Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Mistrzowskie babeczki poziomkowo-kokosowe

Cupcakes przygotowane z myślą o EURO oraz konkursie zorganizowanym przez platformę Cooklet, w którym zajęłyśmy pierwsze miejsce. Jeszcze raz bardzo dziękujemy :))))))

Tymczasem kilka słów o samych babeczkach. Piłkarskie i stuprocentowo polskie. Głównym dodatkiem są nasze pyszne polskie poziomki, które kojarzą się nam ze smakiem dzieciństwa i oczywiście narodowymi barwami Polski. Aby dodać babeczkom jeszcze bardziej wakacyjnego smaku oraz międzynarodowego charakteru Mistrzostw Europy, ciasto i krem mają delikatny aromat kokosa. Równie ważna co smak jest jednak ozdoba – puszysty krem na babeczkach został specjalnie przygotowany w taki sposób, by jednocześnie układać się w dwukolorowy wzór naszej flagi :) Powodzenia Biało-Czerwoni!

składniki na babeczki (12 sztuk):

  • 2 jajka
  • 2 żółtka 
  • 75g cukru
  • 165g czekolady białej, posiekanej
  • 65g masła
  • 115g jogurtu naturalnego
  • 115g mąki pszennej
  • 75g mielonego kokosa
  • po dużej szczypcie (po ok. 1/8 łyżeczki) soli, sody i proszku do pieczenia
  • poziomki lub kilka truskawek, pokrojonych w drobną kostkę

składniki na krem:

  • 250g serka mascarpone
  • 150ml śmietanki kremówki 30%
  • 50ml śmietanki kokosowej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • czerwony barwnik spożywczy

Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami. Jajka, żółtka i cukier ubić na gęstą, jasną pianę. Masło roztopić w garnuszku i ciepłym zalać czekoladę, wymieszać na gładką masę. Do miski przesiać mąkę, zmielony kokos, proszek do pieczenia, sodę i sól. Do ubitych jajek wlewać czekoladę, mieszać na małych obrotach miksera. Następnie dodawać na zmianę suche składniki i jogurt. Gotowym ciastem napełnić papilotki. Piec 15-17 minut w 180st.C do suchego patyczka. Ostudzić na kuchennej kratce. Następnie wyciąć środki babeczek i napełnić je pokrojonymi w kostkę poziomkami/truskawkami.

Przygotować krem. Kremówkę ubić z cukrem na sztywno, dodać serek mascarpone i śmietankę kokosową. Całość ubić na sztywno. Krem podzielić na pół, do jednej części dodać czerwony barwnik spożywczy. Kremy przełożyć do osobnych woreczków (po napełnieniu kremem można skleić je ściśle taśmą), odciąć końcówki woreczków, a następnie oba włożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Następnie równomiernie wyciskając obie części kremu ozdobić babeczki.

Buon Appetito! :)

przepis własny



 

środa, 06 czerwca 2012, viridianka

Polecane wpisy

  • Babeczki z makiem i likierem advokaat

    Czy wiecie jak bardzo lubię piec babeczki? (tuż obok tortów, tart i ciast drożdżowych.. ;-) ), dlatego dzisiaj przedstawiam Wam kolejne babeczki, w zimowej scen

  • Babeczki dyniowe z masłem orzechowym

    Bardzo udane połączenie dyni i masła orzechowego w jednej babeczce. Gęste dyniowe ciasto o smaku pomarańczy i cynamonu oraz delikatny krem z chrupiącymi orzeszk

  • Pierniczkowo-czekoladowe babeczki z bałwankami

    Babeczki mają to do siebie, że pasują do każdej okazji. No dobrze, macie rację - babeczki nie potrzebują okazji! :) Jednak jeżeli chcemy podejść do tematu Świąt

Komentarze
2012/06/06 18:50:30
babeczki wspaniałe i słusznie zwyciężyły ! jeszcze raz gratuluję :)
-
2012/06/06 18:56:45
Wspaniałe! :)))
Jak ja kocham takie małe cudeńka i takie na specjalne okazje :) Świetna sprawa :)
Pozdrowionka :)
-
2012/06/06 19:29:00
Urocze! Chętnie bym podjadała takie w trakcie meczu :)
-
2012/06/06 19:39:14
cudowne! ciekawe tylko co na to nasza drużyna;)
-
2012/06/06 20:16:10
No szczęka mi opadła. Rewelacyjnie wyglądaja !!! Napewno zrobię!!
-
2012/06/06 21:22:17
Urocze!
-
2012/06/06 21:31:29
Gratulacje raz jeszcze Viri. Widziałam informację na Cooklecie.
-
Gość: Madzia, 213.134.163.*
2012/06/06 21:53:22
śliczne babeczki :) gratulacje
-
2012/06/06 22:10:25
Widzę, że takie w kolorach Euro 2012 :D Przepysznie wyglądają;)
-
Gość: mojetworyprzetwory, *.limes.com.pl
2012/06/06 22:21:31
Hmm, hmm, hmm, ale pyszności!
-
Gość: czekoladowa_pyza, *.internetdsl.tpnet.pl
2012/06/06 23:14:36
wyglądają słodko! ;)
-
2012/06/06 23:19:57
Viri, nie mów, że macie poziomki! ZAZDROŚĆ! :)

-
2012/06/06 23:24:52
Mamy w ogródku! Tzn. miałyśmy... :) przepyszne były w tych babeczkach.
-
2012/06/07 08:06:24
cudnie wygladaja!!!!
Pozdrawiam :)
-
2012/06/07 10:35:26
Wyglądają niesamowicie, patriotyczne babeczki! :)
Gratulacje co do konkursu :)
-
2012/06/07 11:24:15
Mistrzowskie wykonanie!! Pięknie wyglądają.
-
Gość: gladys, *.stansat.pl
2012/06/07 13:34:25
gratuluje :)

a czy da sie zrobic taki dwukolorowy krem szp[ryca? czy nie bardzo?
-
2012/06/07 15:29:23
Hm, hm, hm.. wydaje mi się, że nie bardzo :/ Polecam płócienne worki cukiernicze, sprawdzają się super ZAWSZE :)
-
Gość: gladys, *.stansat.pl
2012/06/07 21:58:32
dzieki, no nic, to na to euro chyba musze zadowolic sie babeczkami osobno z kremami czerwonym i bialym :) dzieki za inspiracje!
-
2012/06/07 22:06:23
Możesz spróbować zastąpić worek płócienny zwykłym woreczkiem np. takim na mrożonki bo są wytrzymalsze. A tylkę przykleić taśmą klejącą by nie uciekła w czasie wyciskania.. Ja bym pokombinowała ;)
-
2012/06/07 23:05:07
Kibic ze mnei do bani, ale musze przyznac ze bialo-czerwone M&S okropnie mi sie podobaja, przypomnialas mi Asiu za czym mam sie rozejrzec we Wroclawiu za tydzien :-) Gratuluje zwyciestwa!
-
2012/06/08 14:13:48
Jestem daleko z boku w temacie Euro, ale babeczki podobają mi się bardzo :-)
-
2012/06/08 15:23:15
Euro działa na mnie jak płachta na byka ....ale babeczki prezentuja się pięknie:) ....a pomysł z woreczkami wspaniały:) wykorzystam:)
-
Gość: beolhar, *.mmj.pl
2012/06/09 08:17:45
Viri, po prostu boskie!
-
2012/06/09 19:49:09
Pięęękne. :) I babeczk i zdjęcia. :)
-
2012/06/09 20:21:34
Fantastycznie wyglądają, świetny pomysł na tę dwukolorową ozdobę!
-
Gość: dee, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/06/12 10:37:54
Zrobiłam babeczki i wyszły obłędnie smaczne, mięciutkie i kokosowe. Ale z kremem jak zwykle miałam problem. Czy dodajesz coś do kremu, żeby się nie rozpływał? Bo mój zawsze po chwili trochę się rozpływa i nigdy nie wygląda tak pięknie, jak Twój. Masz jakiś trik i mogłabyś się nim podzielić?
-
2012/06/12 12:08:36
Bardzo się cieszę, że babeczki Ci posmakowały :)
A co do kremu to zawsze przygotowuję go z proporcji i składników podanych w przepisie i albo ubijam najpierw kremówkę z odrobiną cukru, a następnie mieszam z serkiem lub ubijam od razu mascarpone z kremówką, no ale wtedy należy dodać mniej śmietanki.
Możesz przygotować krem, przełożyć go do rękawa, schłodzić, a dopiero potem wyciskać. Możesz też dodać do kremu roztopionej białej czekolady, która również sprawi że krem będzie sztywniejszy. Zwracaj też uwagę na składniki by było to prawdziwe mascarpone i dobra kremówka 30 lub 36% :)
Nic więcej mi na ten moment do głowy nie przychodzi. Poza tym, że babeczki z takim kremem muszą przebywać w lodówce, inaczej pod wpływem ciepła się roztapiają.
-
2012/06/12 13:28:54
U mnie też dziś biało-czerwono. Twoje babeczki są rzeczywiście mistrzowskie, idealne w każdym calu. I to połączenie kokosowego smaku z poziomkami - znów zaskakujesz :). Pozdrawiam serdecznie!
-
2012/06/17 16:55:36
Gdzie można dostać barwniki spożywcze? Tylko przez internet?
-
2012/06/17 17:11:00
Na pewno w większych miastach można je kupić. Niestety nie doradzę gdzie konkretnie, bo zawsze kupuję przez internet.
-
Gość: an, *.play-internet.pl
2012/06/28 14:49:35
Widziałam, że pytanie a propos kremu już się pojawiło... Ja także mam z nim odwieczny problem, nigdy nie wygląda tak jakbym tego sobie życzyła. Mam też obawy przed miksowaniem mascarbone, nie waży Ci się, kiedy je ubijasz? Prawdę mówiąc, ja boję się je nawet mocniej mieszać :P , bo nie chcę, aby kolejny raz wylądowało w koszu.
-
2012/06/28 16:05:34
Wiesz co wszyscy zawsze piszą o ważeniu mascarpone, mi nie zdarzyło się to nigdy.. Może jest to kwestia rodzaju firmy serka? Naprawdę nie wiem.. ja po prostu miksuję ;) Najpierw na wolniejszych obrotach miksera, potem na szybszych.
-
2012/11/14 21:04:18
Piękne i wspaniałe! Jestem zachwycona tym blogiem, a te babeczki są poprostu nieziemskie! Pozdrawiam
-
2012/11/15 16:47:50
Dziękuję za miłe słowa :)
-
Gość: aldobrandeska, *.dynamic.chello.pl
2013/02/13 23:37:44
Przepis przedni, lekkuchno zmodyfikowalam, dodajac oprocz rozpuszczonej czekolady jeszcze jej male kawałki a zamiast poziomek maliny... Pycha. Napewno wyprobuje kolejne. Pozdrawiam