Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Kruche ciasto z budyniem i owocami

Klasyka - kruche z budyniem i owocami ♥ Co prawda wakacje dopiero się rozpoczęły, ale ja już wiem, że to jest i będzie moje najulubieńsze ciasto tego lata! Bo jest przepyszne. Cudnie pachnące. Po prostu doskonałe. Na spodzie maślany, delikatny spód, następnie owoce - do wyboru porzeczki lub polskie borówki, budyń o smaku białej czekolady oraz kruszonka - chrupiąca i również z dodatkiem czekolady. To jedno z tych ciast do którego lubi się wracać. Można bardzo łatwo otrzymać nowy smak podmieniając owoce lub rodzaj czekolady (ja niedługo upiekę kolejne z wiśniami i gorzką czekoladą). Jak widzicie jestem wielką fanką tego ciasta ;) myślę, więc że i Wam posmakuje. Gorąco polecam!

składniki na kruche ciasto:

  • 200g mąki pszennej
  • 75g cukru pudru
  • duża szczypta soli
  • 125g masła, pokrojonego w kostkę
  • 2 żółtka
  • 2-4 łyżeczki gęstej śmietany

składniki na budyń:

  • 750ml mleka
  • 50g cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 duży budyń śmietankowy (64g)
  • 200g białej czekolady
  • 50ml likieru z białej czekolady

składniki na kruszonkę:

  • 110g mąki pszennej
  • 100g masła, pokrojonego w kostkę
  • 3-4 łyżeczki cukru pudru
  • 50g białej czekolady, startej na tarce o dużych oczkach

oraz:

  • 500g polskich borówek lub czerwonych porzeczek

Przygotować ciasto. Foremkę 20x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę, cukier i sól przesiać na kuchenny blat. Dodać masło. Szybko posiekać nożem, aż tłuszcz będzie w bardzo drobnych kawałeczkach. Dodać żółtka oraz śmietanę, posiekać jeszcze chwilę nożem, a następnie szybko zagnieść dłońmi na gładkie ciasto. Następnie dno foremki wyłożyć ciastem (można rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywcze lub jak ja wylepić palcami). Schłodzić 1h w lodówce. Ciasto ponakłuwać widelcem i piec ok. 20 minut w temp. 175st.C na złoty kolor. Ostudzić.

Przygotować budyń. 650ml mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać z budyniem. Do gorącego mleka powoli wlewać masę budyniową, mieszać aż budyń się zagotuje i wyraźnie zgęstnieje. Zestawić z ognia i dodać czekoladę, mieszać aż do jej rozpuszczenia, następnie dolać likier. Budyń przykryć folią spożywczą i ostudzić - jeśli budyń po ostudzeniu jest za gęsty można dolać mleka lub śmietanki kremowej, ja dolałam 1-2 łyżki.

Przygotować kruszonkę. Masło rozetrzeć z mąką i cukrem na kruszonkę. Wymieszać z czekoladą.

Na ostudzony spód rozłożyć równomiernie owoce, przykryć budyniem, posypać kruszonką. Piec 35-45 minut na złoty kolor. Ostudzić przed krojeniem i schłodzić kilka godzin. Przechowywać w lodówce - najlepsze lekko schłodzone.

Buon Appetito! :)


wtorek, 03 lipca 2012, viridianka

Polecane wpisy

  • Piernik z powidłami śliwkowymi

      Od kilku lat szukam przepisu na piernik, który mogłabym określić mianem ulubionego, ale do tej pory zawsze coś było nie tak. Nawet tak słynny piernik sta

  • Szarlotka z twarogowym ciastem

    Macie ochotę na jeszcze jedną wspaniałą szarlotkę? :-) To jedno z naszych ulubionych ciast, które od dawna jest już na blogu, ale teraz w ładniej zaprezentowany

  • Szarlotka gryczana z różą

    O połączeniu jabłek z różą przeczytałam po raz pierwszy u Basi , potem o nim zapomniałam by niedawno odkryć na nowo. A jest naprawdę pyszne, podobnie jak ciasto

Komentarze
2012/07/03 13:35:57
Śliczne maleństwa :) Połączenie kolorków wyszło bardzo apetycznie :)
-
Gość: Niuniasza, *.ip.netia.com.pl
2012/07/03 13:39:04
Domyślam się, że drugie pieczenie to też 175 stopni?
-
2012/07/03 13:58:23
Tak.
-
2012/07/03 15:52:27
Wygląda wspaniale! Muszę takie zrobić - koniecznie! :)
-
2012/07/03 15:57:25
Poproszę wersję jagodową.
-
2012/07/03 16:20:03
Znieba mi spadasz z tym przepisem bo dostałam dzisiaj łubiankę agrestu i tak wlaśnie myślę co z nim zrobić i chyba już wiem:)
-
2012/07/03 18:30:48
rozpływam się... i to nie jest wina pogody ;) pyszności!
-
2012/07/03 18:45:44
Wiosenko w czwartek najpewniej będę piekła coś specjalnie z agrestem, to tak na zaś ;) bo myślę że to ciasto sprawdzi się genialnie w takiej wersji.

Pozdrawiam!
-
2012/07/03 19:10:18
Mam na krzaczkach peełno czerwonej porzeczki :) może się na coś przyda.
-
2012/07/03 19:41:13
Mniamku! Zachciało mi się! Ależ ono pięknie wygląda i tak pyyyysznie Asiu!
Mogę kawałeczek? A wiem, może i ja je upiekę?
Uściski:*
-
2012/07/03 20:02:12
Cudnie się prezemtuje!
-
Gość: Patis, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2012/07/03 22:07:35
Dzisiaj właśnie zrobiłam przepyszną tartę, ale jak tylko wrócę z wakacji to to ciasto będzie pierwszym co upiekę ;) Wygląda smakowicie!
-
2012/07/04 10:50:16
o matko jak to pysznie wygląda!!!!!:D
-
2012/07/04 14:04:16
Takie ciasto zawsze najbardziej lubiłam w formie babeczek. Te kawałki ciasta u Ciebie są równie perfekcyjne i kolorowe, pyszności :).
-
2012/07/04 18:46:26
Kochana niby klasyka, ale podejrzewam, że biała czekjolada i likier z tejże nadają mu niezłego pazura:) Uwielbiam takie ciasta:)
-
2012/07/04 19:42:54
Ciasto bardzo polecam, wszyscy je pokochali :))

-
Gość: orlosep, *.adsl.inetia.pl
2012/07/04 19:51:56
Ciekawy wypiek. Osobiście używam czekolady Wedla, a Ty?
-
2012/07/04 20:09:13
A ja ostatnio kupiłam białą czekoladę w Lidlu i jest zdecydowanie najlepsza! :) Robiłam próbę smaku z Milką, Wedlem i Alpen Gold ;)
-
Gość: kachaj, *.ipartner.com.pl
2012/07/11 22:26:01
tez chcę! a czarna porzeczka dobrze się nada czy jednak lepiej skombinować czerwoną?
-
2012/07/12 14:11:15
Jeśli tylko lubisz czarną porzeczkę to oczywiście, że się nada :)
-
Gość: Joanna Iwaniuk, *.warszawa.vectranet.pl
2012/07/30 08:12:16
Wczoraj zrobiłam ciasto wg tego przepisu. Różnica taka że foremka okrągła a nie prostokątna, ale o takiej samej powierzchni :) Wyszło smacznie, da się zjeść, ale niestety cały spód to zakalec. Ja w ogóle mam problem z zakalcami, ciągle się robią w moich ciastach. Czy jesteś w stanie mi podpowiedzieć co może być powodem?
-
2012/07/30 08:48:05
A dobrze podpiekłaś (do zarumienienia) a potem ostudziłaś spód przed nałożeniem owoców i budyniu? Możesz też piec termoobiegiem z grzaniem od dołu, ja w przypadku tego typu ciast robię tak zawsze.
-
2013/06/26 22:27:42
ciasto przepyszne!!!nie dodałam likieru z białej czekolady-bo po prostu go nie posiadam-ale mimo to wyszło bez problemu..uzależniam się od Twojego bloga.. dziękuję:)
-
2013/06/28 22:53:29
Super, dzięki za komentarz! :)
-
2013/07/18 13:45:29
zrobiłam! Po prostu poezja :) u mnie miks porzeczek czarnych i jagód, pychota, wczoraj zrobione dziś już nic nie ma :D
-
2013/07/18 19:53:50
Bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz! :))
-
2013/07/20 20:21:01
Super, bardzo się cieszę że smakowało! :)