Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

"Seasons" Donna Hay

Dzisiaj głos całkowicie oddaję mojej Siostrze - i myślę, że spisała;) się fantastycznie! Zapraszam do bardzo przyjemnej lektury. Zachęcam również do podzielenia się wrażeniami, a posiadaczy do wyrażenia własnych opinii! Dodatkowo Agnieszka otrzymała status pełnoprawnego Administratora Czekoladowego Kota, dlatego podpisy choć wciąż w większości moje, będą przeplatały się z podpisem agnieszka.sii.

Naszą serię recenzji ulubionych książek kulinarnych zaczynamy stawiając poprzeczkę najwyżej jak się da tzn. połączeniem maksymalnie urozmaiconych i apetycznych przepisów, perfekcyjnie dopracowanego wydania i przepięknych fotografii – książką „Seasons” Donny Hay. „Seasons” dedykowane jest „kucharzom na całym świecie, którzy nie mogą doczekać się każdej nowej pory roku oraz ludziom, którzy sprawiają że chcemy dla nich gotować.”

O AUTORCE

Donna Hay to taka australijska Nigella Lawson albo Martha Stewart – autorka bestsellerów kulinarnych, stylistka, edytorka własnego magazynu i właścicielka sklepów z domowym wyposażeniem. Full service;) Trzeba jednak przyznać, że ma świetny styl – elegancki, estetyczny i jednocześnie bardzo, baaardzo apetyczny. Jej przepisy i stylizacje oparte są na podstawowych składnikach, przygotowanych w prosty sposób i zawsze pięknie sfotografowanych.

„Seasons” zamówiłyśmy na brytyjskim Amazonie (darmowa wysyłka do Polski powyżej 25£ - fajna sprawa), więc po rozpakowaniu książka leżała jakiś czas na stoliku w salonie razem z kilkoma innymi. I co? Wszyscy goście sięgali właśnie po nią, wciągały ich fotografie i tracili po chwili wątek rozmowy… Bo „Seasons” na pewno nie jest książką do zbierania kurzu na półce – to jest książka na pokaz! Gdybyśmy jej nie miały, nie ukrywam, że super byłoby dostać ją w prezencie.

PRZEPISY

Jednak jeżeli chodzi o zawartość – „seasons” czyli „pory roku” mówi prawie wszystko. Książka zorganizowana jest ze względu na pory roku (i trafia w sedno z daniami, na które każdy ma wtedy ochotę, chociaż my wypróbowałyśmy już kilka jesiennych), a każdy sezon podzielono na część słodką i wytrawną. Zaczynając od wiosennych, jasnych i świeżych smaków, przez grillowane owoce morza i lekkie, owocowe desery latem, aż do sycących zup i pieczeni jesienią i zimą.

Fajne jest również to, że każdy przepis zajmuje tylko ¼ strony, a jednocześnie w prosty sposób opisuje przygotowanie. Dania składają się zazwyczaj z kilku łatwo dostępnych składników, nie są skomplikowane, jednak bardzo efektowne (i pyszne – sprawdziłyśmy!) Jeżeli jagnięcina z miętą, nektarynkowa tarta z syropem pomarańczowym, dyniowa zupa z pieczonym czosnkiem, tarta tatin a pomidorkami malinowymi czy jagodowe babeczki brzmią kusząco, to książka na pewno przypadnie Wam do gustu.

FOTOGRAFIE

Przepisów jest aż 200, przy czym sama książka ma ponad 300 stron (i jest dość duża) – znaczną część zajmują więc zdjęcia. Plenerowe ujęcia, pikniki na świeżym powietrzu są przemieszane z fotografiami dań, utrzymanych w lekko rustykalnym stylu, dalekim od surowych białych fotografii studyjnych. Chciałabym wkleić wam tutaj wszystkie, ale to chyba byłoby nielegalne…:)

PODSUMOWANIE

Myślę, że wyraźną przewagą „Seasons” nad tytułami z podobnej kategorii jest jej ogromna różnorodność – od niedzielnego obiadu do bardziej wyszukanych trzydaniowych kolacji, od zwykłych kanapek do dań z owocami morza, od ciasta do kawy do eleganckich deserów – nie chcę popadać w banał, ale naprawdę nie ma okazji na którą nie znalazłby się w niej przepis ze składnikami dostępnymi o każdej porze roku.

Największe zalety książki to wspaniałe fotografie, ogromna uniwersalność, wspaniałe fotografie i prostota przepisów w bardzo pozytywnym tego słowa znaczeniu. Wspominałam już o wspaniałych fotografiach? Jedynym minusem może być brak twardej okładki, po tysięcznym przekartkowaniu klejone strony zaczęły się już trochę luzować. Cena jest jednak plusem – książka kosztuje niecałe 15£ czyli (aktualnie) około 80 zł. I nie zastanawiałabym się długo, gdybym musiała dopłacić jeszcze połowę.

 

Cena: 14,49 £ (www.amazon.co.uk)

Liczba stron: 320

Ocena: 9.5/10 – jedyny maleńki minus za brak twardej oprawy

Oficjalna strona Donny Hay: www.donnahay.com.au

Przepisy wypróbowane na blogu:

czwartek, 24 maja 2012, agnieszka.sii

Polecane wpisy

  • Dynie ♥

    Dyniowe love ♥ z deszczowego Targu Pietruszkowego w Krakowie. Modelki od lewej: piżmowa, hokkaido i hokkaido niebieskie.

  • Limone sul Garda

    W tym roku wakacje spędziłam w cudownym Limone - przepięknym, cytrynowym miasteczku nad jeziorem Garda w Lombardii, w północnych Włoszech. Na zdjęciu moje zakup

  • Wałek od Vałek, wyniki konkursu!

    W imieniu Zuzi i swoim chciałabym bardzo podziękować wszystkim Uczestnikom za nadesłane zgłoszenia oraz pogratulować fantastycznych zdolności kulinarnych! Wiem

Komentarze
2012/05/24 18:24:14
Chodzi za mną ostatnio Donna... Mam nadzieje,że ta książka trafi na moją półkę, bo z tego co zauważyłam jest rewelacyjna!
-
Gość: czekoladowa_pyza, *.internetdsl.tpnet.pl
2012/05/24 19:25:57
Recenzja jest świetna i brzmi zachęcająco, ale ze względu na mój bardzo kiepski angielski chyba na razie zrezygnuję ;))
-
2012/05/24 22:25:55
Uwielbiam ksiazki Donny Hay. Zdjecia w nich sa po prostu...powalajace :) Mam wszystkie jej ksiazki i pamietam kiedy kupilam "Seasons" bylam troche rozczarowana. Bo te zdjecia byly jakies inne, ciemniejsze, troche jakby nie w jej stylu... Pozniej zakochalam sie w niej bez pamieci (ksiazce oczywiscie:)) A kawowa panne cotte z gruszka robilam (jest u mnie na blogu) i goraco polecam bo smakuje bosko!

Pozdrowienia.
-
2012/05/25 09:51:12
Pokazane zdjęcia są po prostu piękne ! :)
Muszę koniecznie zobaczyć tą książkę :)
-
2012/05/25 13:41:36
czytelniakasi.blogspot.com jest, jest :)

czekoladowa_pyza w takim razie będziesz korzystała z przepisów przez nas wypróbowanym, panna już niedługo na blogu ;)

majazteca my też już robiłyśmy, faktycznie jest doskonała!

www.MagiczneWypieki.pl polecamy!


-
2012/05/27 10:17:18
Znam tą Pania zprogramu w Kuchnitv ...żałuję niezmiernie, ze nei ma Jej ksiażek w jezyku polskim, bo gotuje proste i naprawdę smakowite potrawy:)
-
2012/06/13 10:54:16
Właśnie przeglądam tę recenzje...
I zastanawiam się z czego zrezygnować, żeby kupić sobie tę książkę.
Na razie jestem ekhm.. nie na kupnie, ale coś się wymyśli.
-
2012/06/14 16:54:46
Książka jest naprawdę warta zakupu, polecam!