejsze i 4 standardowe. Piekłam dla próby w obu i w obu bardzo ładnie wyrosły, ale na jedną porcję zdecydowanie lepsze są te mniejsze. W tych 'zwykłych' ciasta dla jednej osoby jest za dużo, no chyba że jest łasuchem albo z jednej miseczki suflet zjedzą dwie osoby :)
I ja się cieszę, tym bardziej że jutro przybędzie do mnie nowe 'dziecko' :D Nowe oczko jak to Oczko mówi ;)

Pozdrawiam ciepło!
-
2012/02/23 21:30:05
hmm... ale pyszności...
-
2012/02/23 22:39:35
Viri mam oczywiście. Takie dość spore, chyba 11 cm. Tylko przy tych Twoich takie są płaskie. No i jak przybędzie do Ciebie oczko, to ja już się nie pozbieram przy oglądaniu Twoich zdjęć.
-
Gość: Ania, ip-93-154-255-96.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2012/02/23 23:54:10
O matko!! Lecę piec!!! Dochodzi północ...
-
2012/02/24 06:18:17
Prawdziwa poezja ... rozmarzyłam się ... :)
-
2012/02/24 07:28:38
nie pogardziłabym nawet tą większą porcyjką... koniecznie z lodami! ehhhh..
-
2012/02/24 10:17:19
O matko, ta porcja z lodami, wygląda po prostu... mniam
-
2012/02/24 11:41:25
Toż to rozkosz dla oczu:) ...a ta porcja z lodami to juz istna rozpusta ...ale piszę się na nią:). Muszę w końcu kupić ramekinki:)
-
2012/02/24 11:56:35
Wygląda obłędnie !!! :) Zwłaszcza z tymi lodami... mmm :)
-
2012/02/24 13:48:51
Taki suflet to poezja, a do tego z lodami to doslownie obled. Ale mi smaka narobilas.

pozdrawiam
-
2012/02/24 14:02:21
Kabuś suflet można też upiec w jednym większym, M. Roux piekł cytrynowy w ten sposób, ale naczynie miało proste ścianki - hmm jakby w takiej dużej ramekince. Suflety świetnie wyglądają w szklanych naczyniach, bo widać wtedy ich fakturę od środka - ja mam takich całe mnóstwo, niestety nie żaroodpornych :)
A oczko przyszło chwilę temu! :D Ale kart niet, więc nici na dziś z focenia ;)

Aniu i jak? i jak? upiekłaś?!

Dzięki za miłe słowa, super, że Wam się podobają - koniecznie je zróbcie bo są pyyyszne!
-
upl
2012/02/24 18:28:21
Piekny. Ladnie wyrosl.
-
2012/02/24 19:45:14
Wspaniale wyrosniety! Suflet idealny :)

Pozdrawiam serdecznie Viri!
-
2012/02/25 12:53:38
Pięknie ci się upiekły, ale też nie ma się co dziwić jak ktoś ma talent w łapkach :) Pozdrawiam !
-
Gość: kachna, 94.162.202.18*
2012/02/25 18:39:29
Mmm...ale pychocina...:-)))
-
Gość: Ania, nat-11.net-serwis.pl
2012/02/27 10:29:38
Śnił mi się dzisiaj, taki piękny mi wyszedł :). A teraz nie pozostaje mi nic innego, jak tylko zabrać się do pracy i urzeczywistnić sen :).

Pozdrawiam!
-
2012/02/28 20:40:19
Aniu jak w realu? :)
-
2012/02/29 00:17:25
wygląda bajecznie...
-
2012/02/29 13:44:52
Słyszałam kilka plotek na temat sufletów, między innymi o tym, że hałas powoduje, że opadają ^^ Mnie zdarzyło się piec je raz i była to bardzo fajna zabawa, przy czym troszkę mi rzeczywiście opadł. Chciałabym to powtórzyć i zrobić ładniejsze zdjęcia, więc przepis skrzętnie zapisuję. Wygląda pięknie :]
-
Gość: Ania, nat-11.net-serwis.pl
2012/03/02 15:18:36
W realu udało mi się po kilku przygodach z prądem zrobić (i zjeść ;)) mój pierwszy w życiu suflet. Niezwykły deser muszę przyznać i nie tylko mi smakował :). Niestety chyba mam jakąś złą reakcję organizmu na taką ilość czekolady, bo podobnie jak po bardzo czekoladowym cieście, po pewnym czasie czułam się jakbym miała gorączkę. Więc suflet jak najbardziej na tak! Ale mniej czekolady :).
Dziękuję za kolejny udany przepis.
P.S. Makaroniki z Twoich przepisów też wyszły po pewnych przygodach i zachwycały wszystkich :).

Pozdrawiam!
-
2012/03/02 19:19:57
O nie:/ to ja koniecznie muszę upiec inne smaki! Na Wielkanoc na pewno jakiś z Sis popełnimy, będzie z dedykacją dla Ani! :))
Szkoda, że czekolada tak na Ciebie działa..
Cieszę się jednak, że mimo wszystko smakował! I fajnie, że upiekłaś makaroniki :D
-
Gość: Ania, nat-11.net-serwis.pl
2012/03/03 08:43:52
Czekolada działa tylko tak w dużych ilościach i w przypadku ciast, gdzie używa się i duużo gorzkiej czekolady i duużo kakao. Spróbuję zrobić w najbliższym czasie ten suflet jeszcze raz, ale zmniejszę czekoladowe składniki o połowę. Chyba, że uprzedzisz mnie z przepisem na nowy smak :).
-
2012/03/03 09:14:55
Aha rozumiem.
Przed Świętami na pewno żadnego nie upiekę, bo tylko w domu mam odpowiednie foremki - więc masz szansę mnie wyprzedzić ;)
-
Gość: Kika, abux210.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/03/25 21:17:31
Pomocy! Mam tylko 4 foremki. Jak zmniejszyć składniki???
-
2012/03/25 21:46:26
A jak duże są te foremki?
Moje były typowe na suflety, wysokie ale wąskie. Jeśli to typowe kokilki to nie zmniejszaj składników, zresztą tutaj proporcje są bardzo ciężkie do wprowadzenia jakichkolwiek zmian. Ewentualnie możesz użyć 4 białek, krem cukierniczy zrobić o podanych proporcjach a potem odważyć go 3/4-4/5 całości i mieszać do białek a resztę zjeść.. no ale nie wiem czy chce Ci się tak kombinować :)
-
Gość: karolina, 83.1.242.23*
2012/04/28 14:30:17
bardzo proszę, niech ktoś napisze, co zrobić, żeby suflet nie opadł przy wyjmowaniu z piekarnika. Cudnie wyrósł, trzymałam go 15 min w 180 st, po czym po uchyleniu drzwiczek zapadł się jak przebity balon i zostało coś bezkształtnego na dnie i było mi głupio przed rodziną:( będę bardzo wdzięczna za jakiś sposób na wyjęcie sufleta bez szwanku;)
-
2012/04/28 17:06:24
Hmm u mnie wystarczyło 10 minut. Nie jestem specjalistką w pieczeniu sufletów, ale może za długo je piekłaś? Ja swoje raz przepiekłam i zapadły się jeszcze w piekarniku.. :]
-
2012/04/29 03:11:23
@ karolina uważam że za długo ubijałaś białka. Ja robiłam suflety już kilka razy i zauważyłam że nie można za długo ubijać białek bo wtedy zaraz po wyjęciu z piekarnika opadnie. Ma to związek z pęcherzykami powietrza
-
Gość: karolina, 83.1.242.23*
2012/04/30 17:52:14
białka rzeczywiście były supersztywne. A pomogłoby przytrzymanie sufleta w piekarniku? Tzn. żeby uniknąć gwałtownego spadku temperatury. Zawsze kiedy robię biszkopt do tortu, nigdy go nie wyjmuję od razu z piekarnika, tylko czekam aż spadnie temperatura, wtedy nie opada. Nie wiem jak z sufletem, bo objętość jest znacznie mniejsza, więc też nie chcę żeby zrobiły się wióry;) wiecie coś na ten temat?:)
-
Gość: kejsi, 89-78-88-230.dynamic.chello.pl
2012/05/01 22:20:50
Wow, jestem pod wrażeniem! Muszę się zabrać za zrobienie sufletu....ale chyba wcześniej popróbuję innych, prostrzych przepisów z waszej strony, żeby nabrać wprawy ;-)
Zdjęcia imponujące! Zazdroszczę talentu kulinarnego i tego zmysłu estetyki!
Pozdrawiam
K.
-
Gość: miki, host-81-190-255-225.elk.mm.pl
2012/05/03 18:25:17
Suflet wyszedł świetny, wspaniale wyrósł, a smakował równie dobrze.
-
2012/05/04 22:19:50
Karolina ja jak napisałam wyżej - po przetrzymaniu w piekarniku moje przepięknie opadły. 10 minut w 200 stopniach w zupełności wystarcza. Piekłam termoobiegiem z grzaniem od dołu.

Miki :) Super!
-
Gość: Tomasz124, 178.239.2.2*
2012/05/20 20:23:14
Chcę to zrobić samodzielnie od podstaw, uwielbiam gotować. Ten przepisz jest troszkę skomplikowany, jak dla mnie laika , lecz chyba spróbuję to wykonać, zawsze to jakieś nowe wyzwanie.

Pozdrawiam.
Tomasz.
-
2012/05/20 20:31:57
Tomasz trzymam kciuki!
Jeśli masz jakieś wątpliwości co do przepisu to napisz, a postaram się pomóc :)
-
Gość: czekoladowa_pyza, bvj178.internetdsl.tpnet.pl
2012/05/20 22:35:09
dobra, zamawiam dziś sobie kokilki i muszę wypróbować ten przepis bo Twoj suflet wygląda bajecznie już się zbieram od dłuższego czasu aby taki upiec :)
-
2012/05/21 15:57:51
Polecam, polecam :) Wybierz jakieś ładne :D
-
Gość: Joanna, nat-kro52-24.aster.pl
2012/09/25 11:47:54
Część :) piękne suflety, uwielbiam robić jedzenie, zwłaszcza gdy ktoś się nim zachwyca, dla siebie samej aż tak się nie staram ;) dawanie komuś dostarcza mi radości :)

mam 6 kokilek, szer 11,5 wys 5 cm. czy dać ww porcje do 4 sztuk? czy w ogóle w takich formach wyrośnie suflet a środek będzie się wylewał?
proszę o poradę.
dziękuję.

PS. dodana do ulubionych :)
-
2012/09/25 13:06:12
Hej!

Moje kokilki mają 6cm szerokości i 5cm wysokości. Także pojemność Twoich jest znacznie większa, 4 to raczej będzie za dużo. Suflety rosną w większych foremkach, ale na pewno będziesz musiała piec je dłużej. Nie ukrywam, że znacznie łatwiej piecze się suflety w mniejszych foremkach, ale jak napisałam również wyżej - dają radę i w większych :)

Pozdrawiam ciepło!
-
Gość: Elwira, rtr-5-61.interkar.pl
2012/11/14 20:44:30
zrobiłam według tego przepisu i suflet wyszedl idealnie.
-
2012/11/15 16:48:20
Bardzo się cieszę! Dzięki za ocenę :)
-
Gość: Rafał92, 77-254-205-166.adsl.inetia.pl
2013/04/21 17:55:13
Zrobiłem dzisiaj suflet wg. Twojego przepisu, wyszedł idealnie, wszystkim bardzo smakował.
-
2013/04/21 22:29:04
Bardzo się cieszę :)