Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Mazurek dekadencki

W wielu Rodzinach (a pewnie ich większości) mazurek na stole Wielkanocnym musi być. Tak jak sernik czy babka. W tym roku upiekłam (i jadłam:)) mój pierwszy mazurek - mandarynkowy z morelami oraz białą czekoladą (klik) i przepadłam, bo nie sądziłam, że to taki pyszny, nieskomplikowany wypiek z mnóstwem kombinacji a więc i smaków. Wtedy wiedziałam już, że na Święta nie może go u nas zabraknąć.
Kolejnym jest orzechowo-czekoladowy. Z pysznym kremem ze śmietanki i masła orzechowego, gładką, lekko truflową polewą czekoladową oraz solonymi orzeszkami w karmelu, słodkimi bezami i szczyptą gorzkiego kakao. Mówię Wam - nieeebo :)

Ciasto kruche:

  • 200g mąki pszennej
  • 100g masła, pokrojonego w 1-cm kostkę (lub pół na pół ze smalcem)
  • 75g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • kilka łyżek chłodnej wody

Masa z masła orzechowego:

  • 1 szklanka śmietanki kremowej 36%
  • 1/2 szklanki brązowego cukru (lub białego)
  • 1 szklanka masła orzechowego
  • szczypta soli morskiej

Polewa czekoladowa:

  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/4 szklanki białego cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 150 g ciemnej gorzkiej czekolady

Do dekoracji:

  • gotowe beziki posypane przez sitko cynamonem w proszku lub kakao oraz słone orzeszki ziemne w karmelu - gotowe lub własne: 1/2 szklanki solonych orzeszków ziemnych zrumienić na suchej patelni, wlać 2 łyżki śmietanki kremowej i wsypać 2 łyżki cukru. Podgrzewać mieszając od czasu do czasu aż orzeszki obkleją się gęstniejącą śmietanką. Zdjąć z patelni, obsypać brązowym cukrem i gruboziarnistą solą.

Przygotować ciasto kruche: Formę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia tak aby wystawał poza brzegi formy. Na stolnicę przesiać mąkę. Dodać cukier, pokrojone na kawałki masło. Posiekać nożem, aż masło będzie w bardzo drobnych kawałeczkach. Następnie dodać żółtka, posiekać całość jeszcze chwilę. Dolać wodę i zagnieść szybko ciasto łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
Ciasto rozwałkować podsypując wałek i blat mąką (ciasto można włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i tak rozwałkować, a jeśli się porwie - można wylepić brakujące miejsca palcami). Z resztek ciasta uformować rant i odcisnąć na nim ząbki widelca. Spód podziurkować i wstawić do lodówki na pół godziny lub zamrażarki (przed pieczeniem ciasto ma być schłodzone). Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wstawić blaszkę z ciastem i piec przez około 15 minut na złoty kolor, ostudzić na blaszce.
Przygotować polewę czekoladową: W średnim garnku wymieszać kakao z cukrem, następnie połączyć z wodą. Stopniowo wlewać śmietankę kremową mieszając energicznie rózgą lub łyżką aż powstanie jednolita masa. Zagotować mieszając, następne odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i wymieszać do roztopienia. Odstawić do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia na około 2 godziny.
Przygotować masę z masła orzechowego: Do rondelka wlać śmietankę i wsypać cukier, mieszając zagotować. Gotować na małym ogniu przez około 30 minut aż masa nieco zgęstnieje (może się pienić podczas gotowania), mieszać od czasu do czasu. Odstawić z ognia i wymieszać z masłem orzechowym oraz solą (masę można schłodzić w lodówce aby szybciej zgęstniała).
Na kruchym spodzie rozsmarować masę z masła orzechowego, wierzch polać polewą czekoladową. Udekorować bezikami w cynamonie/kakao i orzeszkami ziemnymi w karmelu. Nie ma konieczności trzymania ciasta w lodówce.
Buon Appetito! :)

wg. Asi z Kwestii Smaku, kruche ciasto z własnego przepisu


niedziela, 08 kwietnia 2012, viridianka

Polecane wpisy

Komentarze
2012/04/08 15:00:40
Moje smaki! Mniam!
-
2012/04/08 15:24:21
Wspaniały mazurek Asiu!
Śliczne zdjęcia. Sciskam ciepło:-)
-
2012/04/08 16:09:00
Oj tak mazurek to takie cudo, które przyjmie wszystko i na dodatek bosko smakuje:)
-
Gość: elzunia, *.b-ras2.lmk.limerick.eircom.net
2012/04/08 16:32:43
widzę że również korzystałaś z przepisu z Kwestii Smaku :) ja też go robiłam...
-
2012/04/08 16:33:14
widzę że również korzystałaś z przepisu z Kwestii Smaku :) ja też go robiłam...
-
2012/04/08 17:36:01
wygląda obłędnie :)
-
2012/04/08 18:01:16
piękny, wytworny i smakowity.
-
2012/04/08 18:23:15
Wygląda bardzo zachęcająco :)
-
2012/04/08 19:30:33
piękny, szybki i kuszący :)

Wesołych Świąt i mokrego Dyngusa! Pozdrawiam!
-
2012/04/08 21:00:10
cudowny!
-
Gość: ania, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/04/09 00:22:17
Asiu, pochwalisz się jakie ciasta gościły na Twoim stole w tym wielkanocnym okresie ?
Chodzi mi o same nazwy :)
-
2012/04/09 09:22:46
Piękne i apetyczne wariacje :)) chętnie bym skubnęła, pomimo wielkanocnego przejedzenia (już!)
-
2012/04/09 11:51:33
Aniu była babka cytrynowa mojej Mamy, mazurek dekadencki i różany, sernik rosa i tort czekoorzechowy mojej Babci :)
-
2012/04/09 22:07:30
Cudownie wygląda. O smaku nawet nie chcę myśleć, bo już za późno ;)
-
2012/04/10 07:59:17
Wygląda kusząco;) Zasmakowałabym ;)
-
2012/04/10 08:54:14
Pycha!
W moim domu rodzinnym mazurek nie był zbyt popularny, w tym roku też sama zaczęłam mazurkowanie i smakował. Już wiem, że kolejne święta bez mazurka będą po prostu niemożliwe :).
-
2012/04/10 11:45:40
Oj, dekadencki. Ale za to jaki piękny. I założę się że smakuje wspaniale.
-
Gość: ania, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/04/10 13:16:21
świetny zestaw :), mazurek różany przewijał się na kilku blogach i bardzo mnie kusił, ale niestety te chyba najbardziej tradycyjne z wielkanocnych wypieków nie cieszą się w moim rodzinnym domu powodzeniem wcale :(
-
2012/04/10 15:33:55
Wygląda obłędnie.. Mniaam! :)
-
2012/04/10 18:01:44
Aaaa! Z masłem orzechowym! Biorę w całości! :D
-
2012/04/10 19:17:02
Ciasto wygląda cudnie. Dzięki za przepis. natomiast muszę się krytycznie odnieść do zdjęcia jakie dodane jest do tego wpisu ... Wygląda raczej niezbyt przekonywująca i mało apetycznie, raczej mam wrażenie, że widzę jaki brud i nieporządek. Jednak przepis na pewno wykorzystam :)
-
2012/04/10 19:26:23
Salez mój Tata stwierdził, że przeszedł przez te zdjęcia jakiś armagedon.. Faktycznie panuje tu nieporządek, ale takie było zamierzenie - co do brudu, to się nie zgadzam ;) Ja te zdjęcia lubię, szczególnie pierwsze.