Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Alzacka tarta z rabarbarem

Sezon na rabarbar otwarty? Jeśli jeszcze nie, to polecam Wam przygotowanie tej pysznej tarty alzackiej. Z maślanym ciastem, delikatnym kremem a'la crème pâtissière oraz mnóstwem rabarbaru! Zaznaczam, że dzień przed pieczeniem rabarbar należy zasypać cukrem, by pozbyć się nadmiaru soku, który rozmoczyłby ciasto. Prosta i pyszna - najlepiej ze szklanką rabarbarowego kompotu domowej roboty.

owoce:

  • 500g rabarbaru
  • 50g cukru pudru

ciasto kruche:

  • 250g mąki
  • 150g masła, w temp. pokojowej
  • 50g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

polewa:

  • 1 jajko
  • 75g cukru pudru
  • 2 i 1/2 łyżki mleka
  • 2 i 1/2 łyżki śmietanki kremówki 30%
  • 25g mielonych migdałów
  • 55g masła, pokrojonego w drobną kostkę (dałam 40g)

Owoce. Dzień przed przygotowaniem rabarbar pokroić na kawałki długości 2 cm, Posypać cukrem pudrem, przykryć i odstawić na co najmniej 8 godzin. Po tym czasie rabarbar włożyć do cedzaka i odstawić na ok. 30 minut.

Kruche ciasto. Foremkę na tartę (26cm) posmarować masłem i oprószyć mąką. Mąkę przesiać z solą. Masło ubić z cukrem przez kilka minut. Dodać żółtko, zmiksować. Stopniowo dosypywać sypkie składniki aż wszystko się połączy (można dolać zimnej wody jeśli ciasto jest zbyt suche) Utworzyć z ciasta dysk. Owinąć w folię i schłodzić 1h. Ciasto podzielić na dwie części, obie cienko rozwałkować: jedną wylepić foremkę i zmrozić ok. 15 minut (ja zazwyczaj wkładam ciasto na całą noc do lodówki), drugą pociąć na paski, następnie schłodzić kilka chwil i zapleść - gotową kratkę schłodzić na papierze do pieczenia. Ciasto w foremce wyłożyć papierem do pieczenia, obciążyć suchym ryżem lub fasolą i piec 15 minut w 180st. C (aż się lekko zezłoci), ściągnąć papier z ryżem i piec jeszcze 5 minut, ostudzić.

Polewa. W miseczce utrzeć jajko z cukrem, wlać mleko i kremówkę, wsypać migdały, dodać zimne masło.

Na ostudzonym spodzie rozłożyć ściśle obok siebie rabarbar, polać polewą migdałową, nakryć plecionką z ciasta i wstawić do piekarnika. Piec ok. 15-20 minut aż polewa stężeje. Ostudzić w foremce. Następnie oprószyć cukrem pudrem.

Buon Appetito! :)

przepis Pierre Hermé 'Desery' (zmodyfikowany)

wtorek, 08 maja 2012, viridianka

Komentarze
2012/05/08 20:50:01
Za rabarbarem akurat nie przepadam, ale chyba sezon naprawdę ruszył, bo dosłownie przed chwilą (więc nie ma mowy o plagiacie :)) na konkurencyjnym blogu też pojawiło się ciasto z rabarbarem i też w towarzystwie ... kompotu rabarbarowego :)

Ale jak zawsze wygląda kusząco!
-
2012/05/08 20:53:23
Ha ha właśnie widzę :D
-
2012/05/08 20:59:40
Wygląda na taką tartę którą warto wypróbować..
Ja mam takie wrazenie, ze "upieczony" rabarbar jest słodszy.. dlatego jego dodatek bardzo lubię w najróżniejszych wypiekach..
Bardzo ładnie zaprezentowana tarta! Kusi!
-
Gość: mojetworyprzetwory, r2.limes.com.pl
2012/05/08 21:14:11
Wygląda wspaniale, u mnie nadal sezon na rabarbar jeszcze zamknięty, otwieram w weekend, przynajmniej mam zamiar;)
-
2012/05/08 21:29:18
Prezentacja ciasta - doskonała!
-
2012/05/08 21:45:54
Viri, ależ kusisz :)
-
2012/05/08 21:54:32
Viri jest fantastyczna. No i te zdjęcia. Och, ach
-
2012/05/08 22:20:12
u mnie rabarbar czeka na wykorzystanie :D plan jest, więc po maturze z angielskiego ruszam do boju :D
Twoja tarta, Viridianko, wygląda pysznie :) może następnym moim wypiekiem rabarbarowym będzie właśnie ona? :)
-
2012/05/08 22:33:30
Mam pakę rabarbaru i nieudany start na koncie, może mnie ta tarta w tym roku uratuje? ;)
-
2012/05/08 23:17:45
Tartę bardzo polecam - 3/4 już pożarte a pieczona dopiero ok. 16.
A co do fotki to nie było łatwo.. po tylu sesjach przeprowadzonych w weekend majowy naszym głowom brakowało pomysłów.. :)
-
2012/05/09 06:45:24
Wspaniala tarta! Uwielbiam rabarbar ! :)
Koniecznie do zrobienia :)
buzia :*
-
2012/05/09 09:08:20
W tym roku jeszcze rabarbaru nie jadłam, muszę w końcu tez coś skombinować. Tarta wspaniała;)
-
upl
2012/05/09 09:15:07
uwielbiam rabarbar

swietny przepis
musze go wykorzystac ;-)
-
2012/05/09 09:57:39
Sezon otwarty, a jak :) I tarta tez bedzie. Podobna troche do twojej (ktora, nota bene, prezentuje sie wspaniale.)
-
2012/05/09 13:15:12
Kompot właśnie mi się ugotował, tylko tej oszałamiającej tarty brak:)
-
Gość: miki, host-81-190-255-225.elk.mm.pl
2012/05/09 14:01:56
JESTEM ZŁY

Właśnie zrobiłem tartę z rabarbarem, wchodzę na mojego ulubionego bloga i patrzę "Alzacka tarta z rabarbarem" na pewno jest o niebo lepsza od mojej. :)
-
2012/05/09 17:07:35
Majanka piecz koniecznie :) Mam nadzieję, że Wam posmakuje!

Angelika do nadrobienia ;) Ja trzy przepisy popełniłam + kompot :)

Upl będzie mi bardzo miło :)

Maggie ciekawa jestem Twojej :)

Jolu w takim razie musisz upiec, a makaroniki były? :)

Miki a tam, a tam ! Z rabarbarem to co by to nie było będzie pysznie :)
Zdradzisz przepis?

Pozdrawiam!
-
2012/05/10 08:30:18
Kochana, znajdziesz trochę czasu i przyłączysz się do zabawy? :-)
deliciousmorning.blogspot.com/2012/05/51-tag-nr-2.html
-
Gość: pat, c21-29.icpnet.pl
2012/05/11 09:38:31
tarta w piekarniku :) zawsze mam problem z wałkowaniem ciasta na tartę i zwykle kończy się wyklejaniem, czy to kwestia schłodzenia ciasta w lodówce odpowiednio długo?
-
2012/05/11 13:24:46
Może spróbuj następnym razem rozwałkować ciasto między dwoma kawałkami folii spożywczej? Po rozwałkowaniu odklejasz górną folię, odwracasz do góry dolną folią i ciasto przykleja się do blaszki. Jest dużo łatwiej - ciasto się nie kruszy i łatwo nim 'manewrować' w foremce. Może Ci to pomoże :)

Można też dolać 1-2 łyżki zimnej wody do całości podczas dosypywania mąki. Ciasto będzie elastyczniejsze podczas wałkowania :) A chłodzenie w lodówce również jest bardzo ważne, chociaż ja wolę schłodzić je porządniej już w foremce, np. całą noc w lodówce. A przed rozwałkowywaniem wyjąć chwilkę wcześniej. To tak z moich obserwacji.. ;)

Daj koniecznie znać jak smakuje!
-
2012/05/13 19:30:21
Ale pięknie wygląda ta tarta! Dobry pomysł z wcześniejszym przygotowaniem rabarbaru - domyślam się, że kwaśny posmak pozostanie, ale dzięki takiej oprawie na pewno będzie słodszy niż wrzucony od razu ;) Dodaję przepis do grona czekających na przetestowanie! :)
-
2012/05/14 18:19:35
To też, ale przede wszystkim chodzi o to by pozbyć się nadmiaru jego soku :)
-
Gość: mag, 093105138237.rzeszow.vectranet.pl
2012/06/21 22:21:38
Przepyszna! - Polecam! :)
-
2012/06/22 13:49:55
Bardzo się cieszę, że smakowała!
Dzięki za komentarz :)
-
Gość: rabarbar, cmpc-084-205-020-142.cnet.gawex.pl
2013/05/12 17:57:50
rabarbar ma byc obrany czy ze skórką? xd
-
2013/05/12 18:14:01
Umyty i z odciętymi końcami, nie musisz go obierać ;)