Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Irlandzkie ciasto z Guinnessem i Irish Cream

Jaki napój kojarzy się z dobrym meczem? Oczywiście kufel zimnego piwa!
A z Irlandią? Oczywiście kufel zimnego Guinnessa!

Efektem tego połączenia jest wspaniałe, wilgotne ciasto na Guinnessie. Aby dodać mu jeszcze bardziej irlandzkiego charakteru, krem został przygotowany z dodatkiem Irish Cream. Smak ciasta – delikatnie słodki, czekoladowy, ale z wyjątkowo męskim charakterem – wspaniale łączy się z lekko słoną pianką o aromacie pysznego likieru.
Zapewniam, że posmakuje nie tylko miłośnikom słodyczy i nie tylko kibicom Irlandii – u nas wszyscy byli absolutnie zachwyceni jego smakiem!
Ciasto inspirowane jest Mistrzostwami Europy w piłce nożnej i dlatego na końcu wpisu możecie znaleźć bardzo pozytywną, oficjalną piosenkę Irlandii na Euro:) 

składniki na ciasto:

  • 285g masła
  • 315g cukru trzcinowego
  • 260ml piwa Guinness
  • 55g gorzkiej czekolady
  • 70g gorzkiego kakao
  • 3 jajka, średniej wielkości
  • 115g jogurtu naturalnego
  • 270g mąki pszennej
  • 1 i 1/4 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli

składniki na krem:

  • 250ml śmietanki kremówki
  • 125g serka Philadelphia
  • kilka łyżek likieru Irish Cream
  • cukier puder do smaku

Przygotować tortownicę 22cm - posmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki oprószyć mąką. Do garnka o grubym dnie wsypać cukier, dodać masło i wlać piwo. Podgrzewać aż masło i cukier się rozpuszczą. Garnek ściągnąć z ognia, dodać przesiane kakao i posiekaną czekoladę - mieszać aż wszystkie składniki się połączą. Gładką masę odstawić do ostudzenia. W międzyczasie przesiać razem mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. Jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem, by białka połączyły się z żółtkami. Do ostudzonej masy czekoladowo-piwnej wlewać powoli jajka - miksować na wolnych obrotach miksera lub mieszać ręczną trzepaczką. Następnie dodać suche składniki i jogurt - wymieszać na gładką masę. Przelać do foremki i piec ok. 45-55 minut w 180st.C do suchego patyczka. Ostudzić na kuchennej kratce.

Przygotować krem. Śmietankę ubić z cukrem na sztywno. Dodać serek i likier i wymieszać na gładki krem. Schłodzić 10-15 minut, a następnie ozdobić ostudzone ciasto.

Buon Appetito! :)

przepis własny


 

poniedziałek, 04 czerwca 2012, agnieszka.sii

Polecane wpisy

  • Piernik z powidłami śliwkowymi

      Od kilku lat szukam przepisu na piernik, który mogłabym określić mianem ulubionego, ale do tej pory zawsze coś było nie tak. Nawet tak słynny piernik sta

  • Szarlotka z twarogowym ciastem

    Macie ochotę na jeszcze jedną wspaniałą szarlotkę? :-) To jedno z naszych ulubionych ciast, które od dawna jest już na blogu, ale teraz w ładniej zaprezentowany

  • Szarlotka gryczana z różą

    O połączeniu jabłek z różą przeczytałam po raz pierwszy u Basi , potem o nim zapomniałam by niedawno odkryć na nowo. A jest naprawdę pyszne, podobnie jak ciasto

Komentarze
2012/06/04 19:25:30
Czyli jakość polskich dróg jest wiadoma wszystkim w Europie;)
-
2012/06/04 19:27:45
Haha, ten sposób nie patrzyłam na ten tytuł :D
-
Gość: czekoladowa_pyza, *.internetdsl.tpnet.pl
2012/06/04 19:39:21
To do tej pory Twoje zdjęcia nie były z lustrzanki? Ja mam jakąś kiepską lustrzankę, staram się nauczyć robienia zdjęć ale ciężko mi to idzie...
Piwko i czekolada ;)
Pięknie to wygląda.
-
2012/06/04 19:42:00
Asi oczywiście były, ale to pisałam ja - Agnieszka ;) i nigdy wcześniej nie robiłam zdjęć na bloga..
-
Gość: czekoladowa_pyza, *.internetdsl.tpnet.pl
2012/06/04 20:00:37
no cóż mała wpadka nie zwróciłam uwagi na podpis ;)
Zdjęcia są cudowne naprawdę podziwiam ;P
-
2012/06/04 20:01:19
Sis jak nie robiłaś jak robiłaś? ;) muffinki z białą czekoladą i malinami są Twoje, sernik Poezja ze mną też - i przypominam Aniową lustrzanką :D
Z moim lustyśiem to był debiut i nie ukrywam, dumna jestem :*
-
2012/06/04 21:17:06
Wow, fantastyczne ciasto! Widziałam już przepisy na ciężkie ciacha czekoladowe na Guinnessiiem, ale krem z likierem do tego to już rozpusta :). Wygląda cudnie :).
-
Gość: mojetworyprzetwory, *.limes.com.pl
2012/06/04 21:25:07
Wygląda wspaniale i kusi na całego;)
-
2012/06/04 21:32:37
Kolejny wyśmienity przepis,a ja jeszcze nie zaczęłam piec innych które tu zobaczyłam,och dużo pracy przede mną:)
Życie powodzenia z lustrzanką ,nie taki diabeł straszny:)
pozdrawiam
-
Gość: 08agnes, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/06/04 21:46:34
Uwielbiam tą piosenkę:))) życzę miłego pobytu w Irlandii!! Piękny kraj, nie przestaję za nim tęsknić!! Ciasto napewno wypróbuję, tyle, że ten Guinness u nas dostępny to jednak nie to samo co ten w irlandzkim pubie:)))
-
2012/06/04 22:16:47
Po prostu obłędne;)
-
Gość: lo, *.adsl.inetia.pl
2012/06/04 22:39:30
Kiedyś piekłam podobne ciasto z Guinnessem. Bardzo odpowiadał mi ten specyficzny smak. Ja jestem absolutnie niepiwna, ale lubię jego dodatek, do duszonych mięs, chleba i ciast. Zajrzyj do mnie, ostatnio mam na blogu trochę przepisów PH w Twoim stylu. Ostatni znajdziesz tutaj pistachio-lo.blogspot.com/2012/06/g-detou-paryski-raj-dla-miosnikow.html. Pozdrawiam serdecznie.
-
2012/06/04 23:09:14
Fajna piosenka :))
A ciacho boskie! Mogę kawałek?
Pozdrowienia SIostry :)
-
2012/06/05 19:27:01
Króliczku przychodzę z gratulacjami :) To była bardzo miła wiadomość :)

ps. ciasto z piwem na g. smakuje bardzo dobrze - kiedyś to sprawdziłam ;)
-
2012/06/06 12:44:26
Zakochałam się w tym przepisie i tych zdjęciach. Cuuuuudo!
-
2012/06/08 15:21:16
Viri wspaniałe ciasto ..... chetnie zjadłabym kawałek ..... mniami:)
-
2012/06/11 09:17:31
cześć, wykorzystałam Twój przepis i muszę przyznać, że ciasto mnie (i nie tylko) zachwyciło! pozwoliłam sobie umieścić efekt u siebie: kuchniaetc.blogspot.com/2012/06/bardzo-czekoladowe-ciasto-pod-rozowa.html (z odnośnikiem do Twojego przepisu). pozdrawiam!
-
2012/06/11 17:12:06
Super!! Bardzo się cieszę, że smakowało :)
-
2012/08/24 21:30:54
Pyszne, wilgotne, bardzo czekoladowe ciasto, smaczne zarówno bez dodatków jak z bitą śmietaną i jagodami, nie przygotowałam polewy z przepisu, bo nie przepadam za słonawym smakiem serka Philadephia. Na pewno jeszcze nie raz je upiekę. Dziękuję za przepis :)
-
2012/08/24 23:19:06
Cieszę się, że smakowało i że udało Ci się dodać komentarz ;)
Pozdrawiam!
-
2013/09/19 10:50:18
Zrobiłam je wczoraj -pyszne w smaku :)
Bałam się ,że wyjdzie suche i nijakie (mimo takiej ilości mokrych składników) jednak moje obawy byly bezpodstawne.
Kolejny ekperyment kulinarny uważam za bardzo udany!!!
W dodatku ślicznie się prezentuje.
-
2013/09/19 17:45:51
To bardzo się cieszę :) Dzięki za komentarz!