Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Kruche rurki z kremem waniliowym

Zdecydowanie najsłodsze wspomnienie dzieciństwa. Na rurki z bitą śmietaną zabierała nas Niania do zielonej budki przed wiszącym mostem do parku. Budka nadal tam stoi, stała też wtedy gdy Tata chodził do liceum. Choć te kupne są dwa razy dłuższe, węższe, nie tak zakręcone no i mniej smaczne do moich;) to i tak zawsze będą tymi najlepszymi, bo wiążą się z nimi bardzo miłe chwile.

Jeśli macie podobne wspomnienia i chcecie do nich wrócić to wypróbujcie poniższy przepis. Lepszego nie znajdziecie ;) Ciasto jest naprawdę wspaniałe: bardzo kruche i listkujące się. Szybko się je przygotowuje, łatwo wałkuje i zawija. Natomiast gotowe rurki możecie nadziać bitą śmietaną, kremem z serkiem mascarpone (jak ja), budyniem waniliowym albo czekoladowym. Dowolność jak najbardziej wskazana. Bardzo polecam!

składniki na ciasto:

  • 250g mąki pszennej
  • 125g masła, pokrojonego w kostkę
  • 125g gęstej śmietany 22%
  • duża szczypta soli
  • cukier kryształ (to obtoczenia rurek)

składniki na krem:

  • 350g sera mascarpone
  • 250ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • ziarenka z 1 laski waniliowej

Mąkę przesiać z solą, dodać masło i posiekać. Następnie śmietanę i szybko zagnieść. Schłodzić 1h. Metalowe rurki posmarować masłem. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1mm - najlepiej partiami. Następnie pociąć na paski grubości 1-1,5cm i nawijać na foremki. Obtoczyć z jednej strony w cukrze. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 10-15 minut w 190-200st.C. Ostudzić i ściągnąć z foremek.

Przygotować krem. Wszystkie składniki ubić na sztywny krem. Przełożyć do rękawa z ozdobną końcówką i nadziać ostudzone rurki. Przechowywać w lodówce.

Buon Appetito! :)

przepis na ciasto z Galerii Potraw


środa, 01 sierpnia 2012, viridianka

Komentarze
2012/08/01 17:42:52
Rurki z bitą śmietaną! Najlepsze, najsmaczniejsze i w ogóle naj, naj, naj! ;) W najbliższym czasie na pewno zrobię :)

Poozdrawiam! :*
-
2012/08/01 17:53:39
rurki to jedyna opcja, w której toleruję udział bitej śmietany :) Twoje wyglądają fantastycznie !
-
2012/08/01 18:27:54
Mniam :) :) :)
-
2012/08/01 18:41:46
o matko, nie dość że zdjęcia cudne to rurki boskie. Napewno je poczynię.
-
2012/08/01 19:00:46
Dawno nie robiłyśmy z siostrą takich rurek..:)
-
2012/08/01 19:14:46
pięknie wyglądają :)
no i dokładnie tak - najpiękniejsze wspomnienie smakowe dzieciństwa - rurki, a ja bym jeszcze do takich smaków z dzieciństwa dodała od siebie wypiekany przez Babcię na każde święta i rodzinne uroczystości domowy chleb na zakwasie :D i ten zapach w domu :)
Pozdrawiam
-
2012/08/01 19:42:44
Wyglądające wytwornie rurki z kremem. U Ciebie nawet coś tak prostego zyskuje piękną wizualizację :).
-
2012/08/01 20:21:13
wyglądają REWELACYJNIE! schrupałabym chętnie :D
-
2012/08/01 22:36:21
rurki z kremem! i znowu jestem przez chwile dzieckiem :-)
-
2012/08/01 23:00:27
Wspaniałe rurki! No i najważniejsze,że nie są wypchane sztuczną bitą smietaną, a super cudnym kremem z dodatkiem wanilii. :)
Piękne.:)
-
2012/08/02 01:34:47
Moje marzenie!
-
2012/08/02 08:46:54
W całym swoim życiu zjadłam tak mało rurek z kremem, ze policzyłabym je na palcach jednek ręki .... bo prawda jest taka, ze nejczęściej nadziewane są bitą śmietaną, którą lubię tylko w tortach:) .... ale taką z masa budyniową zjadłabym chętnie:) Piękne zdjecia Kochana:)
-
2012/08/02 10:14:00
Brakuje mi form do rurek i ...zapału, dużo roboty przy nich z tym owijaniem hehe...ale pewnie efekt końcowy grzechu wart :) Piękne zdjęcia!
-
2012/08/02 12:59:13
Cudny widok :) Muszę koniecznie wypróbować ten przepis - moja córka uwielbia rurki z kremem :)
-
Gość: Dorota, 213-190-49-213.static.zebra.lt
2012/08/02 15:19:52
Koniecznie do zrobienia:-) A skąd ta cudna patera
-
2012/08/02 17:52:46
Dziękuję za miłe komentarze!
Co do kremu - to nie sama bita śmietana, a z serkiem mascarpone i dużą ilością wanilii. Bez porównania lepszy smak niż sama śmietana ;)

Dorota AlmiDecor.

Pozdrawiam!
-
2012/08/02 20:11:03
Zachwycające zdjęcia, aż strach marzyć o takich pysznościach, bo żołądek zazdrość ściska :) Bardzo piękne i apetyczne rureczki :) Pozdrawiam :)
-
2012/08/02 21:50:10
Ostatnio zajadam się goframi i nadmorskimi lodami. Rurki też tu serwują, ale jakoś nie mam przekonania. Co innego te Twoje. Chwyciłabym kilka na raz.
-
2012/08/08 19:52:07
Jedno spojrzenie na te zdjęcia i cofam się do słodkich czasów przedszkola ;)
-
2012/08/09 14:07:40
takie rurki robi babcia mojego M... są troche retro ale zawsze cieszą się powodzeniem. Piękne zdjęcia!
-
Gość: pitk, 193.200.51.17*
2012/08/11 21:51:56
Gdzie mozna kupic takie foremki,cukier z prawdziwa wania tzn jaki?
-
2012/08/12 12:49:46
Moje są mega stare, ale dają radę. Poszukaj w necie, na pewno znajdziesz bo to są dość popularne foremki.
A cukier z prawdziwą wanilią to albo kupny cukier z prawdziwą wanilią;) albo domowym sposobem przygotowany cukier wymieszany z ziarenkami wanilii.
-
2012/08/12 15:49:53
Mam małe pytanko. Na takiej standardowej blasze do pieczenia z piekarnika ile gdzieś mieści się jednocześnie rurek? Po ile powinny być układane by nie było om za ciasno? :)
Zastanawiam się ile kupić tych metalowych cudów.
-
2012/08/12 16:37:18
Mogą leżeć w małych odstępach, rosną tylko odrobinę. Po 10 to na pewno. Ja miałam tylko 6 więc piekłam w 4-5 partiach.
-
2012/08/12 18:38:32
Dziękuję bardzo za odpowiedź
-
2012/08/12 19:16:53
Nie ma za co :)
-
Gość: janka, 178-214-25-149.mtm-info.pl
2012/11/16 13:33:29
nie trzeba smarować rurek, ciasto jest tłuste, zbędny wysiłek
-
2012/11/16 13:51:28
Ciasto na foremkach których dla próby nie posmarowałam masłem nie chciało z nich schodzić po upieczeniu, może to kwestia tego że są podstarzałe.. No i masła wystarczy tylko cienka warstwa na foremkach ;)
-
2012/12/11 21:22:08
Takie piękne rurki, a ja zgubiłam foremki.