Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Tartinki z figą, ricottą, miodem i tymiankiem

Chciałabym by niedawno otwarte w moim rodzinnym mieście Delikatesy stały się sponsorem Czekoladowego Kota :D Nareszcie większość produktów - dawniej niedostępnych i możliwych do kupienia najbliżej w Krakowie - mam kilka minut od domu. Uwielbiam tam zaglądać, oglądać i odkrywać nowe składniki, bo to wspaniałe pole dla kolejnych inspiracji. Abstrahując jednak od nierealnego sponsoringu;) polecam Wam dzisiaj drobne - na 2-3 kęsy - lekko słodkie, delikatne, choć bardzo aromatyczne tartinki. Spody z kruchego ciasta wypełniłam serem ricotta z miodem i tymiankiem, a wierzch zdobi cząstka figi oraz dodatkowa porcja miodu. Myślę, że tartinki spodobają się tym, którzy nie przepadają za słodyczami, a mimo to lubią zakończyć obiad lub kolację małym deserem.

składniki:

  • kruche ciasto
  • ser ricotta
  • miód
  • tymianek
  • figi

Piekarnik nagrzać do 180st.C. Foremki na kruche babeczki posmarować masłem i oprószyć mąką. Następnie wylepić je ciastem i schłodzić ok. 30 minut w lodówce. Spody nakryć papierem do pieczenia, obciążyć suchym ryżem i piec 6-7 minut, ściągnąć papier z ryżem i babeczki dopiec jeszcze ok. 5-6 minut na złoty kolor. Ostudzić w foremkach.

W miseczce wymieszać ser ricotta (na 8 mini babeczek zużyłam 125g sera) z miodem i posiekanym tymiankiem do smaku. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i napełnić spody kremem. Figę przekroić na 8 cząstek. Delikatnie wcisnąć je w krem, ozdobić tymiankiem. Schłodzić. Podawać z dodatkową porcją miodu.

Buon Appetito! :)

czwartek, 31 maja 2012, viridianka

Polecane wpisy

Komentarze
2012/05/31 20:16:12
Fantastyczne, apetyczne zdjęcia!
-
2012/05/31 20:19:45
zjawiskowe !!!!!
-
2012/05/31 20:22:47
Wyglądają jak malutkie żaglóweczki! Śliczne
-
2012/05/31 20:31:02
też skojarzyło mi się z żaglówkami! :-) wyglądają uroczo i zapewne tak też smakują! poza tym, królestwo za figi. Moja miłość, ale chyba bardziej preferuję suszone. Może jakiś pomysł jak zagospodarować je w cieście? Do tej pory używałam tylko do mazurków.
-
2012/05/31 20:39:56
Helenko jeśli chodzi o bakalie to ja zawsze będę polecała florentynki :)
cioccolatogatto.blox.pl/2011/02/Florentynki.html

Dzięki i pozdrawiam!
-
2012/05/31 20:53:32
ale cuda!!!
-
Gość: EwaZosia, *.tvkslupsk.pl
2012/05/31 21:17:16
Cudeńka:)) Piękne!!
-
2012/05/31 21:25:17
Po prostu fenomenalne połączenie, ale pyszności :)
-
Gość: kaś, *.home.aster.pl
2012/05/31 21:38:44
jak Ty to robisz że Twoje tartinki są takie równe? chodzi mi o górny brzeg. mi zawsze wychodzą za niskie i takie "falbanki":(
-
Gość: glodopatra, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/05/31 21:59:59
Twoje zdjęcia to już jak dla mnie mistrzostwo! :) Jesteś genialna, Twoja siostra również, te filmy... Nie, nie chcę się podlizywać. Ja naprawdę nie mogę wyjść z podziwu! Jesteście extra :)
-
2012/05/31 22:10:50
Drugie zdjęcie uwielbiam po prostu. Bardzo apetycznie to wygląda;)
-
2012/05/31 22:13:42
@glodopatra Nie wiem jak Viri, ale ja po takim komplemencie nie przestanę się uśmiechać do jutra, dzięki! :)
-
2012/06/01 06:53:18
Piękne ujęcia! Niezwykle smakowite. Figi są przepyszne ,wiec z całą pewnoscią takie tartinki smakują rewelacyjnie:)
Usciski:*
-
2012/06/01 08:14:00
Kaś dociskam palcem i o rant foremki ucinam, też palcem :) Dłonie mam zawsze ciepłe - co dla kruchego dobre nie jest, ale sprawdza się przy rantach. Potem koniecznie bardzo dobrze schładzam - zazwyczaj całą noc w lodówce lub przez ok. 30 minut w zamrażarce. A na koniec wykładam papierem do pieczenia, na to folia aluminiowa i obciążam suchym ryżem/grochem/pestkami.

Glodopatra ślicznie dziękujemy, staramy się by wszystko było dopracowane i dopięte na ostatni guzik :)

Sis :)

Dziękuję za miłe komentarze i pozdrawiam ciepło!
-
2012/06/01 09:02:38
O MNIAM FIGIIIIIIII :) Niebo w gębie :)

Przepiękne zdjęcia ! Pozdrawiam :)
-
2012/06/01 09:10:34
Nie wiem, co napisać, bo brakło mi słów :). Zachwycam się.
-
upl
2012/06/01 09:52:54
sliczne
uwielbiam figi z miodem :-)
-
2012/06/01 18:08:17
te zdjecia są tak zmysłowe Viri, że nie mozna o nich przestać mysleć ....
-
2012/06/01 21:52:20
to się nazywa uczta :)
-
2012/06/02 09:11:58
Za kazdym razem kiedy wchodzę na bloga, jestem w szoku...a raczej padam z zazdrości ;) Tym razem padłam i chyba już nigdy nie wstanę. Figi, miód, ricotta! Uwielbiam! A zdjęcia przepiękne!
-
Gość: czekoladowa_pyza, *.internetdsl.tpnet.pl
2012/06/03 18:07:15
zdjęcia cudowne, och figi... muszę świeżych poszukać w Warszawie ;))
-
2012/09/07 17:00:43
Szkoda, że nie ma dokładnych proporcji kremu :( w sensie ile miodu i ile tymianku
-
2012/09/07 23:46:01
Trzeba dodawać do smaku.
-
2012/10/16 13:03:49
bardzo fajne, tydzień temu je zrobiłam i na pewno będę chciała kiedyś powtórzyć
-
2012/10/16 13:40:29
Dzięki za informację :)