Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Whisky & Coke Cupcakes

Naprawdę ciężko mi cokolwiek napisać po tak długaśnej przerwie! Nie wiem od czego zacząć, dlatego może pozostawię fakt powrotu bez zbędnego komentarza i po prostu powiem: Witajcie Kochani - dziękuję, że na mnie tyle czekaliście! oraz zaproszę Was na pyszne, leciutkie babeczki w kilku świetnych smakach: Coca-Coli, whisky i czekolady. Zainspirowane ulubionym drinkiem wielu osób - moc babeczki możemy oczywiście zmieniać w zależności od upodobań. Buon Appetito! i mam nadzieję do coraz częstszego czytania :)

Ciasto na babeczki (12 sztuk):

  • 175g mąki pszennej
  • 2 łyżki mielonych orzechów
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/8 łyżeczki sody
  • duża szczypta soli
  • 2 jajka
  • 125g brązowego cukru
  • 50g masła
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżka whisky
  • 150ml napoju Coca-Cola

Krem:

  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
  • 200g gorzkiej czekolady
  • kilka łyżek whisky

Ciasto na babeczki. Przygotować foremkę na muffiny - wgłębienia wyłożyć papilotkami lub posmarować masłem i oprószyć mąką. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, wymieszać ze zmielonymi orzechami. Jajka ubić z cukrem na puszystą i jasną pianę - mają potroić początkową objętość. Masło roztopić w garnuszku, wymieszać trzepaczką z kakao. Cały czas ubijając jajka - na najmniejszych obrotach miksera - dodawać na zmianę suche składniki, masło z kakao i Coca-Colę. Na koniec wlać alkohol. Wyłączyć mikser. Ciasto przełożyć do foremki do 3/4 wysokości dołków (z przepisu wychodzi 12 muffinek). Piec 12-14 minut w 180st.C do suchego patyczka. Ostudzić na kuchennej kratce. Następnie wyciąć środek babeczek o średnicy ok. 1,5cm.

Krem. Kremówkę podgrzać. Czekoladę posiekać. Do gorącej śmietanki wsypać czekoladę, wymieszać na gładki krem. Ostudzić, dolać alkohol i ubić na puszysty, lekki mus. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Krem powyciskać do zagłębień babeczek, a następnie ozdobić wierzch grubym zawijaskiem. Można posypać odrobiną kakao. Przechowywać w lodówce lub chłodnym miejscu, choć najlepsze są zaraz po udekorowaniu - gdy krem jest bardzo puszysty, a babeczki baaardzo mięciutkie! Polecam dekorować na około pół godziny przed podaniem, schładzając 15 minut w lodówce.

Buon Appetito! :)

 

 

czwartek, 09 lutego 2012, viridianka

Polecane wpisy

  • Babeczki z makiem i likierem advokaat

    Czy wiecie jak bardzo lubię piec babeczki? (tuż obok tortów, tart i ciast drożdżowych.. ;-) ), dlatego dzisiaj przedstawiam Wam kolejne babeczki, w zimowej scen

  • Babeczki dyniowe z masłem orzechowym

    Bardzo udane połączenie dyni i masła orzechowego w jednej babeczce. Gęste dyniowe ciasto o smaku pomarańczy i cynamonu oraz delikatny krem z chrupiącymi orzeszk

  • Pierniczkowo-czekoladowe babeczki z bałwankami

    Babeczki mają to do siebie, że pasują do każdej okazji. No dobrze, macie rację - babeczki nie potrzebują okazji! :) Jednak jeżeli chcemy podejść do tematu Świąt

Komentarze
2012/02/09 10:40:33
Bardzo mi taki przepis odpowiada!
-
2012/02/09 10:43:51
Zupełnie nie moje smaki, ale cieszę się, że znowu tu jesteś :))).
-
2012/02/09 10:46:36
Cudne te babeczki !Musza smakować świetnie!
Cieszę się,ze jesteś Viridianko!
Pozdrowienia :)
-
Gość: kitsune, *.dynamic.chello.pl
2012/02/09 10:54:39
Wróciłaś ^^ Regularne wchodzenie na stronę podziałało i zaowocowało! ;)
-
2012/02/09 11:09:33
Nie lubię whiskey, ale świetny pomysł :)
i super zdjęcia!
-
2012/02/09 11:26:24
Słowa i myśli przyjdą same :*
Cieszę się bardzo. że już jesteś wiesz?
-
2012/02/09 11:27:20
Super. Takie męskie, jak dla mnie... Zdjęcie mroczne, ma swój urok...
-
2012/02/09 11:48:00
Viri są genialne. No i klimat zdjęcia - jesteś prawdziwą czarodziejką.
-
Gość: atynusia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/02/09 12:07:10
Ten post to dla nas prawdziwy prezent ;)
-
2012/02/09 12:27:30
Smakowite, a do tego swietne zdjęcia, pzdr
-
2012/02/09 12:37:13
wyglądają super!
-
2012/02/09 12:49:14
Powrót w Twoim stylu:))
-
Gość: kaś:p, *.batory.edu.pl
2012/02/09 13:27:57
zamiast przez dwie lekcje uczyć się fizyki to siedziałam w bibliotece i czytałam Twojego bloga. na następną lekcję muszę już iść.
-
2012/02/09 13:58:15
Genialne zdjecia - podoba mi sie, ze w przeciwienstwie do tak wielu blogowych fotek te sa utrzymane w ciemnej kolorystyce. Swietnie sie zgrywaja z przepisem. No i cupcakes przecudne, udekorowane z wprawa.
-
2012/02/09 14:23:44
Wyglądają obłędnie :)
-
2012/02/09 14:27:27
coś dla fanów whisky :)
-
2012/02/09 15:26:39
Ooooooo one są moje!

Jeśli mogę prosić o udostępnienie tego czy to na facebooku czy wysłanie do kogoś:

mowia-weki.blogspot.com/2012/02/pomozecie.html
-
2012/02/09 15:54:00
Dziękuję! I ja bardzo się cieszę, że jestem znów pośród Was! :))

Poleczko dziękuję Kochana:*

Mama Julki i Kabuś lubię takie u Poleczki, więc i ja postanowiłam się z takimi zmierzyć ;)

Kaś ha ha ha :D Mam nadzieję, że przeze mnie nie dostaniesz żadnej reprymendy ani złej oceny :D

Maggie muszę Cię zmartwić, ale jasne też będą ;) Jednak muszę przyznać, że w takich ciemnych rzeczywiście jest to coś!

Dziękuję raz jeszcze i pozdrawiam bardzo ciepło!
-
2012/02/09 15:55:08
Whisky z colą nie cierpię ...ale takie babeczki chętnie upiekę:) ....cieszę sie, ze wróciłaś ...a na zdjęcia nie mogę się napatrzeć ...po prostu cudo:)
-
2012/02/09 17:16:22
I oto znalazłam idealny walentynkowy wypiek dla mojego lubego, który jest wielkim fanem whisky z colą :D. Chwała Ci, Viri! :D
-
Gość: EwaZosia, *.tvkslupsk.pl
2012/02/09 17:38:06
Mniam:) Jaki smaczny powrót:) Bardzo ciekawy przepis! Zdjęcia jak zwykle, bardzo piękne!
-
2012/02/09 17:53:20
Fantastycznie, że wróciłaś :) uwielbiam ogldać śliczności, które przyrządzasz! Babeczki na pewno wypróbuję.
-
2012/02/09 19:10:53
Smakowicie to wszystko wygląda;) Fajna kompozycja zdjęć, szczególnie w pierwszym podobają mi się puszki coca-coli. Razem zresztą tworzą piękne tło choć i tak całą uwagę skupiamy na muffinach;)
Fajnie, że wróciłaś w końcu ;)
-
2012/02/09 20:09:54
Fajne takie artystyczne ujęcie wyszło z tą nalewaną colą :)
-
2012/02/09 20:34:55
Pysznie zakręcone. Pozdrawiam
-
2012/02/09 21:44:17
ale piękne!!! i chyba pyszne :) Zapisuje koniecznie :)
-
Gość: Ania, *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2012/02/10 12:15:29
Jako stała czytelniczka DOMAGAM się częstszych wpisów!!! To co tworzysz to absolutna sztuka!! Pozdrawiam :-)
-
2012/02/10 17:37:05
Dziękuję za miłe słowa! :)

Społeczny ja lubię ruch na zdjęciach ;)

Ania ha ha bardzo się cieszę! :D Ale niestety (choć ogromnie bym chciała) częstych postów obiecać nie mogę.. :]

Pozdrawiam!
-
2012/02/10 20:41:36
Fajnie, że wróciłaś..przepis jak zwykle pyszny , a zdjęcia super..
-
2012/02/11 13:11:32
cuda robisz! te cupcakesy wyglądaja obłędnie, chyba poeksperymentuję :)
-
Gość: emila, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/02/11 17:59:27
Cieszę się że wróciłaś, Twój blog z wielką radością się czyta :)
-
2012/02/11 20:41:58
wyglądają obłędnie!! a kompozycja zdjęć... fantastyczna! :)
-
2012/02/11 22:03:37
pytanie (być może głupie): co daje Coca-Cola w tym przepisie? nadaje puszystości?
-
2012/02/13 18:34:18
A dziękuję, dziękuję!

Jak u M-gdy tak puszystości i lekkości, dlatego jest tak mało proszku i sody w przepisie :)
-
2012/02/13 18:34:58
Ale w smaku też ją wyczujesz :))
-
2012/02/14 14:07:15
babeczki- moje ulubione smaki:)
-
Gość: karolka400, *.skynets.pl
2012/03/07 17:23:42
Czekolada, orzechy, cola i whisky, to genialne połączenie! Babeczki są prze-sma-czne! :) Tyle, że kremówka mi się z czekoladą nie ubiła, mimo to wielki + za to cudne połączenie ;*

Pozdrawiam
-
2012/03/07 18:48:26
Dzięki za info jak smakowały, bardzo się cieszę :)))

Pozdrawiam ciepło!
-
Gość: Michal, *.toya.net.pl
2012/03/27 22:06:41
<3
-
2012/03/27 22:14:51
a serduszko od Tomka? ;)))
-
Gość: Ania, *.net-serwis.pl
2012/08/30 16:26:09
Zrobiłam dzisiaj z połowy ciasta. Wyrosły mi z górką, ale to chyba dlatego, że ciężko odmierzyć 1/16 łyżeczki ;). Ale smak... pyszny!!! I są takie delikatne, że bałam się wyciągać je z formy. Krem wyszedł dobry, ale dla mnie lepsze są bez niego. Dzięki za przepis! W sobotę zrobię zamiast 6 to 24 sztuki :).
-
2012/08/30 17:15:01
Bardzo się cieszę, że Ci smakują! Polecam się więc na przyszłość ;)
-
Gość: , *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2012/10/07 11:58:56
Czy kremu można użyć do przełożenia zwykłego tortu?
-
2012/10/07 12:06:38
Oczywiście!
-
Gość: szklana_czlowieczka, *.abaks.pl
2012/12/15 11:22:37
mogą stać 2 dni przed konsumpcją w lodówce?? stracą coś na smaku?? na chrzciny chcę je zrobić :D
-
2012/12/15 12:20:33
Na smaku raczej nie, ale na konsystencji mogą. Lodówka przesusza tego typu wypieki, dlatego najlepsze są w dniu przygotowania ew. dzień po. Najlepiej obie części przygotować osobne, babeczki szczelnie przykryć w temp. pokojowej i dopiero w dniu podania ozdobić bitą śmietaną (która tak na marginesie też nie powinna długo leżeć ;) ).
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/02/20 21:21:50
Cudnie wyglądają !!! :* zdecydowanie je zrobię, jednak mam wątpliwości co do konzystencji ,są raczej wilgote czy suche???
-
2013/02/21 10:33:37
Ciężko mi powiedzieć, bo.. nie pamiętam :D Ale mi i Siostrze wydaje się, że nie były ani bardzo wilgotne, ani suche, takie pośrodku :) I jak napisałam wyżej są barrrdzo mięciutkie!