Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik z czekoladą, karmelem i wanilią

"Już bardziej gorąco być nie może, więc włączyłam piekarnik" - kilka dni temu przeczytałam na fb, by Paulinka. Sama wychodzę z tego samego założenia i piekę, piekę :) Ale najczęściej są to takie ciasta, które najlepiej przechowywać w lodówce by po wyciągnięciu przyjemnie słodko schłodziły rozgrzane organizmy. Ten sernik jest szczególnie słodki, bo ze złocistym karmelem i pachnącą wanilią, a także przełamującą oba poprzednie smaki - gorzką czekoladą. Jest również bardzo kremowy i delikatny, w dodatku z chrupiącymi Oreo. Raczej nie jestem zwolenniczką ciasteczkowych spodów - wolę kruche, ale ten jest naprawdę dobry (oczywiście jeśli lubicie Oreo - ja zrezygnowałam z waniliowego kremu wykorzystując same ciastka) i pasuje to wszystkich części sernika. To zdecydowanie ciasto dla prawdziwego łasucha - jedna z lepszych kalorycznych bomb :) polecam!

składniki na spód i boki:

  • 250g ciasteczek Oreo (lub innych ulubionych np. maślanych, zbożowych)
  • 125g masła, roztopionego

składniki na masę serową:

  • 600g twarogu, 3-krotnie zmielonego
  • 400g słodzonego mleka skondensowanego
  • 45g cukru (pominęłam)
  • 3-4 łyżeczeki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1 laski wanilii
  • 3 duże jajka
  • 100g gorzkiej czekolady, posiekanej

składniki na karmel:

  • 250ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżeczki glukozy w proszku (opcjonalnie, ja dodaję zawsze)
  • 175g cukru
  • 30g masła, o temp. pokojowej

składniki na ganache:

  • 100g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 100ml śmietanki kremówki 30%

oraz:

  • garść orzechów pekan (do ozdoby)*

Wysoką tortownicę o średnicy 18-24cm** nasmarować masłem. Ciasteczka Oreo pokruszyć bardzo drobno i wymieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć boki i spód foremki - masę dokładnie docisnąć dłońmi, następnie wyłożyć folią aluminiową i schować do lodówki na czas przygotowywania masy serowej (u mnie chłodził się całą noc).

Piekarnik nagrzać do 180st.C. Na dolną półkę piekarnika położyć żaroodporne naczynie. W czajniku zagotować 1,5-2l wody. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i ostudzić. W misie miksera wymieszać zmielony twaróg z mlekiem skondensowanym aż do momentu gdy masa będzie gładka. Dodać cukier (opcjonalnie), sok cytrynowy, wanilię i jajka - zmiksować aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Do 1/3 masy serowej dodać ostudzoną czekoladę i przelać czekoladową część do foremki (oczywiście wcześniej wyciągamy folię aluminiową ;) ). Następnie powoli wlewamy jasną część - najlepiej łyżką. Ciasto pieczemy 15 minut w 180st.C, następnie ok. 45 w 120st.C do momentu aż sernik się zetnie. Sernik ostudzić i schować do lodówki na 6-8 godzin a najlepiej na całą noc.

Przygotować karmel. Do rondelka o grubym dnie wsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu aż się rozpuści i nabierze pięknego złotego koloru. W osobnym garnuszku podgrzać śmietankę. Do karmelu dodać masło, jeśli powstały grudki mieszać aż się roztopią. Następnie wlać gorącą śmietankę. Pogotować kilka minut na wolnym ogniu, odstawić do ostudzenia. Przelać do słoika, i schować do lodówki.

Schłodzony sernik wyłożyć na paterę. Polać karmelem (taką ilością jaką uważamy za słuszną ;) jeśli jest za gęsty można go nieco podgrzać) i schłodzić. Następnie przygotować ganache. Kremówkę podgrzać w garnuszku. Zalać nią posiekaną czekoladę i po ok. 30 sekundach wymieszać na gładką polewę. Odstawić do ostudzenia., a następnie polać sernik. Całość ozdobić orzechami pekan.

*orzechy można podprażyć w piekarniku ok. 10-15 minut w 175st.C (lub na patelni) aż się lekko zrumienią.

**piekłam w tortownicy 18cm, powinna mieć wysokość minimum 7-8cm.

Buon Appetito! :)

przepis Lindy z Call me Cupcake!, zmodyfikowany



niedziela, 08 lipca 2012, viridianka

Polecane wpisy

Komentarze
2012/07/08 12:36:01
Śliczne ciacho.. wygląda bardzo zachęcajaco:) A ta patera jest bajeczna!:)
-
2012/07/08 12:39:11
Boski! Zobaczyłam zdjęcie i tak mi się wydawało, że gdzieś już widziałam to ciacho, blog "call me cupcake" uwielbiam ;) Pięknie Ci wyszedł!!! Może i ja się skuszę niedługo...
-
2012/07/08 12:41:02
Przymierzam się do tego sernika od jakiegoś czasu. Jest fantastyczny! I pięknie Ci wyszedł :-)
-
2012/07/08 12:59:23
very imponujaco wyglada!!!!!! Moge kawalatek??? taki malutki....

Pozdrawiam i milej niedzieli zycze :)
-
2012/07/08 13:25:45
śliczny :) najbardziej podoba mi się czarny kolor od Oreo... taki niecodzienny w serniku :D
-
Gość: Madzia, 31.187.13.*
2012/07/08 13:56:34
a jaki czarniutki, wygląda pięknie, aż szkoda jeść :) a schłodzony musi być idealny na te upały :) w paterze się zakochałam, idealna, można zapytać gdzie zdobyta ? :)
-
2012/07/08 14:35:15
same zachwyty!
-
2012/07/08 15:19:31
Madziu w AlmiDecor.
-
2012/07/08 16:15:12
Wow! Piękny!
-
2012/07/08 16:17:29
niesamowity! wygląda zjawiskowo! aż pragnę go mieć teraz w ustach! boski
-
2012/07/08 16:18:57
o kurczę... jest zjawiskowy!
-
2012/07/08 19:41:08
Bardzo lubię przepisy i fotografie Lindy:) Sernik wyszedł Ci tak samo zjawiskowy jak jej:). Paterka tez mi się podoba:)
-
2012/07/08 19:48:25
Asiu, serniczek wygląda przepięknie! Boski i z pewnoscią rewelacyjny w smaku :)
Uściski:*
-
2012/07/08 20:02:24
Mocno czekoladowe i karmelowe smaki, wspaniały i pyszny, wygląda pięknie :) Pozdrawiam :)
-
2012/07/08 20:25:03
Że Ci się chce... :))))))))))))))))))
-
2012/07/08 20:39:32
piękny Ci wyszedł!! ojej :-)) no to się rozmarzyłam! :-))
-
2012/07/08 21:16:54
niesamowity!
-
2012/07/08 21:26:35
Kosmicznie wyglądają te czarne boki z oreo :)). Całość zachwycająca i baaaaardzo apetyczna.
-
2012/07/09 21:48:16
wygląda po prostu zachwycająco ...chętnie zjadłabym jeden bardzo kaloryczny kawałek i jeszcze wylizała tą szklanke po karmelu:)
-
2012/07/09 22:02:57
OMFG, chcę go!!!
-
2012/07/09 23:00:21
Rozpustny, ale piękny. Ej, zmieniłaś obiektyw? :-D Bo od pewnego czasu zupełnie inne zdjęcia wstawiasz :>
-
2012/07/10 13:31:17
Ja również uwielbiam Lindę i Jej blog, szkoda tylko że tak rzadko publikuje posty i.. filmy no i marzy mi się Jej książka, choć najpierw musiałabym nauczyć się szwedzkiego :)

Maniu mam nowy aparat, zarówno body jak i obiektyw. Wcześniej zdjęcia robiłam kompaktem i czasem jak pożyczyłam lustrzankę od Kuzynki. Teraz mam własnego Lustyśia ;)

Dziękuję za miłe komentarze, pozdrawiam!
-
2012/07/11 22:30:43
szał! zgarnęłabym palcem ten karmel...
-
Gość: Andrzej, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/01/10 22:52:27
Można się roztopić patrząc na te czekoladowe cuda- W środku zimy- wszystko rozkwita- wszystkimi barwami wiosny- od bieli do błękitu- Mnie rozmarza przyroda -cała Flora i Fauna- w lasach w parkach i w ogrodach przydomowych- Wiosna gdy ciepło można czarować się nocnym zjawiskiem promieniujących gwiazd -
-
2014/02/04 14:52:47
Uwielbiam kiedy polewa delikatnie spływa po brzegach ciasta :)
Ten sernik wygląda tak obłędnie, że pomimo śniegu i mrozu za oknem, zdecyduje się na marsz do sklepu po ser i upiekę go dzisiaj :)
Magdzikowe Wypieki
Pozdrawiam
-
2014/02/05 09:34:04
:)))
Daj znać jak Ci smakuje!

Pozdrawiam.