Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Pudding ryżowy z rabarbarem

Pudding to najlepszy przysmak dla łasucha. Dla kogoś kto potrzebuje zjeść tu i teraz coś smacznego, słodkiego i sycącego jednocześnie. Nie wymaga dużych zdolności kulinarnych, a jedynie odpowiedniego ryżu (odmiany arborio) oraz odrobiny cierpliwości podczas mieszania. Jest pyszny zarówno tuż po przygotowaniu (jeszcze gorący, prosto z rondelka) jak i po ostudzeniu, sam lub z dodatkami - wanilią, cynamonem czy niezastąpioną czekoladą. Dziś proponuję podać pudding z ciepłym sosem z całymi kawałkami rabarbaru, ale wkrótce - w sezonie - sprawdzą się tak samo idealnie cudne truskawki oraz pachnące maliny.

Według nas najlepszą proporcją jest jedna część ryżu na cztery mleka. Mleko jest oczywiście najpopularniejsze, ale nic nie stoi na przeszkodzie by spróbować np. wersji na kokosowym mleczku lub/i śmietance, mleku czekoladowym lub innym ulubionym. Polecam :)

składniki (2-3 porcje):

  • 1/2 kubka ryżu arborio
  • 2 kubki mleka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łodyga rabarbaru
  • 2 truskawki
  • cukier do smaku

Ryż i cukier wsypać do rondelka, wlać mleko. Całość doprowadzić do delikatnego wrzenia i mieszać drewnianą łyżką aż ryż zmięknie oraz wchłonie mleko (ok. 15 minut). Do osobnego garnuszka wsypać cukier, wlać łyżkę wody oraz dodać pokrojone w kostkę truskawki i połowę rabarbaru. Podgrzewać aż owoce puszczą sok i cały nabierze ładnego koloru, przecedzić. Do tego samego garnuszka wlać przecedzony sok, dodać pozostałą część rabarbaru pokrojoną w kostkę. Podgrzewać na małym ogniu aż rabarbar zmięknie, ale zachowa ładny kształt, ewentualnie dosłodzić. Pudding przełożyć do naczynek i ozdobić rabarbarem w syropie.

Buon Appetito! :)

przepis własny

 

 

czwartek, 10 maja 2012, viridianka

Polecane wpisy

  • Limonmisu (limoncello tiramisu)

    Moja pyszna cytrynowa wersja włoskiego deseru tiramisu: z cytrynowymi sokiem i skórką oraz limoncello. ♥ składniki: skórka i sok z 1 dużej cytryny* 1/2 s

  • Suflet malinowy

    Te urocze maluchy uchodzą zupełnie niepotrzebnie za jedne z trudniejszych wypieków. Spróbujcie, a przekonacie się że to nieprawda! :) Poniżej znajdziecie bardzo

  • Pavlova z czereśniami, rumem i pistacjami

    Subtelna i delikatna, jak baletnica na której cześć została nazwana. Z czereśniami, rumem i pistacjami. składniki na bezę: 4 białka, średnie 240g cukru pudru 1

Komentarze
Gość: mojetworyprzetwory, *.limes.com.pl
2012/05/10 20:19:38
Prezentuje się wspaniale!
-
2012/05/10 20:45:53
Oj, to by mi smakowało :)
-
2012/05/10 20:46:53
Masz rację, a ja chyba jestem takim łasuchem trochę;) Pudding wygląda wyśmienicie;)
-
2012/05/10 21:47:43
ależ cudowne! bardzo lubię ryż arborio, ale poza risottem nie wykorzystywałam go jeszcze do słodkich celów...
jak tylko dorwę (w końcu!) rabarbar, to koniecznie muszę to zrobić! :)
-
2012/05/10 22:38:28
O, to z pewnością by mi smakowało, oj tak !:)
-
2012/05/11 02:22:54
aj, aj...
rozkosz!
-
2012/05/11 10:34:32
Jest prześliczny. Narobiłaś mi smaka. :) Tylko dlaczego ja na targu nie widzę nigdzie rabarbaru? Ech...poczekam .
A zdjęcie przeurocze.
A.
-
2012/05/11 11:59:30
PRZE!!!ŚLICZNY!!!!!Pudding!!!!!
Moje oczy są już najedzone ;)
-
2012/05/11 13:28:01
Kupiłaś mnie tym puddingiem:) uwielbiam desery tego rodzaju:) pozdrawiam Kochana:)
-
2012/05/11 15:18:24
Aleee śliczne zdjęcia! :D
A w Łodzi się kiedyś musimy zobaczyć :DDD
-
2012/05/11 16:53:41
Chciałabym taki na śniadanie :)
-
2012/05/11 23:19:30
hmm...brzmi pysznie,a zdjęcia to potwierdzają. Wciąż przekonuje się do rabarbaru, więc koniecznie skorzystam z tego przepisu :)
-
2012/05/14 14:38:21
Widze że na blogu zaczął królować rabarbar :) Ja jakoś nie jestem do niego przekonana ...
zapraszam do mnie !
-
2012/05/15 00:00:59
Aż się prosi o kropelkę wody różanej! :)
-
2012/05/16 11:30:13
Lepiej, żeby mój tato nigdy nie zobaczył tego przepisu, bo nie dałby mi spokoju... :D
-
2012/06/13 22:55:17
Zrobiłam dzisiaj :D
Wyszło wspaniale! Aczkolwiek dodałam do "syropu" więcej truskawek :)
-
2012/06/14 16:53:40
Cieszę się :)