Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Babeczki Oreo

Czerń & biel - znak rozpoznawczy amerykańskich ciasteczek Oreo. Przypuszczam, że odkąd pojawiły się w Polsce są wśród Was zarówno ich zdecydowani zwolennicy jak i przeciwnicy. Sama nie jestem wielką miłośniczką, ale muszę przyznać, że w wypiekach sprawdzają się nad wyraz dobrze. Sporym zaskoczeniem był dla nas przede wszystkim niesamowicie pyszny krem z pokruszonymi ciasteczkami (musimy go jeszcze kiedyś wykorzystać!). Stanowił idealne towarzystwo dla mocno kakaowej i lekko kokosowej babeczki. Drugim odkryciem jest natomiast pomysł na zmielenie wiórków kokosowych, tak aby powstała z nich kokosowa mąka - nadaje babeczkom wspaniały smak i konsystencję. Gorąco polecam :)

Ciasto (12 sztuk):

  • 2 jajka
  • 175g cukru
  • 5 łyżek gorzkiego kakao
  • 4 łyżki rozpuszczonego masła
  • 180ml gorącej wody
  • 140g mąki pszennej
  • 75g mielonych wiórków kokosowych, migdałów lub innych orzechów
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • duża szczypta sody
  • duża szczypta soli
  • 100g jogurtu naturalnego
  • 12 ciasteczek Oreo

Krem:

  • 250g serka mascarpone
  • 150ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 8 ciasteczek Oreo, pokruszonych bardzo drobno
  • 12 mini ciasteczek Oreo, do ozdoby

Foremkę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami, do każdej włożyć po ciasteczku Oreo. Jajka ubić z cukrem na puszysty, jasny, gęsty krem. Kakao rozpuścić w maśle i gorącej wodzie. Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i solą, wymieszać z mielonymi orzechami lub kokosem. Do jajek dodawać na zmianę po łyżce jogurtu, łyżce masy kakaowej oraz suche składniki. Całość miksować na najmniejszych obrotach miksera. Dodawać składniki aż do ich wykończenia. Masę przełożyć do przygotowanej wcześniej foremki. Piec w 180st.C ok. 15 minut do suchego patyczka. Ostudzić na kuchennej kratce.

Przygotować krem. Serek ubić z kremówką i cukrem na sztywny krem. Wymieszać z ciasteczkami, przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką (ciasteczka muszą być drobno pokruszone a końcówką dość szeroka). Babeczki ozdobić kremem i ewentualnie udekorować ciasteczkiem mini Oreo.

Buon Appetito! :)



czwartek, 19 kwietnia 2012, viridianka

Polecane wpisy

  • Babeczki z makiem i likierem advokaat

    Czy wiecie jak bardzo lubię piec babeczki? (tuż obok tortów, tart i ciast drożdżowych.. ;-) ), dlatego dzisiaj przedstawiam Wam kolejne babeczki, w zimowej scen

  • Babeczki dyniowe z masłem orzechowym

    Bardzo udane połączenie dyni i masła orzechowego w jednej babeczce. Gęste dyniowe ciasto o smaku pomarańczy i cynamonu oraz delikatny krem z chrupiącymi orzeszk

  • Pierniczkowo-czekoladowe babeczki z bałwankami

    Babeczki mają to do siebie, że pasują do każdej okazji. No dobrze, macie rację - babeczki nie potrzebują okazji! :) Jednak jeżeli chcemy podejść do tematu Świąt

Komentarze
2012/04/19 17:43:38
Jedne z najpyszniejszych babeczek EVER! Gwarantuję z ręką na sercu i babeczką w brzuszku :P
-
2012/04/19 17:44:02
Mnie te ciasteczka nie zachwyciły jakoś szczególnie chociaż też mam w planach pewien wypiek z nimi w roli głównej. Za to Twoje babeczki wyglądają cudownie i jestem pewna, że smakują jeszcze lepiej:)
-
Gość: kuzynka, *.dynamic.chello.pl
2012/04/19 18:02:29
Damn! Dlaczego mnie wtedy nie było przy tych babeczkach, no dlaczego...:(
-
2012/04/19 18:17:36
Ania zrobię Ci na majówce, tylko dla Ciebie :) bo one rzeczywiście bardzo smaczne i warte powtórzenia!
-
2012/04/19 18:28:29
ależ one apetyczne! nic tylko schrupać :D
-
2012/04/19 19:09:45
Naprawdę kocham twój blog, choć do tej pory nie zdobyłam się na komentarz. Od dawna biorę od ciebie inspiracje i właśnie dlatego założyłam własnego bloga, który mam nadzieję, że ci się spodoba :) dreamsweet.blox.pl
-
2012/04/19 19:34:39
Jako miłośniczka oreo, straciłabym głowę dla takich cudnych babeczek. :)
-
2012/04/19 19:45:25
Fantastyczne!
-
2012/04/19 19:57:17
Cóż za cudeńka! Wspaniałe te babeczki Asiu!:)
-
Gość: , *.limes.com.pl
2012/04/19 20:09:46
Wyglądają wspaniale!!!
-
2012/04/19 20:52:21
Babeczki cudowne i zapewne przepyszne ! Pozdrawiam :)
-
Gość: Ania, *.sds.uw.edu.pl
2012/04/19 20:56:30
Ha przez zbieżność imion wpraszam się na majówkę na babeczki :D:D
-
2012/04/19 21:15:02
Kochana, Ty mnie wykończysz tymi Twoimi pysznościami!!!:) Z każdym postem serwujesz coraz to pyszniejsze i piękniejsze smakołyki:) Echhh, dla mnie jesteś WIELKA!!! TALENCIARO jedna:)Pozdrawiam:)
-
2012/04/19 21:41:19
Ciasteczka mi tak średnio przypadły do gustu, ale czemu by ich nie wykorzystać do tak pięknych babeczek;)
-
2012/04/19 22:23:03
Wyglądają obłędnie! Bardzo lubię oreo i ten lekko-słony posmak.
-
2012/04/19 23:57:55
Piękne, apetyczne i słodkie
-
Gość: kamilka-milka, *.olsztyn.mm.pl
2012/04/20 06:08:41
No i co, decyzja zapadła, robimy w weekend, a miała być dieta!!!
Eeeeetam można poczekać do poniedziałku :P
Dzieciaki są zachwycone, cza spróbować, dzięki :D
-
2012/04/20 07:29:30
wyglądają obłędnie!
-
2012/04/20 09:58:15
Jak tu ładnie! Dodaję blog do ulubionych.
-
2012/04/20 13:15:59
No własnie ..... coś w tym jest, ze nie wszyscy je lubią, a jednak jako dodatek do innych ywpieków czy słodkosci nadają sie idealnie:)
Babeczki cudowne ....i te zdjęcia:) mniami:)
-
2012/04/20 15:58:43
U mnie pojawily sie kilka miesiecy temu, widzialam duzo przepisow z tymi ciasteczkami, a teraz zachecily mnie jeszcze bardziej dzieku Twoim pieknym zdjeciom.
-
2012/04/20 17:33:50
Viri są przepiękne. Ja ciasteczka zjem, ale bez większego entuzjazmu. Za to kawa z nimi była boska, chociaż masakrycznie słodka :)
-
2012/04/20 18:38:36
Paulaska122 bardzo mi miło, że CzekoKot stał się dla Ciebie inspirację - ogromnie się cieszę i życzę dużo powodzenia iw wytrwałości w prowadzeniu bloga :)

Aniu spoko:D

Alinko pięknie dziękuję;)
W pierwszej chwili przeczytałam tandeciaro.. xD

Kamilko mam nadzieję, że będą Wam smakowały - daj znać ;)

Kabuś :))

Dziękuję za miłe komentarze i pozdrawiam!
-
2012/04/22 17:50:36
Babeczki wyglądają wspaniale! Najbardziej zachwycił mnie krem, który jest zrobiony z mascarpone :)
-
Gość: kejsi, *.dynamic.chello.pl
2012/04/23 10:51:18
Bajeczne połączenie! Wyglądają ślicznie! Dziękuję za kolejną inspirację :-)
Pozdrawiam
-
2012/04/23 23:32:41
Widziałam takie na zagranicznych blogach i już od dłuższego czasu planuję je zrobić. Kupiłam nawet Oreo :) Ale jakoś nie mogłam się zebrać. Wyglądają jednak u Ciebie tak pysznie, że jutro zabieram się do roboty!!!
-
2012/04/25 16:39:43
-
Gość: Rzeczka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/05/26 22:22:11
No dobra, może to nie będzie błyskotliwe pytanie, ale czy ciasteczka oreo kruszymy w całości? mam na myśli, cała taka markizę? ;) bo z tego co wiem w Polsce nie ma "suchej" wersji. I podobnie na dno tez kładziemy takie podwójne ciasteczko przełożone kremem?

Zaglądam tu cały czas :)
-
2012/05/26 22:49:15
Tak, ciasteczka kruszymy w całości. Koniecznie drobno jeśli chcesz krem potem wycisnąć za pomocą szprycy - zbyt duże kawałki zaklinują się ;)
Na dnie kładziemy całe ciasteczko.
Pozdrawiam i daj znać jak smakowały :)
-
Gość: Agata, *.dynamic.chello.pl
2012/09/22 17:18:17
na ile starczają składniki? tj. ile babeczek?
-
2012/09/22 19:12:07
Standardowo 12.
-
Gość: musia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/10/29 19:48:38
Babeczki rzeczywiście pyszne, na stałe zagoszczą w moim słodkim repertuarze. Mam tylko pytanie odnośnie ciasta. Babeczki robiłam, wyszły, ładnie wyrosły, ciasto wilgotne - takie jak lubię, tylko jeszcze surowe było dość rzadkie, a i tak nie odważyłam się dodać resztki ok. 1/3 szklanki płynu. Zazwyczaj bardzo skrupulatnie odmierzam składniki. Ciasto ma być takie rzadkie?Robiłam raz więc nie wiem, może rzeczywiście się gdzieś pomyliłam.
-
2012/10/30 21:32:10
Dokładnej konsystencji nie pamiętam, ale bardzo możliwe że były rzadkie, bo znaczna część moich babeczkowych ciast jest bardziej rzadka niż gęsta :)
Cieszę się, że Ci smakują. Może uda mi się je upiec ponownie w listopadzie to Ci tutaj napiszę.
-
Gość: Ewa, *.wroclaw.mm.pl
2013/03/05 14:58:12
Zrobiłam. Babeczki się rozlały i mam jedną wielką BABKĘ :P Jest smaczna, ale nie wygląda tak pięknie jak Twoje... :(
-
2013/03/05 16:41:35
Ale jak to się rozlały? Piekłaś je w specjalnej foremce na muffiny? Takiej z dwunastoma dołkami? Czy w samych papierkach?
-
Gość: muffingirl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/04/12 17:35:50
Muszę o to zapytać ! Już drugi raz robię ten krem z serkiem mascarpone. Wcześniej przy okazji tych babeczek z snickersem ;d i... Jak Pani to robi, że ten krem jest taki gładki i sztywny? Mi za każdym razem robi się z niego woda :( i też nie wygląda to tak efektywnie... Choć teraz wyszedł już lepiej dalej mam wrażenie, że ma dziwną konsystencję. Może to wina serka? proszę o jakąś radę ;)

PS. Polecam wszystkim babeczki marchewkowe! są przepyszne i wychodzą za każdym razem idealnie. :)
-
2013/04/13 19:26:04
Mam mikser planetarny to pewnie tez zasługa, mascarpone kupuje w Lidii albo firmy epiu a kremowka z firmy laciate. Gotowy krem możesz schodzić w lodówce przed ozdobieniem nawet dzień wcześniej. Można tez najpierw ubic smietanke a potem dodawać setek.
-
2013/04/13 19:27:03
W lidlu oczywiście miało być.
-
Gość: muffingirl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/04/15 22:07:55
dziękuję bardzo. ;)
-
Gość: hehehe, *.cnet.gawex.pl
2013/04/26 18:51:49
w jakiej temperaturze mają być składniki do kremu? i czy serek smietanke i cukier od razu razem zmiksowac czy np. dodawac stopniowo do ubitej smietanki?
-
2013/04/26 19:07:55
Bardzo zimne. Możesz najpierw ubić kremówkę z cukrem i dopiero potem dodać serek.
-
Gość: Paulina, *.dynamic.mm.pl
2013/12/26 20:28:28
Tak się zastanawiam, bo robiłam je już 2 razy i za każdym razem krem mi ciemnieje od ciasteczek oreo i po paru godzinach robi się taki trochę brązowy, a z czasem (na drugi dzień) boki kremu robią się żółtawe, jakby trochę podsychają... dlaczego?
-
2013/12/27 08:28:33
Paulina może aż za mocno kruszysz ciasteczka? Chodzi o to by kawałki przeszły przez rękaw cukierniczy. Spróbuj pokruszyć ciasteczka nieco grubiej i nałożyć krem tyłką o szerszej średnicy lub łyżką.
Jeśli nie są szczelnie przykryte to naturalnym jest, że krem podsycha. Ja mam takie plastikowe pojemniki, nieco wyższe. Fajnie się sprawdzają, bo chronią babeczki przed innymi zapachami z lodówki :)
Pozdrawiam.
-
Gość: Paulina, *.dynamic.mm.pl
2013/12/27 13:34:16
Dzięki! Spróbuje następnym razem. Albo dodam sam krem a kawałeczki "powpycham" już na gotowej babeczce. A co do tych osłonek to chyba muszę się w takie zaopatrzyć :)
Pozdrawiam!
-
2013/12/29 18:47:14
:)
-
Gość: kama, *.rudaslaska.vectranet.pl
2014/01/19 22:36:32
W życiu nie jadłam lepszych babeczek!
-
2014/01/20 09:37:00
Bardzo się cieszę :)) Dziękuję za komentarz!
Pozdrawiam.
-
Gość: Ithilia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/06/29 19:30:12
Gdzie można kupić takie malutkie oreo (bo widzę na zdjęciu, że te do ozdoby są mniejsze od tego maczanego w mleku)? ;)
-
2015/06/30 18:04:00
Kupiłam w Kuchniach Świata:-)
-
Gość: Gemma861, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/10/08 11:40:54
Same ciasteczka oreo nie zrobiły na mnie wrażenia,ale te babeczki są cuuudne ! :D jedne z lepszych jakie jadłam :) wilgotne i czekoladowe a do tego pysznie ciasteczkowe :D Pozdrawiam
-
2015/10/09 10:44:01
Dziękuję za komentarz, bardzo się cieszę że smakowały! :-)
Polecam Ci również sernik z Oreo! cioccolatogatto.blox.pl/2012/09/Sernik-Black-White-sernik-z-ciasteczkami-Oreo.html

Pozdrawiam.
-
Gość: antek, *.adsl.inetia.pl
2015/12/30 23:36:36
Przepis ukradł profil który na facebooku ma nazwę Pyszne Przepisy www.facebook.com/Pyszne-Przepisy-418583244968762/?fref=photo&__mref=message_bubble
-
Gość: Gemma861, *.dynamic.chello.pl
2015/12/31 15:39:08
szybkie pytanie :) czy jajka mają być w temp. pokojowej ? :) z góry dziękuję za odpowiedź.
-
2016/01/01 14:07:22
Powinny:-)