Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Tartinki CarmeloveLove

Malutkie - na dwa, góra trzy kęsy - słodko karmelowe i bardzo, barrrdzo pyszne. To zdecydowanie jeden z lepszych przepisów na blogu (właściwie jest to powtórka z ostatnich wakacji, ale tamte tartinki nie zdążyły trafić na bloga). Skorupka z maślanego ciasta kruchego, gęsty sos oraz lekki krem karmelowy, odrobina błyszczącej polewy czekoladowej, a na koniec delikatna i efektowna ozdoba z tzw. anielskich włosów. Może niektórzy z Was pomyślą, że to skomplikowany i pracochłonny wypiek i oczywiście wymaga on nieco więcej wysiłku, ale gwarantuję, że zakochacie się w efekcie - tak jak osoby dla których przygotujecie tartinki. Ostrzegam natomiast przed przyrządzaniem karmelu (a należy przygotować go trzy razy w różnych proporcjach i z różnymi dodatkami) - uważajcie na parę powstającą przy dodawaniu kolejnych składników (śmietanki, masła), jest bardzo gorąca i łatwo się poparzyć, dlatego ostrożnie :)!

składniki na kruche ciasto:

  • 250g mąki
  • 125g masła, miękkiego
  • 50g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • kilka łyżek zimnej wody
  • szczypta soli

Mąkę przesiać z solą i cukrem. Masło wymieszać z żółtkiem. Na zmianę do masła dodajemy 1/3 suchych składników, 1 łyżkę wody, zagniatamy/miksujemy, 1/3 suchych składników, 1 łyżkę wody, zagniatamy/miksujemy, 1/3 suchych składników. Formujemy dysk, owijamy w folię spożywczą i schładzamy 1h.

Przygotowujemy minimuffinową foremkę / foremki do tartinek: dołki smarujemy masłem i oprószamy mąką. Na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy duży cienki placek z którego wycinamy kawałki ciasta i wylepiamy dołki foremki. Ciasto mrozimy 30 minut w zamrażarce. W tym czasie z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty, które razem z suchym ryżem/fasolą posłużą nam do obciążenia spodów. Spody obciążamy papierem do pieczenia z wysypanym na nich ryżem/fasolą. Pieczemy 10 minut w 180st.C. Ściągamy papier z ryżem i dopiekamy jeszcze ok. 5 minuty. Studzimy.

składniki na sos karmelowy:

  • 110g cukru
  • 100ml wody
  • 45ml śmietanki kremówki 30%
  • 35g masła

W garnuszku o grubym dnie połączyć cukier i wodę. Podgrzewać na małym ogniu aż cukier się rozpuści. Następnie zwiększyć ogień i podgrzewać aż karmel nabierze złoto-brązowego koloru (ok. 15minut). UWAGA by karmelu nie przypalić! Garnek zdjąć z ognia, dodać śmietankę oraz masło, mieszać aż się rozpuści. Odstawić do ostudzenia (niekoniecznie całkowitego).

składniki na krem karmelowy:

  • 1 małe białko
  • 50g cukru pudru
  • 2 łyżeczki wody
  • 65g cukru trzcinowego
  • 65ml śmietanki kremówki 30%
  • 75g masła, w temp. pokojowej
  • 100ml śmietanki kremówki 30%, ubitej na sztywno

Przygotować bezę włoską - zagotować w rondelku wodę z cukrem pudrem, podgrzać płyn do 126-135st.C. Białko wlać do miski i ubić mikserem na niezbyt sztywną pianę. Na średnich obrotach miksera wlewać gorący syrop, ubijać aż masa ostygnie. Schłodzić.

Do rondelka wsypać cukier i podgrzewać na wolnym ogniu, aż się roztopi i lekko zarumieni - karmel można zamieszać przez poruszanie garnka, nie należy go mieszać łyżką. Wlać śmietankę (65ml) i dodać masło. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Dodać ubitą śmietankę kremówkę, wymieszać krem szpatułką, następnie delikatnie wmieszać ubite białko. Przechowujemy w lodówce.

składniki na polewę czekoladową:

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 50g masła
  • 25ml śmietanki kremówki 30%

Podgrzać w garnuszku masło i śmietankę. Do gorącego płynu dodać połamaną na kawałki czekoladę. Zgasić ogień i mieszać aż się rozpuści całkowicie.

składniki na kule karmelowe:

  • 75g cukru pudru
  • 25g glukozy
  • 25ml wody

Drewnianą łyżkę przymocowujemy np. do kuchennego blatu tak by poziomo "wisiała" w powietrzu. Na podłodze kładziemy papier, dokładnie pod łyżką, aby nie pobrudzić podłogi. Przygotowujemy karmel. Do garnuszka o grubym dnie wsypujemy cukier i glukozę, wlewamy wodę. Podgrzewamy na małym ogniu aż cukier się rozpuści, następnie zwiększamy ogień i podgrzewamy aż karmel nabierze złotobrązowej barwy (do 141-155st.C). Zestawić z ognia i odstawić do lekkiego ostygnięcia (2-3 minuty). Maczamy widelec w karmelu. Trzymając go ok. 60cm nad łyżką poruszamy bardzo szybko widelcem do przodu i tyłu by tworzyły się długie nitki osiadające na łyżce. Odrywając kawałki nitek formujemy w dłoniach kulki.

Składanie: Do kruchych spodów wlewamy po łyżeczce karmelu. Gdy stężeje napełniamy kremem karmelowym. Schładzamy aż całkowicie się zetnie. Babeczki polewamy lub maczamy w czekoladzie. Ozdabiamy kulami karmelowymi. Przechowujemy w lodówce.

Buon Appetito! :)


poniedziałek, 30 kwietnia 2012, viridianka

Polecane wpisy

Komentarze
2012/04/30 09:45:52
Są cudne :)

Miłego i słonecznego weekendu majowego :)
-
2012/04/30 09:50:29
Rzeczywiście do ich wykonania potrzeba ogromu miłości.....Prawdziwie słodkie maleństwa :)
-
2012/04/30 11:22:15
Wygladaja fantastycznie z tymi karmelowymi kulami :)
-
2012/04/30 12:12:25
Fantastyczne zdjęcia. Aż ślinka cieknie na sam ich widok;)
-
2012/04/30 12:45:57
Nie potrafię napisać nic poza tym, że są cudowne! :)
-
2012/04/30 14:46:23
Super pomysl na kule karmelowe, nigdy o nich nie slyszalam :) Piekne!
-
2012/04/30 14:57:25
Prawdziwe dzieła sztuki ...a te karmelowe kule nadają im niezwykłego uroku:)
-
2012/04/30 15:09:06
Rozkosz podniebienia!
-
2012/04/30 16:20:58
Świetnie to wygląda;) Twoja kreatywność chyba nie zna granic;)
-
2012/04/30 16:41:37
Wspaniałe! I jakie piękne zdjęcia.:)
Uściski:*
-
2012/04/30 17:33:08
Schrupałabym:)
-
2012/04/30 18:48:23
nie wiem, dlaczego, ale od razu skojarzyły mi się z Toffiefie. To chyba przez ich kształt, rozmiar i obłędną ilość karmelu. zabrakło tylko orzecha laskowego ;]
ale to można dogryźć i po sprawie xd

cudowne są te zdjęcia. niesamowite, z jaką finezją przedstawiasz swoje potrawy.
piękne ujęcia.
-
2012/04/30 19:41:04
Karmelitko pomaga mi przy zdjęciach Siostra ;)

Dziękuję za miłe komentarze i pozdrawiam!
-
2012/04/30 23:45:07
wow rozkoszne maleństwa.
-
2012/05/08 21:07:03
Lubię "pracochłonne" wypieki bo mozna się później cieszyć i rozkoszować próbowaniem..
Jestem pod wrażeniem.. mogę wręcz stiwerdzić ze się za..kochałam w tych tartinkach!
-
2012/05/24 12:47:18
A niech mnie pokreci, ale kiedys karmelowe kule musze zrobic :)) Asiu, na wyczucie bym obkrecala jakos ta karmelowa nitke, ale przeczytam z 10 razy i moze trafi do mnie - nie wiem do czego je wykorzystam, ale zrobie, bo na tych babeczkach to cienkie karmelowe zdobienie zawladnelo mym sercem :)) Czapki z glow, nei po raz pierwszy! i buziak!
-
2013/05/25 21:52:52
To wszystko jest cudowne
-
2013/05/25 21:54:15
mam pytanie do babeczek z nutkami ile trzeba dać jogurtu bo tego nie zrozumiałam dziekuje za podpwiedz
-
2013/05/25 22:01:52
Cieszę się, że się podoba! Mam prośbę: następnym razem proszę zostawiaj pytania pod odpowiednimi przepisami :) A co do odpowiedzi to jeśli chcesz upiec babeczki z białej czekolady dodajesz 2 łyżki jogurtu, jeśli mlecznej - 3 łyżki, jeśli gorzkiej 4-5. Chodzi o to, że ciasto ma różną gęstość w zależności od rodzaju czekolady, dlatego skorygujesz ją dodając jogurt w różnej ilości.
Pozdrawiam!
-
2013/05/25 22:24:42
Bardzo dziękuje za odpowiedz Pozdrawiam