Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Brioszki z marmoladą pomarańczową i białą czekoladą. I konkurs !

Kochani Czytelnicy Cioccolato Gatto,
chciałabym prosić Was o małą-wielką przysługę. Postanowiłyśmy z Siostrą zgłosić CzekoKota do konkursu "Wybory Kulinarnego Bloga Roku 2012". Czasu jest mało, a głosów potrzebujemy bardzo dużo! Dlatego niepotrzebnie przedłużać nie będę i postaram się szybko streścić ideę całej zabawy.
Konkurs trwa cały rok. W tym czasie blogerzy pieką, gotują, pstrykają fotki i zbierają głosy. W każdym z siedmiu etapów organizator, firma Lurpak, ogłasza tzw. hasło przewodnie wyzwania - pierwsze to 'słodkie maślane wypieki'. My zdecydowałyśmy się na brioszki czyli francuskie bułeczki nadziane na przykład marmoladą z pomarańczy i białą czekoladą. Wspaniałe na leniwe weekendowe śniadanie ze szklanką dobrej herbaty lub gorzkiego kakao. Podobają Wam się? Mam nadzieję! Ponieważ bardzo liczymy na Wasze wsparcie. Z każdego komputera można oddać trzy głosy z trzech różnych e-maili. Nie tylko Cioccolato Gatto ma szansę na nagrodę - Wy także! Firma Lurpak ufundowała bony do sieci sklepów DUKA z kuchennymi przydasiami. Sama kocham ten sklep, myślę że i Wy znajdziecie w nim coś dla siebie. Aby oddać głos wystarczy nacisnąć czerwony przycisk głosuj, podać swojego meila oraz potwierdzić przesłany automatycznie link. Osoby zainteresowane bonami DUKA po przekierowaniu powinni zostawić komentarz odpowiadający na pytanie dlaczego głosujesz na dany przepis. I to tylko tyle :)
Pomożecie?

TUTAJ możecie głosować na Brioszki z marmoladą pomarańczową i białą czekoladą !

Zaczyn:

  • 20g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mąki
  • 4 łyżki ciepłego mleka

Ciasto:

  • 370g mąki pszennej
  • 70g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 4 jajka, w temp. pokojowej
  • 220g masła, w temp. pokojowej

Oraz:

  • 370g gęstej marmolady pomarańczowej
  • 100g białej czekolady, posiekanej

Przygotować zaczyn. Wszystkie składniki dokładnie połączyć ze sobą, nakryć czystą ściereczką i odstawić do napuszenia na 15 minut.

Przygotować ciasto. Masło pokroić na 8 kawałków. Mąkę przesiać z solą, wymieszać z cukrami. Dodać wyrośnięty zaczyn i jajka, mieszać łyżką, aż składniki się połączą. Następnie zagniatać ręką ok. 8-10 minut aż ciasto będzie gładkie (wciąż będzie lepiące, nie należy się tym martwić i absolutnie nie dosypywać mąki). Do ciasta dodawać po kawałku masła i zagniatać - kolejne kawałki masła dodawać, gdy poprzednie połączą się z ciastem. Zagniatać jeszcze kilka minut, przełożyć do czystej miski, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1,5h. Wyrośnięte ciasto uderzyć kilka razy ręką by je odgazować i wstawić na 8-12h do lodówki.


Po tym czasie ciasto szybko zagnieść na stolnicy posypanej mąką i rozwałkować na duży prostokąt. Po całości rozsmarować marmoladę pomarańczową i posypać posiekaną białą czekoladą. Dłuższe boki ciasta złożyć do środka, tak by spotkały się pośrodku. W miejscu połączenia przeciąć ciasto wzdłuż a następnie każdy pas pociąć w poprzek na 8-10 bułeczek. Brioszki ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5h.

Przed pieczeniem posmarować mlekiem. Piec ok. 15 minut w 180 st.C aż do zarumienienia. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Buon Appetito! :)


sobota, 24 marca 2012, viridianka

Polecane wpisy

  • Stollen - niemieckie ciasto z bakaliami, rumem i marcepanem

    Przepyszne tradycyjne, świątecznie ciasto niemieckie z mnóstwem bakalii. Maślane, aromatyczne, słodkie i takie moje ulubione, pełne suszonych i kandyzowanych ow

  • Rogale Św. Marcina

    Aby upiec prawdziwego świętomarcińskiego rogala trzeba się naprawdę postarać. Po pierwsze należy zdobyć najważniejszy składnik jakim jest biały mak, po drugie ż

  • Drożdżowe ciasto dyniowe z kruszonką

    Wspaniałe, mięciutkie ciasto dyniowe na drożdżach ze słodką, chrupiącą kruszonką. W prześlicznym, słonecznym kolorze i dodatkami do wyboru: skórką pomarańczową,

Komentarze
2012/03/24 09:32:38
Mmm. Już wiem co piekę jutro na śniadanie :)

Pozdrawiam
-
2012/03/24 10:00:12
Zagłosowane podwójnie, bo zjadłam dwie drożdżówki do porannej kawy :D pycha!
-
2012/03/24 10:12:10
Witaj, zagłosowałam, bo brioszki wyglądają zupełnie tak, że chciałabym znów być we Francji... :) Powodzenia!
-
2012/03/24 10:16:16
zagłosowałam za całokształt Asiu* , broszki cudo ,ale wiesz jak ja ta Aśkę z Cioccolato Gatto lubię*
-
2012/03/24 10:41:08
ale fajowe kubki, to są nakleki jakieś, żeby można napisać co się chce?? :D
-
2012/03/24 10:58:22
Się koleżanko zrewanżuj, co? ;)
www.kulinarnyblogroku.pl/przepisy/pokaz/?id=575
-
2012/03/24 12:01:25
Nie tylko za bułeczki, ale w ogóle za pięknego bloga masz mój głos.
Pozdrawiam
-
Gość: Ewa, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/03/24 13:08:00
Brioszki wyglądają znakomicie! Napewno przetestuje ten przepis. Zagłosowane :-)
-
2012/03/24 14:05:22
brioszki są cudne.
a wiesz.. moje siostrzane kubki też byłyby opisane "Asia" i "Agnieszka" :-))))
-
2012/03/24 14:44:55
przepysznie wyglądają!
-
2012/03/24 15:19:36
Dziewczyno! Widzę, że sukcesywnie pracujesz nad tym, bym ja, osoba której do piekarnika nie po drodze, wreszcie się zabrała za pieczenie :)
Brioszki, marmolada pomarańczowa i biała czekolada! Czy może być pyszniejsze zestawienie? O mamamamia!
Ten przepis NA PEWNO wcielę w życie :)
Obiecuję solennie!
-
2012/03/24 17:50:08
Franc to taka jakby naklejka-tabliczka przymocowana na stałe do naczynia, na której możesz pisać kredą :) Ja swoje dostałam ze sklepu Flo, ale w Home&You coś podobnego również widziałam.

Pinkejku zagłosowałam :)

Asiejko nasi Rodzice mają podobny gust w takim razie ;)

Fidrygauka polecam więc, bardzo smaczne zestawienie :) Ja użyłam marmolady z gorzkich pomarańczy, ale taka zwyczajna też się nada. Z gorzką mogą nie posmakować dzieciom :)

Dziękuję pięknie za wszystkie głosy!!!
Pozdrawiam:)
-
2012/03/24 18:26:00
Króliczku, poszło! :)

ps. a kiedy rude będzie? ;)
-
2012/03/24 18:29:07
No wiem dawno nie było.. ale na Wielkanoc może uda mi się przygotować specjalny wpis tylko z Jej fotkami :)
Dziękuję Oczku :*
-
2012/03/24 18:42:06
O fajno! A póki co dziękuję za małpę ;)
-
2012/03/24 18:44:29
Wyglądają bardzo smacznie, chętnie zjadłabym taką na śniadanie;)
-
2012/03/24 19:55:19
Fantastyczne Asiu. No i widzę, że idziecie jak burza. To dobrze. Bo powiem szczerze, że przerażają mnie dotychczasowi "przodownicy" ;)
-
2012/03/24 21:27:31
Oczku :)

Darkangelika polecam!

Kabuś ha ha ale i tak już ich nie dogonimy :) A na Ciebie też oddałam głosy!
-
2012/03/24 22:17:15
jasne, na nie możecie liczyc! już oddaję głosik.

hmm.. dawno u Was nie witałam. kurczę, jakie zmiany!
pięknie, bardzo przejrzyście.
zdjęcia szałowe. i same briochy też. cuda.
-
2012/03/24 22:26:10
zagłosowane :) a przepis zapisany :)
-
2012/03/24 22:44:20
Cudowne te brioszki Asiu! Wyglądają tak pysznie, chętnie bym sięgnęla po jedną nawet teraz.:)
A jakie masz śliczne kubeczki :)
Całuję :*
-
2012/03/25 10:05:21
Karmelku to rzeczywiście długo Cię tutaj nie było, a szykują się już kolejne mega zmiany :))

Estyka ślicznie dziękuję!

Majanko bierz ile chcesz :) A kubeczki rzeczywiście są strasznie fajne!
-
2012/03/25 11:29:36
Baardzo fajne brioszki
-
Gość: EwaZosia, *.tvkslupsk.pl
2012/03/25 13:47:55
Przepis niesamowicie zachęcający! Zagłosowałam z przyjemnością:) Mam nadzieję, że udami się je jeszcze upiec przed Świętami:) Powodzenia:)
-
2012/03/25 21:49:33
EwaZosia bardzo dziękuję! :))
-
2012/03/25 22:22:20
poszło! na Virciaka zawsze wszędzie zagłosuję :)
-
2012/03/26 10:08:23
a mi niestety, ale nie udało się już głosu oddać, bo przekroczyłam limit:( ....ale jak tylko pojawi się kolejny wypiek daj znac i zagłosuję:) ....a brioszki nęcące:)
-
2012/03/26 21:30:09
Myniu dziękuję :))

Jolu to nic nie szkodzi, liczę teraz na 3 miejsce bo na 1 i 2 pewno nie mam szans ;) Więc z pomocą znajomych i Czytelników CG powinno się udać. Potem w kolejnych etapach będę potrzebowała jeszcze większego wsparcia to Ci się przypomnę ;))
-
2012/03/26 21:40:40
idealna kompozycja smaków!dla zmysłów:)
pozdrawiam!
PS smakowicie tutaj;)
-
2012/04/05 17:52:58
Zagłosowane :) Aaaaaaajć, żebym ja miała czas zrobić te Wasze brioszki! Byle do lata :):)

PS. Przepiękne aranżacje i dekoracje wypieków i deserów. Super, że znów piszesz/piszecie. W wolnej chwili zapraszam na mojego bloga :)
-
2012/04/05 21:21:28
Dzierlatko pięknie dziękuję za głos!
I dziękuję za zaproszenie :)
-
2012/04/10 08:33:33
Gratuluję wysokiej pozycji w rankingu po pierwszym zadaniu konkursu :)
-
Gość: Ewelina, *.dynamic.chello.pl
2012/06/05 09:58:46
Upiekłam wczoraj.
Najlepsze brioszki jakie kiedykolwiek jadłam i jakie kiedykolwiek robiłam.
Miałam jeszcze dodatkowo na stanie własną marmoladę pomarańczowo-cytrynową więc wyszło nieziemsko!
Pozdrawiam :)
-
Gość: natka, *.olsztyn.vectranet.pl
2013/02/24 19:47:54
a co z ty zaczynem???????
-
2013/02/24 20:10:58
Razem z jajkami do mąki i cukru oczywiście.
-
Gość: natka, *.olsztyn.vectranet.pl
2013/02/28 17:44:50
Witam Mam pytanie czy Pani ciasto też tak ciężko się wałkowało i przyklejało do blatu?Bułeczki są pyszne ale ich wałkowanie to masakra .
-
2013/02/28 17:49:18
Po schłodzeniu (8-12godzinnym) ciasta miałaś takie trudności? U mnie było wszystko w porządku, to ciasto jest bardzo plastyczne i miłe w obróbce po leżakowaniu w lodówce.
Hmm..
-
Gość: natka, *.olsztyn.vectranet.pl
2013/02/28 18:09:10
Chłodziłam całą noc ,wszystko zrobiłam tak jak w przepisie więc nie wiem dlaczego mialam takie problemy :( Może dałam za mało mąki ,sam nie wiem Brioszki są pyszne .
-
2013/02/28 18:33:45
A masło? Jest coś takiego jak masło śmietankowe o zawartości masła poniżej 82%. Użyłaś naturalnego 82%? Jak jest też bardzo ciepło w domu to ciężko nim współpracować.
Wiesz co ja myślę tak: :) skoro Ci tak posmakowały to musisz się poświęcić;) i upiec je raz jeszcze!
-
Gość: natka, *.olsztyn.vectranet.pl
2013/02/28 19:02:25
Użyłam masła extra 82% ,może było za ciepło hmm sama nie wiem ,ale na pewno zrobię je nie raz bo są pyszne . Dziękuje za porady .
-
2013/02/28 19:05:13
Nie ma za co:)