Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Tarta z kremem tymiankowym i figami

Najsłodsze i najpiękniejsze figi z Makarskiej Riviery! (Chorwacja). Pokonując kolejne kilometry do domu, zamiast spędzić je w mój ulubiony czasozabijający sposób - śpiąc, obmyślałam plan wykorzystania składników oraz materiałów filmowych na najbliższe dni. Pomysł na film w większości mamy już z Sis w głowie, a co do ciasta, to wracając coraz bardziej utwierdzałam się w pierwotnej myśli przygotowania tarty. Wiedziałam też jakim kremem wypełnię kruchy spód: tymiankowym! i z dodatkiem miodu. Połączenie ciekawe, aromatyczne i co najważniejsze: przepyszne. Fig mam jeszcze ponad pół kilograma, może chcielibyście zobaczyć jakiś konkretny przepis? Piszcie! A tartę serdecznie polecam wciąż wakacyjnie :)

Zachęcam również do zapoznania się przepisem na tartę z kremem bazyliowym i truskawkami klik.

składniki na kruche ciasto:

  • 125g masła, o temp. pokojowej
  • 50g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 175g mąki pszennej
  • szczypta soli

składniki na krem tymiankowy:

  • 250g serka mascarpone
  • 200ml śmietanki kremówki 30%
  • kilka gałązek tymianku
  • 2 łyżeczki płynnego miodu (można dodać więcej jeśli figi są mało słodkie)

oraz:

  • 2 łyżki dżemu figowego
  • 8-10 dużych fig, każda pokrojona na 8 części
  • kilka listków tymianku, do ozdoby


Kruche ciasto. Foremkę na tartę (okrągłą 24cm lub prostokątną 35x11cm) posmarować masłem i oprószyć mąką. Mąkę przesiać z solą. Masło ubić z cukrem przez kilka minut. Dodać żółtko, zmiksować. Stopniowo dosypywać sypkie składniki aż wszystko się połączy. Utworzyć z ciasta dysk. Owinąć w folię i schłodzić 1h. Następnie rozwałkować i wylepić foremkę - zmrozić ok. 15 minut (ja zazwyczaj wkładam ciasto na całą noc do lodówki). Ciasto w foremce wyłożyć papierem do pieczenia, obciążyć suchym ryżem lub fasolą i piec ok 12 minut w 180st. C, potem ściągnąć papier i dopiec jeszcze ok. 5-7 minut aż się lekko zezłoci. Ostudzić.

Krem tymiankowy: Śmietankę zagotować, dodać tymianek, podgrzewać jeszcze ok. 5 minut. Następnie odstawić na ok. 1,5-2h (lub krócej/dłużej w zależności jak bardzo tymiankowy krem chcemy potem jeść ;) ) by śmietanka przeszła smakiem i zapachem tymianku. Potem całość przecedzić i schłodzić. Do misy miksera włożyć serek mascarpone, dolać zimną kremówkę i ubić na sztywny krem. Na koniec wlać miód i jeszcze raz krótko wymieszać.

Kruchy spód posmarować cienką warstwą dżemu, następnie rozsmarować krem. Schłodzić ok. 15 minut, ozdobić figami i listkami tymianku.

Buon Appetito! :)




poniedziałek, 20 sierpnia 2012, viridianka

Polecane wpisy

Komentarze
2012/08/20 10:15:47
Rozpływam się z zachwytu !!!
... zjadłabym teraz choć taki malutki kawałeczek...
Przepiękne zdjęcie a tarta na pewno wyśmienita :)
-
2012/08/20 11:03:36
Asieńka ty otwieraj luksusowa cukiernię , ja mogę zmywać w niej naczynie
Tarta taka wiesz z najwyższej półeczki
-
2012/08/20 11:48:49
Wygląda obłędnie! :) I smakuje pewnie też :D
-
2012/08/20 12:32:02
Szczególnie ten krem przypadł mi do gustu:)
-
2012/08/20 12:41:54
Piękna, kocham smak figuś. Ja mam swoje drzewko na ogródku i dziś zjadłam pierwszy owoc :)
-
2012/08/20 13:03:45
cudne zdjęcia i połączenie fig z kremem niesamowite, muszę wypróbować:)
-
2012/08/20 13:28:18
Viri juz sam widok tych cudownych fig przyprawia o palpitację serca ... wspaniała tarta, a co do zdjecia to nie miałabym nic przeciwko takiemu widokowi wiszacemu nad łóżkiem ....:)
-
2012/08/20 13:49:32
piękne zdjęcia.
lubię takie najbardziej:)
Pozdrowienia ciepłe!
-
2012/08/20 14:19:08
Nigdy nigdzie nie mogłam spotkać świeżych fig.. :(
A szkoda , bo muszą być pyszne:))
-
2012/08/20 14:29:26
Aluś nie śmiałabym Cię na zmywak dać.. ;)

Małgosiu nie wszystkim figi smakują. Ja lubię bardzo, ale moja Sis już nie ;)

Dzięki za miłe słowa. Pozdrawiam!

-
2012/08/20 14:41:49
Boska !!!!
-
2012/08/20 16:02:19
Wygląda pieknie, zresztą cała stylistyka zdjęć to mój klimat - rewelacja. A połączenie smaków bardzo zachęcające.
-
2012/08/20 16:39:29
przepiekna! az boję sie pomyślec jak to mogło smakować. zabrakło mi słów!
-
Gość: Lila, *.29.243.34.coditel.net
2012/08/20 17:19:03
Wspaniale wyglada, robilam juz Twoja tarte z truskawkami i kremem bazyliowym, byla przepyszna, wiec napewno wyprobuje i ten przepis.
-
Gość: Basia, *.dynamic.chello.pl
2012/08/20 18:14:29
Piękna....po prostu brak mi słów, aby opisać te cudne zdjęcia! A fig to Ci bardzo zazdroszczę :-)
Pozdrawiam serdecznie!
-
2012/08/20 19:38:48
Margot dobrze mówi. Viri jesteś niesamowita
-
2012/08/20 20:01:29
Tymiankowy krem robi wrażenie :) Bardzo jestem ciekawa jak smakuje i jak się komponuje z figami. Szkoda, że w Polsce tak ciężko je dostać ;<
Jak zwykle jestem zakochana w zdjęciach, przepiękna tarta, cudowna aranżacja!
-
2012/08/20 21:50:13
Pięknie wygląda!
Marzę o takiej formie na tartę i nie mogę dostać.
-
2012/08/20 23:43:06
na widok fig aż zaburczało mi w brzuchu...
-
2012/08/21 19:39:50
Bardzo soczyście wygląda, pycha;)
-
2012/08/21 20:42:18
Viri, kochana, powiedz mi czy Ty byłaś może w miejscowości o nazwie Igrane? :-D
Twój blog zrobil się obłędny, cudo, wspaniały! Uwielbiam go po prostu!
I jeszcze zdradź, jaki masz teraz obiektyw i aparat (czysta ciekawość). Buziaki!
-
2012/08/21 21:12:44
Drasnice - tu byliśmy, małe miasteczko na południu :)
Dzięki Maniu, ostatnio nie narzekam na brak inspiracji no i lustysia coraz lepiej poznaje ;) body Canon Eos 7D, a obiektyw 50mm f/1.4
-
2012/08/22 12:22:04
Coś oszołamiającego! Kocham takie zdjęcia, a smak aż trudno sobie wyobrazić... Miłego dnia!
-
2012/08/22 19:57:43
Czarujące fotki! Pozwoliłam sobie wrzucić na Pinterest. Niech cały świat zobaczy! ;)
-
2012/09/05 18:54:37
Aaa, takie figi prawdziwe mi sie marza, niby to 7-8godzin stad (przez chwile myslalam, ze te ze zdjecia Asiu wyrosly w PL), a jednak daleko... krem tymiankowy - fantastyczny!
-
2012/09/05 21:52:44
Takie figi tylko z Chorwacji :)
-
2012/09/07 16:53:45
Czy to tarta raczej wytrawna czy bardziej na słodko?
-
2012/09/07 23:45:23
Na słodko.
-
2012/10/16 11:44:59
Zainspirowana Twoją tartą, upiekłam taką: www.everydaycooking.pl/2012/10/tarta-z-kardamonem-i-figami.html
Wyszła pyszna! Dzięki za pomysł, pozdrawiam:)
-
2012/10/16 13:48:45
:)
-
2013/04/02 20:40:25
I LOVE fresh figs and the thyme custard filling sounds so YUM! Beautiful styling and photography.