Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto czekoladowe z czerwonym winem i malinami

Jestem pewna, że się w nim zakochacie :) Ci z Was, którzy wypróbowali przepis na irlandzkie ciasto z Guinnessem klik spoglądając na przepis poniżej domyślą się, że to jest bardzo podobne. Zmieniłam jednak nieco proporcje oraz sposób przygotowania, a w zastępstwie piwa dodałam wytrawnego czerwonego wina. Ciasto ma idealną konsystencję: jest miękkie i puszyste, a jednocześnie gęste i wilgotne. W smaku odpowiednio wyczuwalna jest gorzka czekolada, aromat wina oraz słodycz malin. Naprawdę przyjemna kompozycja. Polecam!

składniki:

  • 300g masła
  • 300g cukru trzcinowego
  • 350ml czerwonego wina, wytrawnego lub półwytrawnego
  • 55g gorzkiej czekolady
  • 4 jajka, średniej wielkości
  • 125g jogurtu naturalnego
  • 270g mąki pszennej
  • 70g gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli
  • 200g malin

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej!

Dużą foremkę z kominkiem* nasmarować masłem i wysypać mąką. Piekarnik nagrzać do 170st.C. Masło ubić z połową cukru do momentu aż się rozpuści i powstanie jasna, puszysta masa (ok. 10 minut). Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić. Jajka ubić z pozostałym cukrem na gęsty krem. Suche składniki przesiać. Do masła dodać ubite jajka, potem czekoladę i jogurt, wymieszać. Następnie dodawać na zmianę wino i suche składniki. Część ciasta przełożyć do foremki, posypać połową malin, nakryć kolejną częścią ciasta i przesypać malinami, równomiernie rozsmarować pozostałe ciasto. Piec 35-45 minut do suchego patyczka. Ostudzić w foremce na kuchennej kratce.

Przed podaniem koniecznie ozdobić ganache przygotowanym w kąpieli wodnej z gorzkiej czekolady, wina i kremowej śmietanki (100g czekolady + 4 łyżki wina + 4 łyżki śmietanki).

Buon Appetito! :)

*moja ma średnicę 25cm, kominek 6cm. Na potrzebę zdjęć upiekłam dodatkowe trzy babeczki;) ale normalnie całość mieści się w formie, a rośnie bardzo niewiele.


sobota, 25 sierpnia 2012, viridianka

Polecane wpisy

  • Piernik z powidłami śliwkowymi

      Od kilku lat szukam przepisu na piernik, który mogłabym określić mianem ulubionego, ale do tej pory zawsze coś było nie tak. Nawet tak słynny piernik sta

  • Szarlotka z twarogowym ciastem

    Macie ochotę na jeszcze jedną wspaniałą szarlotkę? :-) To jedno z naszych ulubionych ciast, które od dawna jest już na blogu, ale teraz w ładniej zaprezentowany

  • Szarlotka gryczana z różą

    O połączeniu jabłek z różą przeczytałam po raz pierwszy u Basi , potem o nim zapomniałam by niedawno odkryć na nowo. A jest naprawdę pyszne, podobnie jak ciasto

Komentarze
2012/08/25 00:08:59
Viri musi być obłędne. Zjadłabym teraz chyba pół.
-
2012/08/25 00:11:53
Naszym zdaniem takie właśnie jest :)
-
2012/08/25 00:30:03
Viri, ciasto z winem brzmi juz obłędnie.
czekolada i maliny są genialnym połączeniem. a jak o wszystko zsumować, mamy rajski wypiek!
-
2012/08/25 07:19:56
Wstaję i takie cudo widzę.... już wiem, że następne ciasto, które upiekę będzie czekoladowe i w dodatku z malinami....
-
2012/08/25 08:00:44
Zaśliniłam cały ekran komputera:)
-
2012/08/25 09:46:43
Viri,ciasto wyglada obłędnie! Przepiekne zdjęcia zrobiłaś, zresztą jak zawsze. :)
Lubię piernik z Guinnessem, więc sądzę,że to czekoladowe baaardzo by mi posmakowało z dodatkiem wina.
Super pomysł. POzdrowienia:)
-
2012/08/25 09:54:55
Oj Viri, Viri :) Ty to jak zwykle nie masz litości :)
-
Gość: Delimamma, *.swic.dialup.inetia.pl
2012/08/25 09:59:48
Po pierwsze uwielbiam te zdjęcia... trochę mroczne, tajemnicze - tak jakby ciasto skrywało jakiś sekret ;) Ciasto wygląda obłędnie i z całą pewnością dodaję go do ulubionych. Na zimowe wieczory idealne!! Pozdrawiam
-
2012/08/25 10:26:45
oo matko!! Jakie apetyczne zdjęcia!! Mogłabym zjeść ten ekran razem z ciastem :D
-
2012/08/25 10:31:00
Jak zwykle pięknie. Chyba poważnie rozważę tę Łódź ;))
-
2012/08/25 10:43:34
szok! co za cudownie intensywny kolor ;)
-
2012/08/25 11:35:54
ja się zakochałam już w samym zdjęciu :) z każdym kolejnym przebijacie same siebie :) gratulacje
-
2012/08/25 13:33:34
Dziękuję, dziękuję! Miło mi bardzo ;)

Maniu ja w Uci piekę dość rzadko, ale jak wpadniesz to zapraszam oczywiście ;) No i za 3 lata na pewno się z stamtąd zmywam. Nie lubię Łodzi.. błe :P

Pozdrawiam !
-
2012/08/25 14:00:04
mm pychotka:)
-
Gość: kasia, 2.193.90.*
2012/08/25 16:16:59
do takich dutów pałam miłością od pierwszego wejrzenia :D

Pozdrawiamy serdecznie

Tapenda
-
2012/08/25 16:33:06
Ja też nie i zapieram się nogami i rękami, żeby tylko tam nie iść na studia, aczkolwiek rodzice namawiają, bo blisko, bo cośtamcośtam... Ale zobaczy się, jak to będzie, bo może się nie dostanę i po problemie :>
-
2012/08/25 17:22:03
Ciasto siedzi w piekarniku, oblizałam łyżkę i miskę, już na surowo jest boskie! W przepisie zapomniałaś napisać w którym momencie dodać jogurt, ja dałam na koniec, tak jak przy cieście z piwem :) dziękuję za przepis! pozdrawiam, Magdalena
-
2012/08/25 18:19:28
Maniu :) moja Uczelnia też nie jest jakaś szałowa, nie wiem czy zbierałaś opinie w innych miastach, no ale chyba najbardziej chwalą sobie Śląsk..

Magdalena oj już dopisuję! Mam nadzieję, że to też będzie Ci smakowało :)

Dziękuję i pozdrawiam!
-
2012/08/25 18:37:11
CO za cudowne ciasto. Kusi mnie z ekranu, bo wyglada niesamowicie. Chetnie wyprobuje.
Milego weekendu
-
Gość: Leckerbissen-Fraulein, *.dynamic.chello.pl
2012/08/25 19:29:15
dodatek wina potrafi dodać ciastom niesamowity aromat no i oczywiście smak!:DDD
-
Gość: pytanko, *.ghnet.pl
2012/08/25 20:23:14
Hej :)
Odpowiedź może i oczywista, ale ponoć kto, pyta nie błądzi. Może być zwykła tortownica bez kominka?
Z góry dziękuję za odpowiedź :)
-
2012/08/25 20:42:17
Świetny przepis i fajnie że można wykorzystać jako muffinki :)
-
2012/08/25 21:06:57
Pytanko jasne, że można użyć zwykłej tortownicy ;) Użyłam kominkowej bo nie lubię się z ucieranymi ciastami, a ta zmniejsza ryzyko zakalca :P
-
Gość: , *.interkar.pl
2012/08/25 21:09:59
Boję się zrobić, gdyż obawiam się, że się od niego uzależnię... ;)
-
2012/08/25 21:20:11
Takie uzależnienia są.. doooobre :D
-
2012/08/25 21:39:11
Ciasto jest pyszne, bardzo wilgotne, wyraźnie czuć smak wina. Miałam mniejszą formę, pewnie dlatego babka piekła się 20 minut dłużej. Na pewno do powtórzenia! :)
-
2012/08/25 21:51:50
Suuuper! :)))
-
2012/08/25 23:11:16
Naprawdę Śląsk??? To mnie zaskoczyłaś! Bo generalnie miałam okazję być w katowickiej uczelni już bardzo dawno temu i nie wiem czym, ale podbiła moje serce, a potem usłyszałam tonę nieprzyjemnych opinii i zgłupiałam... Chociaż w sumie wszystko zależy od studenta ;)
-
2012/08/25 23:23:33
Tak mówią ;) osobiście opinii nie mam.
-
2012/08/26 08:11:04
To ciasto musi być niesamowicie aromatyczne, zwłaszcza z wytrawnym winem :) Gdyby nie ta czekolada już by stało u mnie w piekarniku :) Cudowne zdjęcia!
-
2012/08/26 16:28:15
Kochana, obłędnie wygląda!!!
-
2012/08/29 09:45:01
och jak ja uwielbiam Twoje zdjęcia! cudownie się rozwinęłaś Niebieski Chomiczku, wiesz o tym?? :-)) buziaki
-
2012/08/29 13:09:20
Wianuszku pamiętasz! :DD
I dziękuję Kochana :*
-
2012/08/31 09:28:49
Muszę ją upiec, koniecznie:)
-
Gość: Pytanko, *.ghnet.pl
2012/09/01 18:18:19
Chyba mi coś nie wyszło... Jajka z cukrem wcale się nie ubiły na gęsty krem, ciasto jest jakieś rzadkie i po 10 minutach w piekarniku wypływa z formy. Zobaczymy za pół godziny, póki co niestety zanosi się na dramat... :(

Ale i tak uwielbiam tego bloga! ;)
-
2012/09/01 19:40:09
Oj, oj niedobre ciasto..
Udało mu się upiec bez dalszych większych komplikacji? Jak tam?
-
Gość: Pytanko, *.ghnet.pl
2012/09/02 18:06:13
Zgodnie z przewidywaniami - była katastrofa :( W smaku jest fantastyczne, ale konsystencja zdecydowanie nie ta. Wydaje mi się, że powinnam była wlać mniej wina, albo dodać więcej mąki...
No nic, ciasto puszczone w niepamięć, piekarnik wyszorowany, a honor Naczelnej Cukiernicy na Mieszkaniu uratowany babeczkami ;)
Miłego niedzielnego wieczoru!
-
2012/09/02 18:42:31
Powinno mieć konsystencję hmm.. jak śmietana. Proporcje są dobre, bo nie tylko ja piekłam to ciasto. Szkoda, że Ci nie wyszło. Może następnym razem :)
Pozdrawiam!
-
2012/09/11 21:51:19
Viri to ciasto jest PIĘKNE!!!
-
Gość: Ithilia, *.adsl.inetia.pl
2014/01/11 15:35:35
Czy to ciasto lepiej upec w dniu podania czy można zrobić je dzień wcześniej? :)
-
2014/01/11 15:55:13
Jak Ci wygodniej :) Jest na tyle 'mokre', że możesz je bez problemu upiec dzień przed podaniem.
-
Gość: Ithilia, *.adsl.inetia.pl
2014/01/12 18:54:36
ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne przepyszne na surowo ;) Miałam nadzieję, że wino będzie bardziej wyczuwalne, ale z pewnością uszlachetnia smak. Obecność malin - obowiązkowa, ganache - aksamitna i kremowa - dopełnia całość.
-
2014/01/12 19:13:57
To jedno z moich ulubionych ciast, dlatego tym bardziej cieszę się że Ci smakowało! I również uważam, że maliny i ganache to pozycja obowiązkowa :)

Pozdrawiam!
-
Gość: Jula, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/08/22 17:01:59
Wyglada obłędnie :) jak długo pozostaje świeże i wilgotne ? :)
-
2015/08/23 00:03:14
Kilka dni, nie potrafię powiedzieć konkretnie.
-
Gość: Tola, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/09/25 07:00:16
Witam :) czy zamiast malin bedą pasować kwaśne jabłka?
-
2015/09/25 16:11:28
Jeśli zmiękną w trakcie pieczenia i jeśli lubisz połączenie czekolady i jabłek to jasne! :-)