Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik z czarnymi porzeczkami i białą czekoladą

Sernik! Po prostu :)

składniki na spód:

  • 2 jajka
  • 25g cukru z prawdziwą wanilią
  • 90g białej czekolady
  • 45g masła
  • 20g mąki

składniki na warstwę czekoladową:

  • 450g sera twarogowego, zmielonego 2-3 krotnie
  • 125g sera mascarpone
  • 100g gęstej śmietany 22%
  • 75ml śmietanki kremowej 30%
  • 190g białej czekolady, roztopionej
  • 200g mleka słodzonego skondensowanego
  • 2 jajka

składniki na warstwę porzeczkową:

  • 450g sera twarogowego, zmielonego 2-3 krotnie
  • 125g sera mascarpone
  • 100g gęstej śmietany 22%
  • 300g mleka słodzonego skondensowanego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki proszku budyniowego śmietankowego
  • 350g czarnej porzeczki

oraz:

  • 30g białej czekolady
  • 2 łyżki śmietanki kremówki 30%

Foremkę 20x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 175st.C. Przygotować spód sernika: jajka ubić z cukrem na jasny, gęsty krem. Czekoladę roztopić z masłem. Mąkę przesiać. Do ubitych jaj wlać czekoladę i wymieszać na wolnych obrotach miksera, następnie wsypać mąkę i delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto rozsmarować cienką warstwą w foremce i piec ok. 6-8 minut do lekkiego zarumienienia się i suchego patyczka.

Przygotować warstwę porzeczkową. Porzeczki zmiksować w blenderze z mlekiem skondensowanym i przetrzeć przez sitko by pozbyć się nadmiaru skórek i pesteczek. Zmiksować ser twarogowy, ser mascarpone, śmietanę i przetarte porzeczki. Następnie dodawać po jednym jajku, a na koniec proszek budyniowy. Zmiksować na gładki krem. Odstawić.

Przygotować warstwę czekoladową. Zmiksować ser twarogowy, ser mascarpone, śmietany i roztopioną czekoladą. Następnie dodawać po jednym jajku. Zmiksować na gładki krem.

Na ostudzony spód przelać warstwę czekoladową sernika, wyrównać i ostrożnie przełożyć część porzeczkową. Piec 15 minut w 175st.C a następnie 35-40 minut w 130st.C aż cały sernik się zetnie. Po ostudzeniu schować na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem ozdobić polewą czekoladową przygotowaną w kąpieli wodnej.

Buon Appetito! :)

niedziela, 29 lipca 2012, viridianka

Polecane wpisy

Komentarze
2012/07/29 23:02:41
ooooo!!! jest cudowny! wpisuje go na listę :)
-
2012/07/29 23:53:56
Ale cudowny! Ta porzeczka musi być doskonałym przełamaniem słodkości w serniku. Poezja...
-
2012/07/30 06:38:36
Sernik! I wszystko jasne. Cudowny Viridianko. :)
Uściski na dobry tydzień:)
-
2012/07/30 08:02:47
Cudny, zwłaszcza ta porzeczkowa warstwa :))
-
2012/07/30 08:12:03
Prześliczne kolory, niesamowite pastele wyszły. A w smaku pewnie jeszcze lepszy :)
Pozdrawiam
-
2012/07/30 10:47:12
Wygląda cudownie :) MNIAM :)
-
2012/07/30 12:24:47
och. Matko!! to może być pyszne!!
-
2012/07/30 22:16:32
Jest pyszny :) Jeden z lepszych jakie jadłam, tylko trzeba jeść wszytskie 3 warstwy na raz;p
-
2012/07/31 09:43:15
zapisuję przepis, z tym, że u mnie na pewno bez porzeczek... nigdzie takich nie dostanę, ale na pewno wymyślę coś innego! ;-))
-
Gość: EwaZosia, *.tvkslupsk.pl
2012/07/31 17:43:49
CUDNY! Ostatnie Twoje przepisy zapierają dech w piersi! Pozostaje dylemat co pierwsze........ babeczki, sernik, makaroniki??? Jednak sernik:) Zdjęcia i Twoje zdolności zachwycają:))) Dziękuję za przepisy!
-
2012/07/31 20:08:58
Ostatnio mam trochę więcej weny ;)
Dziękuję ja !
-
2012/08/01 14:41:57
W zeszłym roku zrobiłam, sernik porzeczkowy,a le na zimno ..zakochałąm się w nim ...dlatego też wiem, ze Twoja propozycja na pewno przypadłaby mi do gustu:)
-
Gość: EwaZosia, *.tvkslupsk.pl
2012/08/07 18:48:35
Jestem zachwycona:) Idealny, letni sernik! Moim koleżankom odjęło mowę, a z tym nie jest łatwo;) Przez dobre 5 minut słychać było tylko stukanie widelczyków:) Na babskim wieczorze? Twój przepis dokonał cudu;)) Na pewno jest to najlepszy sernik w wersji letniej jaki zrobiłam i jadłam! Bardzo dziękuję za przepis i serdecznie gratuluję wspaniałego blogu:))