Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Czekoladowy sernik Philadelphia

Absolutna nowość o której pisałam kilka dni temu na facebooku :) Serek Philadelphia z czekoladą Milka! Idealny na kanapkę, do naleśników lub wyjadania łyżeczką wprost z opakowania. O ile w Polsce niestety bardzo ciężko go dostać (polecam poszukać w sklepach z zagranicznymi produktami lub na Allegro), to np. w Austrii gdzie po raz pierwszy się z nim spotkałam, nie ma problemu z jego zakupem. Gdybym miała podać najbliższy odpowiednik w znanych nam markach, to byłaby to niewątpliwie Nutella, choć Philadelphia jest mniej słodka (duży plus) i oczywiście nieorzechowa.

I tak jak prawdziwym zaskoczeniem był dla mnie fakt, że istnieje coś takiego jak Philadelphia z Milką to podobnie zadziwił mnie potencjał serka.. bo ciasto które upiekłam z jego dodatkiem jest naprawdę pyszne. Choć zupełnie inne od naszego tradycyjnego polskiego sernika. O konsystencji kremu, z delikatną nutą pomarańczy, świetne z owocami jagodowymi lub cząstkami pomarańczy. Dotychczas nie do pomyślenia było dla mnie wykorzystanie w serniku sera innego niż twaróg, ale od dziś Philadelphia zagości u mnie częściej i kolejny sernik jaki zrobię będzie z Nowego Jorku!

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej!

Spód ciasteczkowy:

  • 150g ciasteczek zbożowych, w gorzkiej czekoladzie
  • 50g masła

Masa serowa:

  • 4 opakowania serka Philadelphia z czekoladą Milka (4x175g)*
  • 1 opakowanie serka Philadelphia naturalna (1x125g)
  • 100g cukru drobnego (1/2 szklanki)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3-4 łyżki gorzkiego kakao, przesianego
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • skórka otarta z 1 małej pomarańczy, drobno posiekana lub roztarta w moździerzu
  • 220g gęstej śmietany 18% (1 szklanka)
  • 4 jajka

Dodatki:

  • owoce (jagodowe lub cząstki pomarańczy)

Foremkę (21cm) posmarować masłem. Dno wyłożyć papierem do pieczenia (jeżeli Wasza tortownica jest mało szczelna polecam zabezpieczyć ją folią aluminiową). Piekarnik nagrzać do 180st.C, od razu na jego dno położyć naczynie żaroodporne, dodatkowo zagotować ok. 1,5l wody.

Przygotować spód. Ciasteczka pokruszyć w malakserze, tłuczkiem lub rozetrzeć w palcach na drobne okruchy. Masło rozpuścić w garnuszku. Jeszcze ciepłym zalać ciasteczka i dokładnie wymieszać. Na dno odpowiednio przygotowanej foremki wysypać okruszki i równomiernie ugnieść opuszkami palców, foremkę schłodzić min. 15 minut w lodówce.

Przygotować masę serową. Do dużej miski wrzucić serki Philadelphia, cukry, przesiane kakao, sok i skórkę pomarańczową - na najmniejszych obrotach miksera wymieszać do uzyskania gładkiego kremu. Następnie wlać śmietanę, i wolniutko miksując dodawać po jednym jajku - miksujemy tylko do połączenia się składników, nie za długo. Gotową masę przelać na schłodzony spód z ciasteczek. Tortownicą uderzyć 2-3 razy w kuchenny blat by pozbyć się niepotrzebnych bąbelków powietrza, od razu włożyć do piekarnika, a do naczynia żaroodpornego wlać wrzącą wodę. Piec sernik przez 15 minut w 180st.C. Następnie skręcić temperaturę do 115st.C i piec jeszcze ok. 1 godziny. Ostudzić kolejną godzinę w lekko uchylonym piekarniku, następnie na kratce kuchennej w temp. pokojowej. Całkowicie ostudzony schłodzić całą noc w lodówce.

Kroić lekko ogrzanym nożem. Podawać z owocami.

Buon Appetito! :)

*używając samych serków naturalnych, dałabym 5 opakowań po 125g (5x125g) i 150-175g (max. 200g) rozpuszczonej mlecznej czekolady Milka. To moja propozycja, bo sama nie próbowałam :)


wtorek, 06 marca 2012, viridianka

Komentarze
2012/03/06 06:51:24
Viri, no weź...człowiek tu próbuje zapanować nad napadami chcicy na słodkie, a tu taka pokusa już z samego rana... przecież ja dziś nie wytrzymam bez czekolady ;P
-
2012/03/06 07:03:09
O matko, alez on jest boski! Ma tak wspaniałą konsystencję, ach i och!
Viri szalejesz, tak rano, takie pysznosci?
Cudowne fotki kochana .
Uściski :*
-
2012/03/06 07:52:21
Kupuje ten serek za każdym razem jak jestem we Włoszech...smakuje obłędnie ze wszystkim. Do tej pory nic z nim nie piekłam...ale ten sernik wyglada po prostu obłędnie! Normalnie miłość od pierwszego wejrzenia!;)
-
2012/03/06 08:00:34
No nie! Toż to przeciez jest ciasto idealne!mmmm:) A te truskawki na wierzchu - bosko wygląda:)
-
2012/03/06 08:05:29
Mocno czekoladowy, kremowy, po prostu obłędny;)
-
Gość: atynusia, dws70.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/03/06 08:16:23
To nie sen Ty naprawdę wróciłaś, a przepis jak zawsze wspaniały ;)
-
2012/03/06 08:24:53
ja jestem mało sernikowa ,ale z tymi owocami to wygląda razem bosko i pysznie
-
2012/03/06 08:56:24
Czekoladowa błogość ! ;)
Sernik wygląda cudnie, szczególnie pierwsze zdjęcie mnie kusi, i to bardzo ! Takie kremowo-czekoladowe cudo :) Oj, zjadłoby się ...
-
2012/03/06 09:20:31
wygląda jak puszysta pianka <3 piękny jest ten sernik :)
-
2012/03/06 09:30:58
Wspaniały sernik! I bardzo ładne zdjęcia. Tak jak pisałam na facebooku, na szczęście w Anglii serek Philadelphia z czekolada Cadbury jest w każdym sklepie. Co prawda z Milką jest lepszy... ;)
-
Gość: , r2.limes.com.pl
2012/03/06 10:06:47
Rewelacja! Szkoda, że u nas taka Philadelphia jest niedostępna;(
-
2012/03/06 12:23:34
Czekolada zawsze i wszędzie. To zdecydowanie moje smaki. Pycha! :)
-
2012/03/06 13:42:42
Pokusa nie do odparcia:) wiecej do szczęścia mi nie trzeba:)
-
2012/03/06 15:33:10
wygląda pięknie, wydaje się dużo bardziej kremowy niż nasze klasyczne serniki..
-
2012/03/06 16:44:49
Majanko przed klinikami takie Wam pyszności serwuję ;) na dobry dzień dla Wszystkich.
A konsystencja jest rzeczywiście przefantastyczna!

Angie koniecznie spróbuj jeśli masz do niego dostęp, sernik jest naprawdę boski! Z każdym dniem lepsiejszy.

Atynusia tak, tak!
I postaram się w najbliższym czasie na za bardzo długo nie znikać..

Alciu też nie jestem ich wielką miłośniczką, lubię (lubiłam?) tylko te ciężkie nasze polskie. Ale ten to zupełnie coś innego, muszę koniecznie w najbliższym czasie upiec z naturalnych serków Philly i zobaczyć czy klasyczny smakuje podobnie dobrze :)

Cucina pyszny wręcz:))

Gościu na Allegro jest. W sklepach z zagraniczną żywnością też - poszukaj, może znajdziesz ;) Pod przepisem napisałam też jak upiekłabym ten sernik na zwyczajnych serkach, z rozpuszczoną Milką. Tak bym zrobiła, ale jeszcze nie próbowałam więc nie wiem jak wyjdzie, czy podobnie, bo ta konsystencja jest przecudna:)

Dzięki i pozdrawiam!
-
2012/03/06 16:56:50
Aha i fajnie, że podobają Wam się zdjęcia (mi nie do końca:D), ale staram się ogarnąć nowy sprzęt, więc na razie może być różnie :))))
-
2012/03/06 18:03:35
Viri mój syn zajrzal i przez ramię i powiedział: Łał, ja wiem, że to jest pyszne.
-
2012/03/06 18:32:07
Zna się na rzeczy :) Wie co dobre!
-
2012/03/06 19:18:18
a widzisz, ja pokochałam serniki z philadelphią od pierwszego kęsa. :D a tych serków Ci zazdroszczę.:C
-
2012/03/06 19:58:28
Serniki, zwłaszcza czekoladowe, uwielbiam....
-
2012/03/07 12:32:47
Mnie to szaleństwo też opanowało i czekam na dostawę. A póki co podziwiam Twój sernik i ślinka mi cieknie. Wygląda obłędnie, lubię takie kremowe. I te owoce mmm.
-
2012/03/07 14:28:26
Mmmm czekolada zawsze i wszędzie - w każdej postaci! :D
-
2012/03/07 17:21:08
boski! ciekawe czy w niebie karmią takimi dobrociami!
-
2012/03/07 18:03:27
jej... wygląda znakomicie!

piękne zdjęcia :)
-
Gość: , 212.129.91.22*
2012/03/07 21:11:28
Witam:)
Wlasnie dzis natrafilam w sklepie na czekoladowa philadelphie i od razu szukalam przepisu z jej wykorzystaniem.I trafilam tu:)MAm pytanie czy jesli pomine skorke z pomaranczy i sok wplynie to niekorzystnie na smak?
Pozdrawiam
-
2012/03/07 21:44:38
Ha to masz szczęście :)!
Nie lubisz pomarańczy? To może cytryna/limonka albo jakaś fajna przyprawa lub kawa?
Ja bym nie rezygnowała (ale ja zawsze lubię główny smak wzbogacić dodatkami), ewentualnie ograniczyła ilość. Sama dałam jej tylko odrobinę dla aromatu i nienarzucającego się smaku, który czuć tylko trochę, ale to trochę robi swoje.
Ale jak nie chcesz nic dodawać to myślę, że i tak będzie oki! A sernik wyjdzie pyszny:)
Koniecznie daj znać jak upieczesz :)))
-
2012/03/09 14:41:32
Nie dane mi było niestety spróbować sernika, ale właśnie zjadłam łychę tego serka i jest naprawdę pyszny! mniam :)
-
2012/03/09 22:05:24
Poczta Polska dała radę :)
-
2012/03/12 14:10:07
Uwielbiam truskawki+czekoladę! Niebo dla mojego podniebienia :) Muszę w najbliższym czasie odstawić dietę i pogrzeszyć takim ciastem! :)
Pozdrawiam,
Marcella
la-passione.blog.onet.pl/
-
Gość: kitsune, 89-75-130-53.dynamic.chello.pl
2012/05/17 22:22:28
Już jest! Już jest! W Polsce, a na pewno w Selgrosie w Warszawie!
-
2012/05/17 22:52:52
Kupuj i piecz sernik w takim razie, zachęcam gorąco ;)
Choć na kanapce jest również bardzo pyszny.
-
Gość: , doj231.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/05/26 13:00:51
serek philadelfia z milką można dostać w MARCPOLU :p
-
2012/05/26 22:51:35
Tak, tak Philadelphia z Milką wchodzi nareszcie na polski rynek :D
-
2012/10/22 12:47:18
Witam, mam pytanie:) czy spod moze byc ze zbozowych ciatseczek bez czekolady? niestety nie udalo mi sie takowych znalezc (niestety Norwegia nie ma takiego wyboru produktów jak Polska) kupilam wiec same zbożowe bez niczego. Czy dodac do nich kakao? czy same tez dadzą radę? Pozdrawiam
-
2012/10/22 13:19:53
Jasne, możesz użyć takich ciasteczek jakie masz, ew. dodaj do nich kilka kostek roztopionej gorzkiej czekolady i masz ciasteczka w czekoladzie :)
Pozdrawiam!
-
2012/10/26 22:03:14
Tak więc piecze się ten sernik, ale troche panikuje, bo raz lekko popekal na brzegach, a dwa w srodku jest taki hmm rózniący się konsystencją od brzegów. Proszę niech mi ktos powie że jednak nie wyjdzie mi jedna wielka za przeproszeniem kupa :( Bo zamiast tortu na jutrzejsze urodziny wymyslilam sobie ten sernik i jak mi to nie wyjdzie to poczestuje ich samymi ciastkami zbozowymi :P
-
2012/10/26 22:35:38
Pieczesz w odpowiedniej temp? Nie za wysokiej? Masy serowej nie miksowałaś za długo? Polecałam również uderzyć tortownicę z ciastem o kuchenny blat by pozbyć się niepotrzebnych bąbelków powietrza w serniku.
Jeśli wszystko zrobiłaś/robisz tak jak podałam to będzie ok.
-
2012/10/26 22:36:31
Aha i środek zawsze dopieka się później.
-
2012/10/27 15:23:26
zrobilam wszystko tak jak trzeba. Pieklam najpierw w 180st a pozniej w 115. Ciasto walnełam o blat ze 4 razy dla pewnosci i mase mieszalam tylko do polaczenia skladnikow -tego to ja pilnowalam szczególnie:) peknięcie jest, ale kij z tym, teraz udekoruje i może przejdzie :P a jak nie to sama pochłonę cały, bo nie mogłam się powstrzymac od ciągłego kosztowania masy :D
-
2012/10/27 17:50:43
Ale przecież pękniecie nie ma wpływu na smak ;) Najwidoczniej jakaś siła wyższa, skoro wszystko zrobiłaś jak należy. Mam nadzieję, że będzie Ci/Wam smakował również po upieczeniu.
Pozdrawiam!
-
2012/10/28 00:46:55
Niby nie ma wpływu na smak, ale do jasnej anielki ma dla mnie wpływ na wizję ;) Ale, ale smak... jak nie przepadałam za sernikami to ten jest moim ulubionym sernikiem:) Wyszedł rewelacyjnie:) Za przepis dziękuję serdecznie, goście zachwyceni:)
-
2012/10/28 00:53:37
Spoko, bardzo dobrze rozumiem, bo sama zawsze dążę do tego by wszystko wyglądało idealnie. Cieszę się, że smakował! Skoro już się polubiłaś z sernikami to następnym razem polecam czekoladowy z gruszkami gotowanymi w winie :)
-
Gość: edit, dynamic-78-8-181-114.ssp.dialog.net.pl
2014/04/05 13:27:02
Viridianko poradź mi, kupiłam pierwszy raz ser philadelphia i chce go wypróbować na jakiś sernik. Czy ten czekoladowy dałoby radę zrobić z rozpuszczoną czekoladą, czy będzie efekt równie dobry? Czy coś innego polecisz?
-
2014/04/05 14:18:14
Philadlephia z Milką to naturalna Philadelphia + mleczna czekolada Milka więc jak najbardziej możesz dodać roztopioną czekoladę.
A jak nie to możesz upiec dowolny sernik np. w proporcji 3:1, 2:1 lub 1:1 twarogu sernikowego zmielonego i Philadelphi, mascarpone możesz też zastąpić właśnie nią.
-
Gość: edit, dynamic-78-8-181-114.ssp.dialog.net.pl
2014/04/05 14:45:34
Dzięki wielkie, to jeszcze się zastanowię jaki zrobię. Nie próbowałam nawet tego serka, bo będę robić dopiero za tydzień. Pozdrawiam serdecznie!
-
2014/04/05 16:09:45
Naturalna jest też pyszna na kanapkę z roszponką i awokado, do makaronu z suszonymi pomidorkami, zupy, wytrawnej tarty.. Bardzo ją lubię.
-
Gość: edit, dynamic-78-8-181-114.ssp.dialog.net.pl
2014/04/05 18:19:13
do zupy? zamiast śmietany? do sernika na zimno też może być?
-
2014/04/05 18:37:17
Tak, zamiast śmietany. Do zupy krem bardzo fajnie pasuje.
Na zimno pewnie też, choć jest trochę słona w smaku więc może nie każdemu w tym przypadku posmakować np. ja wolę serniki na zimno bardziej jogurtowe więc trochę by mi się one gryzły w połączeniu (jogurt+philly), ale co kto lubi :)
-
Gość: edit, dynamic-78-8-181-114.ssp.dialog.net.pl
2014/04/05 19:05:13
a orientujesz się może jak z terminem ważności jest, bo kupiłam z terminem do 18tego, dałoby radę go na święta upiec tj.17tego czy może skwaśnieć? Akurat jest w promocji:-)
-
2014/04/05 19:11:51
Upieczony sernik na pewno nie skwaśnieje po 18tym :)
-
Gość: edit, dynamic-78-8-181-114.ssp.dialog.net.pl
2014/04/05 19:17:10
nie śmiej się, czasem kupuje biały ser i jak jest przed terminem to już do śmietnika.
-
2014/04/05 19:19:57
Philadelphia jest dość szczelnie zapakowana, będzie dobrze :)
-
Gość: edit, dynamic-78-8-181-114.ssp.dialog.net.pl
2014/04/05 19:28:42
masz rację:-) za tydzień zrobię ten czekoladowy i dam znać jak wyjdzie.
-
Gość: edit, dynamic-78-8-125-211.ssp.dialog.net.pl
2014/04/11 10:36:52
Viridiadnko, ale jakiego rodzaju ten serek jest, bo ja kupiłam zdaje się typu homogenizowany:-( taki chyba nie nadaje się.
-
2014/04/11 13:01:54
Ten Philadelphia z Milką? Wygląda tak jak w tym linku. Tylko ta ze zdjęcia to wersja austriacka, w Polsce jest już tekst po polsku.
-
Gość: edit, dynamic-78-8-125-211.ssp.dialog.net.pl
2014/04/11 13:33:21
ja kupiłam waniliowy, myślałam, że będzie gęsty a on taki rzadkawy:-(
-
Gość: edit, dynamic-78-8-125-211.ssp.dialog.net.pl
2014/04/11 13:34:21
czy ten czekoladowy był też taki rzadki?
-
2014/04/11 14:23:42
Ale na pewno kupiłaś Philadelphię?? Philadelphia jest gęsta.
Nie kojarzę by Philadelphia była w smaku waniliowym, jest albo naturalna, light lub z czekoladą Milka.
-
Gość: edit, dynamic-78-8-228-120.ssp.dialog.net.pl
2014/04/11 15:16:37
o kurcze, kupiłam President, buuuu....nie ma nigdzie tej Philadelphi tak samo jak nie mogę znaleść herbatników digestiv o których wszyscy piszą. Co za skleroza:-(
-
2014/04/11 15:53:18
Firmę znam, ale produktu nie, jednak jeśli to coś podobne do serka Danio to piekłam z Danio kiedyś sernik pomarańczowy z tego przepisu.
Ciastka są na pewno w Almie.
-
2014/04/11 15:54:00
A Philadelphia w większych sklepach jest prawie wszędzie.
-
Gość: edit, dynamic-78-8-228-120.ssp.dialog.net.pl
2014/04/11 17:00:41
Almy to u mnie we wsi chyba nie ma. Piękny ten pomarańczowy, muszę taki zrobić:-)
A dzisiaj zrobię truskawkowy na zimno, dodałam 30dkg sera białego i truskawki takie cudnie pachnące kupiłam (greckie), może coś z tego będzie. Co do Philadelphi to w dużych pojemnikach też jest czy tylko małe?
-
2014/04/11 17:13:19
Niestety tylko malutkie.