Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Tort Tiramisu z malinami

Obiecuję, że to już moja ostatnia wariacja na temat włoskiego deseru! Choć zarówno babeczki, jak i tiramisu z winem były pyszne, to ten przepis jest moim zdaniem zdecydowanie najsmaczniejszy. Przed Państwem wysoki, dostojny i baaardzo podzielny - tort Tiramisu!

Ciasto składa się z czterech warstw puszystego biszkoptu nasączonego ponczem z mocnego espresso oraz migdałowego likieru Amaretto. Biszkopt łączy delikatny krem z tradycyjnego przepisu mojej Mamy, który wzbogaciłam dodatkowo o smak i aromat kawy, by lepiej ją w deserze zaakcentować. Ostatnio przekonałam się także, że kawa wspaniale łączy się z malinami. Jeśli jednak za nimi nie przepadacie dodajcie inne sezonowe owoce jak truskawki, jeżyny lub borówki (zarówno polskie jak i amerykańskie). Polecam również tort ozdobić biszkoptami Savoiardi, dodatkową porcją malin i wiórek czekoladowych, a całość przewiązać elegancką wstążką. Aha! pamiętajcie koniecznie o przesypaniu kolejnych warstw tortu gorzkim kakao - sama zapomniałam, a to w tym przypadku niewybaczalny błąd ;)

Tort Tiramisu jest moją propozycją na weekend. Myślę, że będzie bardzo miłym uzupełnieniem wolnego czasu. Polecam i do przeczytania!

składniki na biszkopt:

  • 5 jajek, w temp. pokojowej
  • 220g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 100g mąki pszennej
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki oleju

składniki na krem:

  • 500g serka mascarpone
  • duży kubek gęstej śmietany 30%
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 filiżanka espresso*
  • 75ml mleka

składniki na poncz:

  • 2 filiżanki espresso
  • 2 łyżki likieru Amaretto

oraz:

  • 250g malin + do ozdoby
  • gorzkie kakao
  • duża paczka podłużnych biszkoptów Savoiardi
  • wiórki czekoladowe

Przygotować biszkopt. Dno foremki (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180st.C, od razu na jego dno lub półkę niżej położyć naczynie żaroodporne wypełnione wodą.

Obie mąki przesiać. Do garnuszka wlać wodę i olej. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić z połową cukru na puszysty, gęsty kogel-mogel. Osobno ubić białka na średnio sztywno ze szczyptą soli. Następnie dosypywać po łyżce pozostałego cukru i ubijać tak długo aż cukier się rozpuści a białka będą ubite na sztywną, lśniącą pianę (miskę odwracamy do góry nogami, białka muszą pozostać w misce :) ). Do białek dodać żółtka i połączyć za pomocą szpatułki. Następnie dosypać 1/4 suchych składników, wlać część płynu, mieszać bardzo delikatnie, dodać kolejne 1/4 i odrobinę wody z olejem i znowu mieszać bardzo delikatnie, dosypać i wlać resztę składników, ostrożnie połączyć. Masę biszkoptową przelać do foremki i piec ok. 40 minut do suchego patyczka. Po tym czasie biszkopt wyciągnąć i upuścić  z wysokości ok. 50cm na drewnianą deskę by bąbelki powietrza równomiernie uciekły z ciasta**. Dalej ostudzić na kuchennej kratce. Polecam przygotować biszkopt dzień wcześniej. Przed przygotowaniem tortu wierzch biszkoptu przyciąć na równo, a następnie przekroić na 4 blaty.

Przygotować krem. Żelatynę rozpuścić w espresso, mleko zagotować. Gdy żelatyna napęcznieje dodać ją do gorącego mleka i rozpuścić. Ostudzić, następnie przecedzić. Żółtka ubić z 2 łyżkami cukru na jasny, puszysty krem. Osobno ubić śmietanę z pozostałymi 2 łyżkami cukru. Do żółtek dodać ubitą śmietanę oraz ser mascarpone. Wymieszać na wolnych obrotach miksera na gęsty krem. Następnie dolać ostudzoną żelatynę i wymieszać. Schłodzić kilka chwil w lodówce by krem nieco stężał.

Przygotować poncz. Ostudzone espresso wymieszać z likierem migdałowym.

Dno tortownicy o ok. 2cm większej, czyli 23cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą***. Ułożyć pierwszy krążek biszkoptu. Nasączyć go ponczem, nałożyć 1/4 kremu i 1/3 malin, posypać kakao. Nakryć kolejnym biszkoptem i czynność powtórzyć aż do wykończenia składników. Gdy położycie ostatni krążek ciasto należy obłożyć biszkoptami, a następnie lekko docisnąć ciasto by nieco kremu wydostało się poza obwód ciasta i przykleiło biszkopty. Następnie ostatni krążek posmarować samym kremem i posypać kakao. Ciasto schłodzić najlepiej całą noc w lodówce. Przed podaniem ozdobić malinami, kakao i wiórkami czekoladowymi.

Buon Appetito! :)

*można pominąć i zwiększyć ilość ponczu

**pomysł na 'rzucanie' biszkoptem podpatrzony u Dorotki z Moich Wypieków.

***jeśli nie posiadacie tortownicy o 2cm większej można zostawić nieco kremu, którym należy posmarować boki ciasta, przykleić biszkopty i ewentualnie przewiązać szeroką wstążką by całość ładnie trzymała kształt po zastygnięciu.


piątek, 13 lipca 2012, viridianka

Komentarze
2012/07/13 08:02:37
Cudo :)
-
2012/07/13 08:55:33
Mój ulubiony deser :) Ahh Tiramisu.... mniami :)
-
2012/07/13 10:03:35
Jak można nie przepadać za malinami!
Cudowny tort :).
-
2012/07/13 10:18:54
cudo to malo powiedziane!! jestem pod wielkim wrazeniem Viri!! :-))
-
2012/07/13 11:02:16
Pieknie sie prezentuje!
-
2012/07/13 11:17:03
Smakowicie,zresztą jak zawsze:)))
-
Gość: mojetworyprzetwory, host21-188-252-18.limes.com.pl
2012/07/13 12:08:43
Wspaniała i przepyszna wariacja tiramisu! Super;)
-
2012/07/13 12:47:05
No ja niewiem, no nie wybaczę braku kakao:) .... wspaniały tort, a jaki przekrój ma piękny:)..a ejśli o tiramisu chodzi to jak dla mnie nigdy dość:)
-
2012/07/13 16:32:15
Piękna propozycja podania! Uwielbiam tiramisu, ale zawsze mam problem z ładnym pokrojeniem, więc na pewno wypróbuję, bo u Ciebie prezentuje się fantastycznie :)
-
2012/07/13 17:04:45
Wspaniały torcik :) Jak dla mnie to możesz robić więcej zaskakujących wariacji na temat Tiramisu ;)
Pozdrawiam!
-
2012/07/13 17:38:29
wygląda... dostojnie :) cudo
-
2012/07/13 18:52:03
Przepiękne ciasto!
-
2012/07/13 19:55:51
Przy tak pięknych zdjęciach, mogłabym obejrzeć jeszcze ze sto wariacji... :) Cudne! :)
-
2012/07/13 20:56:44
wygląda przecudnie.
a tiramisu uwielbiam. dlatego Twój tort ma u mnie przywileje. i to jakie! ;]
-
2012/07/13 21:08:51
Piekna wersja tego tortu.
-
2012/07/13 21:50:17
Świetny torcik z mascarpone:)biszkopty już mam ,no i serek mascarpone bo akurat w Lidl była na niego promocja więc jutro zrobię tę pyszne ciacho.
-
2012/07/13 22:58:18
Viri, torcik wygląda nieziemsko! Piękny, elegancki i z pewnoscią smakuje obłędnie:)
Pozdrówki :*
-
2012/07/15 11:36:56
Pożarłabym natychmiast! Tak smacznie wygląda :)
-
2012/07/16 08:32:24
Jaki piękny :)
-
2012/07/16 15:43:49
Nie powinnam do Ciebie zaglądać Viri. Ani troszkę. No dobra, może tylko troszkę.
-
2012/07/16 20:02:59
Pyszności!!! Jesteś królową deserów!
-
2012/07/21 22:12:23
Ja wcale nie mam nic przeciwko kolejnym ''wcieleniom'' tiramisu, bardzo lubię przeglądać kolejne przepisy i zdjęcia na tym blogu, a tiramisu uwielbiam ;)
-
2012/07/22 08:58:16
:) na bloga właśnie wskoczył deser lodowy inspirowany trochę tiramisu ;)
-
Gość: paulina.j0506, afez54.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/08/31 23:13:23
Ile dokładnie ma być śmietany???
-
2012/09/01 13:41:36
Duży kubek ~350g.
-
Gość: hoyanna, 84-10-239-250.dynamic.chello.pl
2012/09/04 21:59:33
witam, czy możesz mi dokładniej wytłumaczyć przepis na zrobienie kremu, dla mnie nie jest jasne: najpierw rozpuszczam żelatynę w kawie, potem rozpuszczam ją ponownie w mleku i cedzę...hmmmm, a krem wcale nie ma kawowego koloru. Czy nie wystarczy rozpuścić żelatyny w gorącym mleku? Krem zawiera filiżankę kawy?? dzięki za odpowiedź
-
Gość: hoyanna, 84-10-239-250.dynamic.chello.pl
2012/09/04 22:04:19
jeszcze jedna prośba, czy możesz mi podać objętość kawy? filiżanka, filiżance nierówna dzięki! :)
-
2012/09/04 22:16:32
Robisz dokładnie tak jak napisałaś ;) Zalewasz żelatynę kawą. Potem dodajesz do mleka i rozpuszczasz. Przecedzasz by pozbyć się ewentualnych grudek żelatyny. Kawa nie jest konieczna w kremie, ale ja dodałam by całość była bardziej kawowa, można też bardziej nasączyć biszkopty kawą.
Nie mam niestety jak teraz sprawdzić pojemności filiżanek których użyłam. Poncz możesz zrobić na oko, a do kremu to sama zdecyduj czy chcesz ją dodawać czy nie ;) Tak z 75ml pewnie.
-
Gość: Magdalena, radzionkow-218-144.i-bud.eu
2012/09/15 11:29:46
Widziałam dziś "Ewa Gotuje" i nie mogłam tu nie zajrzeć : D
Tort wygląda absolutnie zjawiskowo!
Podziwiam Cię dziewczyno! Studiować medycynę i jeszcze udzielać się kulinarnie ^^
pozdrawiam Cię serdecznie i mam nadzieję dołączyć (jak najszybciej!) kiedyś do grona gotujących lekarzy ; )
-
2012/09/16 12:47:18
Zatem trzymam za Ciebie kciuki!
-
Gość: Ola, c40-244.client.duna.pl
2012/09/19 10:00:32
O ile najlepiej zwiększyć składniki do tortownicy 24-25cm? ;)
-
2012/09/19 11:07:15
Biszkopt o ok. 1/3 jeśli chodzi o foremkę 24cm, krem robiłabym z powyższych proporcji bo jest go dość dużo :)
-
Gość: kk, komp-95-171-203-237.protonet.pl
2013/11/18 11:55:01
Czy można użyć mrożonych malin ???
-
2013/11/18 15:47:30
Musiałabyś użyć odmrożonych i odsączonych malin, takie jednak będą bardzo miękkie i nie wiem czy efekt końcowy Cię zadowoli. Poszłabym bardziej w wiśnie, bo odmrożone są stabilniejsze lub użyła konfitury.

Pozdrawiam.
-
Gość: ania, ec2-54-236-253-47.compute-1.amazonaws.com
2014/02/05 08:16:11
Pisałam wczoraj ale chyba nie dodało komentarza. Mam problem z dostaniem śmietany 30%. U mnie w sklepach dost)pne są kwaśne śmietany 24 i 36% albo słodkie śmietanki 30, 36%. Która będzie najlepszym zamiennikiem śmietany podanej w przepisie? Reszta składników już kupiona :)
-
2014/02/05 09:33:17
Słodka 30% lub 36%, ale musisz ją ubić jak w przepisie:)
Daj znać jak Ci smakuje!

Pozdrawiam.
-
Gość: ania, ec2-54-236-253-218.compute-1.amazonaws.com
2014/02/09 15:00:50
Już zrobione, pyszny i elegancki tort. Zamiast malin domowa konfitura. Do ozdoby użyłam kilku mrożonych malin zanużonych w galaretce (dzięki temu nie rozpłynęły się na torcie). Krem przepyszny, pierwszy raz robiłam coś z serka mascarpone :). Likier amaretto- też pierwszy raz w życiu kupiłam i tutaj już wiem, że następnym razem użyję innego alkoholu. Ogólne wrażenie super, na pewno powtórzymy latem przy okazji następnych urodzin:)
-
2014/02/09 17:02:52
Bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz:)
Jeśli nie posmakowało Ci Amaretto to może Irish Cream (Baileys)?