Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Mozart Cupcakes - babeczki z likierem czekoladowym

Jest taki likier - Mozart - w trzech smakach: białej, mlecznej oraz gorzkiej czekolady, za którym absolutnie szaleję :))! Gęsty, kremowy i uzależniająco przepyszny. Sprawdza się idealnie, gdy dodacie go do caffè latte, polejecie nim lody, albo obdarujecie caaałą butelką miłośnika domowych wypieków! Mozart uszlachetni Wasze wypieki oraz desery, nada im nieprzeciętnego i oryginalnego smaku oraz zapachu. Dziś mogę polecić Wam fajne i proste babeczki, które zyskały bardzo dużo nie tylko w samym smaku - za sprawą rzeczonego - ale także na wyglądzie dzięki fantastycznej oprawie, którą wymyśliła i w znacznej części przygotowała (mimo drobnych przygód) moja Siostra :) Śliczne prawda?

Poniższy przepis opracowałam w na tyle plastycznych proporcjach, że bardzo łatwo podzielić składniki na trzy osobne części, by przy jednym pieczeniu upiec wszystkie rodzaje babeczek. Nam najbardziej smakowały białe cupcakes. A Ty? Które wybierasz?

ciasto (12 sztuk):

  • 3 jajka
  • 1 żółtko (białko wykorzystałam do lukru)
  • 120g cukru
  • 150g czekolady (białej, mlecznej lub gorzkiej)
  • 75g masła
  • 100ml likieru czekoladowego (o smaku białej, mlecznej lub gorzkiej czekolady), + dodatkowo do nasączenia
  • 2 (biała) / 3 (mleczna) / 4-5 (gorzka) łyżki jogurtu naturalnego
  • 125g mąki
  • 75g mielonych migdałów
  • duża szczypta proszku do pieczenia
  • duża szczypta sody
  • duża szczypta soli

lukier:

  • 1 białko
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

nutki:

  • czekolada gorzka
  • mleko

Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami. Piekarnik nagrzać do 180st.C. Jajka i żółtka ubić razem z cukrem na puszysty, jasny krem (ok. 10 minut). Czekoladę roztopić z masłem w kąpieli wodnej. Dolać likier i wymieszać. Mąkę przesiać z sodą, proszkiem i solą, wymieszać z mielonymi migdałami. Na małych obrotach miksera do jajek powoli dolewać krem czekoladowy, następnie jogurt, na koniec dosypywać po łyżce suchych składników. Ciasto rozdzielić pomiędzy 12 dołków muffinkowych. Piec ok. 14 minut do suchego patyczka. Ostudzić na kuchennej kratce. Babeczki ponakłuwać wykałaczką i nasączyć po łyżeczce likieru każdą muffinkę. Babeczki maczać w lukrze, a kiedy wyschnie namalować pięciolinię i przykleić nutki.

Lukier: białka utrzeć z cukrem i sokiem cytrynowym (gęstość zmodyfikować przez dolanie odrobiny soku cytrynowego/gorącej wody albo dosypać cukru pudru).

Nutki: Przygotować szablon z nutkami (najlepiej wydrukować z internetu). Przykryć sztywną folią lub papierem do pieczenia. Kilka kostek czekolady rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej (konsystencja czekolady powinna być bardziej płynna niż gęsta, dobrze by była też gorąca - ułatwi to wyciskanie nutek). Przełożyć do papierowych tutek i wyciskać wzory. Resztą czekolady narysować pięciolinię na babeczkach. Nutki schłodzić w lodówce lub zamrażarce, a następnie delikatnie za pomocą noża podważyć od papieru/folii i przenieść na babeczkę.

Buon Appetito! :)


 

niedziela, 11 marca 2012, viridianka

Polecane wpisy

  • Babeczki z makiem i likierem advokaat

    Czy wiecie jak bardzo lubię piec babeczki? (tuż obok tortów, tart i ciast drożdżowych.. ;-) ), dlatego dzisiaj przedstawiam Wam kolejne babeczki, w zimowej scen

  • Babeczki dyniowe z masłem orzechowym

    Bardzo udane połączenie dyni i masła orzechowego w jednej babeczce. Gęste dyniowe ciasto o smaku pomarańczy i cynamonu oraz delikatny krem z chrupiącymi orzeszk

  • Pierniczkowo-czekoladowe babeczki z bałwankami

    Babeczki mają to do siebie, że pasują do każdej okazji. No dobrze, macie rację - babeczki nie potrzebują okazji! :) Jednak jeżeli chcemy podejść do tematu Świąt

Komentarze
2012/03/11 10:13:56
Ale piękny ten likier:P Babeczki równie wyczesane!
-
2012/03/11 10:30:10
przepiękne babeczki, gratuluję pomysłu i wykonania! :)
-
Gość: Madzia, 213.134.163.*
2012/03/11 10:33:58
niesamowite, trafiają jako następne w kolejce do wypróbowania, wczoraj robiłam Snow Cake :) Ciasto marchewkowe przepyszne ( myślę że to najlepszy przepis na marchewkowe z wypróbowanych ) , choć pominęłabym następnym razem w kremie sok limonkowy jakoś burzy mój smak :D poza tym rewelacja
Pozdrawiam
-
2012/03/11 10:43:07
Ale wspaniałe muffinki ! Uwielbiam wszelkie wypieki z dodatkiem likierów :)
-
Gość: Jswm, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/03/11 10:43:25
piękne! zdolne z Was siostry!
-
Gość: , *.limes.com.pl
2012/03/11 10:49:05
Ale cudne muffinki! Likier-y też uwielbiam, są przepyszne!
-
Gość: kachna, 94.163.147.*
2012/03/11 11:12:25
Przepiekne! I na pewno przepyszne! :-))) I ten pomysl z pieciolinia i nutkami...skad ty czerpiesz te wszystkie inspiracje?!:-o
-
2012/03/11 12:20:58
Babeczki wyglądają prześlicznie !
Bardzo fajny pomysł ze zdobieniem nutkami :)
-
Gość: Humorzasta, *.tarnow.mm.pl
2012/03/11 12:31:26
Uwielbiam ten biały! Jak to dobrze, że nie mam większego problemu by go kupić :-) A babeczki bez dwóch zdań przepiękne!
-
2012/03/11 12:36:06
Bo po opanowaniu sztuki nieprzypalania czekolady przy jej roztapianiu, przygotowanie nutek to już bułka z masłem ;)
-
2012/03/11 12:49:52
Jakie piekne! Bardzo lubie twoj blog i czesto tu zagladam!
-
2012/03/11 12:53:25
jakie ślicznosci! perfekcja
-
2012/03/11 13:01:24
Do tych wszystkich zachwytów dodam jeszcze: Jak ty to tak równiutko robisz? Mi by raczej nie wyszły takie prostopadłe linie.
Po prostu cudne.
Cieszę się, że znów piszesz :)
-
2012/03/11 13:11:41
Cudowne Viri. No i tym likierem mnie zauroczyłaś. Muszę go zakupić Koniecznie.
-
2012/03/11 14:36:39
Też uwielbiam ten likier;) A babeczki istne cudo!
-
2012/03/11 14:43:59
Cudowne Viri. Wprost nie moge sie na nie napatrzec...Szkoda byloby je jesc :))

Usciski.
-
2012/03/11 14:54:34
Cudne słodkości.:D No i pomysł niebanalny z słodkimi nutkami. :)
Te likiery tak ogólnodostępne, czy trzeba specjalnie wyśledzić? Jakoś nie rzuciły mi się w oczy...
-
2012/03/11 15:41:14
Nie mogę się napatrzeć! są... koncertowe:)
-
2012/03/11 16:03:57
Pięknie ozdobione;) Musze kiedyś wypróbować ten likier;)
-
2012/03/11 16:46:17
Madzia wspaniale, że zrobiłaś Snow Cake - również uważam, że to najlepsze marchewkowe;) A co do soku z limonki to rozbawiłaś mnie:))) A wiesz dlaczego? Bo jedna z Czytelniczek CzekoKota napisała, że ten sok w kremie to jest to:)

Kachna moja głowa, Siostry głowa, internet, książki, czasopisma :)

Sis :*

Fidrygauka to pytanie do mojej Siostry ;) Ja upiekłam babeczki, ozdobiłam je lukrem a potem przypadła mi czarna robota podważania nutek, tak by się nie pokruszyły:D Sis rysowała linie i przyklejała nutki :)
Ale wiesz jak masz czekoladę po roztopieniu o dobrej konsystencji to nie jest tak źle + ręka nie może się trząść ;)

Małgosiu ja kupuję w Austrii, bo taniej i łatwo dostępne. W PL też są, bo kiedyś patrzyłam w necie, ale droższe..

Dzięki i pozdrawiam!
-
2012/03/11 17:47:02
biję pokłony i chylę czoła, wyglądają obłędnie
-
2012/03/11 18:27:49
Nutki są cudowne:) Jak wytrawnego cukiernika:) Bardzo mi się podobają te babeczki:) Likieru nie piłam, ale już mi smakuje:) Ślinotok się właśnie na niego zaczyna:) Pozdrawiam:)
-
Gość: TAPENDA, 83.238.48.*
2012/03/11 18:37:11
NIESAMOWITE!!!!!
Gratuluję pomysłu!:) Aż szkoda ich jeść.....
Pozdrawiam!
-
2012/03/11 19:13:37
Piękne babeczki, żeby tylko jeszcze mogły grać!!!
-
2012/03/11 20:01:20
Viri kochana, babeczki wyglądają po prostu cudownie! Jesteś niesamowita! Cudowna dekoracja :)
Uściski:*
-
2012/03/11 21:04:59
Ależ one pięknie wyglądają :)
-
2012/03/11 22:23:24
wygladaja prześlicznie!
-
2012/03/12 08:33:07
Piękny widok na początek dnia, te perfekcyjne nutki na wierzchu :)
-
2012/03/12 10:00:14
GENIALNE !!! Cóż za talent :)
-
2012/03/12 10:42:20
wyglądają świetnie!!!
-
2012/03/12 15:09:09
O jakie umuzycznione ciastka. Wyglądają koncertowo :)
-
2012/03/12 15:09:28
Mozarta likier uwielbiam, czekoladki Mozarta zresztą też! Ale babeczki są rewelacyjne, misternie wykonane!
-
2012/03/12 16:01:37
Viri też uwielbiam te likiery .... wprawdzie mogę je jedynie liznać, ale są pyszne:) ...a takie cupcakes są zniewalające:)
-
2012/03/12 17:07:04
Przepięknie udekorowane:-D
-
Gość: beolhar, *.mmj.pl
2012/03/12 18:00:42
Przepiękne! mnie nigdy takie nie wyjda!
-
2012/03/13 01:05:31
fantastycznie się prezentują. Pomysł na dkorację genialny :) A likieru nie znałam :) szczerze :)
-
2012/03/13 19:26:35
genialne są :)
-
2012/03/13 19:47:55
O Viri, jakie cudne :)
-
2012/03/13 21:00:51
A w duszy gra Ci piękna melodia Viri... Cudne babeczki!
-
Gość: kuzynka, *.dynamic.chello.pl
2012/03/14 21:32:38
Jako jedna z naczelnych tasterów również stwierdzam, że wbrew moim przypuszczeniom najbardziej mi smakowały białe:) Pozdrawiam;*
-
2012/03/16 15:15:10
Przejrzałam całego Twojego bloga :)
Kilkanaście przepisów zanotowałam ;P

Muszę powiedzieć, że jesteś cudowna, wszystko na zdjęciach wygląda bardzo zachęcająco :)
Podziwiam Cię i od dziś jestem Twoją wielką fanką ;D
Będę tu częstym gościem ;)

Pozdrawiam.
-
2012/03/16 16:13:10
Dziękuję za miłe komciaczki :D

Ania :*

Berunia ślicznie dziękuję! Zapraszamy jak najczęściej :)))

Pozdrawiam i miłego weekendu!
-
2012/03/19 12:14:40
Fantastycznie się prezentują :) Podziwiam za chęć do dekorowania, mi brakuje cierpliwości ;)

Pozdrawiam serdecznie!
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/03/19 21:51:31
Wchodząc, a potem oglądając Twojego bloga myślałam, że jesteś kucharką/ właścicielką restauracji. Przeczytałam jednak, że jesteś studentka medycyny. Podziwiam Cię za to, że znajdujesz czas na hobby :) I że tworzysz takie kulinarne cuda! rewelacja! :) Pozdrawiam
wmoimmagicznymswiecie-magda.blogspot.com/
-
2012/03/19 22:03:05
Ha ha do szefa kuchni mi daleko :D i pewnie nie prędko nim zostanę.
To moja najfajniejsza odskocznia, dlatego znajduję dla niej czas:)
Pozdrawiam cieplutko.
-
2012/03/19 23:11:40
Nie tylko one piekne, ale obledne Asiu! A nutki czekoladowe jak malowane, precyzyjne, finezyjne, od przedniego cukiernika :))) Asiu, jakbym Cie nei znala, to bym powiedzla, ze masz przynajmniej 20 lat doswiadczenia cukierniczego, a Ty masz miec dar do takich slodkich drobiazgow!
PS. Znam tan likier z sklepowych polek w AU i juz zaluje, ze nigdy nei kupilam...
-
2012/03/25 11:42:44
Jak cudownie ozdobione :)))
-
Gość: Chlor, *.router4.tygrys.net
2012/03/31 00:45:49
Przepiękne te babeczki, wydają się straszliwie smaczne :) Mam ogromną ochotę spróbować takie zrobić, mam tylko jeden problem, nie bardzo rozumiem jak zrobić te nutki. Nigdy czegoś takiego nie robiłam ;) Może zadaję jakieś głupie pytania, ale naprawdę nie wiem o co chodzi. Konkretnie mam pytania do:
"Przygotować szablon z nutkami (najlepiej wydrukować z internetu). Przykryć sztywną folią lub papierem do pieczenia. (...). Przełożyć do papierowych tutek i wyciskać wzory. "
W jaki sposób przygotować ten szablon? Z czego? Co to są papierowe tutki? :) Jak się te wzory wyciska? Może nie rozumiem, dlatego że nie wiem co to te tutki? :p
Bardzo proszę o wytłumaczenie, jak krowie na rowie :)
-
2012/03/31 08:52:01
Już tłumaczę :)
Szablon to zwyczajna kartka od drukarki na której są wydrukowane nutki.
Znajdujesz w internecie nutki i klucz wiolinowy, np. muzyka-calym-moim-zyciem.blogspot.com/2011/12/nuty.html
kopiujesz je do Worda (w kilkunastu kopiach) i odpowiednio zmniejszasz ich rozmiar.
Szablon przykrywasz folią (taką sztywną, nie śniadaniową) lub papierem do pieczenia i spinasz spinaczami by nie ruszały się względem siebie.
Tutki to takie rożki z papieru do pieczenia. Tutaj mniej więcej jest pokazane jak się takie tutki robi - ale do czekolady muszą być mniejsze.
kolorowowkuchni.blogspot.com/2011/12/dekoracja-pierniczkow.html
Przed wyciskaniem tutki napełniasz ciepłą czekoladą, szerszą część zawijasz by czekolada nie wypływała, a dolną część przycinasz do odpowiedniej średnicy.
Pomogłam? :]

Pozdrawiam ciepło.
-
Gość: Chlor, *.router4.tygrys.net
2012/04/06 09:10:13
Aaaa, czyli tą czekoladą tak jakby rysuję po szablonie który jest pod papierem, tak? ;) Bo ja pomyślałam najpierw, że ten szablon się jakoś wkłada do tej tutki i wtedy wyciska i dlatego coś mi nie grało. Czyli drukowanie też nie jest konieczne, mi będzie łatwiej nutki sobie po prostu namalować na kartce, tym bardziej, że nie mam drukarki.
Wielkie dzięki za odpowiedź! A tymczasem jako że Wielkanoc wypróbuję najpierw babeczki wiosenne :) Wielkie dzięki za odpowiedź, pozdrawiam i Wesołych Świąt!
-
2012/04/06 12:17:53
Dokładnie tak :)
Dziękuje i również wszystkiego dobrego na Święta!