Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Tarta z agrestem, kremem cytrynowym i bezą

Jedna z ciekawszych oraz smaczniejszych tart na blogu. Nieskomplikowana i mało czasochłonna, choć składająca się z kilku części. To delikatne kruche ciasto, mocno cytrynowy krem, agrest i beza. Bardzo udane połączenie słodkiego oraz kwaśnego.

Krem cytrynowy tzw. lemon curd przygotowałam z typowych składników, ale wzbogaconych dodatkowo o słodką śmietanką, tak by po upieczeniu zachował właściwą gęstość. Można go przygotować z dowolnego cytrusa - w przypadku tych słodszych i mniej intensywnych smakowo polecam podmienić wodę na sok. Należy również pamiętać by odpowiednio zmodyfikować poziom cukru. Agrest łatwo zastąpić większością letnich owoców - maliny, truskawki, wiśnie lub porzeczki sprawdzą się idealnie. Możecie je również pominąć - należy jednak zwiększyć składniki na krem cytrynowy (o ok. 50, a nawet 100%). Otrzymacie klasyczną lemon meringue tart. Podstawą udanej tarty jest jednak beza. Pianę z białek podczas dodawania cukru należy ubijać na niskich obrotach miksera - w przeciwnym razie beza może wyjść niedostatecznie sztywna. Po upieczeniu powinna być mięciutka w środku i chrupka na zewnątrz. Taki typ ciasta jest najlepszy w dniu pieczenia (zarówno kruche ciasto jak i beza zachowują odpowiednią konsystencję), zaproście więc na deser kilku znajomych :)

składniki na kruche ciasto:

  • 125g masła, o temp. pokojowej
  • 50g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 175g mąki pszennej
  • szczypta soli

składniki na krem cytrynowy:

  • 100ml soku cytrynowego
  • 100ml wody
  • 80g cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 20g mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki masła
  • 50ml śmietanki kremówki 30%

owoce:

  • 200-250g agrestu

składniki na bezę:

  • 4 białka
  • 220g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Kruche ciasto. Foremkę na tartę (okrągłą 24cm lub prostokątną 35x11cm) posmarować masłem i oprószyć mąką. Mąkę przesiać z solą. Masło ubić z cukrem przez kilka minut. Dodać żółtko, zmiksować. Stopniowo dosypywać sypkie składniki aż wszystko się połączy. Utworzyć z ciasta dysk. Owinąć w folię i schłodzić 1h. Następnie rozwałkować i wylepić foremkę - zmrozić ok. 15 minut (ja zazwyczaj wkładam ciasto na całą noc do lodówki). Ciasto w foremce wyłożyć papierem do pieczenia, obciążyć suchym ryżem lub fasolą i piec ok 12 minut w 180st. C, potem ściągnąć papier i dopiec jeszcze ok. 5-7 minut aż się lekko zezłoci. Ostudzić.

Krem cytrynowy. Wszystkie składniki (bez masła i kremówki) umieścić w garnuszku o grubym dnie. Wymieszać aż się połączą, następnie podgrzewać na malutkim ogniu aż budyń zgęstnieje. Krem ściągamy z ognia, dodajemy masło, mieszamy, nakrywamy folią spożywczą i studzimy. Po ostudzeniu mieszamy ze śmietanką kremówką.

Beza. Białka ubijamy na sztywno. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce cukru - gdy już dodamy cały cukier ubijamy na bardzo sztywną pianę. Na koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.

Na ostudzony kruchy spód rozłożyć równomiernie agrest i lemon curd. Następnie ubitą pianę z białek. Piec 25-30 minut w 180st.C Ostudzić przed krojeniem. Najlepsza w dniu pieczenia.

Buon Appetito! :)


wtorek, 10 lipca 2012, viridianka

Polecane wpisy

Komentarze
2012/07/10 17:42:01
Wygląda bosko :)
-
2012/07/10 18:46:44
wspaniała, chętnie bym spróbowała kawałek :)
-
2012/07/10 20:00:34
Doskonały kontrast słodkiego z kwaśnym!
-
2012/07/10 20:18:35
ach piękna i napewno boska ..stoi w kolejce do pieca.
-
2012/07/10 20:54:35
aż się rozmarzyłam, daj choć kawałek ;)
-
Gość: mojetworyprzetwory, *.limes.com.pl
2012/07/10 21:11:58
Ale cudna! Tarta jak marzenie! Piękna!
-
2012/07/10 21:53:00
w tym roku agrestu nawet jeszcze nie jadłam... tarta - świetny pomysł!
-
Gość: ania, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/07/11 01:02:16
w jakim jęzku są te 'polecenia' do facebooka?!
Tarta genialna, ale moja rodzina jest jakaś dziwna i nie lubi cytrynowych wypieków :( tyle dobrego tracę przez nich ja, bo dla samej siebie piec mi się nie chce (mimo że lubię i samą siebie kulinarnie dopieszczać)
-
2012/07/11 08:45:14
To musi smakować jak kawałek nieba:)
-
2012/07/11 12:07:06
Bardzo smakowita propozycja, podoba mi się połączenie agrestu z lemon curd :)
-
Gość: , *.icpnet.pl
2012/07/11 12:12:43
cudowna!
-
2012/07/11 15:54:20
Musi być smaczna. Ja bardzo lubię agrest, podoba mi się połączenie go z kremem cytrynowym i bezą. Z pewnością pysznie smakuje :)
-
2012/07/12 14:20:43
Domyślam się, że wspaniała, bo robiłam podobną, tylko z kremem budyniowym. Cudne zdjęcia, jak zawsze.
-
2012/07/12 15:22:49
Apetycznie wygląda :)
-
2012/07/22 21:00:52
kocham i agrest i lemon curd, połączenie musi być boskie :)
-
2012/07/22 22:09:49
Jest fajne ;)