Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Tarta z kremem bazyliowym i truskawkami

Jadąc do domu myślałam, że na południu Polski zastanę już tylko truskawkowe resztki.. i po dzisiejszym rekonesansie stwierdzam, że tak już niestety jest, ale! poza.. naszą piwnicą. Bo tam wczoraj odkryłam kilkanaście łubianek pełnych truskawek! Kochana Mama :) W te wakacje chciałabym przygotować kilka fajnych konfitur, dlatego w 'podziemnych ciemnościach' zaświeciły mi się radośnie oczy.. I tak część trafiła to cudownego dżemu z wanilią, skórką cytrynową oraz balsamico (przepis Polki, o tutaj dla chętnych) - drugą partię za moment połączę z whiskey, a na deser mam (..tak naprawdę to już prawie nie mam :) ) wspaniałą tartę. W nowej, aromatycznej odsłonie, bo z bazylią. Od dawna miałam przepis zapisany w głowie, potrzebowałam tylko wolnego czasu. Nareszcie się udało: bazylia i truskawki to świetny duet - ciasto jest przepyszne! Krem chociaż delikatnie zielony nie odstrasza, a wręcz wszystkich przyciąga. Bardzo polecam!

składniki na kruche ciasto:

  • 125g masła, o temp. pokojowej
  • 50g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 175g mąki pszennej
  • szczypta soli

składniki na krem bazyliowy:

  • 250g serka mascarpone
  • 200ml śmietanki kremówki 30%
  • duża garść liści i łodyżek bazylii, posiekanej
  • 2 łyżki cukru

oraz:

  • ok. 350g truskawek, drobno pokrojonych
  • kilka listków bazyliowych, do ozdoby

Kruche ciasto. Foremkę na tartę (okrągłą 24cm lub prostokątną 35x11cm) posmarować masłem i oprószyć mąką. Mąkę przesiać z solą. Masło ubić z cukrem przez kilka minut. Dodać żółtko, zmiksować. Stopniowo dosypywać sypkie składniki aż wszystko się połączy. Utworzyć z ciasta dysk. Owinąć w folię i schłodzić 1h. Następnie rozwałkować i wylepić foremkę - zmrozić ok. 15 minut (ja zazwyczaj wkładam ciasto na całą noc do lodówki). Ciasto w foremce wyłożyć papierem do pieczenia, obciążyć suchym ryżem lub fasolą i piec ok 12 minut w 180st. C, potem ściągnąć papier i dopiec jeszcze ok. 5-7 minut aż się lekko zezłoci. Ostudzić.

Krem bazyliowy: Śmietankę zagotować z cukrem, dodać posiekaną bazylię, podgrzewać jeszcze ok. 5 minut. Następnie zmiksować w blenderze, odstawić na ok. 30 minut by śmietanka przeszła smakiem i zapachem bazylii. Potem całość przecedzić i schłodzić* (u mnie 5 minut w zamrażarce). Do misy miksera włożyć serek mascarpone, dolać kremówkę i ubić na sztywny krem (ew. dosłodzić do smaku, można też dodać świeżej posiekanej bazylii).

Krem rozsmarować na kruchym spodzie. Schłodzić ok. 15 minut, ozdobić truskawkami i liśćmi bazylii.

Buon Appetito! :)

*najlepiej przez noc w lodówce by śmietanka porządnie się schłodziła, łatwiej ją potem ubijecie.


środa, 27 czerwca 2012, viridianka

Polecane wpisy

Komentarze
2012/06/27 20:37:47
zazdroszczę tych truskawkowych zapasów ;) bardzo, bardzo ciekawe połączenie!
-
2012/06/27 20:41:41
o rzesz Ty!
co za rozpusta. piękne zdjęcia.
-
2012/06/27 20:45:27
pyszności i jak pięknie podane. zapraszam do mojego słodkiego konkursu ;]
-
2012/06/27 20:45:38
Tak mnie interesuje smak tego kremu a bardziej jego połączenia z bazylią.Jeśli tarta znikła tak szybko musiała być wyśmienita!
Ps.Musze się pochwalić że udał mi się tort Szwarcwaldzki z twojego przepisu.Przełamałam swój lęk do żelatyny!a wszystko dzięki Tobie
Dziękuje i pozdrawiam
-
2012/06/27 20:50:37
Wchodzę w to... Świetne połączenie... Spróbuję też przerobić na werbenę cytrynową.
-
Gość: mojetworyprzetwory, *.limes.com.pl
2012/06/27 21:11:15
Przepis wspaniały, pyszny, intrygujący, kuszący! Pozdrawiam!
-
2012/06/27 21:40:32
Wspaniała a ten krem to dla mnie bajka :)
-
2012/06/27 22:11:08
Viri! Cudowna propozycja - bazylia i truskawki! Tak sobie myślę, że Twój bazyliowy krem pasowałby idealnie do mojego biszkoptu bayliowego!
Uściski i przypominam, że lada dzień wakacje, a my jesteśmy umówione;)
-
2012/06/27 22:20:22
bazylia, truskawki... niezawodne połączenie!
-
2012/06/27 23:38:57
Rozpusta nocna! ;) cudowności Kochana, mniam,mniam :)
Zdjęcia przepiękne.
Pozdrowienia:)
-
2012/06/28 01:30:20
Przepysznie wygląda!
-
2012/06/28 09:08:36
Ola już przetworzone, jeszcze tylko do słoików ;)

Iga bardzo poleca, wczoraj wszystkim bardzo smakowała i został tylko 1 kawałeczek.
ps. Bardzo, bardzo się cieszę! Dzięki za informację :)

ILLUCUCINA wiem co to, ale nigdy nie próbowałam :) Zawsze bardzo podobała mi się nazwa: werbena :D

Kucharnia pamiętam ;) ale nic fajnego nie znalazłam jeszcze..

Dziękuję za miłe komentarze i pozdrawiam!
-
2012/06/28 10:58:44
uwielbiam połączenie truskawek i bazylii, na pewno zrobię do czegoś ten krem :)
-
2012/06/28 11:07:47
Viri Kochana, no ja niestety nie znalazłam truskawek w... garażu ;-)) a szkoda ;-)) piękna tarta, jak dla mnie obawiam się tej bazylii i tego, że musiałabym to cudo jeść potem sama, choć kto wie? czasem Facet bywa bardzo standardowy ;-))
-
2012/06/28 12:18:14
przepiękne zdjęcia ! Koniecznie do wypróbowania :)
-
2012/06/28 17:16:32
Robiłam kiedyś podobny krem bazyliowy do placuszków ale chyba z ciastem kruchym smakują o niebo lepiej:)
-
2012/06/28 22:36:34
Całkowicie profesjonalna :)
-
Gość: madzienkaaaa, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/07/02 15:42:44
Hej, powiedz mi proszę czy na taka formę standardową (duża, okragła) do tarty będzie taka sama ilośc skladników?
-
2012/07/02 16:55:11
A jaka to standardowa? :) 24 czy 30cm?
-
2012/07/02 17:00:53
Jednak niestandardowa bo 28 :)
-
2012/07/02 17:32:14
Może 28cm to standardowa :) ja mam ich tyle, że trudno mi określić rozmiar tej najczęstszej :)
Ale do rzeczy.. Moja ma powierzchnię 350cm2, Twoja ok. 615cm2, także powinnaś zwiększyć ilość składników o 75%. A jak Ci się nie chce tak dokładnie liczyć to możesz też zwiększyć o 100% i ewentualnie upiec dodatkowo 1-2 małe tartaletki jeśli masz foremki :)
-
Gość: Ithilia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/08/08 16:55:45
Krem bazyliowy smaczny, delikatny, a do tego truskawki ;) mniam!
-
2014/08/16 21:23:58
:) cieszę się, że smakowała!