Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Tiramisu z czerwonym winem

Kto wymyślił sesję w czerwcu?! I to taką dłuuugą.. ja już mam dość. Chcę wakacji! Kończą mi się notki, kolejne kartki papieru zapełniają słodkie pomysły, stylizacje fotografii i nowe przydasie do kuchni czekają na spakowanie, a tu jeszcze caaały tydzień nauki.. ech!
No dobrze, pomamrotałam sobie trochę, wcale mi nie ulżyło;p ale przejdźmy już może do konkretów, czyli do... TIRAMISU! Oczywistym jest, że tiramisu jest tylko jedno - z kawą! Postanowiłyśmy jednak trochę namieszać w klasyce i przygotować deser zastępując poncz z kawy i migdałowego likieru czerwonym winem. Dodatkowo, by zaakcentować użyty składnik, deser podałyśmy w (prawie) odpowiednich kieliszkach, a by podkreślić jego aromat całość wzbogaciłyśmy o owoce (idealnie sprawdzają się borówki amerykańskie, ale dużo zależy od wina jakiego użyjecie). Tak przygotowane tiramisu prezentuje się bardzo elegancko, nie ma problemu z dzieleniem ciasta na zgrabne porcje i co najważniejsze jest wspaniałe w smaku!

składniki:

  • 500g serka mascarpone
  • duży kubek gęstej śmietany 30%
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru (25+25g)
  • duże opakowanie biszkoptów
  • 5 łyżek cukru (70g)
  • 70ml wody
  • 150ml czerwonego wina
  • owoce (truskawki, wiśnie, borówki, maliny)

Żółtka ubić z 2 łyżkami cukru na jasny, puszysty krem. Osobno ubić śmietanę z pozostałymi 2 łyżkami cukru. Do żółtek dodać ubitą śmietanę oraz ser mascarpone. Wymieszać na wolnych obrotach miksera na gęsty krem. W międzyczasie wodę zagotować z 5 łyżkami cukru (70g), ostudzić i dolać czerwone wino. Poncz przelać do szerokiej miseczki/głębokiego talerza. W dużym naczyniu/kieliszkach nałożyć krem, następnie namoczone w ponczu biszkopty, przykryć kremem, znów biszkopty i tak do wykończenia wszystkich składników. Poszczególne warstwy kremu i biszkoptów polecam przesypać owocami. Deser schłodzić minimum pół godziny w lodówce. Ozdobić owocami i listkami mięty.

Buon Appetito! :)

przepis na krem mojej Mamy, inspiracja 'Pasja pokoleń' Bożena Mann

poniedziałek, 18 czerwca 2012, viridianka

Komentarze
2012/06/18 17:28:43
Ach, te Twoje stylizacje, są po prostu cudowne:)
-
2012/06/18 17:44:09
Jak zwykle pyszności i śliczności :)
-
2012/06/18 17:55:11
Uwielbiam niekonwencjonalne traktowanie klasyki.
To tiramisu wspaniale wygląda i z pewnością smakuje.
Idealnie skomponowane.
Amber
-
2012/06/18 18:28:39
ale bym chetnie zjadla...takie schlodzone mniam!
-
2012/06/18 18:34:57
też robiłam kiedyś tiramisu z winem dodając go do kawy, ale Twojego sposobu też muszę koniecznie wypróbować :)
-
Gość: kuzynka, 84-10-161-142.dynamic.chello.pl
2012/06/18 19:18:49
Ty masz długą sesję? Ty?! ;P
Jeszcze mniej mi się chce uczyć, patrząc na te pyszności...
-
2012/06/18 19:20:37
no mam! miała być w pierwotnej wersji do 8, potem 11, następnie do dziś a jest do 26 :( a potem od razu na praktyki! i kto ma gorzej? :D :*
-
2012/06/19 09:39:48
No, no, deser 18+ :). Wygląda pysznie, jestem zachwycona pierwszym zdjęciem :)
-
2012/06/19 11:07:55
Jakie wino polecasz?
Zawsze, gdy wchodzę na Twoją stronę, to chce mi się jeść. Nieistotne, że przed sekundą zjadłam śniadanie. To jest chyba- inspiracja. Trzymaj tak dalej.
Pozdrawiam:)
Powodzenia z egzaminami! :3
-
2012/06/19 12:01:15
Też jestem korko-zbieraczką. Cała skrzynka leży, ale nie pomyślałam, aby korki wykorzystać do zdjęć :-D Wyglądają świetnie! Deser też :-)
-
2012/06/19 15:16:45
Świetne zdjęcia, szczególnie to pierwsze przykuło moją uwagę;) Deser pewnie smakuje wyśmienicie;)
-
2012/06/19 15:46:46
czasem dobrze trochę namieszać ;)
-
2012/06/19 16:03:10
Też mam sesję, rzeczywiście ciężko prowadzić bloga w czasie egzaminów. Ale na szczęście czasy kiedy miałam 15 egzaminów w sesji minęły :) A tiramisu? Wręcz krzyczy z tego pięknego zdjęcia :)
-
Gość: frodo111, ely26.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/06/19 16:54:29
Zachwycające zdjęcia :)
Ale czekam na to aż ktoś wymyśli tiramisu bez surowych jajek, niezmiennie mnie od tego deseru odrzucają. . .
-
2012/06/19 17:28:17
El. użyłyśmy czerwonego wytrawnego wina, dokładnie to takiego:
www.dobrewina.pl/wina-Portugalia-sklep-internetowy-z-winami-Chamine-Cortes-de-Cima-133.html
I dziękuję :)

Frodo zawsze żółtka możesz ubić z cukrem na parze + przed rozbiciem jajka zaparzyć je przez kilka sekund we wrzątku. Podobno 60st.C zabija pałeczki Salmonelli. No i oczywiście jajka kupować ze sprawdzonego źródła :)
Bez jajek to już oczywiście nie będzie to samo, ale możesz po prostu pominąć je w przepisie i już ;) masz tiramisu bez jajek!

Dzięki za miłe słowa i pozdrawiam!
-
2012/06/19 21:50:26
Musi być boskie! Pięknie wygląda na Twoich zdjeciach :)
Uściski:*
-
2012/06/20 17:50:48
Viri, powiem Ci szczerze, że chyba dla Ciebie pójdę do Łodzi! <3 :D
-
2012/06/22 13:52:06
Mania przemyśl to dobrze, Uciakowy UMed wcale taki fajny nie jest ;) przynajmniej na ten moment tak stwierdzam;p A w Łodzi barrrrdzo rzadko piekę, ostatnia notka z łodzi to tort Kiwi&Limonka, reszta - produkcja domowa, a więc ponad 300km stąd ;)
-
2013/09/09 17:05:06
Ale to nie tylko smaczne, ale też pięknie wygląda!!
-
2013/10/03 13:57:03
Wygląda niezwykle pysznie. Sama prezencja też świetna.