Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Tort Kiwi&Limonka

Moja Babcia piecze doskonałe torty w tradycyjnych smakach - czekoladowy, kawowy oraz orzechowy to te najulubieńsze w mojej Rodzinie. Ja często dostaję zamówienie na torty bezowe, choć i Babcię nauczyłam jakiś czas temu przygotowywania bezowych blatów :) Ponieważ taka Babcia to prawdziwy skarb i dzięki Niej mamy do wyboru szereg najpopularniejszych ciast na deser, to ja staram się wymyślać przepisy zupełnie nowe, zaskakujące i inspirujące.

Pomysłem na mój dzisiejszy tort były barwy dwóch pór roku - zieleń i biel - na pożegnanie zimy oraz przywitanie wiosny. Jest lekki oraz bardzo orzeźwiający :) U mnie tort polubili wszyscy, ale zdaję sobie sprawę że nie każdemu może posmakować, ponieważ przeważającym smakiem jest kwaskowaty krem limonkowy (lime curd). Jednak w połączeniu z serkami mascarpone oraz philly staje się mniej dominujący i bardziej delikatny. Sekretem udanego tortu jest również wyjątkowo smaczny biszkopt - miękki, wysoki, idealnie kroi się na równe blaty i nie opada. Tort dopełniają plasterki kiwi oraz prosta dekoracja z posiekanych pistacji.

Myślę, że to idealna opcja dla wszystkich, którzy mają dość ciężkich i zapychających ciast serwowanych w ramach rodzinnych uroczystości i chcą spróbować czegoś zupełnie innego. Polecam, choć nie tylko od święta!

Biszkopt oraz lime curd najlepiej przygotować dzień wcześniej.

Biszkopt:

  • 5 jajek, w temp. pokojowej
  • 220g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 100g mąki pszennej
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki oleju

Krem limonkowy z serkiem mascarpone:

  • 6 jajek
  • 200g drobnego cukru
  • skórka otarta z 3 limonek, drobno posiekana lub roztarta w moździerzu
  • 275ml soku wyciśniętego z limonek
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 200g masła, pokrojonego w 1cm kostkę
  • 500g serka mascarpone, w temp. pokojowej
  • 125g serka Philadelphia, w temp. pokojowej

Oraz:

  • poncz: 200ml czarnej herbaty, wymieszane z sokiem z 1/2 limonki i 2 łyżeczkami cukru
  • 6 owoców kiwi, obranych ze skórki i pokrojonych na cienkie plasterki
  • 75-100g pistacji bez skórki, grubo posiekanych

Przygotować biszkopt. Dno foremki (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180st.C, od razu na jego dno lub półkę niżej położyć naczynie żaroodporne wypełnione wodą.

Obie mąki przesiać. Do garnuszka wlać wodę i olej. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić z połową cukru na puszysty, gęsty kogel-mogel. Osobno ubić białka na średnio sztywno ze szczyptą soli. Następnie dosypywać po łyżce pozostałego cukru i ubijać tak długo aż cukier się rozpuści a białka będą ubite na sztywną, lśniącą pianę (miskę odwracamy do góry nogami, białka muszą pozostać w misce :) ). Do białek dodać żółtka i połączyć za pomocą szpatułki. Następnie dosypać 1/4 suchych składników, wlać część płynu, mieszać bardzo delikatnie, dodać kolejne 1/4 i odrobinę wody z olejem i znowu mieszać bardzo delikatnie, dosypać i wlać resztę składników, ostrożnie połączyć. Masę biszkoptową przelać do foremki i piec ok. 40 minut do suchego patyczka. Po tym czasie biszkopt wyciągnąć i upuścić  z wysokości ok. 50cm na drewnianą deskę by bąbelki powietrza równomiernie uciekły z ciasta*. - czynność powtórzyć 2 krotnie. Dalej ostudzić na kuchennej kratce. Polecam przygotować biszkopt dzień wcześniej. Przed przygotowaniem tortu wierzch biszkoptu przyciąć na równo, a następnie przekroić na 3 blaty.

Przygotować krem. Cukier wymieszać z mąką ziemniaczaną by pozbyć się grudek. Do garnka o grubym dnie wbić jajka, wsypać cukier z mąką, dodać skórkę i sok z limonek. Podgrzewać - cały czas mieszając! (początkowo trzepaczką, potem można drewnianą łyżką) - na małym ogniu aż cukier się rozpuści, a krem zgęstnieje (jeśli powstały grudki krem można zmiksować w blenderze). Następnie dodawać po kilka kosteczek masła i podgrzewając na najmniejszym ogniu mieszać po każdej partii, aż się rozpuści a krem zgęstnieje jeszcze trochę. Gotowy przełożyć do miseczki, przykryć folią spożywczą (by nie powstał kożuch) i ostudzić. Schłodzić całą noc w lodówce. Po tym czasie odłożyć 5-6 łyżek kremu, a pozostałe 2 szklanki zmiksować na małych obrotach miksera z serkiem Philly i mascarpone.

Wykonanie. Na paterze położyć pierwszy z blatów biszkoptowych, nasączyć ponczem, rozsmarować 1/2 odłożonego lime curd, ułożyć plasterki kiwi (tak by zachodziły na siebie) i ostrożnie rozsmarować 1/4 kremu limonkowego z serkiem. Nakryć kolejnym blatem biszkoptowym, nasączyć ponczem, rozsmarować resztę lime curd, ułożyć plasterki kiwi (tak by zachodziły na siebie) i ostrożnie rozsmarować 1/4 kremu limonkowego z serkiem. Trzeci biszkopt również nasączyć, rozsmarować pozostały krem po bokach i wierzchu ciasta, boki obłożyć posiekanymi pistacjami. Tort schłodzić kilka godzin w lodówce. Kroić ostrym, lekko ocieplonym nożem.

Buon Appetito! :)

*pomysł na 'rzucanie' biszkoptem podpatrzony u Dorotki z Moich Wypieków.


sobota, 31 marca 2012, viridianka

Polecane wpisy

Komentarze
2012/03/31 13:52:24
Piękny, lekki, prawdziwie wiosenny :)
pozdrowienia
M.
-
2012/03/31 13:53:10
Myślę, że by mi posmakował, bo bardzo lubię limonkę ;) Tort prezentuję się świetnie;)
-
2012/03/31 14:01:57
To świetnie, kiedy babcia uczy się od wnuczki piec... Cudowny Viri!
-
2012/03/31 14:05:00
Na pewno jest bardzo orzeźwiający :)
-
2012/03/31 14:08:22
piekny! swietne polaczenie smakow
-
2012/03/31 14:09:51
:) Piękny i taki leciutki
-
Gość: Kinia87, *.dynamic.chello.pl
2012/03/31 14:18:23
Normalnie woooow...
-
2012/03/31 15:16:51
REWELACJA
-
2012/03/31 16:27:08
Oj, Viri, jesteś niezrównana ! Cudny tort :)
-
2012/03/31 17:20:07
Viri, torcik jak marzenie. Wiosenne. :) Piękny!
-
Gość: Dilajla, *.opti.carnet.hr
2012/03/31 18:15:36
Molto bella questa tortta
-
Gość: , *.limes.com.pl
2012/03/31 19:08:03
Cudowny, piękny, śliczny, elegancki, lekki, niewinny, kuszący, zielony, kremowy, .... idealny! Wspaniały tort!
-
2012/03/31 19:33:46
Wspaniały:)
-
2012/03/31 19:54:25
Piękny i baardzo wiosenny tort
-
2012/03/31 21:34:30
Przepiękny! Musi być orzeźwiający i bardzo pyszny. Piękne ,cudowne zdjęcia Viri!
Uściski:*
-
2012/03/31 21:42:37
Witam :)
Chciałabym z okazji zbliżających się świąt zrobić dla każdego z klasy mały prezent w postaci własnoręcznie przygotowanych słodkości (zapakowanych w ozdobny woreczek przewiązany wstążką). Na pewno znajdą się tam trufelki w kształcie jajek (z którego przepisu trufelki będzie łatwo uformować?). Ma pani pomysł co jeszcze mogło by się tam znaleźć?
-
2012/03/31 21:48:18
Przepiękny, pyszne smaki, pozdrawiam :)
-
2012/03/31 21:54:40
Chocolatik mam tylko jeden przepis na trufle na blogu - zwyczajne, czekoladowe, ale z tego co pamiętam to nie bardzo chciały współpracować przy formowaniu, choć były bardzo smaczne. Mam za to sporo domowych czekoladek, ciasteczek i babeczek. Bardzo lubię też batoniki cioccolatogatto.blox.pl/2010/01/Orzechowo-owsiane-batoniki-z-czekolada.html mogłabyś pokroić je na malutkie kwadraty.

Pozdrawiam!
-
2012/03/31 21:56:51
Chocolatik, a ja bym poleciła przepis na cake pops cioccolatogatto.blox.pl/2012/02/Cookie-Monster-Cake-Pops.html bo jest mega szybki i prosty, tylko zamiast ciasteczkowych potworów ozdobiłabym lizaki czekoladą tak żeby wyglądały jak pisanki :)
-
2012/03/31 21:59:14
Ooo tak cake pops również na pewno się spodobają, wiem z autopsji ;)
-
2012/03/31 22:46:05
Dziękuję za odpowiedzi.
Co do trufli to zdaje mi się, że były 2 rodzaje-tiramisu i czekoladowe z orzechami.
Coś mi się zdaje, że Cake Pops dołączy do listy. Batoniki pysznie wyglądają (a smakują jeszcze lepiej) tylko problem w tym, że ostatnio u mnie nigdzie nie można dostać masła orzechowego. Do jakiego sklepu bym nie poszła to albo wcale nie ma albo się sprzedały.
Nad ciastkami pomyślę, może coś wybiorę. Czekoladek niestety nie zrobię, bo nie mam wielkanocnych foremek, ani żadnych uniwersalnych..tylko serduszka.
-
2012/03/31 23:33:33
Tak, tak są dwa rodzaje - ale tiramisu zrobić nie możesz, bo ich nie przetransportujesz ;) jak doczytasz przepis to będziesz wiedziała dlaczego o nich nie napisałam.
Co byś nie wybrała na pewno będzie smacznie ! A Cake Pops są naprawdę pyszne, więc bardzo je polecam.
Powodzenie :)
-
2012/04/01 06:37:42
Swietny pomysl i bardzo efektowny tort. Rzadko widuje sie wypieki z dodatkiem kiwi. A szkoda.
-
Gość: Lila, *.29.243.34.coditel.net
2012/04/01 12:10:25
Przepiekny tort. A zeby do ponczu chlusnac jakiegos alkoholu np. limoncello, pasowaloby?
-
2012/04/01 13:26:30
Maggie szkoda rzeczywiście, ale jak kiwi to tylko na surowo ;) Piekłam kiedyś z nimi muffiny - pieczone jest niesmaczne ;)

Lila oczywiście!

Pozdrawiam.
-
2012/04/01 20:01:28
świetnie się prezentuje!
-
2012/04/01 22:21:49
Piękny!!!
Kocham lemon curd i orange curd, więc limonkowy krem zapewne też przypadłby mi do gustu :)
-
2012/04/02 09:29:21
po prostu nieziemski!
istne czary. lekki, wiosenny, egzotyczny.
po prostu niesamowity.
-
2012/04/02 13:50:21
Takii tort to marzenie każdego:) piękny i bardzo elegancki:)
-
2012/04/02 21:39:40
Idealnie lekki wiosenny tort!
-
2012/04/05 15:25:43
Tort cudeńko, ale i tak najbardziej podoba mi się patera - piękna! też chcę taką :)
-
2012/04/27 14:05:10
Planuję ten tort zrobić na urodziny naszej Natalki.
Trochę się obawiam bo to bedzie mój pierwszy tort ;] ale z opisu nie wydaje się być trudny.


Tylko zastanawia mnie kwestia serku Philadelphia.
Cóż to i gdzie można nabyć ? :> Pierwszy raz słyszę.




Czym szybciej się ogarnę tym lepiej, bo do urodzin został juz tylko tydzien, a w międzyczasie weekend majowy gdzie sklepy zamknięte.
-
2012/04/28 10:16:53
L. a ile Twoja Natalka ma lat? Bo widzisz, wydaje mi się, że mimo całej pyszności tego tortu - nie wiem czy dzieciom będzie smakował, bo to jednak kwaśne smaki ;)
Chyba, że Córeczka jest na tyle malutka, że tortu jeść nie będzie a ma być z przeznaczeniem dla gości, tych starszych :)
Serek Philadelphia to dość popularny serek kanapkowy, lekko słony. Znajdziesz go w większych sklepach spożywczych np. Real, Alma, choć i te mniejsze wiem, że mają go w asortymencie. Wpisz w Google, będziesz widziała jak wygląda opakowanie ;)
Myślę, ze jak go nie znajdziesz to możesz pominąć i dodać np, więcej sera mascarpone lub innego - byleby by gęsty i o neutralnym smaku.

Pozdrawiam serdecznie!
-
2012/05/05 21:05:48
Natalka ma 3, ale lubi kwaśne :)

Tort zrobiony i zjedzony! :)
Ogólnie nie miałam jakichś większych problemów - tylko równe podzielenie biszkoptu ociupinkę mi nie wyszło, bo miałam za krótki nóż.

Smakowało, a nawet zostałam poproszona o przekazanie przepisu, bo..
.. lekki, orzeźwiający i idealny na gorące dni.
-
2012/05/08 08:56:38
Bardzo się cieszę !
A co do krojenia biszkoptu to niektórzy dzielą go na równe blaty za pomocą nitki ;)
-
Gość: nelcia, *.b-ras1.wtd.waterford.eircom.net
2012/05/23 21:04:56
Czesc Wszystkim. Mam 2 pytania do prowadzacej bloga. Prosze odpowiedz mi, czy lime curd to jest to wszystko, co jest potrzebne do kremu tylko bez serka mascarpone i phili oraz czy w torcie czuc maslo, ktore dodajemy do kremu (nie przepadam za kremami maslowymi, ale bardzo lubie kwaskowate i orzezwiajace torty). Pytam, poniewaz jutro chce przygotowac ten tort na urodziny chrzesniaczki (sama solenizantka nie lubi tortow). Pytam dla scislosci. Sprobowalam juz wielu twoich przepisow i jestem wielka fanka. Pozdrawiam. Pa
-
2012/05/23 21:15:50
Hej Nelciu :)

Tak dokładnie. Lime curd to wszystkie składniki kremu bez serka mascarpone i philly. Też nie przepadam za maślanymi kremami - i tu masła nie wyczujesz! A jeśli lubisz kwaskowate smaki to myślę, że tym bardziej Ci posmakuje.

Pozdrawiam i wszystkiego najlepszego dla Solenizantki!

ps. daj znać jak smakował ;)
-
Gość: nelcia, *.b-ras1.wtd.waterford.eircom.net
2012/05/23 22:03:00
Viridianka!!!
Na pewno bedzie mi smakowac i innym gosciom tez.
Zapomnialam dodac, ze solenizantka, ze skonczy 4 lata.
Na pewno napisze jak smakowalo.
Tylko sie zastanawiam, czy dostane tu (Irlandia) kiwi. Jak nie to zrobie z samym kremem, chyba, ze masz pomysl, jaki inny owoc moge wlozyc do tortu. czekam na propozycje. Jak sie nie da to z samym kremem tez bedzie pychaaaaaa!!!!!!!
-
2012/05/24 16:46:59
Nelciu myślę, że truskawki lub maliny sprawdzą się doskonale. I z tego co kojarzę to kiwi na Zielonej Wyspie jest dostępne :)
-
Gość: nelcia, *.b-ras1.wtd.waterford.eircom.net
2012/05/25 11:00:59
o wlasnie ja nie widzialam w sklepie, ale pytalam kolezanke i ona widziala. zapomnialam kiedy jest sezon na kiwi. rozejrze sie, na pewno dostane. dzieki za porady. napisze jak smakowalo. dzieki. pa
-
2012/05/25 13:39:37
Ja wiem, że są bo widziałam je na blogu kulinarnym, którego właścicielka mieszka w Irlandii.
-
Gość: nelcia, *.b-ras1.wtd.waterford.eircom.net
2012/05/30 12:55:29
Hej. To znowu ja. Obiecalam, ze sie podziele wrazeniami smakowymi. Potwierdzam to, co wiekszosc osob powiedziala, tort jest bardzo orzezwiajacy, kwaskowaty i bardzo lekki. wszystkim smakowal, nawet bratanek 2,5 letni jadl ze smakiem. Kiwi dostalam, balam sie, ze beda troche za kwasne, ale nie, byly dobre. masla wogole nie wyczulam, ale to tylko dlatego,ze krem nie byl typowo maslowy. pycha,pycha,pycha. polecam kazdemu do wyprobowania. dzieki i wiecej pysznych przepisow zycze. papa.
-
2012/05/30 16:04:48
Ha! To ja się bardzo, bardzo cieszę że nawet Maluszkowi smakowało :)
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam ciepło!
-
Gość: edit, *.ssp.dialog.net.pl
2013/01/23 16:25:51
a ja się zastanawiam skąd wziąć takie pięknie zielone pistacje, bo to chyba nie te solone i suche co są w sklepach?
-
2013/01/23 16:33:44
Nie, nie - to nie te w skorupkach. To muszą być niesolone pistacje np. wypiekarnia.pl/orzechy-pistacjowe-niesolone-30gram.html
Pozdrawiam!
-
Gość: edit, *.ssp.dialog.net.pl
2013/01/24 18:49:50
tak myślałam,ze to nie te suszone tylko to są świeże pistacje, kiedyś siostra z Grecji takie przywiozła były słodkawe,miękkie i też w łupinkach. Ale nigdy takich nie spotkałam nawet za granicą. A tu proszę przez internet można wszystko kupić. Dzięki! podziwiam Twoje arcydzieła bezustannie:-)
-
Gość: dominika_j, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/02/01 18:46:56
mój tort był o smaku cytryna-kiwi a zamiast pistacji(których nie mogłam dostac w wersji niesolonej) wystąpiły u mnie kawałki białej czekolady. tort był przecudowny, lekki delikatny i nie za słodki , nie za kwaśny :) moja siostra-jubilatka szczęśliwa bo mówi, że taki sobie wymarzyła. dziękuję za przepis i pozdrawiam ciepło :)
-
2013/02/01 18:51:13
Dominiko dziękuję za komentarz. Cieszę się, że Wam smakował i tak świetnie sobie poradziłaś z zamianą składników:) Wszystkiego najlepszego dla Siostry!
Pozdrawiam!
-
Gość: As, *.gigainternet.pl
2015/04/20 16:17:39
Tort wygląda cudownie. Zamierzam go robić na roczek synka. Mam jedno pytanie : Na ile konkretnie godzin trzeba włożyć Lime curd do lodówki ?
-
2015/04/20 20:30:31
6-8h.
-
2015/04/21 10:51:17
Tak w ogóle to bardzo popularny tort urodzinowy na blogu dla najmłodszych, aż trudno mi uwierzyć że maluchy lubią kwaśny smak. Super :-)