Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Pulla (fiński słodki chlebek)

Pulla. Fińskie drożdżowe ciasto plecione w warkocze lub formowane w bułeczki. Zawsze aromatyzowane mielonym kardamonem. Najpopularniejsze nadzienie to takie z cynamonem i trzcinowym cukrem muscavado. Oryginału spróbować trzeba :) ale! ponieważ poniższy przepis pozwoli Wam upiec dwa warkocze zachęcam do spróbowania czegoś mniej tradycyjnego, lecz równie pysznego: konfitury wiśniowej z marcepanem!

składniki na zaczyn:

  • 16g drożdży
  • 45ml mleka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka mąki pszennej

składniki na ciasto:

  • 450g mąki pszennej
  • 45g cukru drobnego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2-1 łyżeczki mielonego kardamonu
  • duża szczypta soli
  • 100g masła
  • 1 jajko
  • 100-150ml maślanki (lub mleka)

oraz:

  • masło
  • brązowy cukier
  • cynamon
  • konfitura wiśniowa
  • marcepan

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej!

Przygotować zaczyn. Drożdże pokruszyć, połączyć z mąką i miodem. Rozpuścić w mleku. Odstawić do napuszenia w ciepłe miejsce na 10-15 minut.

Przygotować ciasto. Mąkę, cukry, kardamon i sól przesiać. Dodać masło. Rozetrzeć całość w palcach lub mikserze jak na kruszonkę. Dodać zaczyn, jajko, żółtko i część maślanki/mleka. Zagnieść aż będzie gładkie dolewając pozostałą maślankę/mleko. Odstawić na 1-1,5 godziny do podwojenia objętości w misce posmarowanej oliwą.

Ciasto podzielić na dwie części. Obie rozwałkować na cieniutki duży prostokąt, rozsmarować masło. Pierwszy posypać cukrem i cynamonem. Drugi posmarować konfiturą i posypać marcepanem. Zwinąć jak roladę i przekroić wzdłuż pozostawiając jeden koniec nierozcięty. Obie części zapleść, zlepić na kształt pierścienia i przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Drugą zapleść podobnie lub pokroić na bułeczki. Odstawić na 45 minut do napuszenia. Posmarować maślanką, a potem piec 15-20 minut w 175st.C (bułeczki krócej).

Buon Appetito! :)

niedziela, 26 sierpnia 2012, viridianka

Polecane wpisy

  • Stollen - niemieckie ciasto z bakaliami, rumem i marcepanem

    Przepyszne tradycyjne, świątecznie ciasto niemieckie z mnóstwem bakalii. Maślane, aromatyczne, słodkie i takie moje ulubione, pełne suszonych i kandyzowanych ow

  • Rogale Św. Marcina

    Aby upiec prawdziwego świętomarcińskiego rogala trzeba się naprawdę postarać. Po pierwsze należy zdobyć najważniejszy składnik jakim jest biały mak, po drugie ż

  • Drożdżowe ciasto dyniowe z kruszonką

    Wspaniałe, mięciutkie ciasto dyniowe na drożdżach ze słodką, chrupiącą kruszonką. W prześlicznym, słonecznym kolorze i dodatkami do wyboru: skórką pomarańczową,

Komentarze
2012/08/26 11:59:36
Piękny jest! Robiłam pullę, ciut inną, ale także była pyszna.
Piękne zdjęcia Kochana.
Usciski niedzielne:*
-
2012/08/26 12:15:13
Wygląda wspaniale! Pierwszy raz coś takiego widzę :)
Dość pracochłonne, ale chyba się skuszę :)
Pozdrawiam serdecznie!
-
2012/08/26 20:17:27
Zapach cynamonu w domu.. rozkosz dla podniebienia!
-
2012/08/26 20:49:57
Viri!
piekne, to mało powiedziane. cos wspaniałego.
-
2012/08/26 21:34:17
słodki na pewno, już sam wygląd mówi za siebie :)
-
2012/08/26 21:42:51
Boskie nadzienie :)).
-
2012/08/27 14:16:27
absolutnie przeuroczo się prezentują. Piękne zdjęcia!
-
2012/08/29 09:43:57
podoba mi sie ich kształt Viri. ostatnio widziałam podobne, tyle, że z pesto... miałam piec, ale stanęło na warkoczach z makiem i chyba dobrze się stało! :-))
-
2012/08/31 09:30:11
Piękne warkocze:) ...ja poproszę tradycyjną werrsję, bo za marcepanem nie przepadam:) pozdrawiam
-
2012/09/01 19:06:53
a to muszą być te w kostce czy mogą być instant ?
-
2012/09/01 19:36:55
Instant czyli suche, tak?
Mogą, tylko należy dodać ich o połowę mniej.
-
2012/09/05 18:51:09
Bardzo podoba mi się wykonanie tego chlebka, tak ładnie się go wywija, a dodatki są niebywale kuszące :)
-
2012/09/05 21:51:55
To był główny powód jego pieczenia :)
-
2012/09/14 23:35:02
Piękne!