Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Chocolate Blackberry Cupcakes (babeczki czekoladowo-jeżynowe)

Czy znasz wdzięczniejszy deser niż babeczka z kremem? Śliczna, słodka, drobna, delikatna. Na podwieczorek. Spotkanie z przyjaciółką. Smutki i uśmiechy. Idealna.

Kolejne cupcakes na blogu. Gęste czekoladowe ciasto wypełnione soczyście owocowym budyniem (blackberry curd) oraz do wyboru: puszysty czekoladowy lub delikatny jeżynowy krem na bazie serka mascarpone i kremowej słodkiej śmietanki. Zarówno blackberry curd jak i krem jeżynowy polecam przygotować Wam dzień wcześniej, budyń schować do słoiczka a krem przełożyć do rękawa cukierniczego od razu z ozdobną końcówką. Obie części szczelnie zabezpieczcie przed innymi zapachami i schowajcie do lodówki na noc. Na drugi dzień będą miały najlepszą konsystencję i z łatwością dokończycie przygotowanie babeczek, bo na świeżo są zdecydowanie najpyszniejsze. Bardzo polecam!

składniki na ciasto (12 sztuk):

  • 2 jajka
  • 110g cukru brązowego
  • 1 łyżka likieru czekoladowego
  • 65g masła
  • 65g czekolady gorzkiej
  • 90g maślanki
  • 100ml wody gazowanej (90g)
  • 90g mąki pszennej
  • 20g kakao
  • po dużej szczypcie soli i proszku do pieczenia

składniki na blackberry curd*:

  • 300g czernic/jeżyn, przetartych na puree
  • 40g cukru (lub do smaku)
  • sok z 1/4 cytryny
  • 1 żółtko
  • 10g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka śmietanki kremówki
  • 1 łyżka masła

składniki na krem czernicowy/jeżynowy:

  • 125g serka mascarpone
  • 80ml śmietanki kremówki 30%
  • 100g blackberry curdu

składniki na krem czekoladowy:

  • 125g serka mascarpone
  • 150ml śmietanki kremówki (w proporcji 100:50)
  • 80g gorzkiej czekolady

Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami. Jajka, cukier i likier ubić na gęstą, jasną pianę. Masło roztopić w garnuszku i ciepłym zalać czekoladę, wymieszać na gładką masę. Do miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Do ubitych jajek wlewać czekoladę, mieszać na małych obrotach miksera. Następnie dodać maślankę, a na koniec na zmianę suche składniki i wodę. Gotowym ciastem napełnić papilotki. Piec 14-16 minut w 175st.C do suchego patyczka. Ostudzić na kuchennej kratce. Następnie wyciąć środki babeczek i napełnić je blackberry curdem.

Blackberry curd polecam przygotować dzień wcześniej. Puree owocowe oraz sok z cytryny wlać do garnka o grubym dnie, wsypać cukier i podgrzewać na małym ogniu. Żółtko wymieszać z wodą, śmietanką i mąką ziemniaczaną. Gorące puree wlewać powoli do masy żółtkowej. Całość przelać z powrotem do garnka. Następnie cały czas mieszając podgrzewać na malutkim ogniu aż budyń zgęstnieje. Krem ściągamy z ognia, dodajemy masło, mieszamy, nakrywamy folią spożywczą i studzimy, a potem schładzamy.

Krem czernicowy/jeżynowy. Śmietankę ubić z serkiem, dodać blackberry curd i zmiksować na gęsty krem. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką, schłodzić 30 minut i ozdobić babeczki.

Krem czekoladowy. 100ml śmietanki podgrzać w garnuszku, dodać czekoladę i wymieszać na gładko. Schłodzić 10 minut. Ubić serek z 50ml kremówki, dodać schłodzony krem czekoladowy i ubić na gęsty, gładki krem. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką, schłodzić 30 minut i ozdobić babeczki.

Babeczki najlepiej przechowywać w lodówce. Polecam wyciągnąć babeczki na 10-15 minut przed podaniem.

Buon Appetito! :)

*jeśli pominiecie krem czekoladowy musicie zwiększyć proporcje blackberry curd oraz kremu jeżynowego o 100%, curdu trochę zostanie, ale uwierzcie mi - nie zmarnuje się :)

 

 

środa, 29 sierpnia 2012, viridianka

Polecane wpisy

  • Babeczki z makiem i likierem advokaat

    Czy wiecie jak bardzo lubię piec babeczki? (tuż obok tortów, tart i ciast drożdżowych.. ;-) ), dlatego dzisiaj przedstawiam Wam kolejne babeczki, w zimowej scen

  • Babeczki dyniowe z masłem orzechowym

    Bardzo udane połączenie dyni i masła orzechowego w jednej babeczce. Gęste dyniowe ciasto o smaku pomarańczy i cynamonu oraz delikatny krem z chrupiącymi orzeszk

  • Pierniczkowo-czekoladowe babeczki z bałwankami

    Babeczki mają to do siebie, że pasują do każdej okazji. No dobrze, macie rację - babeczki nie potrzebują okazji! :) Jednak jeżeli chcemy podejść do tematu Świąt

Komentarze
Gość: Ola, *.client.duna.pl
2012/08/29 21:10:49
Przepiękne ;) Jaką masz formę na babeczki, chodzi mi o wymiary? Bo niby wszystkie takie same a jednak każda inna. I jak to zrobić żeby były takie równe? :D
-
2012/08/29 21:12:08
tak pięknie otulone czapką kremu
-
2012/08/29 21:17:06
Ola: Jeden dołek: góra 7cm, dół 5cm, wysokość ~3,5cm.
Ciasto ostatnio nakładam gałkownicą do lodów. O w stylu takiej:
www.gastrozakupy.pl/galkownica-profi-line-hendi-77-mm,2,358,362,1539.html
Tutaj akurat 1,5 objętości gałki.
A jeśli chodzi o krem to najpierw na sam środek wyciskam trochę kremu, a potem otaczam go już ozdobnie. Musimy nagrać jakiś cupcakowy filmik to zobaczycie ;)
-
2012/08/29 21:30:26
Fantastyczne. To są wypieki, których się chyba nie nauczę. No i zdjęć takich też nie.
-
2012/08/29 22:09:11
Po prostu idealne:)nie to co moje:/
-
Gość: Dominika, *.xdsl.centertel.pl
2012/08/29 22:33:03
Nie, nooo... znakomitość, że się tak wyrażę. Babeczki doskonałe. Sama jestem cupcake'owym maniakiem, ale nie wpadłam na pomysł napełniania i chłodzenia rękawa z kremem przez noc - super rada!
-
2012/08/29 22:40:32
Jakie śliczne te babeczki. :-) Chętnie bym się poczęstowała. Bardzo kuszą.
Śliczne zdjęcia.
Pozdrawiam ciepeło:*
-
2012/08/29 22:55:40
Dlaczego mieszkasz tak daleko???
Nieziemskie są. Kiedy zobaczymy filmik?

Pozdrawiam! :)
Praline
-
Gość: magda, *.dynamic.chello.pl
2012/08/29 23:11:24
Jakich jeszcze owoców można użyć zamiast jeżyn? Czy z malin też powinno wyjść nadzienie? Może jeszcze jakieś pomysły na owoce, z których można przygotować nadzienie i krem?
Magda
-
Gość: kuzynka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/08/29 23:20:20
są jeszcze?^^
-
2012/08/30 05:57:50
są słodkie i pewnie tak pysznie smakują ,że znikają w mgnieniu oka ;p
-
Gość: porto2003, *.class147.petrotel.pl
2012/08/30 08:48:31
Piękne są. A jakim sposobem wcisnąć ten pierwszy krem jeżynowy do środka babeczki? Bo ten wierzch to szprycą, a mus do środka? To przechodzi moje wyobrażenia :-)
-
2012/08/30 08:50:33
Bardzo ciekawy sposób z nakładaniem ciasta gałkownicą do lodów :) Muszę następnym razem wypróbować :)

Babeczki jak zawsze wyglądają obłędnie :)
-
2012/08/30 09:09:22
Świetnie się prezentują.
-
2012/08/30 09:53:22
Kabuś babeczki to jedne z łatwiejszych wypieków, próbowałaś? :)
A zdjęcia to kwestia wprawy, ćwiczeń i podglądania innych. W sumie to spójrz: moje zdjęcia są bardzo do siebie podobne, ta sama biała decha, patera, wstążki.. ;) Tutaj wrzuciłam kliszę w programie, co też fajnie zaakcentowało styl babeczek.

Iga praktyka czyni mistrza :)

Dominika spróbuj następnym razem, fajna sprawa :)

Majanko dziękuję :*

Praline dlaczego Ty mieszkasz tak daleko? :P
No nie mogę nic obiecać kiedy konkretnie. Mimo, że jest już od dawna gotowy to YT go nie akceptuje i zrywa obraz :(

Magda jakie tylko chcesz. To mogą być maliny, truskawki, borówki. Można też przygotować krem cytrusowy, ale już z przepisu który wykorzystałam do tych babeczek: cioccolatogatto.blox.pl/2012/08/Babeczki-z-kremem-cytrynowym-smietankowym-makiem.html

Aniu niestety nie :(

Teenager tak było ;)

Porto zobacz w przepisie :) Napisałam. Wycinasz środek babeczki np. foremką do rurek z kremem, albo nożem. Choć okrągłą foremką wygląda to lepiej :P

MagiczneWypieki podpatrzone na zagranicznych blogach ;)

Zenona :)

Pozdrawiam!!



-
2012/08/30 11:26:52
R-E-W-E-L-A-C-J-A!
-
2012/08/30 12:13:04
Podoba mi się Twój blog więc nominowałam go do Versatile Blogger Award: kuchniapelnamagii.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award.html
A babeczki w tej kremowej czapeczce wyglądają fantastycznie :)
-
2012/08/30 18:27:12
Ale malusieńkie te twoje cudeńka:)
-
2012/08/30 19:50:04
Wyglądają nieziemsko. Szczególnie po ugryzieniu:) Fajnie, że zamiast ciężkich, typowych dla cupcakesów kremów użyłaś lekkich, owocowych smaków:) Zaintrygował mnie blackberry curd, muszę zrobić, koniecznie.
-
2012/08/31 09:34:53
piękne, zjawiskowe:)
-
2012/09/02 20:24:10
Cudne babeczki, jeżyny z czekoladą - to brzmi pysznie. I jaki ładny nowy nagłówek :).
-
2012/09/02 22:31:26
Viri babeczki same jak najbardziej. Te robi nawet moja 6-latka. Natomiast kremy i takie cudne ułożenie kremów jest dla mnie poza zasięgiem :)
-
Gość: Joanna, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/09/03 21:15:03
Jakie przepiękne!!!:)A mogłabyś napisać jaki masz rękaw z końcówkami?Może będzie też dostępny w Polsce.
-
2012/09/04 10:49:06
Końcówki metalowe firmy Wilton, a co do worka/rękawa cukierniczego to jest na nim napisane Schneider Standard 3-40 Made in Germany. Niestety nie pamiętam gdzie go kupiłam (ale na pewno w polskim sklepie internetowym). Ale jest genialny, mam już go od ponad 2 lat i na pewno będzie mi służył jeszcze dłuuugo.

-
2012/09/05 09:51:41
Piękne :)
-
Gość: Joanna, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/09/05 11:03:33
Dziękuję za informację:)
-
Gość: Ola, *.home.aster.pl
2012/09/08 11:30:55
A czy można użyć mrożonych owoców np. malin do curdu i jeśli tak to je rozmrażać czy nie? ;)
-
2012/09/08 11:59:15
Jasne! Ale musisz je rozmrozić bo inaczej nie przetrzesz ich przez sitko na puree :)
-
2012/09/19 20:31:40
zamiast odpoczywać,bo jestem na ostatnich nogach do porodu:))to ja popełniłam dzisiaj te babeczki,zmieniłam tylko owoce do curdu,zrobiłam malinowy curd...cudowne!!!najważniejsze,że mojemu mężusiowi smakowały:)))dziękuję:)))
-
2012/09/19 23:26:59
Ha ha ha cieszę się, że Wam smakowały !
Ślicznego, zdrowego maluszka życzę ;)