Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Makaroniki. Czekolada i kawa.

Na Czekoladowym Kocie znajdziecie już sporo makaroników. Ale ja mimo to bardzo lubię do nich wracać, zwłaszcza gdy mogę je upiec dla jednej z najbardziej kochanych osób jakie znam. M. zażyczyła sobie czekolady, a ponieważ ostatnio robiłam pyszne pralinki z czekoladowo-kawowym nadzieniem to postanowiłam wykorzystać przepis również i tym razem. Słodkie pudełeczko dla Niej już czeka, resztę wypróbowali codzienni testerzy - smakowało!

składniki na ciasteczka:

  • 70 g białek, wysuszonych przez min. 12-24h na blacie (białka przelewamy do miseczki i odstawiamy w temp. pokojowej na cały dzień, polecam odstawić ok. 10g więcej ponieważ po nocy/dobie początkowa ilość maleje dość znacznie)
  • 170 g cukru pudru, w proporcji 35:135
  • 100 g mąki migdałowej (zmielonych migdałów)
  • 1 łyżka gorzkiego kakao

składniki na krem:

  • 125g czekolady gorzkiej
  • 100ml śmietanki kremowej 30%
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 50g masła
  • 2-3 łyżki likieru Irish Cream

Przygotować makaroniki: Białka ubić na sztywno, dodać 35g cukru pudru i ubić maksymalnie przez ok. 3 minuty. 135g cukru pudru przesiać z mąką migdałową i kakao. Wmieszać sypkie składniki do białek.

Przełożyć do rękawa cukierniczego, wycisnąć równe krążki na blachę wyłożoną pergaminem. Blachą należy delikatnie, ale stanowczo uderzyć o miękką powierzchnię, np. łóżko lub tapczan, by masa równomiernie się rozłożyła, a ewentualne czubeczki pochowały. Potem odkładamy blachy na ok. 30-40 minut, by makaroniki podeschły i utworzyła się na nich cienka skorupka (będzie można bez przyklejenia dotknąć je delikatnie palcem). Piec w 140 stopniach przez ok. 10-14 minut. Czas pieczenia w każdym piekarniku może być różny, ale makaroniki nie powinny się zbrązowieć. Ostudzić na blaszkach.

Przygotować krem: Czekoladę posiekać. Śmietankę zagotować z cukrem oraz kawą, ściągnąć z ognia i dodać czekoladę . Po 30 sekundach wymieszać na gładki krem, następnie dodać masło, a na koniec likier. Schować do lodówki aż stężeje. Można przygotować dzień wcześniej.

Ostudzone makaroniki przekładać schłodzonym kremem. Przed podaniem schować na kilka chwil do lodówki.

Buon Appetito! :)

podstawowe proporcje na makaroniki od Felluni

 

 

poniedziałek, 30 lipca 2012, viridianka

Polecane wpisy

Komentarze
2012/07/30 22:23:15
skończę urlop i chyba się w końcu porwę na te makarony... będę sama w domu to nawet jak nie wyjdą to nikt się nie dowie :)
ściskam :*
-
2012/07/30 22:27:54
Pisz jak będziesz miała jakieś wątpliwości :)
:*
-
2012/07/30 22:39:28
bardzo słodko tutaj i miło :) makaroniki wyglądaja pysznie :)
-
2012/07/30 22:45:18
Nigdy jeszcze nie robiłam makaroników i szczerze mówiąc nigdy nie rozumiałam co w nich takiego fajnego. Jakoś nie ciągnęło mnie do tego typu ciastek, aż do teraz - z tą kawą mnie bardzo zaciekawiły i chyba będę musiała spróbować.
-
2012/07/30 22:48:00
U mnie w domu wszystkim bardzo smakują. Ja natomiast lubię je piec. Także dla nas są fajne ;)
-
2012/07/30 22:58:21
chyba wstyd mowic glosno, ale nigdy nie jadlam tych ciasteczek :D
-
2012/07/31 00:24:46
wyglądają obłędnie
-
2012/07/31 03:40:50
jej, ja się chyba w życiu za swoje nie zabiorę, a tak mi się podobają!
-
2012/07/31 06:44:04
Wyglądają cudownie. Idealne i z pewnością smaczne:)
Pozdrawiam serdecznie:*
-
Gość: Justin Dorothy, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/07/31 09:11:14
Malusie śliczności :)
-
2012/07/31 19:48:51
Co za BOSKIE smaki! Kawa, czekolada i odrobina Irish Cream... a to wszystko zamknięte w formie moich najdroższych makaroników! Jestem pod wielkim wrażeniem smaków i fotek, miłego wieczoru!:)
-
2012/08/01 08:56:44
Połączenie moich ulubionych smaków :). Nie dziwię się, że ciągle wracasz do makaroników, bardzo wdzięczne słodkości. Zwłaszcza tak pięknie wykonane.
-
2012/08/01 09:31:31
Zazdroszczę Osobie, na którą czeka to pudełeczko :>
-
2012/08/01 12:17:22
Szczerze mówiąc Nigdy nie jadłam ani nie robiłam Makaroników..:)
Pewnie warto?
Nie wiem.. moze kiedyś zrobie:))
-
2012/08/01 14:43:12
W Twoich zdjec iach można się zakochać:) ...i sie od nich uzależnić:). Muszę w końcu odważyć sie i zrobić makaroniki:) pozdrawiam
-
2012/08/01 18:24:39
Muszę się zabrać za zrobienie tych makaroników:) Takiego smaka mi narobiłaś, że hoho:)
-
2012/11/07 08:26:19
Aj jak ja bym chciała takie skosztować. Pomyśłisz: "to sobie upiec", próbowałam nie raz, ale nie mam do nich ręki, ale nie poddam się, spróbuję i to jeszcze dzisiaj.
-
2012/11/07 12:48:40
Trzymam kciuki! :) Oglądałaś filmik makaronikowy? :
cioccolatogatto.blox.pl/2012/04/Nasz-pierwszy-film-kulinarny-Makaroniki-TIRAMISU.html
Może pomoże!
-
Gość: Kasia 89, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/02/20 22:29:30
Uwielbiam!!! Robiłam już tyle razy ,że znam cały przepis na pamięć. Zawsze wychodzą i są przepyszne. Wypróbowałam wszystkie warianty dostępne na stronie,ale te są zdecydowanie najlepsze <3 Czekam na nowe wersje smakowe makaroników:))))
-
Gość: Kasia 89, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/02/20 22:30:41
Uwielbiam!!! Robiłam już tyle razy ,że znam cały przepis na pamięć. Zawsze wychodzą i są przepyszne. Wypróbowałam wszystkie warianty dostępne na stronie,ale te są zdecydowanie najlepsze <3 Czekam na nowe wersje smakowe makaroników:))))
-
2013/02/21 10:32:05
Cieszę się bardzo :) Pozdrawiam!