Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Szwedzkie bułki z borówkami

Moje serce i rozum mocno protestowały, gdy piekłam te bułki.. dlaczego? Bo każda ma inny kształt i wielkość, ciasto jest przefarbowane sokiem z owoców, nie wspominając już o dłoniach, stolnicy, kafelkach i miskach - te również całe fioletowe. Jeden wielki bałagan. I o ile taki kontrolowany znieść mogę to taki, który wymyka się spod kontroli już nie! Ze zdjęciami też był potem problem, bo jak zaprezentować coś co mi się po prostu wizualnie nie podoba (pierwsza zasada części blogerów kulinarnych: smaczne musi łączyć się z ładnym i apetycznym). A wszystko przez sposób przygotowania - ciasto na bułeczki należy zagniatać wraz z borówkami, więc tak jak napisałam wyżej: wszystko jest fioletowe :) Jedyną motywacją był fakt, że te bułki są naprawdę dobre! i z przepisu Jamiego Olivera ♥ Miękkie, puszyste, lekko słodkie, z kardamonem oraz oczywiście z mnóstwem borówek! Yuuum :)

  • 21g drożdży
  • 375ml mleka, ciepłego
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 2 duże jajka
  • 200g cukru, dałam brązowy
  • 50g masła, roztopionego
  • 800g mąki pszennej
  • duża szczypta soli
  • 400g-500g borówek polskich
  • 2 łyżki cukru
  • skórka otarta z 1 pomarańczy

Drożdże rozpuścić w 75ml mleka z 2 łyżeczkami cukru. Odstawić na 10-15 minut do napuszenia.

Mąkę przesiać. Do dużej misy wsypać 500g mąki, dodać zaczyn, resztę mleka, kardamon, jajka, cukier, masło i sól. Wymieszać na gładkie ciasto, następnie dodać pozostałą mąkę i zagnieść na gładkie, miękkie ciasto. Następnie nasmarować je oliwą lub olejem roślinnym i przełożyć do czystej miski. Nakryć czystą ściereczkę i odstawić do napuszenia na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

Ciasto rozwałkować lub rozciągnąć dłońmi na duży prostokąt na stolnicy posypanej mąką. Borówki wymieszać z cukrem i skórką pomarańczową. Wizualnie ciasto podzielić na 4 długie pasy, na dwa środkowe nałożyć owoce. Na borówki nałożyć wolny pas ciasta z góry i dołu. Ciasto przekroić wzdłuż, następnie kroić na części. Z każdej formować bułkę wywijając ją w każdą stronę ;) tak by z borówek wycisnąć mniej lub więcej soku, który zafarbuje część ciasta, te borówki które się wysypały wcisnąć na wierzch bułki. Dodatkowo na każdą można nałożyć po pół malutkiej łyżeczki masła. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 20-30 minut to napuszenia. Potem piec w zależności od ich wielkości 12-15 minut. Ostudzić na kuchennej kratce. Polukrować.

Buon Appetito! :)

przepis Jamiego Olivera, zmodyfikowany

czwartek, 05 lipca 2012, viridianka

Polecane wpisy

  • Stollen - niemieckie ciasto z bakaliami, rumem i marcepanem

    Przepyszne tradycyjne, świątecznie ciasto niemieckie z mnóstwem bakalii. Maślane, aromatyczne, słodkie i takie moje ulubione, pełne suszonych i kandyzowanych ow

  • Rogale Św. Marcina

    Aby upiec prawdziwego świętomarcińskiego rogala trzeba się naprawdę postarać. Po pierwsze należy zdobyć najważniejszy składnik jakim jest biały mak, po drugie ż

  • Drożdżowe ciasto dyniowe z kruszonką

    Wspaniałe, mięciutkie ciasto dyniowe na drożdżach ze słodką, chrupiącą kruszonką. W prześlicznym, słonecznym kolorze i dodatkami do wyboru: skórką pomarańczową,

Komentarze
Gość: Aga Krakuska , *.internetdsl.tpnet.pl
2012/07/05 14:13:21
Chwała za "borówki", a nie żadne mityczne "jagody"! :)

Mniam, mniam. Mimo bałaganu i różnokształtności wyglądają mega apetycznie :)
-
2012/07/05 14:18:59
Jestem z Gorlic w Małopolsce, tu mówi się tylko borówki :)
-
2012/07/05 14:24:55
szkoda, że sie z nimi w szwecji nie spotkałam ;] Lubie takie wypieki! pozdrawiam
-
2012/07/05 14:42:39
Ależ to jest fajne właśnie, jak wszystko mamy fioletowe :)). Pychota. Dzieciaki by pewnie oszalały, gdyby im dać do zagniatania ciasto razem z owocami :)
-
2012/07/05 14:51:35
bajecznie wyglądają :)
-
2012/07/05 15:39:37
Hmm, w takim razie bardzo się napracowalaś bo zdjęcie jest niezwykle apetyczne i aż ślinka się toczy:)
-
2012/07/05 19:55:34
Asiu zdjęcie bardzo ładne, a że przy tych bułeczkach wszystko jest fioletowe to wiem. Robiłam rok temu i pamiętam, że wszystko było fioletowe :)
-
2012/07/05 20:08:46
Mistrzowie potrafią wybrnąć z każdej opresji i nawet najmniej 'wyglądające' bułeczki zaprezentować w taki sposób, że od razu chce się je zjeść :) I dokładnie to Ci się udało :)
A Jamie'go również uwielbiam :D!
-
2012/07/05 20:28:29
marudzisz! :-))) mi się strasznie podobają przez to, że są takie napakowane jagodami!
-
2012/07/05 21:55:47
A czyli że z jagodami normalnie ?:)))
Śliczne są!
-
Gość: ulcita, *.ten.net.pl
2012/07/05 22:41:17
ja je już robiłam i bardzo mi smakowały :)
-
2012/07/05 23:53:00
o rety... wyglądają tak niezwykle.
i poświęciłabym nawet i te kafelki xd lubię w końcu fioletowy.
-
2012/07/06 14:29:51
U nas mówi się jagody:) ... te bułeczki jeszcze przede mną... i tak skrycie powiem, ze mi się bardzo podobają, taki jagodowy misz - masz:)