Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Babeczki z kremem cytrynowym, śmietankowym, makiem i czernicami

Pocieszne, urocze, małe i słodkie. Takie są cupcakes. Moi ulubieńcy :)

Podstawą udanego cupcake jest ciasto. Powinno być lekkie i delikatne, ale wciąż wilgotne i nieco sypkie. Najważniejsza jest więc konsystencja - należy zwrócić uwagę na proporcje składników suchych i mokrych. Lepiej by surowe ciasto było płynniejsze niż zbyt gęste. W piekarniku spędzi kilka chwil dłużej, ale po upieczeniu będzie miało fajniejszą strukturę. Zazwyczaj przygotowuję babeczki wg. podobnego schematu - na całych jajkach, ale dzisiaj wykorzystałam same żółtka, oczywiście niezastąpiony jogurt naturalny, ale też wodę gazowaną. Pięknie wyrosły a po ostudzeniu i spróbowaniu wiedziałam, że to jest to :) Do babeczek dodałam mak i skórkę cytrynową, ale ponieważ przepis jest bardzo dobry to idealnie nadaje się do innych prób aromatyzowania.

Popularne jest także nadziewanie babeczek. Pozostając więc w temacie cytrusowym napełniłam je niemającym sobie równych kremem cytrynowym (lemon curd), który gotowy najczęściej łączę z większą ilością mleka lub słodkiej śmietanki - niż jak oryginalnie masła - by pobyt w lodówce nie wpłynął znacznie na jego gęstość. Lemon curd dodałam również do prostego kremu śmietankowego na bazie serka mascarpone, a całość wykończyłam czernicami, które w tym roku są wyjątkowo słodkie, dlatego przy okazji chciałabym Wam polecić inne przepisy z wykorzystaniem jeżyn jak orkiszowe drożdżówki (klik) lub dla ochłody sernik na zimno (klik).

Smaki cytryny, maku i czernic to połączenie fantastyczne. Myślę, że będziecie usatysfakcjonowani z efektu podobnie jak ja, dlatego gorąco polecam i żegnam się na dwa tygodnie. Czas na prawdziwe wakacje :) Do przeczytania!

składniki na babeczki (9 sztuk):

  • 4 żółtka
  • 95g cukru
  • 65ml wody gazowanej
  • 80g jogurtu naturalnego
  • 55g masła, roztopionego
  • 135g mąki pszennej
  • po dużej szczypcie soli i proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1/2 cytryny, drobno posiekana
  • 2 łyżki maku

Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.

składniki na krem cytrynowy:

  • 100ml soku cytrynowego
  • 100ml wody
  • 80g cukru
  • skórka otarta z 1 i 1/2 cytryny
  • 20g mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki masła
  • 100ml śmietanki kremówki 30%

składniki na krem:

  • 200g sera mascarpone
  • 125ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • krem cytrynowy (do smaku lub wszystko minus ilość potrzebną do nadziania babeczek)

oraz:

  • czernice
  • skórka cytrynowa

Babeczki. Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami. Żółtka ubić z cukrem na puszysty krem. Zmniejszyć obroty miksera i dodać jogurt, następnie masło i na zmianę wodę z przesianą mąką z proszkiem i solą. Na koniec wmieszać mak i skórkę cytrynową. Ciasto przełożyć do foremki (napełniłam 9 dołków) i piec ok. 10 minut w 175st.C do suchego patyczka. Ostudzić na kuchennej kratce. Następnie wyciąć środki babeczek (np. foremką do rurek) i napełnić je kremem cytrynowym (po 1-1,5 łyżeczki).

Krem cytrynowy. Wszystkie składniki (bez masła i kremówki) umieścić w garnuszku o grubym dnie. Wymieszać aż się połączą, następnie cały czas mieszając podgrzewać na malutkim ogniu aż budyń zgęstnieje. Krem ściągamy z ognia, dodajemy masło i śmietankę, mieszamy, nakrywamy folią spożywczą i studzimy.

Krem śmietankowy: Zmiksować serek, śmietankę i cukier na gładki, gęsty krem. Dodać resztę kremu cytrynowego i jeszcze raz zmiksować. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką i ozdobić babeczki. Na środek wysypać po kilka czernic i skórki cytrynowej.

Buon Appetito! :)


 

piątek, 03 sierpnia 2012, viridianka

Polecane wpisy

  • Babeczki z makiem i likierem advokaat

    Czy wiecie jak bardzo lubię piec babeczki? (tuż obok tortów, tart i ciast drożdżowych.. ;-) ), dlatego dzisiaj przedstawiam Wam kolejne babeczki, w zimowej scen

  • Babeczki dyniowe z masłem orzechowym

    Bardzo udane połączenie dyni i masła orzechowego w jednej babeczce. Gęste dyniowe ciasto o smaku pomarańczy i cynamonu oraz delikatny krem z chrupiącymi orzeszk

  • Pierniczkowo-czekoladowe babeczki z bałwankami

    Babeczki mają to do siebie, że pasują do każdej okazji. No dobrze, macie rację - babeczki nie potrzebują okazji! :) Jednak jeżeli chcemy podejść do tematu Świąt

Komentarze
2012/08/03 00:15:52
Moje smaki:) Zrobię te babeczki, moja Droga, bo smaku mi na robiłaś:):):) Wielkiego!
-
2012/08/03 00:33:43
babeczki piękne, na pewno do zrobienia:) Ale moje pytanie, czy można ciasto uda się z jogurtem greckim albo kwaśną śmietaną?
-
2012/08/03 06:45:06
Czernice czyli jeżyny tak? Piękne są te babeczki, boski krem, wyglądają cudownie.
:)
Uściski :*
-
2012/08/03 07:55:11
Lubie muffiny z dodatkiem jogurtu naturalnego:)
Są wtedy pyszne i wilgotne:) A te muszą być pyszne bo z odrobiną maku<3
-
2012/08/03 08:47:31
babeczki wyglądają uroczo, zawsze myślałam, że czernice to czarne jagody a nie jeżyny?
-
2012/08/03 09:24:19
Nadziane lemon curd, bosko! I makowe kropeczki bardzo fajne :)
-
2012/08/03 09:28:44
Genialnie wyglądają te babeczki! Kolorem idealnie wpasowują się w letni klimat a dzięki cytrynowym dodatkom muszą być bardzo orzeźwiające :) Przepiękne zdjęcia!
-
2012/08/03 09:57:42
Super! podoba mi się Twoja receptura na lemon curd! zapisuję! :-)) Kochana Viri, jestem ciekawa, gdzie spędzasz wakacje, bo chyba nie blisko mnie...??? buziaki
-
2012/08/03 10:09:56
świetny przepis już zapisuje:))
-
2012/08/03 10:27:06
Ale pięknie wyglądają! cudne są :)
-
2012/08/03 14:11:50
Doskonałe połaczenie:) cytryna i mak ....mniami:)
-
2012/08/03 17:13:43
lubię, gdy słodkie jest z kwaśną cytryną!
a Twoje zdjęcia.. są cudowne.
-
2012/08/03 17:45:37

Jejku jakie to eleganckie!!!
Pięknie to wygląda...zamawiamy do kawy;);)
Pozdrawiamy serdecznie!
-
2012/08/05 08:05:43
Czernice = jeżyny.
Apple Udać się uda, ale nie próbowałam więc nie wiem jak zmieni się konsystencja. Przypuszczam, że b. nieznacznie :) Ale ja mimo wszystko grecki rozcieńczyłabym odrobiną mleka by upodobnić gęstość do naturalnego.

Wianuszku nieee ;) pisałabym! Moja Sis wczoraj wróciła do Pl. A my w przeciwną stronę.

Pozdrawiam z najpiękniejszego miejsca na ziemi
-
2012/08/06 14:47:29
Ale kusisz :D
-
2012/08/06 16:08:49
Uwielbiam wszystko, co ma w sobie mak! pycha :)
oczywiście obserwuję!
Pozdrawiam :*
-
2012/08/06 19:03:42
Och, one są absolutnie cudowne!
-
2012/08/10 13:13:07
niestety mają dwie zasadnicze wady: za szybko znikają i uzależniają, więc od razu masz ochotę sięgnąć po następne... ;)
-
2012/08/12 12:49:59
:))
-
Gość: Ilona, *.tsm.tarnobrzeg.pl
2012/09/26 12:48:17
Ja mam jedno ważne pytanie, czy po ostygnięciu lemon curd śmietankę dodajemy wczesniej ubitą czy taka lejącą??
to samo przy kremie śmietankowym? Czy śmietane ubijamy razem z serkiem i cukrem czy oddzielnie??
-
2012/09/26 13:17:39
Robimy dokładnie tak jak w przepisie ;) Do lemon curdu dodajemy śmietankę prosto z opakowania - lejącą jak to określiłaś. A do kremu śmietankowego tak samo, choć tu możesz wcześniej ją ubić, ale nie jest to koniecznie.
-
Gość: Ilona, *.tsm.tarnobrzeg.pl
2012/09/26 18:31:33
dziękuję pięknie:) pojutrze ruszam z produkcją!:)
-
2012/09/26 19:57:09
Daj znać jak smakowały :)
-
Gość: Ilona, *.tsm.tarnobrzeg.pl
2012/09/28 19:48:42
zrobiłam... i mam kilka zastrzeżeń:P
nie podoba mi się że w przepisie uzywa się samych żółtek przez co białka marnują się, ja dodatkowo zrobiłam podwójną porcję ponieważ 9 babeczek to zdecydowanie za mało jeżeli oczekuje się gości:P
ciastko w smaku jest po prostu przepyszne, jednak nie wiem czy tak ma byc czy mi cos nie wyszło ale jest strasznie zbite... troszkę urosły więc to chyba nie jest zakalec:P
i ostatnia rzecz nie wiem czemu ale przy rpbieniu lemon curd budyń ma taki krupy jakby tam były czastki galareki, podczas mieszania ciągle mieszałam, wiec już nie wiem od czego to zależy.
No, ale ogolnie w smaku sa przepyszne, jeszcze jutro po przyjeździe do Krk dorobię krem śmietankowy do dekoracji i włala !
pozdrawiam
-
2012/09/28 19:58:40
Białka można mrozić co bardzo polecam i upiec potem np. bezę Pavlovą albo zaglądnij do tagów 'wykorzystanie białek' Ja często używam większej ilości żółtek niż białek do ciasta bo jest gęściejsze i wilgotniejsze po upieczeniu, ale na pewno nie zbite. Uważam ten przepis za naprawdę dobry, nie wiem dlaczego więc wyszła Ci taka konsystencja.
Co do kremu to musiałaś go przegrzać i żółtka się ścięły. Może spróbuj przetrzeć go przez sitko by pozbyć się tych grudek.

Dobrze, że przynajmniej Ci smakują ;)
-
Gość: Marti, 212.87.245.*
2012/12/16 15:32:00
Krem wyszedł za rzadki! co robić, żeby go uratować? :(
-
2012/12/16 16:43:45
a ubiłaś na sztywno serek z kremówką?
schowaj do lodówki i ew. po schłodzeniu ubij raz jeszcze.
-
Gość: Monika, 80.50.139.*
2013/09/27 11:29:32
Hej;) wszystkim te babeczki zasmakowały, więc zrobiłam z podwójnej porcji i zamiast do foremki na muffinki dalam na tortownice... no i... zakalec.. co zrobiłam źle?
-
2013/09/28 19:22:01
Łatwiej upiec się w piekarniku małej babeczce niż dużemu ciastu;) Podejrzewam, że trzeba by było zmodyfikować przepis, może kilka całych jaj, a nie same żółtka, dałabym też pewnie mniej mokrych składników.