Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Mazurek mandarynkowy z morelami i migdałami

Czy to już czas na Wielkanocne wypieki? Bynajmniej nie dla mnie :) Moje świąteczne pieczenie musi być doprawione pobytem w domu i posłodzone rodzinną atmosferą. Lubię wyciągnąć ulubiony sprzęt, włączyć piekarnik (który grzeje za mocno w tylnym kwadrancie na lewo!) i cieszyć się myślą, że w tej kuchni mogę wszystko to co podpowie mi wyobraźnia. Ale gdy dostaje się zaproszenie od sąsiadki Basi, a potem namawiają Cię dodatkowo Alusia i Anna-Maria, a motywem przewodnim wspólnego pieczenia ma być mazurek, to człowiek nie ma wyjścia - czuje, że po drugiej stronie monitora jest taki ktoś, któremu równie mocno zależy na tym co robi oraz na wspólnym (choć wirtualnym) dzieleniu kuchni i mimo innych planów zmienia je i obmyśla nowy przepis. Tym większą mobilizacją był fakt, że po raz pierwszy przygotuję mazurka - czyli bogatszą i strojniejszą wersję ukochanej tarty. Mam wrażenie, że tu podobnie rzecz się ma jak w przypadku muffinki i cupcake. Niby tak samo, ale inaczej.

Pominę fakt, że mój mazurek chciał mnie wykończyć, ponieważ finalny efekt jest fantastyczny, więc nie ma sensu wracać do koncertowo połamanego spodu... :))) drugi wyszedł ładniejszy, ha! A jakie są moje dodatki? To mandarynkowy krem (tzw. mandarin curd - przepyszny), kandyzowane w słodkim syropie plasterki owoców i suszone morele, płatki migdałowe oraz biała czekolada. Mmm.. cudeńko! Serdecznie polecam na rodzinne świętowanie za kilka tygodni lub już teraz jak kto woli :) A ja biegnę oglądać mazurki moich współtowarzyszek - Basiu, Alu, Anno-Mario, Moniko, Madziu, Anitko dziękuję za wspólne pieczenie :*

Kruche ciasto:

  • 250g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 75g masła, pokrojonego w 1-cm kostkę
  • 75g smalcu, pokrojonego w 1-cm kostkę
  • 75g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 3-4 łyżki ziemnej wody

Mandarynkowy krem:

  • 100ml soku mandarynkowego
  • skórka otarta z 2 mandarynek, posiekana lub roztarta w moździerzu
  • 2 jajka, małe
  • 2-3 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 75g masła, pokrojonego w 1-cm kostkę

Oraz:

  • kandyzowane plasterki mandarynki*
  • garść suszonych moreli, pokrojonych w drobną kostkę
  • garść płatków migdałowych
  • 3/4 tabliczki białej czekolady roztopione z 2 łyżkami mleka

Przygotować ciasto. Mąkę i sól przesiać na kuchenny blat. Dodać masło i smalec. Szybko posiekać nożem, aż tłuszcz będzie w bardzo drobnych kawałeczkach. Dodać żółtka oraz wodę, posiekać jeszcze chwilę nożem, a następnie szybko zagnieść dłońmi na gładkie ciasto. Ciasto spłaszczyć ręką, owinąć w folię spożywczą i schłodzić 15 minut w lodówce.

Po tym czasie oderwać małą część ciasta, rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia i schłodzić w zamrażarce. Resztę podobnie rozwałkować, ale na duży prostokąt. Schłodzić. Pierwszy mały placek wyciągnąć z zamrażarki i wyciąć płatki (nożem zrobić delikatne nacięcia), listki, uturlać środek kwiatka i łodyżkę. Elementy włożyć na właściwym prostokącie ciasta i schłodzić w zamrażarce na czas nagrzewania piekarnika (150st.C) lub chwilę dłużej. Następnie ciasto posmarować cienką warstwą białka i piec ok. 25 minut aż się lekko zezłoci. Ostudzić.

Przygotować krem. Do garnuszka o grubym dnie wsypać cukier, mąkę, wlać sok mandarynkowy, dodać jajka i skórkę z mandarynek. Całość mieszać trzepaczką balonową i podgrzewać na malutkim ogniu aż zgęstnieje (uwaga by masy nie przegrzać), następnie dodawać po kilka kostek masła i podgrzewać by całe masło się roztopiło o krem jeszcze trochę zgęstniał. Krem przelać do miseczki, nakryć folią spożywczą (by nie powstał kożuch), ostudzić a następnie schłodzić w lodówce by nieco stężał, ale by nadal łatwo dał się rozsmarować.

Ostudzone ciasto posmarować schłodzonym kremem, rozłożyć kandyzowane plasterki mandarynek, całość posypać morelami i płatkami migdałowymi. Całość polać polewą czekoladową i schłodzić ok. 30 minut przed podaniem. Przechowywać w lodówce.

*2-3 mandarynki kroimy na plasterki i gotujemy w syropie cukrowym ok. 25 minut - zagotowane 2/3 szklanki cukru z 2/3 szklanki wody - gorące plasterki ułożyć na papierze do pieczenia i pozostawić do ostudzenia.

Buon Appetito! :)

inspiracja: mazurek Asi z Kwestii Smaku


poniedziałek, 19 marca 2012, viridianka

Polecane wpisy

Komentarze
2012/03/19 20:12:57
Asiu Kochana, śliczny jest Twój mazurek! Wygląda tak delikatnie i smacznie. Połączenie tych smaków musi być wspaniałe. :)
Dziękuję za wspólne mazurkowanie, cudownie było piec w 7 wspaniałych Babek:)
Uściski:*
-
2012/03/19 20:13:17
Piękny Ci on, piękny! I jak mogłabyś odmówić?! No jak?! :D
Jedyny wniosek, jaki mi teraz do głowy przychodzi brzmi tak - chcę mieć każdy z tych naszych mazurków na stole - najlepiej już, ale do Wielkanocy też jakoś wytrzymam:)
Uściski:*
-
2012/03/19 20:15:17
nawet nie wiesz jak się cieszę,że udało Ci się dołączyć :) Normalnie do ostatniej chwili trzymałaś nas w napięciu :) A takie cudo normalnie wyczarowałaś,że mnie zamurowało:) I ten kwiat na środku jest niesamowity! jestem zauroczona Twoim mazurkiem :) Cudownie się razem piekło :) Wielkie buziaki :*
-
2012/03/19 20:18:21
pięknie udekorowany! mazurki z cytrusami należą do moich ulubionych :)
-
2012/03/19 20:20:12
Nie no...jest piękny! nigdy nie piekłam mazurka, chyba się skuszę bo Twój jest zachęcający!
-
2012/03/19 20:22:08
5/7 jak na razie to chyba mój faworyt :D
Aśka Ty to jesteś bestia zdolna. Niesamowita!
-
2012/03/19 20:24:51
Asiu , ty moja wirtualna córeczko *, ale dałaś czadu , prawda bestia z ciebie zdolna
Pięknie ozdobiony , tak elegancko , dla mnie tak po parysku :)))
a wiesz ?Całe szczęście ,żeś dała się namówić*****
-
2012/03/19 20:30:34
Udało mi się dotrzeć i do Twojego mazurka.
Pyszne smaki i ładne zdobienia.
Amber
-
2012/03/19 20:35:01
A ja się zastanawiałam, o co chodzi z tym nagłym wysypem mazurków! :))) Śliczny jest!
-
2012/03/19 20:35:28
Asiu, bardzo sie ciesze, ze postawilysmy Cie pod sciana i nei mialas wyjscia :))0 Bo to jak piszesz: niby tak samo a inaczej... A Twoj mazurek - powiem Ci, ze mandarynkowy smak, kolory pomaranczy wpisuja sie jak najbardziej w obraz ych wyobrazen o mazurku idealnym, pamietam babcine cytrusowe, ale te kandyzowane plasterki na Twoim bija wszelkie wspomniania!! :*
-
2012/03/19 20:35:55
Asia, dzięki wielkie że się dałaś namówić - to po pierwsze! :) Po drugie - to nie mogłam się doczekać Twojej dekoracji, no i słusznie nie mogłam, ten kwiat jest przefantastyczny :)))
A że od jakiegoś czasu mam bzika na punkcie połączenia mandarynek z bazylią to nie omieszkam strzelić przynajmniej tego mandarin-curd, z bazylią dla odmiany :)))

Mazurkowych uścisków moc :)))
-
2012/03/19 20:50:22
Virciaku zdolniaku! Sciagnelam Cie myslami dzisiaj... zagladalam w dzien... a tu na wieczor taka uczta smakow! Mam cieple maslankowe z porzeczkami-wymiana?
-
2012/03/19 20:58:07
Mazurek wygląda przepięknie :)
-
2012/03/19 21:06:08
Pięknie ozdobiony!
-
2012/03/19 21:14:33
spróbuję zrobić na święta ;)
pozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie,
szana-banana
www.gastronomygo.blogspot.com
-
2012/03/19 21:26:35
Majanko oj tak, wspaniale! :) Jakby nam się jeszcze udało w jednym czasie piec to już w ogóle byłby to inny wymiar ha ha :D
:*

Aniu ha ha no nie mogłam :D
Też bym chciała Wasze, ale wszystkich na pewno za jednym razem nie upiekę :D Może z dwa się uda, na pewno robię Basiny ze śliwkami, bo to była moja pierwsza myśl gdy Basia zaproponowała wspólne pieczenie ;)
:*

Anitko no tak nie wiedziałam jak to wszystko do końca wyjdzie, ale szczerze Ci powiem że cokolwiek by się nie działo to i tak bym z Wami piekła, nie mogłabym takiego siedmiowego mazurkowania przepuścić! :D :)))
:*

Eve a ja jeszcze nie wiem jaki będzie ten mój ulubiony, bo mandarynkowy jest pierwszy jaki jadłam!

MałgosiaZ bardzo polecam!

Poluś a jak zdobyć jeszcze te 2 pkt?:P
:*

Aluś :*
Po Twoich meilach się nie dało inaczej, dziękuję!

AMber dzięki :)

Truskawka Święta idą ha ha :D

Basia mój to przy Twoim pikuś, do Świąt będę o nim myślała :D
:*

Monika mandarynka i bazylia? A to Ci dopiero :D Zrób jak najszybciej i się pochwal! Zaintrygowałaś mnie tym połączeniem, wow!
Dziękuję:*

Mynia kochana moja:* jasne że wymiana, na porzeczki w dodatku w maślankowym - zaaawsze!

Berunia dziękuję :)

Mikimama dzięki!

Szana-banana super, bardzo polecam!
I dziękuję za zaproszenie :)
-
2012/03/19 21:46:51
Piękny mazurek ! a z tą atmosferą to masz rację - ja w tym roku będę piekła tylko z młodszą córą, bo starsza mieszka w Krakowie i przyjedzie na ostatnią chwilę - i to już nie będzie tak samo...
-
2012/03/19 21:54:04
Kusicie niesamowicie tymi mazurkami:) dosłownie napatrzeć się nie idzie:)
-
2012/03/19 21:56:43
Grażynko najważniejsze, że będziecie razem:*
-
2012/03/19 21:57:07
Joluś :D
-
2012/03/19 22:05:48
Cudeńko!!!
-
2012/03/20 00:39:37
Cudowny, najpiękniejszy jaki widziałam:)
-
2012/03/20 06:24:00
Piękny mazurek ! Bardzo ładnie się prezentuje :)
-
2012/03/20 09:43:22
Piękny!!! :)
-
2012/03/20 15:32:27
Mało piękniejszych mazurków widziałam!
I to chyba pierwszy bez czekoladowej czekolady.
Idealny :)
-
2012/03/20 15:57:32
wygląda fantastycznie i jestem pewna, że tak samo fantastycznie smakuje :)
-
Gość: beolhar, *.mmj.pl
2012/03/20 18:17:25
Przepiękny,aż żal jeść!
-
2012/03/20 19:46:46
Asiu*
-
2012/03/21 19:24:33
Brzmi pysznie i tak też wygląda;)
-
2012/03/22 15:59:29
piękne wykonanie, ładniejszego nie widziałem :]
-
Gość: anna, *.tks.pl
2012/03/22 19:39:58
Wybacz za moje być może głupie pytanie - czy te kandyzowane mandarynki to się robi, a potem je razem ze skórką? ;D
-
2012/03/22 20:15:38
Eee są ładniejsze :) Ale dziękuję !

Anno głupich pytań nie ma :) Tak, je się ze skórką - po gotowaniu w cukrowym syropie staje się miękka, a biała część traci goryczkę.

Pozdrawiam!
-
2012/03/22 21:10:19
no nie wiem -- nie należy być takim skromnym, wiem co mówię ;)
-
2012/03/23 10:45:16
cudowny :)
-
2012/03/24 17:51:18
Franc skoro tak mówisz :))

Zuza dziękuję!
-
2012/03/28 22:26:52
wspaniale wygląda
-
Gość: Kasia 89, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/28 20:02:53
Wygląda ślicznie :) mam pytanie: czy mogę przygotować spód dzisiaj ,jutro krem i bakalie ( mazurek chcę podać w niedziele )???
-
2013/03/28 20:34:39
mozesz tak zrobic jak piszesz, ale ciasto posmarowałabym kremem i ozdobila w sob wieczorem, pozdrawiam!
-
Gość: Kasia 89, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/28 21:32:29
Dzięki za szybką odpowiedź :) zabieram się do pracy , tylko jeszcze dwa pytanka kiedy dodajemy cukier do ciasta i jakiej wielkości ma być blacha( orientacyjnie)?
-
2013/03/28 22:12:01
po dodaniu i posiekaniu tłuszczu, ok połowy blachy piekarnikowej
-
Gość: Kasia 89, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/31 14:47:24
Zrobiłam jak poradzilas , goscie zjedli całą blachę :) lekko kwaskowy krem idealnie pasował do słodkiej czekolady,spod pyszne kruchy ,chociaż największym zaskoczeniem są kandyzowane mandarynki- genialne,bałam sie trochę skórki czy bedzie smaczna,ale niepotrzebnie . Niebo w gębie :) dzięki za świetny przepis ;)